URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2020, 14:00

Medic: Măsurile recente anti Covid-19 din Franța

Medic: Măsurile recente anti Covid-19 din Franța (Sursa foto: Guliver/GettyImages)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ziua de 3 decembrie au fost confirmate 12.696 cazuri noi de Covid 19, cu o scădere de 9,7% faţă de 2 decembrie; în secţiile de reanimare s-au internat 184 de pacienţi, iar rata de pozitivare a fost de 10,7% (adică numărul de noi cazuri pozitive raportat la numărul total de persoane testate pentru prima oară în aceeaşi perioadă, în cazul nostru 3 decembrie).

Începând cu data de 28 noiembrie, măsurile de carantinare au devenit mai lejere. Sunt permise deplasările pe o distanţă de până la 20 km pe o durată de maximum trei ore (plimbări, activităţi fizice), cu obligativitatea deţinerii certificatului de deplasare în care este menţionat scopul activităţii. De asemenea se autorizează activităţile extraşcolare în aer liber. Centrele comerciale şi serviciile publice vor fi deschise cel mult până la ora 21, cu respectarea protocoalelor sanitare stricte, mai ales în cazul librăriilor şi al bibliotecilor.

Nu sunt permise vizitele de familie şi nici reuniunile între mai multe persoane, inclusiv pe domeniul public. Creşele, şcolile şi liceele rămân deschise, fiind obligatorie respectarea protocoalelor sanitare, inclusiv purtarea măştii începând cu vârsta de şase ani.

Telemunca este obligatorie în locurile unde acest lucru este posibil; birourile de poştă rămân deschise, cu asigurarea unui perimetru de 8 m² pentru o persoană; serviciile religioase sunt permise în limita maximă a 30 de persoane; graniţele Franţei rămân închise, existând posibilitatea ca cetăţenii francezi să se poată întoarce acasă dacă prezintă un test negativ efectuat în ultimele 72 de ore; în porturile şi aeroporturile din  Franţa există deja teste rapide.

La data de 15 decembrie se preconizează încetarea carantinei, dacă condiţiile sanitare vor permite (mai puţin de 5.000 de infectări pe zi); nu va mai fi nevoie de certificat de atestare pentru deplasare între regiuni, sălile de cinema, teatrele şi muzeele vor fi redeschise, iar activităţile extraşcolare interioare vor fi permise; rămâne interdicţia întâlnirilor pe domeniul public şi interzicerea circulaţiei între orele 21 şi 6 dimineaţa, cu excepţia perioadei dintre Crăciun şi Anul Nou.

Pe data de 20 ianuarie, dacă condiţiile o vor permite, se redeschid sălile de sport, restaurantele şi staţiunile de schi; de asemenea se vor relua cursurile universitare.

Durata perioadei de izolare este de 7 zile în Franţa; în Anglia şi în Irlanda de exemplu este de 10 zile, iar în alte ţări, ca de exemplu Portugalia şi Croaţia, urmează ca aceasta să scadă. Izolarea de şapte zile se aplică în trei cazuri: dacă persoana intră în contact cu o persoană seropozitivă sau bolnavă de Covid-19, dacă prezintă simptomele cunoscute ale bolii sau dacă are un test pozitiv. De exemplu dacă o persoană, care a fost în contact cu un bolnav sau cu un seropozitiv, va sta în izolare 7 zile; dacă, ipotetic, în a treia zi îşi face un test care este pozitiv, din momentul când testul este pozitiv se mai adaugă încă 7 zile.

În cazul nerespectării regulilor de izolare sau a celorlalte reguli amenda este de 135 €.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON