În data de 31 martie, Preşedintele României a promulgat o lege care aduce modificări importante în materia evaziunii fiscale, odată publicată în Monitorul Oficial.
Legea a fost adoptată de Parlament cu ceva vreme în urmă, însă a fost atacată la Curtea Constituţională de către Guvern şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu toate acestea, judecătorii CCR au stabilit că este perfect constituţională, iar preşedintele a semnat decretul de promulgare.
Cea mai importantă dispoziţie a noii legi prevede că cei care săvârşesc infracţiuni de evaziune fiscală scapă de răspundere penală dacă în cursul procesului penal, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, vor achita prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, plus dobânzi şi penalităţi.
Alte articole prevăd că aceia care au produs prejudicii de până la 50.000 de euro vor fi sancţionaţi doar cu amendă, dacă acoperă prejudiciul până la judecată, iar cei care au produs prejudicii de până la 100.000 de euro "pot" scăpa şi ei numai cu o amendă, în aceleaşi condiţii.
În esenţă, dincolo de valoarea prejudiciului, oricine poate evita închisoarea dacă achită prejudiciul, dobânzile şi penalităţile fiscale aferente, plus un "bonus" pentru stat de 20% din valoarea prejudiciului efectiv.
Până la urmă, această lege transmite semnalul că statul preferă să încaseze la buget anumite sume de bani în loc să exercite constrângerea penală faţă de anumiţi contribuabili. Că este bine sau că este rău, timpul ne va lămuri.
De asemenea, în timp vom afla şi dacă acel "bacşiş" de 20% cerut de stat pentru clemenţa sa este constituţional sau nu, pentru că mie mi se pare că va fi un pic dificil pentru Curtea Constituţională să explice de ce nu suntem aici în prezenţa unei confiscări mascate.
În fine, cel mai interesant este că poţi să scapi de puşcărie şi dacă nu scoţi niciun ban din buzunar! Mai precis, potrivit acestei legi, dispoziţiile ei se aplică şi celor care nu au contribuit la plată, dacă au avut norocul să aibă un coleg de dosar mai solvabil şi mai implicat, sau pur şi simplu mai sensibil la condiţiile din penitenciar, care a plătit prejudiciul integral cu "bacşiş".
Ca atare, statul gândeşte simplu: banul jos, plus "ciubuc", sau toţi la puşcărie! Cel care achită "nota de plată" îi scapă şi pe colegii de suferinţă, iar reglarea datoriilor între ei iese din sfera penalului, respectiv a interesului direct al statului. Cam ca la restaurant, după o masă copioasă luată în gaşcă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.