URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2021, 20:11

Arestarea urmată de achitare dă dreptul la despăgubiri. Decizie importantă a Curții Constituționale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, 3 martie 2021, Curtea Constituțională a României a pronunțat o decizie foarte importantă. După 7 amânări de pronunțare, Curtea a stabilit, cu majoritate de voturi, că dispozițiile articolului 539 din Codul de procedură penală, care condiționau despăgubirile pentru privarea nelegală de libertate de constatarea anterioară a caracterului nelegal al arestării, sunt neconstituționale.

Mai concret, după câțiva ani de aplicare absurdă a unor principii fundamentale de drept, Curtea a reparat o nedreptate evidentă și a stabilit un lucru: orice persoană care este arestată și ulterior este declarată nevinovată are dreptul la despăgubiri din partea statului. Scurt, clar și la obiect.

Să vedem, însă, de ce a fost nevoie de această decizie. Dacă sub prevederile vechiului Cod de procedură penală nu au existat mari probleme, noul cod a prevăzut în articolul declarat neconstituțional că „privarea nelegală de libertate trebuie să fie stabilită, după caz, prin ordonanță a procurorului, prin încheierea definitivă a judecătorului de drepturi și libertăți sau a judecătorului de cameră preliminară, precum și prin încheierea definitivă sau hotărârea definitivă a instanței de judecată învestită cu judecarea cauzei”. Mai pe românește, nu era suficient ca o persoană să fie achitată după ce a fost arestată, pentru o faptă pe care nu a comis-o, pentru ca statul să-i acorde despăgubiri.

Mai mult, în septembrie 2017, Înalta Curte, pronunță o decizie obligatorie în același sens în care arată, halucinant, că „achitarea reclamanților dispusă în procesul penal nu echivalează automat cu nelegalitatea măsurii arestării preventive, întrucât nelegalitatea privării de libertate trebuie stabilită prin hotărârile instanțelor penale”.

Practic, începând cu 29 noiembrie 2017, data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial, în România nu s-au mai putut acorda despăgubiri persoanelor declarate nevinovate de instanța penală, persoane care stătuseră în arest preventiv pe perioada proceselor penale. Pentru a primi despăgubiri, persoanele în cauză trebuia să fi avut norocul să existe o greșeală procedurală în „actele” de arestare; o chichiță de procedură, cum ar spune unii.

Dacă pur și simplu erai arestat nevinovat și acest lucru se confirma ulterior printr-o hotărâre definitivă a instanței penale, sistemul de justiție îți transmitea senin: ai avut ghinion!

Iată de ce cred că decizia Curții Constituționale vine să repare una dintre cele mai mari aberații legislative și jurisprudențiale din istoria dreptului românesc.

Urmează să vedem considerentele Curții, decizia urmând să producă efecte de la data publicării în Monitorul Oficial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@raz
S-au trezit toti pulanarii cu dreptul facut la ff mari juristi! Pulanarul nu poate aresta pe nimeni. Nici procurorul nu o poate face. Singurul care poate dispune masura privarii de libertate este judecatorul.
Postat 12 Martie 2021, 06:11 de pinonel
@Raz
Chiar așa! E ca și cum ai cere ca cineva care zice că Raz e prost să poată dovedi asta fără putință de tăgadă. Dacă ulterior, pe baza altor standarde, se stabilește că Raz e deștept, persoana care a zis că Raz e prost să nu fie obligată să își ceară scuze. Iată un raționament "neexecrabil"!
Postat 11 Martie 2021, 08:33 de User anonimizat
Aberatie juridica
Este incredibil cum aceasta hotarare nu face distinctie intre criteriile pe baza cărora se dispune arestarea preventivă și stabilirea responsabilității penale. La data arestării preventive polițistul nu trebuie sa dovedească ca arestatul este nevinovat. Tot ce este necesar este sa aibă suficiente probe pe baza informațiilor deținute la acel moment ca suspectul este posibil sa fie implicat in săvârșirea unei infracțiuni. Este ca și cum ai cere unui polițist când arestează o persoana sa poată dovedi ca acea persoana este vinovata fără putința de tăgada. Stabilirea responsabilității penale se face mai târziu pe baza altor standarde și cu alte garanții procedurale. In concluzie, pare de neconceput ca dacă criteriile legale cu privire la arestarea unei persoane sunt îndeplinite la data arestării, ulterior pe baza altor criterii sa acorzi despăgubiri deși nu a existat o încălcare a legii. Raționamentul juridic din spatele acestei hotărâri este execrabil.
Postat 11 Martie 2021, 07:37 de Raz
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON