URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2021, 10:10

Start la grădinărit! Cei care vor să aibă grădina rodnică peste vară trebuie să înceapă de pe-acum munca. Ce e de făcut?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că au un mic spaţiu verde în jurul blocului sau o grădină în curtea casei, orădenii care vor să o vadă verde şi înfloritoare pe timpul verii trebuie să se apuce de treabă. Primăvara, când natura renaşte, este şi momentul în care grădinarii se pun la treabă.

Curăţare şi fertilizare 

Primul pas pentru o grădină roditoare şi plăcută privirii este curăţarea tuturor resturilor vegetale căzute. "Începem cu scarificarea, care înseamnă eliminarea resturilor uscate de la baza gazonului, fie că au căzut de la maşina de tuns iarba, fie că a apărut o boală", explică inginerul agronom George Havaşi (foto), pe care orădenii îl pot găsi pe pagina de Facebook "Grădinaru Gică". Scarificarea se face cu un aparat anume sau cu o greblă.

După ce a fost curăţat, gazonul trebuie fertilizat, cu soluţii care se găsesc în magazine de profil. "Fertilizarea este foarte importantă pentru toată grădina. Este început de sezon, resursele din sol se termină şi plantele au nevoie de forţe proaspete", spune specialistul. De altfel, el recomandă aplicarea de tratamente de fertilizare tot anul, cu frecvenţa recomandată pe eticheta produsului ales.

Primăvara este momentul oportun şi pentru însămânţări sau plantări. Dacă gazonul sau iarba din grădină are "goluri", după scarificare, când porii pământului sunt deschişi, se poate completa cu noi seminţe. "Sămânţa trebuie acoperită cu pământ sau nisip, ca să aibă unde să germineze, să nu fie atacată de păsări sau insecte şi să nu o usuce soarele", explică Havaşi.

Ce facem cu trandafirii?

Dacă avem în grădină pomi fructiferi, aceştia trebuie tunşi, pentru înlăturarea crengilor uscate sau pentru conturarea formei lor. "După, se aplică un tratament fitosanitar de intrare în sezon, un fel de dezinsecţie. Peste iarnă, se adună tot felul de fungi şi larve de insecte în scoarţă", spune inginerul.

Şi trandafirii trebuie tunşi şi stropiţi, tot pentru dezinsecţie. "Dacă au fost acoperiţi cu pământ în timpul iernii, trebuie dat la o parte, că altfel planta înrădăcinează acolo şi nu e ok", mai zice specialistul.

Totodată, pământul din jurul trandafirilor trebuie săpat la suprafaţă, pentru aerarea solului. "Peste iarnă, solul se tasează, din cauza ploilor şi zăpezii, iar un trecut cu sapa prin el ajută precipitaţiile să ajungă la rădăcină", adaugă Havaşi. În plus, săpatul elimină buruienile, primele plante care apar în orice grădină, după ghiocei. Fireşte, tot acum, în grădini se pot planta flori, perene sau anuale, în funcţie de preferinţele fiecăruia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON