URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Februarie 2020, 21:46

Cancerul vezical. Cum este depistat şi cum este tratat

Cancerul vezical. Cum este depistat şi cum este tratat (foto: generic, sursa: chirurgieurologica.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diagnosticul cancerului vezical se pune pe simptomele clinice (în special hematuria) şi pe examenele urologice specifice: examenul citologic al urinii, evaluarea cistoscopică cu efectuarea de biopsii selectiv tumorale şi ale mucoasei vezicale (prin introducerea unui tub prin uretră până în vezica urinară, tubul fiind prevăzut cu o cameră video, sursă de lumină şi alte anexe necesare unor intervenţii chirurgicale locale, prelevări de ţesuturi pentru biopsii şi tratamente intravezicale), examen radiologic (urografie) şi tomografie computerizată.

Cistoscopia permite stadializarea bolii prin examenul histopatologic al probei bioptice recoltate. Stadiul de cancer vezical superficial reprezintă afectarea mucoasei sau submucoasei vezicii urinare, stadiul invaziv - afectarea musculaturii vezicale şi a ţesutului grăsos din jur, iar stadiul metastatic indică afectarea ganglionilor limfatici, a unor organe, sau a oaselor.

Tratamentul cancerului vezical superficial constă în rezecţie endoscopică cu biopsii vezicale selective, cu repetarea evaluării cistoscopice la fiecare 3-6 luni. 50-70% din bolnavi prezintă o reapariţie a tumorii, tot superficial, după o perioadă de 3 ani de la diagnostic. Aceşti pacienţi sunt trataţi printr-o terapie intravezicală cu diferite substanţe medicamentoase, asociată rezecţiei cistoscopice. Alţi 12% din bolnavii cu boala în stadiul superficial vor dezvolta progresiv o leziune extinsă, încadrându-se în stadiul invaziv, sau chiar metastatic.

Stadiul invaziv necesită intervenţie chirurgicală pentru extirparea parţială sau totală a vezicii urinare (cistectomie), cu sau fără radioterapie. Rata de supravieţuire la 5 ani de la operaţie este de aproximativ 50%. Majoritatea deceselor se produc prin metastaze la distanţă faţă de vezica urinară. Chimioterapia sau radioterapia preoperatorie poate da rezultate bune, în funcţie de caz.

În stadiul metastatic utilizarea chimioterapiei are rezultate în 30 până la 70% din cazuri, dar într-o perioadă de sub 6 luni. După dezvoltarea metastazelor, majoritatea pacienţilor decedează în 2 ani.

ATENŢIE!

Cancerul vezical este o boală gravă, care poate fi mortală şi în stadiile incipiente. Evitarea fumatului şi a expunerilor la aminele aromatice din industria chimică, a vopselelor şi a cauciucului ar putea reprezenta o măsură de prevenire a bolii, dar cel mai important este consultul medical periodic la medicul de familie şi prezenţa obligatorie în caz de hematurie.

REŢINEŢI!

Stadiul superficial al bolii este vindecabil prin noile proceduri urologice posibile ca urmare a aparaturii cistoscopice, cu care manevrele sunt mult mai bine suportate de pacienţi. Controalele urologice ulterioare sunt obligatorii, pentru prevenirea recidivelor. Şi în stadiul invaziv, posibilităţile terapeutice duc la rezultate bune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON