Cunoscutul avocat Mircea Ursuţa, cel care a recuperat clădirea fostei Policlinici Mari pentru Consiliul Judeţean Bihor şi a câştigat procesele pentru desfiinţarea companiilor municipale înfiinţate de fostul primar al Capitalei Gabriela Firea, a fost numit secretar de stat la Ministerul Justiţiei, la propunerea USR-PLUS.
Numirea a fost făcută marți, 9 februarie, printr-o decizie a premierului Florin Cîţu, intrând în vigoare imediat după publicarea ei în Monitorul Oficial, ceea ce deja s-a și întâmplat.
"Am acceptat această provocare, cu garanţia neafilierii politice, pentru a încerca să aduc profesionalism şi predictibilitate în legislaţia României", a declarat Ursuţa pentru BIHOREANUL.
Mircea Ursuţa (42 ani) este licenţiat în Drept al Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii Oradea din anul 2000, ulterior absolvind şi un curs de masterat şi devenind doctor în Drept al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. El a absolvit, de asemenea, şi Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Oradea, în prezent fiind conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a acesteia.
Din 2018 este şi conducător de doctorate la Facultatea de Drept a Univesităţii din Bucureşti şi nu este membru în niciun partid politic.
Ursuţa s-a specializat în procese civile şi a scris lucrări despre litigiile de natură contravenţională la regimul rutier, fiind cunoscut, însă, pentru câştigarea unor speţe de anvergură.
În 2016, de exemplu, Mircea Ursuţa a câştigat procesul intentat de Consiliul Judeţean Bihor, condus la acea vreme de Cornel Popa, împotriva Comisiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, după ce aceasta decisese retrocedarea clădirii fostei Policlinici Mari din centrul Oradiei către Ordinul călugăresc al Mizericordienilor, romano-catolic, care pretindea că imobilul a fost construit de acesta. Ursuţa a demonstrat, însă, că edificiul a fost ridicat ca Palat al Finanţelor de către fostul stat austro-ungar, revenind de drept Regatului României după Tratatul de la Trianon, în urma Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
De asemenea, în 2018 Ursuţa a câştigat procesul intentat de consilierii USR din Bucureşti pentru desfiinţarea celor 22 companii municipale ale Primăriei Capitalei, demonstrând că înfiinţarea acestora la iniţiativa fostului primar Gabriela Firea a fost ilegală.
Un an mai târziu, în 2019, Ursuţa a fost propus de USR pentru a ocupa un loc de judecător la Curtea Constituţională a României, dar fără şanse în faţa candidaţilor susţinuţi de majoritatea parlamentară de atunci, formată din PSD, ALDE şi UDMR.
Avocat al redacţiei BIHOREANULUI de peste un deceniu, Ursuţa a câştigat şi numeroase procese intentate redactorilor de către diverşi politicieni locali, dintre care ultimul a fost UDMR-istul Pasztor Sandor, fost şef al CJ Bihor în perioada 2016-2020, care a pretins că ar fi fost defăimat prin articolele ce i-au dezvăluit numeroasele ilegalităţi.
Mircea Ursuţa este căsătorit şi are un copil.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.