URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2020, 15:55

Fundația Comunitară Oradea și Lidl finanțează 9 proiecte locale de mediu și educație

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcţia unui Oraş de Hârtie din materiale reciclabile sau ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil sunt printre activităţile finanţate prin "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi", care răspund unei varietăţi de nevoi identificate în rândul orădenilor.

Fundaţia Comunitară Oradea şi Lidl România anunţă primii câştigători de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului numit "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi". Programul este coordonat de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, finanţat de Lidl cu 1.187.500 de lei, şi implementat în 6 oraşe din ţară. La Oradea programul dispune de 237.500 lei şi va fi implementat prin Fundaţia Comunitară Oradea în baza a 2 direcţii: oferirea de susţinere financiară şi mentorat pentru iniţiative comunitare locale şi amenajarea Parcului "Libertăţii".

Iniţiativele comunitare finanţate au fost alese pe bază de concurs. Procesul de selecţie şi aplicare a durat o lună şi jumătate şi la el au concurat 19 aplicanţi cu idei de îmbunătăţire a educaţiei şi/sau a mediului. Dintre acestea 9 proiecte sunt fericitele câştigătoare şi vor fi finanţate cu granturi în valoare de 71.250 lei.

Astfel, actorii Teatrului Arcadia vor organiza ateliere de protejarea mediului pentru copii în care vor realiza păpuşi mânuibile şi un Oraş de Hârtie, construite din materiale reciclabile, iar mai apoi vor susţine show-uri interactive de Bune Maniere alături de mascotele Dino şi Mop, în Parcul Libertăţii. Pe strada Sofiei, Asociaţia Grund Community va amenaja grădina comunitară urbană Péter Bácsi şi va organiza pentru orădeni ateliere de instruire practică în domeniul grădinăritului sustenabil. Grupul Pescarilor Sportivi din Oradea vrea să crească interesul locanicilor pentru practicarea pescuitului recreativ-sportiv în zona urbană a Crişului Repede. Poliţiştii de prevenire din cadrul Fundaţiei Colonel Ioan Baciu îî vor pregăti pentru viaţă pe copiii şi tinerii comunităţii noastre, prin activităţi care să îi ajute să identifice riscurile prezente în circulaţia rutieră, acasă, la şcoală şi în mediul online.

Toate aceste activităţi şi multe altele fac parte din cele nouă proiecte care au fost desemnate câştigătoare de juriul format din membrii Consiliul Director al Fundaţiei Comunitare Oradea, împreună cu Cristina Hanganu, director de comunicare şi CSR la Lidl România. A fost un proces valoros de dezbateri în care au fost evaluate îndeplinirea criteriilor din Ghidul Aplicantului precum impactul comunitar, coerenţa şi claritatea activităţilor propuse, realismul şi relevanţa proiectelor, etc. Activităţile incluse în proiecte se vor desfăşura în perioada septembrie 2020 – martie 2021, pe raza municipiului Oradea, toate având ca scop creşterea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii orădenilor.

Pentru noi, un criteriu fundamental în ceea ce priveşte selecţia iniţiativelor în care ne implicăm este relevantă pentru contextul local. De aceea, ne bucurăm că putem susţine proiecte de impact gândite de la zero de organizaţii locale, bazate pe informaţii relevante de la firul ierbii, pentru comunitatea din care fac parte, pornind de la nişte nevoi foarte bine identificate. Ne bucurăm că putem sprijini astfel de iniţiative pe cât de curajoase, pe atât de autentice şi că putem contribui astfel la un viitor mai bun pentru comunităţile din care facem parte a spus Cristina Hanganu, director comunicare & CSR, Lidl România.

Tot ca parte din programul "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi", echipa Fundaţiei Comunitare Oradea va aloca 166.250 lei pentru revitalizarea peisagistică etapizată a Parcului "Libertăţii". Peste 50 de orădeni s-au înscris deja ca voluntari şi participă la acţiunile colective zilnice sau săptămânale de igienizare şi întreţinere a perimetrului parcului. Cei care doresc să se alăture demersului pot deveni voluntari, completând un chestionar online.

Teodora Albiter – Manager Proiecte 
Fundaţia Comunitară Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON