URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2020, 11:55

Carantina, Curtea Constituţională şi Guvernul

Carantina, Curtea Constituţională şi Guvernul (foto: generic, sursa: economictimes.indiatimes.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 2 iulie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 458 din 25 iunie a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea măsurilor de carantină şi izolare la domiciliu, decizie care a produs numeroase discuţii în spaţiul public.

Dincolo de polemicile pasionale, realitatea este una clară şi crudă, iar ea relevă, din păcate, încă o dată, principala problemă a României postrevoluţionare, care se numeşte, simplu: incompetenţă.

Astfel, la data de 27 mai, Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 25 alineatul 2 din Legea nr. 96/2006, care prevede că "măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii, se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii".

Principala critică de neconstituţionalitate viza faptul că atât carantina cât şi izolarea la domiciliu, fiind aspecte care lezează libertatea persoanei, trebuie reglementate numai prin lege, nicidecum prin ordin de ministru.

Problema nu e nouă, Curtea Constituţională pronunţându-se inclusiv în stare de urgenţă (celebra decizie cu amenzile din 6 mai 2020) în acest sens. Ca atare, soluţia era previzibilă, în sensul declarării neconstituţionalităţii carantinei şi izolării la domiciliu, motiv pentru care adoptarea unei legi rapid era prioritatea 0 a României.

Ce face Guvernul şi clasa politică în general? Nimic, deşi orice om responsabil îşi dă seama că va veni şi ziua în care carantina şi izolarea nu vor mai fi obligatorii, fiind doar o chestiune de timp până la adoptarea şi publicarea deciziei. 

În 25 iunie se pronunţă decizia previzibilă, cu votul a 8 dintre cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale; adică, deloc surprinzător, aproape unanimitate! Ce face clasa politică, care trebuia să intre "în stare de urgenţă de legiferare"? Nimic, din nou!

După o săptămână se publică decizia şi, în plină pandemie, statul e lipsit de orice mijloc de control al populaţiei. Ce fac factorii decizionali? Se gândesc, pentru prima dată, să facă totuşi un proiect de lege! Acum!

Mai trec câteva zile de "muncă asiduă" şi, în sfârşit, în 6 iunie, se adoptă de către Guvern proiectul de lege care este trimis în Parlament!

Proiectul va fi probabil adoptat până la urmă, dar ceea ce s-a întâmplat a dat măsura exactă a incompetenţei şi ignoranţei întregii noastre clase politice!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON