URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2021, 19:11

Testul pentru HPV

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. La fel ca testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul colului uterin (cervix). La femei, tipurile oncogene de HPV (cum sunt tipurile 16, 18, 31şi 45) pot determina modificări la nivelul celulelor cervixului vizibile la testul Papanicolau. Aceste modificări pot să dispară însă de la sine, fără tratament, rămânând riscul evoluţiei spre cancer.

Principala indicaţie este după un test Papanicolau anormal. În cazul în care testul HPV detectează tipurile oncogene de HPV, se recomandă colposcopia sau biopsia cervicală (efectuate în cabinetele specializate, clinicile sau secţiile de ginecologie din spitale).

Testul HPV nu are niciun risc asupra sănătăţii persoanei examinate. În unele cazuri este totuşi posibilă indicaţia de repetare a testului, ceea ce ar putea cauza anxietate persoanei în cauză. După prelevarea probelor, se pot produce uneori sângerări vaginale uşoare sau scurgeri de culoare gri. Trebuie evitate spălăturile vaginale şi contactele sexuale pentru o perioadă de timp recomandată de medicul specialist care efectueaza testul.

În general, rezultatele testului HPV sunt disponibile în 1-2 săptămâni, testul putând fi normal, când HPV nu este prezent, sau  anormal, când HPV este prezent. Testul HPV are o fiabilitate crescută în depistarea HPV, dar fiabilitatea sa scade în absenţa HPV, putând exista rezultate fals-pozitive. Vaccinurile împotriva diferitelor tipuri de HPV, în special al celor care pot cauza cancer cervical sunt deja disponibile (Silgard, Gardasil), dar acestea sunt utile doar pentru prevenirea infecţiei cu HPV la persoanele care NU sunt încă infectate.

ATENŢIE!

Acurateţea testului HPV poate fi influenţată de anumiţi factori care pot interfera cu rezultatele testului, cum ar fi: spălăturile intravaginale, folosirea tampoanelor interne şi a cremelor vaginale cu 48 de ore înaintea efectuării testului, probele insuficiente de celule cervicale recoltate, menstruaţia şi tratamentul cu unele medicamente, ca Digoxinul sau Tetraciclina.

REŢINEŢI!

Testul HPV nu este utilizat de rutină pentru diagnosticarea condiloamelor genitale, fiind utilizat în special pentru a evalua dacă rezultatul anormal al testului Papanicolau este determinat de unul dintre tipurile oncogene de HPV. Un test HPV pozitiv nu indică prezenţa cancerului cervical, ci prezenţa unuia sau mai multor tipuri de HPV cu risc cancerigen crescut, ceea ce creşte riscul de apariţie a modificărilor precanceroase ale celulelor cervicale. Medicul specialist va recomanda examinările necesare ulterioare (colposcopia şi/sau biopsia) pentru a determina prezenţa celulelor precanceroase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON