URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
29 Februarie 2020, 21:46

Cancerul vezical. Cum este depistat şi cum este tratat

Cancerul vezical. Cum este depistat şi cum este tratat (foto: generic, sursa: chirurgieurologica.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diagnosticul cancerului vezical se pune pe simptomele clinice (în special hematuria) şi pe examenele urologice specifice: examenul citologic al urinii, evaluarea cistoscopică cu efectuarea de biopsii selectiv tumorale şi ale mucoasei vezicale (prin introducerea unui tub prin uretră până în vezica urinară, tubul fiind prevăzut cu o cameră video, sursă de lumină şi alte anexe necesare unor intervenţii chirurgicale locale, prelevări de ţesuturi pentru biopsii şi tratamente intravezicale), examen radiologic (urografie) şi tomografie computerizată.

Cistoscopia permite stadializarea bolii prin examenul histopatologic al probei bioptice recoltate. Stadiul de cancer vezical superficial reprezintă afectarea mucoasei sau submucoasei vezicii urinare, stadiul invaziv - afectarea musculaturii vezicale şi a ţesutului grăsos din jur, iar stadiul metastatic indică afectarea ganglionilor limfatici, a unor organe, sau a oaselor.

Tratamentul cancerului vezical superficial constă în rezecţie endoscopică cu biopsii vezicale selective, cu repetarea evaluării cistoscopice la fiecare 3-6 luni. 50-70% din bolnavi prezintă o reapariţie a tumorii, tot superficial, după o perioadă de 3 ani de la diagnostic. Aceşti pacienţi sunt trataţi printr-o terapie intravezicală cu diferite substanţe medicamentoase, asociată rezecţiei cistoscopice. Alţi 12% din bolnavii cu boala în stadiul superficial vor dezvolta progresiv o leziune extinsă, încadrându-se în stadiul invaziv, sau chiar metastatic.

Stadiul invaziv necesită intervenţie chirurgicală pentru extirparea parţială sau totală a vezicii urinare (cistectomie), cu sau fără radioterapie. Rata de supravieţuire la 5 ani de la operaţie este de aproximativ 50%. Majoritatea deceselor se produc prin metastaze la distanţă faţă de vezica urinară. Chimioterapia sau radioterapia preoperatorie poate da rezultate bune, în funcţie de caz.

În stadiul metastatic utilizarea chimioterapiei are rezultate în 30 până la 70% din cazuri, dar într-o perioadă de sub 6 luni. După dezvoltarea metastazelor, majoritatea pacienţilor decedează în 2 ani.

ATENŢIE!

Cancerul vezical este o boală gravă, care poate fi mortală şi în stadiile incipiente. Evitarea fumatului şi a expunerilor la aminele aromatice din industria chimică, a vopselelor şi a cauciucului ar putea reprezenta o măsură de prevenire a bolii, dar cel mai important este consultul medical periodic la medicul de familie şi prezenţa obligatorie în caz de hematurie.

REŢINEŢI!

Stadiul superficial al bolii este vindecabil prin noile proceduri urologice posibile ca urmare a aparaturii cistoscopice, cu care manevrele sunt mult mai bine suportate de pacienţi. Controalele urologice ulterioare sunt obligatorii, pentru prevenirea recidivelor. Şi în stadiul invaziv, posibilităţile terapeutice duc la rezultate bune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON