Dintre cele 95 de departamente ale Franţei metropolitane, 23 sunt în carantină. În aceste departamente centrele comerciale non-alimentare cu o suprafaţă de peste 10.000 m² sunt închise până la data de 28 martie.
Epidemiologii francezi consideră că şcolile nu reprezintă un amplificator de epidemie, estimările fiind bazate pe un studiu britanic din 24 februarie, care indică riscul minim de infectare al profesorilor de către copii, existând însă posibilitatea de transmitere a virusului de la copii infectaţi la părinţi şi mai ales la bunici. Circulaţia virusului în şcoli este aceeaşi cu cea din localitate.
Şi în ultima săptămână cazurile noi de îmbolnăvire au crescut; astfel între 22 şi 28 februarie s-au înregistrat 21.330 de cazuri, cu 7% mai multe faţă de săptămâna precedentă. Dintre acestea, 60% sunt cu varianta britanică, iar 6,3% cu variantele sud-africană şi braziliană. În spitale sunt internate actualmente 25.308 de persoane, dintre care 3.596 la terapie intensivă.
Agenţia Europeană a avizat noul vaccin Johnson&Johnson şi va putea fi distribuit la finele lunii martie şi începutul lunii aprilie; marele avantaj al vaccinului este că se aplică într-o singură doză.
Vaccinul AstraZeneca se poate administra tuturor persoanelor de peste 50 de ani şi care prezintă comorbidităţi (diabet, hipertensiune); extinderea utilizării acestui vaccin se aplică persoanelor cu vârsta între 65 şi 75 de ani, iar vaccinarea se va face de către medicul de familie în cabinet, de către medicii din spital sau în orice alt cabinet medical, inclusiv în farmacii, pentru persoanele de peste 65 de ani. Vaccinarea cu vaccinul Pfizer se va face doar în centrele de vaccinare; vaccinul AstraZeneca asigură protecţie de peste 90%. Datele recente din campania de vaccinare din Scoţia, unde vaccinul AstraZeneca a fost administrat începând din luna ianuarie, arată o bună eficacitate chiar şi la persoanele de peste 65 de ani. Se consideră astăzi că AstraZeneca conferă un grad de protecţie egal cu cel al vaccinului Pfizer; după trei până la patru săptămâni de la administrarea primei doze, eficacitatea poate ajunge la 90%.
La nivel mondial sunt deja şase săptămâni consecutive de scădere a numărului de noi cazuri de Covid-19. Numărul de decese de asemenea este în scădere cu 20% faţă de săptămâna precedentă. Până la sfârşitul lunii februarie peste 4 milioane de vaccinuri vor fi administrate în Franţa; actualmente peste 80% dintre rezidenţii azilurilor de bătrâni şi peste 25% dintre cei de peste 75 de ani au fost vaccinaţi, preconizând-se ca, până la finele lunii martie, toate persoanele de peste 75 de ani să fie vaccinate, deschizându-se campania pentru persoanele de peste 65 de ani la începutul lunii aprilie.
Actualmente, în Franţa toate restaurantele, inclusiv terasele, sunt închise, iar circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.