URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Dacă pandemia de coronavirus ar fi lovit pe vremea lui Ceauşescu, oare ce-ar fi făcut luminatul nostru conducător ca să o stopeze? Ar fi închis complet graniţele, ar fi oprit transporturile în afara celor de strictă necesitate, ar fi dat un decret mult mai drastic cu privire la instituirea stării de urgenţă, ar fi ţinut oamenii muncii acasă câteva săptămâni şi, probabil, le-ar fi ordonat savanţilor români conduşi de academiciana de renume mondial să găsească un vaccin împotriva virusului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfăşurării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţial, mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
26 Septembrie 2020, 17:50

Alegeri la vreme de Covid: atât cetăţenii, cât şi membrii secţiilor de votare sunt obligaţi să respecte reguli speciale pentru a preveni îmbolnăvirile

Alegeri la vreme de Covid: atât cetăţenii, cât şi membrii secţiilor de votare sunt obligaţi să respecte reguli speciale pentru a preveni îmbolnăvirile foto generic, Unsphash
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât alegerile locale din acest an se desfășoară în condiții speciale, în contextul pandemiei de Covid-19, pentru prevenirea răspândirii acesteia autorităţile au stabilit reguli speciale, obligatorii pentru toate persoanele implicate în procesul electoral. Cea mai importantă regulă se referă la purtarea corectă a măştii, aşa încât să acopere atât gura, cât şi nasul.

Votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.

Obligaţii la urne

În toate secţiile de votare din România va fi obligatorie purtarea corectă a măştii de protecţie de către toți participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni etc).

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral, precum și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.

Administrațiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători.

Doar 5 alegători în sala de votare

În sala de vot vor avea acces cel mult câte 5 alegători. Accesul acestora se va face eșalonat, astfel încât să se respecte şi distanțarea de minimum 1 metru între persoane.

De asemenea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieșirea din acestea.

Cum vor fi identificați alegătorii

Alegătorii vor trebui să renunțe la mască timp de câteva secunde pentru a putea fi identificați de către membrii secţiei de votare, iar apoi sunt obligaţi să-şi repoziţioneze masca în mod corect (peste gură şi nas).

Cetăţenii vor poziționa singuri actul de identitate în suportul tabletei operatorului SIMPV astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul Informatic de
Monitorizare a Prezenței la Vot și de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură şi apoi își va dezinfecta mâinile.

Alegătorii își vor aplica singuri ștampila „VOTAT”

Totodată, alegătorii își vor aplica singuri ștampila „Votat”, după exercitarea dreptului de vot,  sub supravegherea membrilor biroului secţiei de votare, precum şi timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „Votat”, după caz, pe actul de identitate.

În cazul urnelor mobile, cei care le însoțesc trebuie să poarte mască și mănuși, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. Urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât Covid.

Cum procedează bolnavii, inclusiv cu Covid

Dacă alegătorul nu se poate deplasa la secția de votare pentru că este bolnav sau invalid, poate solicita urna mobilă. Pentru acest lucru trebuie să facă o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate, și să o transmită președintelui biroului electoral al secției de votare.

Persoanele infectate cu noul coronavirus aflate în carantină, izolare sau internate în spital vor putea vota solicitând urna mobilă. Doar pacienții internați la Terapie Intensivă vor avea condiții speciale. Pentru a solicita urna mobilă, alegătorii trebuie să facă o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate, și să o transmită președintelui biroului electoral al secției de votare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce cozi interminabile s-ar face în fața secțiilor de votare ...
... dacă oamenii nu ar fi "precauți" și ar fi doar "proști". Cu atâtea reguli "speciale" va fi cea mai penibilă prezență la vot, din toată istoria României !?!
Postat 26 Septembrie 2020, 19:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1456 RON
  • 1 EUR = 4.8746 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON