Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei și izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curții Constituționale, prevede posibilitatea atacării în instanță a actelor prin care se dispune carantinarea sau izolarea la domiciliu a unei persoane.
Potrivit legii, orice persoană față de care se dispune izolarea poate introduce acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este izolată, solicitând anularea actului. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.
Părţile vor fi citate potrivit dispoziţiilor privind citarea în procesele urgente, asistenţa juridică a persoanei fiind obligatorie. Judecata se desfășoară în maxim 24 de ore, instanţa nu poate amâna pronunţarea, iar redactarea hotărârii se face de îndată. Hotărârea este definitivă.
Persoana carantinată poare introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei direcţiei de sănătate publică, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinţa ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este carantinată, solicitând anularea actului administrativ contestat, revizuirea sau încetarea măsurii.
Cererile sunt scutite, de asemenea, de plata taxei judiciare de timbru. Judecarea acestor cereri se face în termen de cel mult 48 de ore, asistența juridică prin avocat (ales sau din oficiu) a persoanei carantinate fiind obligatorie.
Instanţa poate amâna pronunţarea cu cel mult 24 de ore, iar redactarea hotărârii se face în aceeaşi zi. Până la pronunţarea hotărârii instanţei, persoana în cauză va fi monitorizată de către medic, zilnic sau când situaţia o impune. Hotărârea primei instanţe este executorie şi poate fi atacată cu apel în termen de două zile de la comunicare.
Dacă instanţa de fond dispune anularea actului administrativ, măsura contestată încetează de la pronunţare, iar persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat spaţiul sau unitatea în care a fost carantinată.
Apelul se soluţionează într-un termen ce nu va depăşi 24 de ore de la data sesizării instanţei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.