URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2020, 11:00

Gastrita acută: Ce trebuie să faci când ai această afecțiune

Gastrita acută: Ce trebuie să faci când ai această afecțiune (foto: generic, sursa: publika.md)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se dosebesc clinic între ele. Din punct de vedere clinic deosebim gastrita acută şi cea cronică.

Gastrita acută se prezintă sub mai multe forme: gastrita hemoragică acută (numită şi gastrita acută erozivă) care este cea mai frecventă şi cea mai dramatică, gastrita erozivă enteropatică (formă rară) şi gastrita acută asociată cu Helicobacter pylori (un bacil asociat şi cu gastrita cronică activă, ulcerul gastric şi duodenal). Gastrita hemoragică acută este asociată de regulă unei boli sau consumului unor medicamente, dar poate apărea şi fără o explicaţie aparentă. Se estimează că boala apare la 90% din bolnavii spitalizaţi pentru boli severe, cel mai frecvent în secţiile de terapie intensivă (intervenţii chirurgicale mari, insuficienţă hepatică, renală sau respiratorie, şoc, arsuri întinse sau infecţii severe cu septicemie).

Se cunosc mulţi agenţi care pot leza mucoasa gastrică: aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene (utilizate în bolile reumatismale şi diferite inflamaţii), acizii biliari, enzimele pancreatice, alcoolul. Clinic, sângerarea de la nivelul mucoasei gastrice poate lua diferite aspecte, de la o hemoragie bruscă şi dramatică, până la o pierdere minimă, care se poate evidenţia microscopic la nivelul scaunului, sau printr-o anemie uşoară. De obicei boala nu are simptome, dar pot apărea dureri la nivelul abdomenului superior, greţuri şi vărsături. Gastrita asociată cu Helicobacter pylori se poate diagnostica printr-un examen serologic (disponibil şi la noi în majoritatea laboratoarelor) care pune în evidenţă indirect prezenţa bacilului, tratamentul fiind indicat de către medic, iar rezultatele sunt foarte bune (distrugerea bacilului în peste 90% din cazuri).

Atenţie!

Diagnosticul se pune prin evidenţierea microscopică a sângelui în scaun şi prin endoscopie, radiologia având un rol mai modest. De aceea, orice paloare apărută fără o cauză anume va fi investigată minuţios pentru excluderea unei eventuale sângerări gastrice sau intestinale. Gastrita acută trebuie diferenţiată de pancreatita acută sau colica biliară, care pot avea uneori semne asemănătoare.

Reţineţi!

Tratamentul este cel al bolilor asociate şi are ca scop prevenirea hemoragiei prin înlăturarea agentului nociv. La bolnavii cu boli severe se administrează medicamente specifice antiacide, de obicei intravenos, cu rezultate remarcabile.

Medicul este cel care recomandă şi supraveghează tratamentul, evoluţia bolii fiind cel mai des favorabilă. De asemenea este necesară o igienă alimentară încă din copilărie, pentru prevenirea bolii.

Consumul exagerat de alcool este dăunător şi pentru mucoasa gastrică, de aceea trebuie evitat. Medicamentele care pot produce hemoragii gastrice se vor utiliza numai la indicaţia şi în dozele recomandate de medic (atenţie la banala aspirină!).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON