URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 15 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oraşul este asaltat de constructori. Până de curând, ne uitam cu invidie la Cluj, unde dezvoltatorul te ducea în câmp, îţi arăta unde va fi locuinţa ta, după care trebuia să scoţi banii. Acum şi în Oradea se cumpără locuinţe cu mult înainte de a fi finalizate, în multe cazuri chiar când demarează lucrările...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Era o duminică liniştită, leneveam în pat în jurul prânzului, după o noapte pierdută, şi mă amuzam urmărind Cartoon Network. La un moment dat, pe ecran au început să curgă nişte cuvinte repetitive pe o bandă animată: "Comutaţi pe un canal de ştiri pentru o informaţie importantă!".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre protestele anti-măști și anti-restricții organizate în Oradea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Este mai uşor de depistat un cancer de col decât de tratat. Colul uterin este uşor de investigat, astfel încât examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare şi tratamentul lor adecvat. De aceea se recomandă examenul citologic Papanicolau pentru femeile asimptomatice cu vârsta peste 20 de ani şi pentru cele sub 20 de ani sexual active (se fac 2 teste consecutive anual, apoi cel puţin un test la fiecare 3 ani, până la vârsta de 65 ani).
17 Septembrie 2020, 11:17

Codul administrativ II. Consiliul local şi Primarul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Codul administrativ, intrat în vigoare în anul 2019, reglementează în detaliu alegerea şi funcţionarea autorităţilor publice locale, consiliul local şi primarul.

Astfel, pentru fiecare localitate se stabileşte un număr de consilieri locali în funcţie de populaţia oraşului sau a comunei respective. Consiliul local este calificat ca fiind o autoritate deliberativă, iar primarul este o autoritate executivă.

Este de remarcat faptul că nu se poate utiliza pentru consiliul local denumirea de "legislativ" local deoarece, potrivit Constituţiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Consiliul local este condus, prin rotaţie, de către un preşedinte de şedinţă, ales pentru o perioadă de maximum trei luni, care semnează hotărârile adoptate în şedinţele pe care le-a prezidat. Primarul participă la şedinţele consiliului local şi are dreptul să îşi exprime punctul de vedere asupra tuturor problemelor înscrise pe ordinea de zi, precum şi de a formula amendamente de fond sau de formă asupra oricăror proiecte de hotărâri, inclusiv ale altor iniţiatori. Punctul de vedere al primarului se consemnează, în mod obligatoriu, în procesul-verbal al şedinţei.

Primarul conduce instituţiile publice de interes local, serviciile publice de interes local şi are în subordine un aparat de specialitate.

Pe de altă parte, primarul acţionează şi ca reprezentant al statului în comuna, în oraşul sau în municipiul în care a fost ales şi, în această calitate, poate solicita prefectului sprijinul conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, dacă sarcinile ce îi revin nu pot fi rezolvate prin aparatul de specialitate.

Primarul poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, administratorului public, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Erori inerente !?!
Ba da, consiliul local poate fi apreciat ca fiind "legislativul local" ... pentru că "hotărârile" adoptate, odată ce respectă Constituția și legile țării, îndeplinesc calitatea de "legi locale", cu efectele aferente drepturilor și obligațiilor ce se adresează comunităților respective. Așa și cu Instituția Primarului, căruia i se spune "executiv local", similar executivului guvernamental. O altă greșeală ține de calitatea Primarului ... care nu reprezintă STATUL, ci doar comunitatea locală care l-a ales. Primarul nu este subordonatul nimănui la nivelul autorității sale !?!
Postat 17 Septembrie 2020, 18:32 de CrisDumi
E bună instruirea asta ...
... că poate se trezesc și unii consilieri, actuali și viitori, ca să conștientizeze că un consiliu local este condus de către un președinte, prin rotație dintre ceilalți, nicidecum de către primarul care are calitatea de invitat la ședințele CL !?! Iar ca primar nu ai dreptul de a te băga tot timpul în seamă, la fiecare intervenție a consilierilor ... că nu ești decât "p*la la ospăț" !?!
Postat 17 Septembrie 2020, 18:22 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.118 RON
  • 1 EUR = 4.9226 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON