URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
30 August 2020, 11:45

Toxiinfecţiile alimentare: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni

Toxiinfecţiile alimentare: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni (Sursa foto: Sfatulmedicului.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele.

Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. Izvorul  principal de infecţie este reprezentat în special de păsări şi ouă (mai ales cele de raţă), porci, bovine, peşti şi crustacee, rozătoare, omul (bolnav sau cel în convalescenţă care încă elimină salmonele) constituind al doilea rezervor de infecţie. Boala apare la ingerarea unui aliment contaminat cu o mare cantitate de salmonele, care se multiplică în intestin şi produc o inflamaţie locală manifestată clinic prin febră, diaree şi vărsături, fapt ce determină pierderi mari de apă şi săruri minerale ce duc la diferite grade de deshidratare, cu scăderea volumului sanguin, putând evolua până la şoc, insuficienţă renală acută şi deces.

Cei mai expuşi complicaţiilor sunt copiii mici, bătrânii şi cei cu imunitate scăzută. Debutul bolii este brusc, cu dureri abdominale, greţuri, uneori vărsături, dureri de cap, febră (cu durata de 1-3 zile) şi diaree frecventă. Evoluţia este cel mai des favorabilă, cu remiterea simptomatologiei în câteva zile şi mai rar cu evoluţie prelungită, dar există şi forme invazive de infecţie la copiii mici şi adulţii cu diferite afecţiuni care scad imunitatea organismului. Diagnosticul este dat de simptomele descrise  apărute la mai multe persoane care au consumat aceleaşi alimente contaminate  (mai rar există cazuri izolate), fiind confirmat de examenul coprobacteriologic (examen al scaunului) şi al alimentului incriminat. Bolnavul vindecat poate elimina salmonele pe perioade cuprinse între câteva zile şi 2-3 săptămâni şi foarte rar câteva luni.

Toxiinfecţia stafilococică este determinată de enterotoxina stafilococică prezentă în alimentul contaminat consumat. Este rezistentă la căldură (30 de min. la 100 gr. C) şi poate fi ingerată cu alimente contaminate, de obicei sărate, produse lactate sau preparate cu lapte. Izvorul de infecţie este uman, la persoane cu infecţii stafilococice ale pielii (panariţii, furuncule etc.), respiratorii, sau la purtători sănătoşi de stafilococ (nazal, faringian etc.). 

Aceste persoane pot contamina alimentele prin contact direct, tuse, strănut, mai ales dacă lucrează în domeniul alimentaţiei. Mai rar boala se poate transmite direct prin ingerare de lapte infectat (la animale cu infecţii ale glandelor mamare), sau carne de la porcine sau ovine infectate. Simptomele sunt reprezentate de cefalee, greţuri, vărsături frecvene, crampe abdominale şi, mai rar, diaree şi febră moderată. Forma acută dureză câteva ore, vindecarea producându-se în 1-2 zile. În formele severe vărsăturile sunt abundente şi numeroase, putând surveni starea de şoc. Diagnosticul se pune pe simptomele clinice şi se confirmă prin evidenţierea stafilococului şi/sau a enterotoxinei în alimentul suspectat sau în vărsătură.

ATENŢIE!

Salmonelozele sunt boli de circulaţie mondială, fiind favorizate de răspândirea largă a rezervorului animal, rezistenţa mare a salmonelelor în natură, dezvoltarea importantă a sectorului zootehnic, schimburile comerciale internaţionale în continuă creştere şi amploarea turismului. Transmiterea se face prin alimentele contaminate, de obicei carne, lapte şi ouă, direct de la sursă (animale bolnave sau purtătoare, peşti, stridii), sau pe parcurs (transport, depozitare, manipulare, distribuţie). Transmiterea directă (interumană) este posibilă în mediul familial (copii infectaţi de la mamele bolnave) sau în unele  colectivităţi de copii (prin personalul de îngrijire infectat). Depistarea purtătorilor umani de salmonele este obligatorie în zonele cu risc de contaminare, cum sunt alimentaţia publică şi sectorul alimentar în general, centralele de aprovizionare cu apă potabilă, colectivităţile de copii, spitale, ferme zootehnice şi altele. Focarele epidemice din colectivităţi şi cele care depăşesc 5 cazuri se anunţă instituţiilor abilitate.

REŢINEŢI!

Tratamentul toxiinfecţiilor alimentare va fi individualizat în funcţie de manifestările clinice şi etiologie, cazurile cu forme severe, copiii mici şi bolnavii cu afecţiuni cronice fiind internaţi în spitalele de boli infecţioase. Este important repausul la pat în perioada acută, regimul bazat pe lichide iniţial, apoi diversificare treptată cu scopul de combatere a deshidratării. Antibioticele nu se utilizează în salmoneloze şi toxiinfecţiile stafilococice. Excepţie fac formele invazive de salmoneloze, cu tendinţă de diseminare la nou născuţi şi copiii mici, vârstnici şi bolnavi cu boli asociate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0922 RON
  • 1 EUR = 4.8738 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON