URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
17 Martie 2020, 15:31

Constipaţia cronică: ce trebuie să faci dacă te confrunţi cu această afecţiune       

Constipaţia cronică: ce trebuie să faci dacă te confrunţi cu această afecţiune        foto generic, bzi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constipaţia cronică este foarte răspândită în ţările cu standarde ridicate de civilizaţie, 10% din populaţie luând laxative în mod constant. Cauzele cele mai frecvente sunt neglijarea impulsului de defecaţie şi lipsa de iniţiere a acesteia, cu acumularea ulterioară de materii fecale uscate în cantitate mare la nivelul rectului.

Suprimarea voluntară a nevoii de defecaţie poate apărea încă din copilărie, la vârsta începerii folosirii closetului sau mai târziu, datorită unor cauze de ordin social, neadaptare la mediu, boli care obligă la imobilizare la pat etc.

Constipaţia cronică este mai frecventă la femei, debutul fiind de regulă în adolescenţă şi începutul perioadei adulte. Afecţiunea evoluează treptat, pacientul devenind tot mai puţin conştient de plenitudinea rectală (datorită distensiei constante a rectului), iar defecaţiile fiind din ce în ce mai dificile. Prin apariţia hemoroizilor şi a fisurilor anale dureroase, senzaţia de defecaţie poate fi suprimată, caz în care pacienţii devin consumatori cronici de laxative sau recurg la clisme pentru a face posibilă defecaţia. Problemele de constipaţie ar trebui discutate cu medicul pentru a se putea face diferenţierea de unele posibile boli care pot evolua cu constipaţie.

Atenţie!

Tratamentul este dificil, necesitând de cele mai multe ori schimbarea unor obiceiuri vechi, conştientizarea şi răspunsul la impulsul de defecaţie. Iniţierea obiceiului de încercare a defecaţiei zilnic şi la aceeaşi oră este benefic (la majoritatea indivizilor senzaţia de defecaţie apare dimineaţa după micul dejun). Iniţierea unor exerciţii fizice (de exemplu câteva minute de mers rapid) înaintea încercărilor de defecaţie pot fi de asemenea utile.

Reţineţi!

Regimul alimentar trebuie să conţină alimente bogate în fibre, cum sunt legumele verzi sau cerealele neprelucrate. În cazurile fără răspuns la modificările de comportament şi dietă se va iniţia administrare de laxative de volum (cum este hemiceluloza) sau praf de tărâţe neprelucrate. Pacienţii mai vârstnici sunt mai rezistenţi la aceste măsuri, fapt ce impune utilizarea clismelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON