URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2021, 19:36

O decizie discutabilă: Instanţele nu vor mai putea analiza suspendarea dreptului de a conduce

O decizie discutabilă: Instanţele nu vor mai putea analiza suspendarea dreptului de a conduce (foto: generic, sursa: www.24flix.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie.

Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".

Mai concret, de la data publicării în Monitorul Oficial a acestei decizii, nicio instanţă de judecată nu va mai putea înlătura sancţiunea suspendării dreptului de a conduce aplicată de poliţistul rutier, dacă se va stabili că fapta există, dar suspendarea apare disproporţionată faţă de situaţia concretă. Din punctul meu de vedere, această decizie ne întoarce în "Evul Mediu juridic", este ruptă de realităţile sociale, neconstituţională şi contrară dreptului european şi logicii juridice.

În esenţă, legea contravenţională actuală este aproape neschimbată din anul 1968. Începând cu anii 2009-2010, instanţele au început să înlăture sancţiunile disproporţionate, chiar dacă nu exista un text legal expres. Spre exemplu, în cazul suspendării activităţii agenţilor economici care erau sancţionaţi pentru greşeli de nemarcare fiscală a unor sume ridicole - de 1, 2 lei - dacă legea se aplica rigid, cum va fi de azi înainte, aceştia ar fi trebuit să închidă afaceri foarte mari pentru trei luni.

Până în prezent, majoritatea instanţelor din România au urmat această practică, iar lucrările ştiinţifice în domeniu au apreciat că aceasta este calea corectă, principiul proporţionalităţii fiind unul dintre principiile fundamentale ale dreptului european. În mod surprinzător, însă, Înalta Curte a decis contrar doctrinei şi practicii majoritare.

Ca atare, într-un orizont nu foarte îndepărtat, estimez o decizie a Curţii Constituţionale de declarare a neconstituţionalităţii acestei interpretări forţate, cu atât mai mult cu cât CCR s-a pronunţat în numeroase decizii cu privire la posibilitatea instanţelor de a analiza proporţionalitatea sancţiunilor.

În concluzie, în aceste momente, în condiţiile în care Curtea Constituţională nu are cea mai bună imagine în ochii cetăţenilor, nu poţi decât să constaţi cum o veche vorbă populară este perfect aplicabilă: rău cu ei, dar mai rău fără ei!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De ce va mirati, dle Ursuta?!
Stiu ca stiti componenta ICCJ, stiu ca stiti ca multe numiri au fost/sunt discutabile. Ultima numire e a Alinei Ghica. Cine e, stiti. Stiti si despre campania de castrare a justitiei inceputa de belinar &co si continuata si azi. Una din urmari e expusa aici: un judecator nu poate interveni asupra actului intocmit de un militist!!! Nuantez: poate, dar ori il accepta in integralitatea lui, ori il desfiinteaza, dar tot integral. P.S. Gandul ma duce la cazul Victor SLAV (il stiti!). N-a raspuns nimeni de nimic. Se numeste impunitate si se dovedeste ca fortele de represiune au impunitate.
Postat 22 Aprilie 2021, 05:45 de pinonel
orice
Exemplul dat de avocat cu 1,2 lei nu are nici o legatura cu hotararea in cauza. Daca un sofer a incalcat legea si a comis fapta care este sanctionata cu suspendarea permisului, judecatorul nu va mai avea voie sa spuna ca nu e de acord. Chestia asta cu proportionalitatea cine o stabileste? Judecatorul, fiecare cu proportia lui? Cred ca legile ar trebui facute si justitia sa judece astfel incat sa nu existe loc de interpretari si de stabilit proportii, care sunt subiective. Asa ajung criminali si violatori in libertate, iar altii sunt condamnati pt fapte marunte: pt ca unii judecatori au proportiile mai mici sau mai mari.
Postat 21 Aprilie 2021, 20:39 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON