Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
Potrivit legii, carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Legea prevede că această măsură se instituie atunci când, în baza evaluării, se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Asigurarea ordinii publice în spaţiile special desemnate de autorităţi pentru carantină se realizează atât în exteriorul, cât şi în interiorul acestora de către poliţia locală. În situaţia în care poliţia locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, măsurile de ordine publică se asigură de către Jandarmeria Română sau Poliţia Română, după caz.
Autorităţile publice centrale sau locale au obligaţia de a asigura pentru persoanele aflate în carantină necesarul de hrană ori, după caz, şi tratament, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a persoanei, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului.
Actul de instituire a carantinei zonale, ca de altfel toate actele normative emise în baza acestei legi, pot fi contestate de către orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, la instanţa competentă.
Termenul de atacare al acestor acte este de 5 zile de la data publicării lor în Monitorul Oficial, iar soluţionarea cererilor este de competenţa curţii de apel.
De altfel, este de menţionat faptul că, zilele trecute, Curtea de Apel Bucureşti a anulat actul de instituire a carantinei zonale pentru o comună din România.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.