URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Iulie 2020, 17:02

Pancreatita cronică. Află cum se manifestă și ce trebuie să faci!

Pancreatita cronică. Află cum se manifestă și ce trebuie să faci! (foto: generic, sursa: secom.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pancreatita cronică se poate manifesta sub forma unor episoade de inflamaţie acută survenite pe un pancreas anterior afectat, sau ca o afectare cronică, cu durere sau fenomene de malabsorbţie persistente.

Cauzele pancreatitei cronice sunt identice cu cele ale pancreatitei acute (alcoolismul acut sau cronic, calculii biliari, postoperator după intervenţii pe abdomen, dar şi neabdominale, traumatisme abdominale, insuficienţă renală, unele infecţii, administrarea unor medicamente), dar există multe cazuri cu origine necunoscută.

Clinic, bolnavii cu pancreatită cronică prezintă durere, dar  localizarea poate fi nu numai în jurul ombilicului, ci în tot abdomenul superior sau la nivelul toracelui anterior. Caracteristică este persistenţa sa şi faptul că se accentuează la ingestia de alcool sau alimente grase consumate în exces. Apariţia scaunelor diareice şi scăderea ponderală sugerează malabsorbţia, care este comună în pancreatita cronică. Diagnosticul se pune pe examenele de laborator (care evidenţiază malabsorbţia bitaminei B12, creşterea glicemiei, scaune bogate în grăsimi), examenul radiologic (care evidenţiază calcificări pancreatice), ecografie şi tomografie computerizată.

ATENŢIE! Complicaţiile pancreatitei cronice sunt variate. Cele mai importante sunt malabsorbţia vitaminei B12 (la circa 40% din cazuri), toleranţa scăzută la glucoză (cu apariţia totuşi rară a diabetului zaharat), afectări ale retinei (retinopatie nediabetică, datorată deficitului de vitamină A şi/sau de zinc), pleurezii, pericardite, peritonite, icter, dureri osoase, cancerul pancreatic şi, o complicaţie îngrijorătoare (şi poate cea mai frecventă), dependenţa de narcotice (de multe ori durerea nu cedează decât la administrarea de narcotice).

REŢINEŢI! Tratamentul pancreatitei cronice este axat pe 2 aspecte majore: durerea şi malabsorbţia. Durerea severă impune excluderea consumului de alcool şi a meselor copioase bogate în grăsimi, cu recurgerea la narcotice doar în cazuri grave (datorită dependenţei pe care o creează consumul acestora, cu consecinţe severe). S-au testat o serie de măsuri chirurgicale care au diminuat mult durerea, la fel ca administrarea de enzime pancreatice. Tratamentul malabsorbţiei constă în administrarea enzimelor pancreatice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON