URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
30 Martie 2020, 20:38

Guvernul a modificat OUG pentru amânarea plății ratelor: fără dobândă la dobândă la creditele ipotecare, se prelungește perioada pentru solicitări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordonanţa de Urgenţă privind amânarea plăţii ratelor a fost retrasă, luni, de la publicarea în Monitorul Oficial, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu anunţând modificarea acesteia astfel încât la creditele ipotecare să nu fie aplicată "dobânda la dobândă" pentru lunile în care creditul este amânat. De asemenea, se prelungeşte perioada pentru depunerea solicitărilor, iar Guvernul dă posibilitatea celor care au restanţe să îşi plătească datoriile înainte de a solicita amânarea ratelor.

 "Sunt câteva clarificări care au fost omise. Discuţa despre dobîndă la dobândă... Nu se mai capitalizează pentru creditele ipotecare. (...) . Am existins şi perioada până la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe să facă cerere către bancă", a declarat Florin Cîţu, potrivit Digi24.ro.

Conform sursei citate, premierul Ludovic Orban a prezentat cele 3 modificări care vor fi făcute în şedinţa de guvern.

"1. La creditele ipotecare va fi dobândă 0. Nu există dobândă la dobândă;

2. Se prelungeşte termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, faţă de perioada stării de urgenţă precizată iniţial;

3. Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanţe, să îşi aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanţe.", a preciat premierul.

HotNews.ro precizează că ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat luni seară că noua ordonanţă privind amânarea plăţii ratelor la creditele bancare prevede şi plata creanţei în 60 de rate lunare egale, după încheierea perioadei de amânare.

"Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat încheierii perioadei de amânare", a precizat ministrul, la finalul şedinţei de Guvern.

Ordonanţa a fost "trimisă spre publicare", a afirmat el.

Digi24 mai arată că termenul de amânare pentru 9 luni a plăţii ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacităţii de redresare a economiei, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR). De asemenea, aceştia susţin că o analiză făcută de bănci, "de la caz la caz", ar fi fost o soluţie mai bună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Guvernul nu a modificat nimic, doar s-a făcut iar de rușine !?!
De Senat a trecut deja ... urmează săptămâna asta Camera să dea drumul legii care stabilește clar, concret și cu "țiglele pe casă", procedura amânării creditelor, în mod deosebit a celor ipotecare !?!
Postat 31 Martie 2020, 08:26 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON