URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sincer, nu mai credeam că se va alege ceva din stadionul cel nou al Oradiei, la ce constrângeri financiare se arată în acest an. Dar se pare că ori deja era pe țeavă și nu se mai putea anula investiția, ori că cineva acolo sus ne iubește...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Aprilie 2020, 17:11

Episcopia Romano-Catolică de Oradea anunţă cum se vor ţine slujbele de Florii și Paşte

Episcopia Romano-Catolică de Oradea anunţă cum se vor ţine slujbele de Florii și Paşte (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Romano-Catolică de Oradea îşi anunţă credincioşii că nu vor putea participa la slujbele de Florii şi Paşte, însă îi invită să ia parte la acestea prin intermediul transmisiunilor în mediul online.

Pentru toate slujbele din perioada următoare, în lăcaşurile de cult vor putea intra numai preotul, cantorul şi sacristanul.

Reprezentanţii Episcopiei transmit că slujba din Duminica Floriilor va începe la ora 11, în Joia Mare de la ora 18, Vinerea de la ora 15 va avea loc Calea Sfintei Cruci, iar seara de la ora 18 va avea loc slujba. Apoi rugăciunile din Noaptea Învierii vor începe la ora 20, iar în Duminica Sfintelor Paşti şi în ziua de luni slujbele vor începe de la ora 11.

În Joia Mare, 9 aprilie, nu se va mai organiza ritualul spălării picioarelor, iar Sfinţirea uleiurilor se va oficia de episcop în catedrală, în lipsa preoţilor şi a poporului.

În Vinerea Mare când se citesc cele zece rugăciuni se va mai citi o rugăciune pentru încetarea pandemiei de coronavirus.

Cu toate că bihorenii romano-catolici nu vor mai putea merge la biserică pentru a sărbători Învierea Domnului, la sfârşitul vigiliei pascale preotul va da binecuvântarea sacramentală tuturor celor care celebrează în case marea sărbătoare.

"Urmărirea transmisiilor directe ale sfintelor celebrări trebuie să fie făcută într-un spirit de reculegere şi cu atenţie deosebită la cele urmărite. Este de dorit, ca participarea evlavioasă la celebrări transmise prin media, să se reflecte în comportamentul şi atitudinea tuturor în timpul acestor transmisiuni. Trebuie să ne comportăm, ca şi cum am fi la biserică! Acolo, unde familia întreagă urmăreşte liturghia transmisă prin media TV sau radio, să o facă în faţa Sfintei Cruci, dând răspunsurile cerute, rostind rugăciunile şi participând la cântece", se arată în comunicat.

Pentru a fi alături de credincioşii, reprezentanţii Episcopiei au publicat pe site-ul instituţiei varad.org şi un "îndrumar" ce cuprinde informaţii despre sărbătoare, rugăciuni, lecturi biblice, dar şi câteva sfaturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8347 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON