URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2021, 12:41

Hotărârea în dosarul "10 august" şi povestea bicicletei furate a lui Ion

Hotărârea în dosarul '10 august' şi povestea bicicletei furate a lui Ion sursa foto: EuropaFm.ro / Octav Dragan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent a fost dată publicităţii hotărârea definitivă a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti prin care s-a invalidat decizia procurorului general DIICOT de redeschidere a dosarului de urmărire penală privind evenimentele din 10 august 2018.

Nu voi comenta, evident, o hotărâre definitivă a instanţei penale, însă voi arăta de ce cred că această hotărâre ne arată unele deficienţe evidente ale procedurii penale române şi ale sistemului judiciar în ansamblul său.

Unul dintre motivele pentru care am abandonat, temporar, profesia de avocat în favoarea demnităţii publice îl constituie înmulţirea exagerată a acestui gen de hotărâri judecătoreşti de aplicare "rigidă" a normelor de drept pozitiv, hotărâri care contrazic în mod evident o afirmaţie cu caracter de principiu a unui profesor interbelic care arăta că "o bună interpretare a legii nu poate duce decât la o soluţie logică, simplă şi socialmente utilă".

În concret, în ultimul paragraf al hotărârii "10 august" judecătorul arată că, atât timp cât procurorul nu a analizat în ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale criticile părţilor vătămate, nici judecătorul nu le poate analiza. Hai să vedem ce înseamnă această afirmaţie printr-o transpunere într-un exemplu şcoală, de interes pentru cetăţeanul de rând.

Cetăţeanului Ion i se fură bicicleta din scara blocului. Ion face plângere penală pentru furt dar, după cercetări, procurorul emite o ordonanţă de clasare. În termen de 20 de zile, Ion face plângere împotriva soluţiei de clasare şi depune alăturat câteva fotografii recente prin care demonstrează că o altă persoană circulă prin oraş cu bicicleta sa. Solicită reluarea cercetărilor, pentru a se stabili dacă acea persoană este cea care i-a furat bicicleta.

Procurorul admite plângerea, infirmă soluţia de clasare şi cere judecătorului confirmarea acestei redeschideri, însă nu menţionează nimic în cerere cu privire la fotografiile recente. Pe cale de consecinţă, judecătorul respinge cererea de redeschidere a anchetei cu motivarea că, chiar dacă aceste poze există la dosar, el nu le poate lua în considerare, câtă vreme procurorul nu a făcut vorbire despre ele în cererea de redeschidere.

Ion primeşte soluţia acasă şi se uită lung la ea, întrebându-se cu ce a greşit... Evident, el nu a greşit cu nimic, alţii sunt cei care au "comis-o".

P.S. Referirea la hotărârea "10 august" are doar rol comparativ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON