URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2021, 12:41

Hotărârea în dosarul "10 august" şi povestea bicicletei furate a lui Ion

Hotărârea în dosarul '10 august' şi povestea bicicletei furate a lui Ion sursa foto: EuropaFm.ro / Octav Dragan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent a fost dată publicităţii hotărârea definitivă a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti prin care s-a invalidat decizia procurorului general DIICOT de redeschidere a dosarului de urmărire penală privind evenimentele din 10 august 2018.

Nu voi comenta, evident, o hotărâre definitivă a instanţei penale, însă voi arăta de ce cred că această hotărâre ne arată unele deficienţe evidente ale procedurii penale române şi ale sistemului judiciar în ansamblul său.

Unul dintre motivele pentru care am abandonat, temporar, profesia de avocat în favoarea demnităţii publice îl constituie înmulţirea exagerată a acestui gen de hotărâri judecătoreşti de aplicare "rigidă" a normelor de drept pozitiv, hotărâri care contrazic în mod evident o afirmaţie cu caracter de principiu a unui profesor interbelic care arăta că "o bună interpretare a legii nu poate duce decât la o soluţie logică, simplă şi socialmente utilă".

În concret, în ultimul paragraf al hotărârii "10 august" judecătorul arată că, atât timp cât procurorul nu a analizat în ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale criticile părţilor vătămate, nici judecătorul nu le poate analiza. Hai să vedem ce înseamnă această afirmaţie printr-o transpunere într-un exemplu şcoală, de interes pentru cetăţeanul de rând.

Cetăţeanului Ion i se fură bicicleta din scara blocului. Ion face plângere penală pentru furt dar, după cercetări, procurorul emite o ordonanţă de clasare. În termen de 20 de zile, Ion face plângere împotriva soluţiei de clasare şi depune alăturat câteva fotografii recente prin care demonstrează că o altă persoană circulă prin oraş cu bicicleta sa. Solicită reluarea cercetărilor, pentru a se stabili dacă acea persoană este cea care i-a furat bicicleta.

Procurorul admite plângerea, infirmă soluţia de clasare şi cere judecătorului confirmarea acestei redeschideri, însă nu menţionează nimic în cerere cu privire la fotografiile recente. Pe cale de consecinţă, judecătorul respinge cererea de redeschidere a anchetei cu motivarea că, chiar dacă aceste poze există la dosar, el nu le poate lua în considerare, câtă vreme procurorul nu a făcut vorbire despre ele în cererea de redeschidere.

Ion primeşte soluţia acasă şi se uită lung la ea, întrebându-se cu ce a greşit... Evident, el nu a greşit cu nimic, alţii sunt cei care au "comis-o".

P.S. Referirea la hotărârea "10 august" are doar rol comparativ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON