URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2020, 18:42

Leptospiroza: Ce complicații poate da această boală

Leptospiroza: Ce complicații poate da această boală foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.

Convalescenţa survine după 2-4 săptămâni de la debut, iar complicaţiile formelor benigne netratate în perioada de stare sunt cele oculare (iridociclite, sau, mult mai rar, nevrita optică).

Leptospiroza poate avea mai multe forme clinice: forma gravă (manifestată prin icter, insuficienţă renală şi hemoragii, cu evoluţie deseori letală), forma benignă (cu simptome asemănătoare unei banale răceli, ca febră, frisoane, dureri musculare şi de cap, la care se adaugă, uneori şi un icter discret; simptomele dispar în câteva zile), forma meningiană (cu simptome asemănătoare meningitei virale şi care apare mai des la păzitorii de porci, evoluţia fiind favorabilă) şi unele forme atipice (gripală, tifoidică sau frustă). Există şi infecţii inaparente, aproape la fel de frecvente precum cele cu manifestări clinice.

Diagnosticul bolii este greu de stabilit pe baza datelor clinice, datorită varietăţii mari a simptomelor, mai ales în primele zile. Confirmarea se face pe baza datelor de laborator (izolarea leptospirelor şi teste serologice).

Leptospiroza trebuie diferenţiată de celelalte boli febrile însoţite sau nu de sindrom meningian, icter, insuficienţă renală sau hemoragii, cum ar fi gripa, meningita acută virală, hepatita acută virală, mononucleoza infecţioasă, gastroenterocolitele acute etc.

ATENŢIE!

Leptospirozele fără icter, inclusiv forma meningeană, se vindecă în 2-3 săptămâni, mortalitatea fiind aproape nulă, spre deosebire de formele care evoluează cu icter, insuficienţă renală şi hemoragii, care sunt grave. De aceea este importantă profilaxia bolii, mai ales la personalul aflat în contact cu animale (veterinari, zootehnişti, îngrijitori de animale, lucrători din abatoare, laboranţi etc.), care trebuie să respecte regulile de protecţie a muncii (evitarea contactului direct cu sângele, urina sau organele animalelor). De asemenea este obligatorie purtarea cizmelor şi a mănuşilor de cauciuc la lucrătorii din orezării, irigaţii, bălţi sau ape de canal. Se vor evita îmbăierile în ape situate lângă crescătorii de animale (în special de porcine), dar şi în alte bălţi, iar bazinele de înot vor fi clorinate şi protejate de rozătoare. Şi pescarii trebuie să ştie că apa bălţilor poate fi contaminată şi că se pot infecta.

REŢINEŢI!

Tratamentul leptospirozei se face în spital (prin lege, leptospiroza este boală cu declarare şi spitalizare obligatorie), cu penicilină sau doxiciclină. Formele grave necesită tratament specializat şi individualizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON