URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2021, 18:40

Covid-19 în Franța: Circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6, restaurantele şi terasele sunt închise

Covid-19 în Franța: Circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6, restaurantele şi terasele sunt închise Foto: www.apnews.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dintre cele 95 de departamente ale Franţei metropolitane, 23 sunt în carantină. În aceste departamente centrele comerciale non-alimentare cu o suprafaţă de peste 10.000 m² sunt închise până la data de 28 martie.

Epidemiologii francezi consideră că şcolile nu reprezintă un amplificator de epidemie, estimările fiind bazate pe un studiu britanic din 24 februarie, care indică riscul minim de infectare al profesorilor de către copii, existând însă posibilitatea de transmitere a virusului de la copii infectaţi la părinţi şi mai ales la bunici. Circulaţia virusului în şcoli este aceeaşi cu cea din localitate.

Şi în ultima săptămână cazurile noi de îmbolnăvire au crescut; astfel între 22 şi 28 februarie s-au înregistrat 21.330 de cazuri, cu 7% mai multe faţă de săptămâna precedentă. Dintre acestea, 60% sunt cu varianta britanică, iar 6,3% cu variantele sud-africană şi braziliană. În spitale sunt internate actualmente 25.308 de persoane, dintre care 3.596 la terapie intensivă.

Agenţia Europeană a avizat noul vaccin Johnson&Johnson şi va putea fi distribuit la finele lunii martie şi începutul lunii aprilie; marele avantaj al vaccinului este că se aplică într-o singură doză.

Vaccinul AstraZeneca se poate administra tuturor persoanelor de peste 50 de ani şi care prezintă comorbidităţi (diabet, hipertensiune); extinderea utilizării acestui vaccin se aplică persoanelor cu vârsta între 65 şi 75 de ani, iar vaccinarea se va face de către medicul de familie în cabinet, de către medicii din spital sau în orice alt cabinet medical, inclusiv în farmacii, pentru persoanele de peste 65 de ani. Vaccinarea cu vaccinul Pfizer se va face doar în centrele de vaccinare; vaccinul AstraZeneca asigură protecţie de peste 90%. Datele recente din campania de vaccinare din Scoţia, unde vaccinul AstraZeneca a fost administrat începând din luna ianuarie, arată o bună eficacitate chiar şi la persoanele de peste 65 de ani. Se consideră astăzi că AstraZeneca conferă un grad de protecţie egal cu cel al vaccinului Pfizer; după trei până la patru săptămâni de la administrarea primei doze, eficacitatea poate ajunge la 90%.

La nivel mondial sunt deja şase săptămâni consecutive de scădere a numărului de noi cazuri de Covid-19. Numărul de decese de asemenea este în scădere cu 20% faţă de săptămâna precedentă. Până la sfârşitul lunii februarie peste 4 milioane de vaccinuri vor fi administrate în Franţa; actualmente peste 80% dintre rezidenţii azilurilor de bătrâni şi peste 25% dintre cei de peste 75 de ani au fost vaccinaţi, preconizând-se ca, până la finele lunii martie, toate persoanele de peste 75 de ani să fie vaccinate, deschizându-se campania pentru persoanele de peste 65 de ani la începutul lunii aprilie.

Actualmente, în Franţa toate restaurantele, inclusiv terasele, sunt închise, iar circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON