URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2021, 18:40

Covid-19 în Franța: Circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6, restaurantele şi terasele sunt închise

Covid-19 în Franța: Circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6, restaurantele şi terasele sunt închise Foto: www.apnews.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintre cele 95 de departamente ale Franţei metropolitane, 23 sunt în carantină. În aceste departamente centrele comerciale non-alimentare cu o suprafaţă de peste 10.000 m² sunt închise până la data de 28 martie.

Epidemiologii francezi consideră că şcolile nu reprezintă un amplificator de epidemie, estimările fiind bazate pe un studiu britanic din 24 februarie, care indică riscul minim de infectare al profesorilor de către copii, existând însă posibilitatea de transmitere a virusului de la copii infectaţi la părinţi şi mai ales la bunici. Circulaţia virusului în şcoli este aceeaşi cu cea din localitate.

Şi în ultima săptămână cazurile noi de îmbolnăvire au crescut; astfel între 22 şi 28 februarie s-au înregistrat 21.330 de cazuri, cu 7% mai multe faţă de săptămâna precedentă. Dintre acestea, 60% sunt cu varianta britanică, iar 6,3% cu variantele sud-africană şi braziliană. În spitale sunt internate actualmente 25.308 de persoane, dintre care 3.596 la terapie intensivă.

Agenţia Europeană a avizat noul vaccin Johnson&Johnson şi va putea fi distribuit la finele lunii martie şi începutul lunii aprilie; marele avantaj al vaccinului este că se aplică într-o singură doză.

Vaccinul AstraZeneca se poate administra tuturor persoanelor de peste 50 de ani şi care prezintă comorbidităţi (diabet, hipertensiune); extinderea utilizării acestui vaccin se aplică persoanelor cu vârsta între 65 şi 75 de ani, iar vaccinarea se va face de către medicul de familie în cabinet, de către medicii din spital sau în orice alt cabinet medical, inclusiv în farmacii, pentru persoanele de peste 65 de ani. Vaccinarea cu vaccinul Pfizer se va face doar în centrele de vaccinare; vaccinul AstraZeneca asigură protecţie de peste 90%. Datele recente din campania de vaccinare din Scoţia, unde vaccinul AstraZeneca a fost administrat începând din luna ianuarie, arată o bună eficacitate chiar şi la persoanele de peste 65 de ani. Se consideră astăzi că AstraZeneca conferă un grad de protecţie egal cu cel al vaccinului Pfizer; după trei până la patru săptămâni de la administrarea primei doze, eficacitatea poate ajunge la 90%.

La nivel mondial sunt deja şase săptămâni consecutive de scădere a numărului de noi cazuri de Covid-19. Numărul de decese de asemenea este în scădere cu 20% faţă de săptămâna precedentă. Până la sfârşitul lunii februarie peste 4 milioane de vaccinuri vor fi administrate în Franţa; actualmente peste 80% dintre rezidenţii azilurilor de bătrâni şi peste 25% dintre cei de peste 75 de ani au fost vaccinaţi, preconizând-se ca, până la finele lunii martie, toate persoanele de peste 75 de ani să fie vaccinate, deschizându-se campania pentru persoanele de peste 65 de ani la începutul lunii aprilie.

Actualmente, în Franţa toate restaurantele, inclusiv terasele, sunt închise, iar circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON