URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2021, 16:28

Hepatita acută virală: Ce trebuie să știi despre diversele tipuri ale acestei boli

Hepatita acută virală: Ce trebuie să știi despre diversele tipuri ale acestei boli foto generic, secom.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E. Simptomele sunt variabile şi cel mai des există o pierdere a poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături, oboseală, dureri ale muşchilor şi articulaţiilor, cefalee şi simptome de guturai, cu alterarea simţurilor mirosului şi gustului.

Febra între 38 şi 39 grade Celsius este mai frecventă în hepatitele A şi E decât în hepatitele B sau C. Se mai pot observa urini de culoare închisă şi scaune deschise la culoare cu 1-5 zile înaintea instalării icterului. Icterul este vizibil la nivelul ochilor, tegumentelor şi mucoaselor.

Laboratorul ne oferă posibilitatea de confirmare a bolii prin teste specifice generale şi individualizate fiecărui tip de hepatită. În mod obişnuit, pacienţii cu hepatită A anterior sănătoşi îşi revin complet, fără sechele clinice. În hepatita B, 95% din pacienţi au o evoluţie favorabilă revenindu-şi complet; o evoluţie mai prelungită cu predispoziţie la cronicizare se observă la cei cu hepatită B mai vârstnici şi cu afecţiuni medicale preexistente. Rata mortalităţii în hepatitele A şi B este foarte scăzută (aproximativ 0,1%). Hepatita C post-transfuzională este mai puţin severă în timpul fazei acute decât hepatita B şi deseori este fără icter, decesele fiind rare. Pacienţii cu hepatită acută B şi D simultane nu prezintă o rată mai mare a mortalităţii ca a celor cu hepatită B. În epidemiile de hepatită E transmisă prin intermediul apei contaminate, din India şi Asia, mortalitateatea a fost de 1-2% şi de 10-20% la femeile însărcinate.

Complicaţiile hepatitei A sunt rare, existând posibilitatea de recădere la perioade de câteva săptămâni sau luni de la aparenta însănătoşire, sau o evoluţie cu icter prelungit, dar cu toate acestea, infecţia rămâne autolimitată şi nu progresează spre cronicizare.

În hepatita B, complicaţia cea mai temută este hepatita fulminantă, cu o mortalitate de peste 80%, dar din fericire foarte rară; hepatita cronică activă este complicaţia majoră tardivă a hepatitei B.

Hepatita C se poate complica în rare cazuri cu o hepatită fulminantă, dar probabilitatea cronicizării este de 50% din bolnavii cu hepatită C post-transfuzională, 20% din aceştia evoluând spre ciroză şi cancer hepatic.

Hepatita D poate determina hepatită fulminantă, mai ales când e asociată cu hepatita B şi poate contribui la severitatea hepatitei cronice B. Hepatita E se poate şi ea complica cu o hepatită fulminantă fatală în 1-2% din toate cazurile şi până la 20% din cazurile apărute la gravide.

ATENŢIE! Nu există un tratament specific pentru hepatita acută virală tipică. Tratamentul este simptomatic şi se efectuează în secţiile speciale din clinicile de boli infecţioase.

REŢINEŢI! Lipsa terapiei specifice în hepatita virală şi răspunsul diferit la terapia antivirală a pacienţilor cu hepatită virală cronică face ca accentul să fie pus pe prevenirea acestei boli. Imunizarea este cea mai bună metodă, azi fiind disponibilă vaccinarea pentru hepatita A, indicată grupelor cu risc de expunere la infecţia cu virus A şi pentru  hepatita B, care previne şi infecţia cu virus D. Măsurile igienice, ca spălatul pe mâini, educaţia sexuală timpurie şi controlul donatorilor şi al sângelui reprezintă metode bune de profilaxie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON