URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2021, 15:02

Hepatita cronică: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni

Hepatita cronică: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni (Sursa foto: Doc.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică. Şi hepatitele cronice C fără complicaţii şi cu evoluţie stabilă pot merge spre ciroză.

Multe cazuri de hepatită C sunt depistate întâmplător, la persoane fără niciun simptom de boală, ca de exemplu la donarea de sânge sau teste de rutină, sursa de infecţie la acestea nefiind cunoscută. Cu toate aceste aspecte sumbre, studiile efectuate pe parcursul a 10-20 de ani arată că majoritatea bolnavilor pot duce o viaţă relativ normală, aproape 60% din ei având o evoluţie fără complicaţii şi fără sechele de hepatită cronică în perioada studiată. Boala are o evoluţie lentă şi este influenţată de prezenţa altor afecţiuni hepatice (cum este hepatita cronică B sau hepatita indusă de consumul de alcool).

Hepatita cronică D (numită şi hepatita „delta”) poate apărea în urma unei coinfecţii acute cu virus B, nesesizându-se o rată mai mare a cronicizării ca în hepatita B. Coinfecţia cu virus D a hepatitei acute B determină o creştere a severităţii acesteia, dar nu şi o creştere a probabilităţii evoluţiei către hepatita cronică B. Când suprainfecţia cu virus D apare la o persoană cu hepa- tită cronică B, evoluţia este spre agravarea bolii hepatice. Diagnosticul hepatitei cronice C şi D este confirmat de testele de laborator specifice.

ATENŢIE!

Simptomele clinice în hepatita cronică C şi D sunt neconcludente, cel mai frecvent existând starea de oboseală. Icterul apare tardiv, semnalizând o evoluţie nefavorabilă. În hepatita cronică C complicaţiile sunt mai rare ca în hepatita cronică B, iar în hepatita cronică D forma activă de boală (asociată sau nu cu ciroza) reprezintă regula. Este utilă prezentarea la medic în cazul apariţiei unei stări de astenie inexplicabilă, pentru efectuarea analizelor specifice şi depistarea precoce a unei eventuale infecţii hepatice virale.

REŢINEŢI!

Tratamentul hepatitei cronice C şi D se face cu interferon şi unele medicamente antivirale (ribavirin). Tratamentul este costisitor, dar e singurul care a dat rezultate notabile. Sunt în studiu şi alte terapii. La noi există un Program naţional pentru tratamentul cu interferon. În stadiile decompensate sau terminale este necesar transplantul hepatic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La un artiol despre hepatită ...
... Bihoreanul aruncă pe piață trei articole despre Covid !?! Nu-i corect, din moment ce pe lista bolilor grave (OMS) ... hepatita e pe locul 9 iar coronavirusul pe 26 doar !?!
Postat 17 Ianuarie 2021, 10:30 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON