URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2021, 10:15

Plăteşti statului paguba, plus "bacşiş", şi scapi de puşcărie!

Plăteşti statului paguba, plus 'bacşiş', şi scapi de puşcărie! (sursa foto: romanialibera.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 31 martie, Preşedintele României a promulgat o lege care aduce modificări importante în materia evaziunii fiscale, odată publicată în Monitorul Oficial.

Legea a fost adoptată de Parlament cu ceva vreme în urmă, însă a fost atacată la Curtea Constituţională de către Guvern şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu toate acestea, judecătorii CCR au stabilit că este perfect constituţională, iar preşedintele a semnat decretul de promulgare.

Cea mai importantă dispoziţie a noii legi prevede că cei care săvârşesc infracţiuni de evaziune fiscală scapă de răspundere penală dacă în cursul procesului penal, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, vor achita prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, plus dobânzi şi penalităţi.

Alte articole prevăd că aceia care au produs prejudicii de până la 50.000 de euro vor fi sancţionaţi doar cu amendă, dacă acoperă prejudiciul până la judecată, iar cei care au produs prejudicii de până la 100.000 de euro "pot" scăpa şi ei numai cu o amendă, în aceleaşi condiţii.

În esenţă, dincolo de valoarea prejudiciului, oricine poate evita închisoarea dacă achită prejudiciul, dobânzile şi penalităţile fiscale aferente, plus un "bonus" pentru stat de 20% din valoarea prejudiciului efectiv.

Până la urmă, această lege transmite semnalul că statul preferă să încaseze la buget anumite sume de bani în loc să exercite constrângerea penală faţă de anumiţi contribuabili. Că este bine sau că este rău, timpul ne va lămuri.

De asemenea, în timp vom afla şi dacă acel "bacşiş" de 20% cerut de stat pentru clemenţa sa este constituţional sau nu, pentru că mie mi se pare că va fi un pic dificil pentru Curtea Constituţională să explice de ce nu suntem aici în prezenţa unei confiscări mascate.

În fine, cel mai interesant este că poţi să scapi de puşcărie şi dacă nu scoţi niciun ban din buzunar! Mai precis, potrivit acestei legi, dispoziţiile ei se aplică şi celor care nu au contribuit la plată, dacă au avut norocul să aibă un coleg de dosar mai solvabil şi mai implicat, sau pur şi simplu mai sensibil la condiţiile din penitenciar, care a plătit prejudiciul integral cu "bacşiş".

Ca atare, statul gândeşte simplu: banul jos, plus "ciubuc", sau toţi la puşcărie! Cel care achită "nota de plată" îi scapă şi pe colegii de suferinţă, iar reglarea datoriilor între ei iese din sfera penalului, respectiv a interesului direct al statului. Cam ca la restaurant, după o masă copioasă luată în gaşcă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bani de investitii
Am tot stat si m-am gandit, sincer chiar e o afacere buna. Bancile imprumuta cu o dobanda de 5-6-7% pe an, dar daca faci evaziune si prin absurd esti prins, probabil va trebui sa platesti dupa 3-4 ani dupa ce se termina cercetarile si procesele. Astfel in cel mai nefericit caz vei inpaoia bani ca si cum i-ai imprumuta de la banca. Daca ai noroc si nu te prinde nimeni, poti considera ca ai castigat la lotto 1-2 milioane euro. Ar mai fi varianta sa ii folosesti ca bani de investitii. Stim cu totii ca banii la bani trag, asa ca cine nu si-ar dori sa-si inceapa o afacere cu cateva milioane de lei? Ii investesti cu cap, si acele milioane iti pot genera linistit un profit cu mult peste cei 20% cat trebuie sa dai inapoi la stat. Asta, daca esti prins. Chiar e o idee de inceput de afaceri buna...
Postat 06 Aprilie 2021, 19:31 de marius_ro
Trai pe vătrai.
Furi milionul și dacă te prinde îl vei da înapoi. Iar 20% în plus e mai puțin decât rata inflației la cât durează anchetele și procesele astea. Johannis a promulgat legea gândindu-se la eventualitatea că cineva îi va face bucuria de a-i pune poprire, cândva după prescripție, celor 640.000 Euro datorați pentru furtișagul celor două imobile pierdute în instanță.
Postat 06 Aprilie 2021, 17:25 de KP
liber la furat
Chiar si pana acum sansele sa fii prins pentru evaziune erau destul de slabe. Trebuia sa fii foarte lacom sau sa te dea cineva in gat pentru a putea fi dovedit. Astfel sunt destui de multi care aveau curajul sa bage mana adanc in buzuarul statului. Eu vad legea asta ca pe o incurajare. Furi, iar daca ai ghinionul sa fii prins si dovedit, doar trebuie sa dai inapoi ce-ai furat plus un mic comision (poate castigat din alte furtisaguri), si ai scapat basma curata. Sa tot furi in tara asta... Ma gandesc ca poate implementeaza legea asta si pentru furtul din locuinte sau masini. Daca hotul e prins, returneaza masina cu plinul facut si eventual un polish si scapa.
Postat 06 Aprilie 2021, 12:53 de marius_ro
asta e dedicatie pentru politicieni - un spectacol grotesc, sa va fie rusine!
asta e lege care favorizeaza talharii si infractorii, adica politicienii, cei care au putut veni cu aceasta initiativa! curioasa miscare... peste tot in occident si in lumea civilizata poti face puscarie daca te prind cu evaziune fiscala, doar sunt si conducatori de cluburi de fotbal, politicieni care au facut asta! dar la noi e un spectacol grotesc, cu pnl+usr la butoane, rusine, hotilor!
Postat 06 Aprilie 2021, 12:02 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON