URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2020, 11:45

Toxiinfecţiile alimentare: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni

Toxiinfecţiile alimentare: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni (Sursa foto: Sfatulmedicului.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele.

Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. Izvorul  principal de infecţie este reprezentat în special de păsări şi ouă (mai ales cele de raţă), porci, bovine, peşti şi crustacee, rozătoare, omul (bolnav sau cel în convalescenţă care încă elimină salmonele) constituind al doilea rezervor de infecţie. Boala apare la ingerarea unui aliment contaminat cu o mare cantitate de salmonele, care se multiplică în intestin şi produc o inflamaţie locală manifestată clinic prin febră, diaree şi vărsături, fapt ce determină pierderi mari de apă şi săruri minerale ce duc la diferite grade de deshidratare, cu scăderea volumului sanguin, putând evolua până la şoc, insuficienţă renală acută şi deces.

Cei mai expuşi complicaţiilor sunt copiii mici, bătrânii şi cei cu imunitate scăzută. Debutul bolii este brusc, cu dureri abdominale, greţuri, uneori vărsături, dureri de cap, febră (cu durata de 1-3 zile) şi diaree frecventă. Evoluţia este cel mai des favorabilă, cu remiterea simptomatologiei în câteva zile şi mai rar cu evoluţie prelungită, dar există şi forme invazive de infecţie la copiii mici şi adulţii cu diferite afecţiuni care scad imunitatea organismului. Diagnosticul este dat de simptomele descrise  apărute la mai multe persoane care au consumat aceleaşi alimente contaminate  (mai rar există cazuri izolate), fiind confirmat de examenul coprobacteriologic (examen al scaunului) şi al alimentului incriminat. Bolnavul vindecat poate elimina salmonele pe perioade cuprinse între câteva zile şi 2-3 săptămâni şi foarte rar câteva luni.

Toxiinfecţia stafilococică este determinată de enterotoxina stafilococică prezentă în alimentul contaminat consumat. Este rezistentă la căldură (30 de min. la 100 gr. C) şi poate fi ingerată cu alimente contaminate, de obicei sărate, produse lactate sau preparate cu lapte. Izvorul de infecţie este uman, la persoane cu infecţii stafilococice ale pielii (panariţii, furuncule etc.), respiratorii, sau la purtători sănătoşi de stafilococ (nazal, faringian etc.). 

Aceste persoane pot contamina alimentele prin contact direct, tuse, strănut, mai ales dacă lucrează în domeniul alimentaţiei. Mai rar boala se poate transmite direct prin ingerare de lapte infectat (la animale cu infecţii ale glandelor mamare), sau carne de la porcine sau ovine infectate. Simptomele sunt reprezentate de cefalee, greţuri, vărsături frecvene, crampe abdominale şi, mai rar, diaree şi febră moderată. Forma acută dureză câteva ore, vindecarea producându-se în 1-2 zile. În formele severe vărsăturile sunt abundente şi numeroase, putând surveni starea de şoc. Diagnosticul se pune pe simptomele clinice şi se confirmă prin evidenţierea stafilococului şi/sau a enterotoxinei în alimentul suspectat sau în vărsătură.

ATENŢIE!

Salmonelozele sunt boli de circulaţie mondială, fiind favorizate de răspândirea largă a rezervorului animal, rezistenţa mare a salmonelelor în natură, dezvoltarea importantă a sectorului zootehnic, schimburile comerciale internaţionale în continuă creştere şi amploarea turismului. Transmiterea se face prin alimentele contaminate, de obicei carne, lapte şi ouă, direct de la sursă (animale bolnave sau purtătoare, peşti, stridii), sau pe parcurs (transport, depozitare, manipulare, distribuţie). Transmiterea directă (interumană) este posibilă în mediul familial (copii infectaţi de la mamele bolnave) sau în unele  colectivităţi de copii (prin personalul de îngrijire infectat). Depistarea purtătorilor umani de salmonele este obligatorie în zonele cu risc de contaminare, cum sunt alimentaţia publică şi sectorul alimentar în general, centralele de aprovizionare cu apă potabilă, colectivităţile de copii, spitale, ferme zootehnice şi altele. Focarele epidemice din colectivităţi şi cele care depăşesc 5 cazuri se anunţă instituţiilor abilitate.

REŢINEŢI!

Tratamentul toxiinfecţiilor alimentare va fi individualizat în funcţie de manifestările clinice şi etiologie, cazurile cu forme severe, copiii mici şi bolnavii cu afecţiuni cronice fiind internaţi în spitalele de boli infecţioase. Este important repausul la pat în perioada acută, regimul bazat pe lichide iniţial, apoi diversificare treptată cu scopul de combatere a deshidratării. Antibioticele nu se utilizează în salmoneloze şi toxiinfecţiile stafilococice. Excepţie fac formele invazive de salmoneloze, cu tendinţă de diseminare la nou născuţi şi copiii mici, vârstnici şi bolnavi cu boli asociate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON