URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2021, 11:00

Ave reciclarea! Compania de salubritate AVE Bihor a învăţat peste 250.000 de bihoreni cum să colecteze separat deşeurile

Ave reciclarea! Compania de salubritate AVE Bihor a învăţat peste 250.000 de bihoreni cum să colecteze separat deşeurile UTILAJE MODERNE. Compania AVE Bihor s-a dotat cu zeci de autospeciale moderne. "Am investit masiv în dotare şi tehnologizare. Am achiziţionat 43 de camioane Euro 6, care permit colectarea în mai multe fracţii", spune directorul companiei, Zoltán Kovács
Ave reciclarea! Compania de salubritate AVE Bihor a învăţat peste 250.000 de bihoreni cum să colecteze separat deşeurile ÎN CINCI FRACŢII. Bihorenii care locuiesc în zonele deservite de AVE Bihor au primit gratuit trei mini-pubele şi două tipuri de saci, pentru colectarea separată a deşeurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obişnuinţă în vestul Europei, reciclarea deşeurilor era o necunoscută pentru o mare parte dintre bihoreni până în toamna trecută, când în judeţ a început implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor. Cu reguli unitare, obligatorii pentru toţi, inspirate din modele europene.

Cu experienţă de peste un deceniu, timp în care a introdus cu succes colectarea selectivă a deşeurilor, înainte să devină o obligaţie, în două comune din judeţ, firma AVE Bihor demonstrează că în orice sat îndepărtat al judeţului gunoaiele pot fi reciclate. După jumătate de an de la implementarea noilor reguli, cantităţile de deşeuri colectate separat de cei peste 250.000 de bihoreni clienţi ai AVE s-au triplat.

Cum a început

În septembrie anul trecut, într-un context global dificil şi plin de provocări, AVE Bihor, companie de salubritate responsabilă cu colectarea deşeurilor în oraşele Salonta, Beiuş, Ştei, Nucet, Vaşcău, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai şi 54 de comune din jurul acestora, a dat startul unui proiect ambiţios: colectarea separată a deşeurilor în cinci fracţii în toate gospodăriile deservite. Adică pentru mai bine de 250.000 de bihoreni!

Pentru mulţi dintre localnici, regulile au fost de-a dreptul revoluţionare. Brusc, sătenii au trebuit să înveţe să nu mai arunce gunoaiele în bătătură, ci să le sorteze.

Pentru colectarea separată, AVE Bihor a distribuit clienţilor câte trei pubele şi doi saci: pubelă neagră pentru deşeuri reziduale, pubelă maro pentru deşeurile biodegradabile, pubelă verde pentru sticle, sacul albastru pentru hârtii şi sacul galben pentru ambalaje din plastic şi metal.

Drumul deşeurilor

În total, AVE Bihor a achiziţionat peste 200.000 de recipiente pentru cele 80.000 de gospodării pe care trebuie să le deservească. Toate pubelele sunt dotate cu cipuri RFID (Radio Frequency Identification), care, atunci când sunt golite, permit identificarea clientului şi a tipului de recipient golit. Cu ajutorul acestei inovaţii, se pot număra cu exactitate colectările de deşeuri pentru fiecare gospodărie în parte.

Deşeurile reciclabile (adică cele din pubela verde, sacul albastru şi sacul galben) ajung la staţiile  de sortare din Marghita, Valea lui Mihai, Beius, Salonta, unde sunt împărţite pe categorii şi pregătite pentru a fi reciclate. Deşeurile reziduale sunt depuse în halda judeţeană, în timp ce cele biodegradabile sunt transformate în compost, un material ecologic valoros pentru îmbunătăţirea calităţii solului. Din mediul urban, biodeşeurile sunt colectate de AVE Bihor, în timp ce bihorenii care locuiesc la sate sunt îndemnaţi să le composteze în gospodăria proprie.

Tarifele sunt bine proporţionate, ţinând cont de faptul că cetăţenii au parte de un serviciu premium: un locuitor din mediul rural plăteşte, în medie, 6,5 lei pe lună, iar unul de la oraş între 11 şi 13 lei.

Exemple de succes

Reţeta colectării separate în cinci fracţii n-a fost o noutate pentru toţi bihorenii. ADI Ecolect, entitatea care a stabilit regulamentul judeţean, s-a inspirat din două comune din judeţ, unde AVE Bihor a testat deja cu succes acest sistem: Sălacea şi Cociuba Mare.

Până în 2018, în Sălacea, cei circa 3.000 de locuitori aruncau, în medie, 30 de tone de deşeuri pe lună, din care maximum 0,9 tone, adică nici 3%, ajungeau să fie reciclate. Un an mai târziu, curajul unui primar gospodar, disciplina localnicilor şi seriozitatea firmei de salubritate au făcut ca, prin implementarea colectării în cinci fracţii, cantitatea de deşeuri reciclate să urce la 66%!

La fel s-a întâmplat şi în comuna Cociuba Mare, unde "revoluţia" s-a produs în 2019, cu ajutorul firmei locale de salubritate (SC Gospodărire Comunală Cociuba Mare SRL), parteneră a companiei AVE Bihor. Cele 1.200 de gospodării au început să sorteze în cinci fracţii, iar rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare: de la o medie de 24 de tone de deşeuri menajere trimise lunar la groapa de gunoi, localnicii au ajuns la doar 6 tone pe lună! "În prezent, 65% din deşeuri sunt colectate separat", confirmă primarul Mihai Sferle.

"Un rezultat fantastic"

Cu aceste exemple de succes în "CV", AVE Bihor n-a avut emoţii să extindă "reţeta" în toate oraşele şi comunele în care operează, iar rezultatele confirmă că decizia a fost cea potrivită. În ultimele şapte luni, operatorul a adunat, în total, peste 11.500 de tone de deşeuri, iar cantitatea lunară de deşeuri generate s-a diminuat cu aproape 40%, de la circa 2.600 de tone, la 1.700.

Un aspect şi mai lăudabil este că procentul de colectare separată a ajuns de la 8% la peste 30%, ceea ce înseamnă că, în loc să recicleze o zecime din deşeurile aruncate, bihorenii colectează separat o treime. Pe scurt, rezultatele se rezumă astfel: bihorenii aruncă mai puţine deşeuri şi le sortează mai bine!

 Zoltán Kovács, director AVE Bihor"Un rezultat fantastic într-o perioadă atât de scurtă de timp, la care nu am fi putut visa fără aportul dvs., al celor 250.000 de clienţi AVE Bihor", transmite directorul Zoltán Kovács (foto).

Reducerea cantităţilor de deşeuri se explică prin faptul că bihorenii au înţeles că au o responsabilitate în ceea ce priveşte deşeurile pe care le produc.

"Trebuie să vrem!"

Zoltán Pásztai, directorul Eco BihorRezultatele obţinute arată că noul sistem este, fără îndoială, unul eficient. "Nu se pune problema dacă trebuie sau nu făcut, ci trebuie văzut care sunt forţele care trebuie să colaboreze pentru ca acest sistem să funcţioneze. Eu personal m-am săturat să aud pseudo-specialişti şi politruci care de 30 de ani spun că în România va fi nevoie de încă 20 de ani pentru a reuşi să introducem colectarea separată, atât timp cât avem exemple pozitive care dovedesc că sunt de ajuns doar câteva luni pentru a crea o schimbare în acest domeniu. Trebuie să avem voinţă!", spune Zoltán Pásztai (foto), directorul Eco Bihor.  

Până la urmă, scopul companiilor din domeniul salubrităţii este identic cu cel al autorităţilor şi al cetăţenilor: să avem un judeţ curat, cu ape fără PET-uri şi păduri prin care să-ţi facă plăcere să te plimbi cu familia. Dacă aplicăm principii care au dat rezultate în cele mai dezvoltate şi ecologizate ţări din Europa, şi Bihorul va fi un judeţ cu aspect european!


CE ŞI UNDE ARUNCĂM

Colectarea separată: cum se face?

În sacii galbeni se aruncă deşeurile din plastic şi metal: recipiente de plastic pentru băuturi sau alimente, pungi şi folii curate, dopuri de plastic, spray-uri, ambalaje metalice, ambalaje de carton pentru băuturi, ambalaje tetrapak, agrafe deteriorate, doze de aluminiu, ambalaje neimpregnate cu substanţe chimice, farfurii şi pahare de unică folosinţă, pahare de iaurt, capace de metal de la borcane, mape de plastic, blistere sau folii de medicamente obişnuite (goale).

În sacii albaştri se aruncă deşeurile din hârtie şi carton: diverse ambalaje de hârtie-carton, cutii de carton, cutii de cosmetice, pungi de hârtie, ziare, maculatură, cărţi de vizită, reviste, cărţi, plicuri.

În pubelele verzi se aruncă deşeurile din sticlă: ambalaje de diferite culori, provenite de la băuturi sau produse alimentare.

În pubelele maro se aruncă biodeşeurile: resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea, resturi de ceai, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză), ouă întregi, ziare, hârtie, carton umede şi murdare (mărunţite), şerveţele şi batiste de hârtie folosite.

În pubelele negre se aruncă deşeurile reziduale: scutece, tampoane, cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan spartă, geamuri sparte, păr şi blană, excremente ale animalelor de companie.

"Este important de ştiut că din cele trei fracţii (sticlă, hârtie şi carton, plastic şi metal) care intră în staţia de sortare vor ieşi 20-25 de fracţii vandabile. PET-urile vor fi sortate în 4-5 culori, hârtia-cartonul se desparte şi se vinde separat, sticla va fi sortată ca să nu aibă alte materiale înăuntru, iar alte diferite obiecte din plastic, cât şi fierul de aluminiu trebuie şi ele separate", explică Zoltán Kovács, directorul AVE Bihor.


ORAŞE ŞI COMUNE

Dacă locuieşti aici, AVE Bihor este operatorul tău!

În urma licitaţiilor organizate de autorităţile judeţene, compania de salubritate AVE Bihor colectează deşeurile în 62 de unităţi administrativ-teritoriale, din patru loturi. Acestea sunt:

Lotul 3: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

Lotul 4: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

Lotul 5: Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

Lotul 6: Săcuieni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.


DATE DE CONTACT

Uşor de găsit

Companie înfiinţată în anul 2008, AVE Bihor are sediul central în Salonta şi puncte de lucru în oraşele Beiuş, Ştei, Săcueni, Marghita şi Salonta.

Clienţii pot contacta compania mult mai uşor prin site-ul propriu, www.ave-bihor.ro, la adresa de e-mail office@ave-bihor.ro, la numărul de telefon 0359-40.48.48 sau pe pagina de Facebook a operatorului, AVE BIHOR.

"Suntem activi pe pagina noastră de Facebook, unde ne puteţi adresa întrebări şi ne puteţi trimite sugestii, pentru ca serviciul nostru să fie la un nivel de calitate cât mai ridicat", transmit reprezentanţii companiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pentru planetă curată
Din pacate-fericire problema gunoaielor e transfrontalieră și nu ține cont de naționalitate
Postat 26 Aprilie 2021, 19:35 de Valcov
Gunoaie, gunoier
De ce nu exista in fiecare cartier un depozit pt colectarea recipientelor reciclabile din metal, plastic, carton (bauturi, sucuri, lapte, etc), unde fiecare sa-si poata duce aceste reciclabile, si sa-si recupereze banii dati in plus pe ele la cumpararea produselor ? Nu am mai vedea nici flacoane, doze de metal, etc aruncate aiurea pe strada. De ce nu se vrea asta ? Pt ca e vorba de BANI. Cei care le colecteaza "la tarc", iau toti BANII.
Postat 26 Aprilie 2021, 15:21 de B90
Imperiul austro-ungar-habsburgic
Cele 3 fractii din oradea sunt doar o etapa de tranzitie spre cele 5 care ne asteapta cu drag.Iar de acolo,deschisa-i calea,fara numar...Mama voastra de viitori gunoieri...
Postat 26 Aprilie 2021, 11:42 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON