URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2020, 17:50

Alegeri la vreme de Covid: atât cetăţenii, cât şi membrii secţiilor de votare sunt obligaţi să respecte reguli speciale pentru a preveni îmbolnăvirile

Alegeri la vreme de Covid: atât cetăţenii, cât şi membrii secţiilor de votare sunt obligaţi să respecte reguli speciale pentru a preveni îmbolnăvirile foto generic, Unsphash
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât alegerile locale din acest an se desfășoară în condiții speciale, în contextul pandemiei de Covid-19, pentru prevenirea răspândirii acesteia autorităţile au stabilit reguli speciale, obligatorii pentru toate persoanele implicate în procesul electoral. Cea mai importantă regulă se referă la purtarea corectă a măştii, aşa încât să acopere atât gura, cât şi nasul.

Votarea va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.

Obligaţii la urne

În toate secţiile de votare din România va fi obligatorie purtarea corectă a măştii de protecţie de către toți participanții la procesul electoral (alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni etc).

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral, precum și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.

Administrațiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători.

Doar 5 alegători în sala de votare

În sala de vot vor avea acces cel mult câte 5 alegători. Accesul acestora se va face eșalonat, astfel încât să se respecte şi distanțarea de minimum 1 metru între persoane.

De asemenea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieșirea din acestea.

Cum vor fi identificați alegătorii

Alegătorii vor trebui să renunțe la mască timp de câteva secunde pentru a putea fi identificați de către membrii secţiei de votare, iar apoi sunt obligaţi să-şi repoziţioneze masca în mod corect (peste gură şi nas).

Cetăţenii vor poziționa singuri actul de identitate în suportul tabletei operatorului SIMPV astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul Informatic de
Monitorizare a Prezenței la Vot și de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură şi apoi își va dezinfecta mâinile.

Alegătorii își vor aplica singuri ștampila „VOTAT”

Totodată, alegătorii își vor aplica singuri ștampila „Votat”, după exercitarea dreptului de vot,  sub supravegherea membrilor biroului secţiei de votare, precum şi timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „Votat”, după caz, pe actul de identitate.

În cazul urnelor mobile, cei care le însoțesc trebuie să poarte mască și mănuși, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. Urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât Covid.

Cum procedează bolnavii, inclusiv cu Covid

Dacă alegătorul nu se poate deplasa la secția de votare pentru că este bolnav sau invalid, poate solicita urna mobilă. Pentru acest lucru trebuie să facă o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate, și să o transmită președintelui biroului electoral al secției de votare.

Persoanele infectate cu noul coronavirus aflate în carantină, izolare sau internate în spital vor putea vota solicitând urna mobilă. Doar pacienții internați la Terapie Intensivă vor avea condiții speciale. Pentru a solicita urna mobilă, alegătorii trebuie să facă o cerere, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate, și să o transmită președintelui biroului electoral al secției de votare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce cozi interminabile s-ar face în fața secțiilor de votare ...
... dacă oamenii nu ar fi "precauți" și ar fi doar "proști". Cu atâtea reguli "speciale" va fi cea mai penibilă prezență la vot, din toată istoria României !?!
Postat 26 Septembrie 2020, 19:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON