În data de 7 aprilie 2021, Curtea Constituţională a pronunţat una dintre cele mai importante decizii din întreaga sa istorie. Declarând neconstituţionale mai multe prevederi ale codului de procedură penală, a stabilit că "redactarea hotărârii judecătoreşti penale (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil".
Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept. Prin urmare, CCR a stabilit că "este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării".
În acest context, odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată.
Din această perspectivă, Ministerul Justiţiei a iniţiat deja procedura de redactare a modificărilor procedurii penale, astfel încât la momentul publicării deciziei, legea să fie deja modificată conform celor stabilite de Curte, luându-se în calcul inclusiv posibilitatea promovării unei ordonanţe de urgenţă deoarece, în lipsa unei intervenţii legislative imediate, există o reală ameninţare de blocare a întreg sistemului penal.
Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, această decizie implică inclusiv o regândire a procedurii civile în acelaşi sens, respectiv a motivării hotărârilor înainte de pronunţare, astfel cum se întâmplă în multe alte sisteme de drept şi la instanţele internaţionale - CEDO, CJUE. În materie civilă, lucrurile vor decurge însă mai natural, deoarece modificările ar fi aplicabile, firesc, doar proceselor începute după intrarea în vigoare a legii de modificare.
Personal, am susţinut această soluţie încă din anul 2010, la momentul redactării formei finale a Codului de procedură civilă. La acel moment s-a apreciat, însă, că ideea mea ar fi prea revoluţionară. Iată că, la mai bine de 10 ani după acel moment, revoluţia a venit...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.