URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Martie 2020, 20:38

Guvernul a modificat OUG pentru amânarea plății ratelor: fără dobândă la dobândă la creditele ipotecare, se prelungește perioada pentru solicitări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordonanţa de Urgenţă privind amânarea plăţii ratelor a fost retrasă, luni, de la publicarea în Monitorul Oficial, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu anunţând modificarea acesteia astfel încât la creditele ipotecare să nu fie aplicată "dobânda la dobândă" pentru lunile în care creditul este amânat. De asemenea, se prelungeşte perioada pentru depunerea solicitărilor, iar Guvernul dă posibilitatea celor care au restanţe să îşi plătească datoriile înainte de a solicita amânarea ratelor.

 "Sunt câteva clarificări care au fost omise. Discuţa despre dobîndă la dobândă... Nu se mai capitalizează pentru creditele ipotecare. (...) . Am existins şi perioada până la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe să facă cerere către bancă", a declarat Florin Cîţu, potrivit Digi24.ro.

Conform sursei citate, premierul Ludovic Orban a prezentat cele 3 modificări care vor fi făcute în şedinţa de guvern.

"1. La creditele ipotecare va fi dobândă 0. Nu există dobândă la dobândă;

2. Se prelungeşte termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, faţă de perioada stării de urgenţă precizată iniţial;

3. Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanţe, să îşi aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanţe.", a preciat premierul.

HotNews.ro precizează că ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat luni seară că noua ordonanţă privind amânarea plăţii ratelor la creditele bancare prevede şi plata creanţei în 60 de rate lunare egale, după încheierea perioadei de amânare.

"Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat încheierii perioadei de amânare", a precizat ministrul, la finalul şedinţei de Guvern.

Ordonanţa a fost "trimisă spre publicare", a afirmat el.

Digi24 mai arată că termenul de amânare pentru 9 luni a plăţii ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacităţii de redresare a economiei, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR). De asemenea, aceştia susţin că o analiză făcută de bănci, "de la caz la caz", ar fi fost o soluţie mai bună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Guvernul nu a modificat nimic, doar s-a făcut iar de rușine !?!
De Senat a trecut deja ... urmează săptămâna asta Camera să dea drumul legii care stabilește clar, concret și cu "țiglele pe casă", procedura amânării creditelor, în mod deosebit a celor ipotecare !?!
Postat 31 Martie 2020, 08:26 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON