URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne așteaptă un cincinal în care principalele șantiere din oraș vor fi pasajele rutiere. După spusele primarului Florin Birta și ale șefului Consiliului Județean, Ilie Bolojan, acum s-a deschis axa mersului pe sub pământ, care are ca motivație creșterea siguranței circulației, prin urmare se vor construi o grămadă de asemenea pasaje.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
04 Aprilie 2020, 17:11

Episcopia Romano-Catolică de Oradea anunţă cum se vor ţine slujbele de Florii și Paşte

Episcopia Romano-Catolică de Oradea anunţă cum se vor ţine slujbele de Florii și Paşte (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Romano-Catolică de Oradea îşi anunţă credincioşii că nu vor putea participa la slujbele de Florii şi Paşte, însă îi invită să ia parte la acestea prin intermediul transmisiunilor în mediul online.

Pentru toate slujbele din perioada următoare, în lăcaşurile de cult vor putea intra numai preotul, cantorul şi sacristanul.

Reprezentanţii Episcopiei transmit că slujba din Duminica Floriilor va începe la ora 11, în Joia Mare de la ora 18, Vinerea de la ora 15 va avea loc Calea Sfintei Cruci, iar seara de la ora 18 va avea loc slujba. Apoi rugăciunile din Noaptea Învierii vor începe la ora 20, iar în Duminica Sfintelor Paşti şi în ziua de luni slujbele vor începe de la ora 11.

În Joia Mare, 9 aprilie, nu se va mai organiza ritualul spălării picioarelor, iar Sfinţirea uleiurilor se va oficia de episcop în catedrală, în lipsa preoţilor şi a poporului.

În Vinerea Mare când se citesc cele zece rugăciuni se va mai citi o rugăciune pentru încetarea pandemiei de coronavirus.

Cu toate că bihorenii romano-catolici nu vor mai putea merge la biserică pentru a sărbători Învierea Domnului, la sfârşitul vigiliei pascale preotul va da binecuvântarea sacramentală tuturor celor care celebrează în case marea sărbătoare.

"Urmărirea transmisiilor directe ale sfintelor celebrări trebuie să fie făcută într-un spirit de reculegere şi cu atenţie deosebită la cele urmărite. Este de dorit, ca participarea evlavioasă la celebrări transmise prin media, să se reflecte în comportamentul şi atitudinea tuturor în timpul acestor transmisiuni. Trebuie să ne comportăm, ca şi cum am fi la biserică! Acolo, unde familia întreagă urmăreşte liturghia transmisă prin media TV sau radio, să o facă în faţa Sfintei Cruci, dând răspunsurile cerute, rostind rugăciunile şi participând la cântece", se arată în comunicat.

Pentru a fi alături de credincioşii, reprezentanţii Episcopiei au publicat pe site-ul instituţiei varad.org şi un "îndrumar" ce cuprinde informaţii despre sărbătoare, rugăciuni, lecturi biblice, dar şi câteva sfaturi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5419 RON
  • 1 EUR = 4.9725 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON