URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Listerioza, boala rară care-i poate afecta pe cei cu sistemul imunitar scăzut
De ştiut
Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătrânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Perioada de incubaţie este de 3 până la 70 de zile, debutul bolii survenind de obicei după 21 de zile de la consumul alimentelor contaminate.
03 Octombrie 2020, 16:16
Codul administrativ III. Consiliul județean și președintele consiliului județean
De ştiut
Codul administrativ, intrat în vigoare în anul 2019, reglementează în detaliu alegerea și funcționarea autorităților publice județene, consiliul județean și președintele consiliului județean. Astfel, pentru fiecare județ se stabilește un număr de consilieri județeni în funcție de populația județului respectiv. Conform codului, consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice locale pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale, orăşeneşti şi municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean.
01 Octombrie 2020, 19:21
Leptospiroza: Ce complicații poate da această boală
De ştiut
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
26 Septembrie 2020, 18:42
Alegeri la vreme de Covid: atât cetăţenii, cât şi membrii secţiilor de votare sunt obligaţi să respecte reguli speciale pentru a preveni îmbolnăvirile
Știri Bihor
Întrucât alegerile locale din acest an se desfășoară în condiții speciale, în contextul pandemiei de Covid-19, pentru prevenirea răspândirii acesteia autorităţile au stabilit reguli speciale, obligatorii pentru toate persoanele implicate în procesul electoral. Cea mai importantă regulă se referă la purtarea corectă a măştii, aşa încât să acopere atât gura, cât şi nasul.
26 Septembrie 2020, 17:50
Vouchere de 300 de lei pentru copii care se legitimează pentru prima dată la cluburile sportive în perioada 8 septembrie – 30 noiembrie
De ştiut
Copiii născuţi în perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2014, care se vor legitima pentru prima dată la un club sportiv între 8 septembrie și 30 noiembrie 2020 vor primi vouchere de la Guvern, pentru achiziţionarea de echipamente sportive. Valoarea unuia este de 300 lei, iar Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor aşteaptă solicitările din partea cluburilor, pentru a le transmite către MTS.
21 Septembrie 2020, 20:22
Leptospiroza: Cum se manifestă această boală
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
19 Septembrie 2020, 16:32
Codul administrativ II. Consiliul local şi Primarul
De ştiut
Codul administrativ, intrat în vigoare în anul 2019, reglementează în detaliu alegerea şi funcţionarea autorităţilor publice locale, consiliul local şi primarul. Astfel, pentru fiecare localitate se stabileşte un număr de consilieri locali în funcţie de populaţia oraşului sau a comunei respective. Consiliul local este calificat ca fiind o autoritate deliberativă, iar primarul este o autoritate executivă.
17 Septembrie 2020, 11:17
Codul administrativ. Autoritățile administrației publice locale I
De ştiut
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
13 Septembrie 2020, 16:50
BIHOREANUL la radio: Cele mai importante ştiri din județ prind VOCE la Digi FM
De ştiut
BIHOREANUL, lider de audiență în presa din județul Bihor, contribuie la promovarea comunităţii locale, dar şi a presei locale, printr-un parteneriat cu postul de radio Digi FM. Cele mai importante ştiri ale publicaţiei noastre se aud acum și la nivel naţional, în cadrul rubricii Ştirile Digi FM.
11 Septembrie 2020, 10:45
Ce trebuie să știi despre caniculă
De ştiut
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
10 Septembrie 2020, 14:35
Clima, vremea şi organismul
De ştiut
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp. Vremea reprezintă starea condiţiilor meteorologice într-un interval scurt de timp, modificându-se chiar şi în timpul unei zile. Vremea şi clima acţionează asupra organismului, influenţând în mare măsură desfăşurarea proceselor fiziologice, caracterul activităţii economice şi condiţiile de viaţă.
05 Septembrie 2020, 18:01
Fundația Comunitară Oradea și Lidl finanțează 9 proiecte locale de mediu și educație
De ştiut
Construcția unui Oraș de Hârtie din materiale reciclabile sau ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil sunt printre activitățile finanțate prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, care răspund unei varietăți de nevoi identificate în rândul orădenilor.
05 Septembrie 2020, 15:55
Legea carantinei și izolării la domiciliu V. Acțiunile împotriva actelor administrative
De ştiut
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei și izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curții Constituționale, prevede posibilitatea atacării în instanță a actelor prin care se dispune carantinarea sau izolarea la domiciliu a unei persoane.
03 Septembrie 2020, 10:21
Toxiinfecţiile alimentare: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni
De ştiut
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. Izvorul  principal de infecţie este reprezentat în special de păsări şi ouă (mai ales cele de raţă), porci, bovine, peşti şi crustacee, rozătoare, omul (bolnav sau cel în convalescenţă care încă elimină salmonele) constituind al doilea rezervor de infecţie.
30 August 2020, 11:45
Legea carantinei și izolării la domiciliu IV. Accesul la justiție
De ştiut
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei și izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curții Constituționale, prevede posibilitatea atacării în instanță a măsurilor dispuse de către autorități. Vedeți care este procedura, care sunt termenele și de când încep să curgă efectele deciziilor!
21 August 2020, 20:01
Hei, taxi! Taximetria orădeană se mută şi online, printr-o aplicaţie pentru smartphone
De ştiut
Taximetria orădeană se mută de săptămâna aceasta online printr-o aplicaţie pentru smartphone. Orădenii vor putea comanda cel mai apropiat taxi cu ajutorul aplicaţiei Speed Taxi, care poate fi descărcată gratuit din Google Play sau Apple Store. Aplicaţia va putea fi folosită de taximetrişti cu titlu gratuit pentru cel puţin o jumătate de an.
17 August 2020, 12:33
Microelementele din apă şi importanţa lor pentru sănătate
De ştiut
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
16 August 2020, 20:10
Legea carantinei și izolării la domiciliu III. Carantina zonală
De ştiut
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
13 August 2020, 16:20
Bolile transmise prin apă
De ştiut
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
09 August 2020, 08:50
Legea carantinei şi izolării la domiciliu II. Izolarea
De ştiut
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
05 August 2020, 11:51
Clinicile de recuperare medicală şi fizioterapie Iasmed: Cel de-al şaselea cabinet din Bihor a fost deschis pe strada Fluieraşului din Oradea, în cartierul Prima Ioşia (FOTO)
De ştiut
Cel de-al şaselea punct de lucru Iasmed din judeţul Bihor a fost inaugurat luni în Oradea, pe strada Fluieraşului nr. 2 (cartierul Prima Ioşia, în apropierea complexului Prima Shop), cu dotări de ultimă oră şi personal de înaltă calificare. Într-un mediu relaxant, modern şi elegant, trei medici şi 30 kineto şi fiziokinetoterapeuţi oferă servicii de specialitate tuturor categoriilor de pacienţi, inclusiv în baza contractului cu CAS.
03 August 2020, 14:38
Steatoza hepatică. Tratament și cauze
De ştiut
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
01 August 2020, 16:41
Legea carantinei și izolării la domiciliu I
De ştiut
În data de 21 iulie a.c. a intrat în vigoare, în sfârșit, legea care instituie condițiile în care se poate dispune carantina sau izolarea la domiciliu față de unele persoane. Această lege a devenit indispensabilă ca urmare a Deciziei nr. 468/2020 a Curții Constituționale, publicate în 2 iulie, prin care s-a stabilit că măsurile de carantinare și izolare la domiciliu stabilite prin ordin de ministru sunt neconstituționale.
30 Iulie 2020, 11:31
Peritonita acută: Ce este și cum se tratează
De ştiut
Peritonita este o inflamaţie localizată sau generalizată a peritoneului (membrana seroasă care căptuşeşte abdomenul). Poate apărea atât în forme acute, cât şi în forme cronice. În forma acută motilitatea intestinală este încetinită, intestinul fiind destins din cauza gazelor şi lichidelor care se acumulează în exces prin tulburările funcţionale apărute.
 
24 Iulie 2020, 13:05
Masca, ministrul şi organul
De ştiut
Ultimele zile au adus numeroase noutăţi în plan juridic. Cu toate acestea, problema principală de actualitate a societăţii româneşti rămâne cea a măsurilor dispuse în plan juridic pentru combaterea pandemiei, mai ales în contextul creşterii numărului de infectări. De aceea, un eveniment relativ banal de săptămâna trecută a stârnit numeroase şi vii comentarii, readucând în atenţie, din păcate, incompetenţa guvernanţilor noştri. E vorba de faptul că un tânăr a fost scos din metrou cu forţa de mai mulţi jandarmi, pe motiv că nu purta masca de protecţie corespunzător.
23 Iulie 2020, 15:11
Fundația Comunitară Oradea caută proiecte pentru Swimathon 2020
De ştiut
Fundația Comunitară Oradea lansează marți apelul de proiecte pentru Swimathon Oradea 2020. Până pe 31 iulie 2020, ONG-uri sau grupuri de inițiativă din județul Bihor își pot înscrie cauzele/proiectele pentru a participa la o ediție mai aparte, pe o platformă online.
21 Iulie 2020, 19:42
Pancreatita cronică. Află cum se manifestă și ce trebuie să faci!
De ştiut
Pancreatita cronică se poate manifesta sub forma unor episoade de inflamaţie acută survenite pe un pancreas anterior afectat, sau ca o afectare cronică, cu durere sau fenomene de malabsorbţie persistente. Cauzele pancreatitei cronice sunt identice cu cele ale pancreatitei acute (alcoolismul acut sau cronic, calculii biliari, postoperator după intervenţii pe abdomen, dar şi neabdominale, traumatisme abdominale, insuficienţă renală, unele infecţii, administrarea unor medicamente), dar există multe cazuri cu origine necunoscută.
19 Iulie 2020, 17:02
Orădenii găsesc măşti de protecţie cu 1 leu şi la chioşcurile de ziare Laza Trading
De ştiut
Orădenii pot găsi măşti de protecţie la preţul de doar 1l eu bucata și la chioşcurile de ziare din oraş. Este vorba despre cele 23 deţinute de firma Laza Trading. Măştile sunt produse în China, iar proprietarul chioşcurilor, Traian Laza, a decis să le comercializeze cu un adaos minim, pentru a-i încuraja pe orădeni să le poarte.
Carantina, Curtea Constituţională şi Guvernul
De ştiut
În data de 2 iulie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 458 din 25 iunie a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea măsurilor de carantină şi izolare la domiciliu, decizie care a produs numeroase discuţii în spaţiul public. Dincolo de polemicile pasionale, realitatea este una clară şi crudă, iar ea relevă, din păcate, încă o dată, principala problemă a României postrevoluţionare, care se numeşte, simplu: incompetenţă.
16 Iulie 2020, 11:55
Pancreatita acută: Cum se manifestă şi cum se tratează
De ştiut
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă.
10 Iulie 2020, 17:41
  11 12 13  15  17 18 19  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON