URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2020, 11:17

Codul administrativ II. Consiliul local şi Primarul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Codul administrativ, intrat în vigoare în anul 2019, reglementează în detaliu alegerea şi funcţionarea autorităţilor publice locale, consiliul local şi primarul.

Astfel, pentru fiecare localitate se stabileşte un număr de consilieri locali în funcţie de populaţia oraşului sau a comunei respective. Consiliul local este calificat ca fiind o autoritate deliberativă, iar primarul este o autoritate executivă.

Este de remarcat faptul că nu se poate utiliza pentru consiliul local denumirea de "legislativ" local deoarece, potrivit Constituţiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Consiliul local este condus, prin rotaţie, de către un preşedinte de şedinţă, ales pentru o perioadă de maximum trei luni, care semnează hotărârile adoptate în şedinţele pe care le-a prezidat. Primarul participă la şedinţele consiliului local şi are dreptul să îşi exprime punctul de vedere asupra tuturor problemelor înscrise pe ordinea de zi, precum şi de a formula amendamente de fond sau de formă asupra oricăror proiecte de hotărâri, inclusiv ale altor iniţiatori. Punctul de vedere al primarului se consemnează, în mod obligatoriu, în procesul-verbal al şedinţei.

Primarul conduce instituţiile publice de interes local, serviciile publice de interes local şi are în subordine un aparat de specialitate.

Pe de altă parte, primarul acţionează şi ca reprezentant al statului în comuna, în oraşul sau în municipiul în care a fost ales şi, în această calitate, poate solicita prefectului sprijinul conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, dacă sarcinile ce îi revin nu pot fi rezolvate prin aparatul de specialitate.

Primarul poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, administratorului public, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Erori inerente !?!
Ba da, consiliul local poate fi apreciat ca fiind "legislativul local" ... pentru că "hotărârile" adoptate, odată ce respectă Constituția și legile țării, îndeplinesc calitatea de "legi locale", cu efectele aferente drepturilor și obligațiilor ce se adresează comunităților respective. Așa și cu Instituția Primarului, căruia i se spune "executiv local", similar executivului guvernamental. O altă greșeală ține de calitatea Primarului ... care nu reprezintă STATUL, ci doar comunitatea locală care l-a ales. Primarul nu este subordonatul nimănui la nivelul autorității sale !?!
Postat 17 Septembrie 2020, 18:32 de CrisDumi
E bună instruirea asta ...
... că poate se trezesc și unii consilieri, actuali și viitori, ca să conștientizeze că un consiliu local este condus de către un președinte, prin rotație dintre ceilalți, nicidecum de către primarul care are calitatea de invitat la ședințele CL !?! Iar ca primar nu ai dreptul de a te băga tot timpul în seamă, la fiecare intervenție a consilierilor ... că nu ești decât "p*la la ospăț" !?!
Postat 17 Septembrie 2020, 18:22 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON