URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2022, 15:36

De știut: Cât timp ne protejează măștile, în funcție de tip și de timpul petrecut cu o persoană infectată

De știut: Cât timp ne protejează măștile, în funcție de tip și de timpul petrecut cu o persoană infectată (Sursa foto: Agerpres / Xinhua /Georges Schneider)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterile pe tema tipului de măști de protecție sunt în toi, în această perioadă, dată fiind răspândirea alertă a Covid-19, varianta Omicron. Un studiu recent realizat de specialiştii Universității din Minnesota arată cât timp ne păzesc de virus măștile de protecție, cât sunt de eficiente, în funcție de tipul acestora și de timpul de contact cu o persoană infectată cu Covid-19.

În cadrul studiului, redat și de HotNews.ro, cercetătorii au analizat cât de sigure sunt, în funcție de tip, măştile de protecţie textile, chirurgicale şi modelul N95 (care respectă standardele FFP2), pe care oamenii trebuie să le poarte peste tot în lume pentru a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Cercetarea arată că dacă o persoană infectată care nu poartă mască intră în contact cu o alta, sănătoasă, care poartă o mască din pânză textilă, cea sănătoasă este protejată timp de doar 20 de minute, după care riscă să se infecteze. Dacă cel sănătos poartă o mască chirurgicală, timpul creşte la 30 de minute.

Cea mai eficientă mască este FFP2, care oferă protecţie pentru două ore şi jumătate în cazul în care doar o persoană din cele două o poartă. Timpul de protecţie creşte dacă ambele poartă mască. Protecţia maximă, de 25 de ore, poate fi obţinută atunci când ambii indivizi poartă masca N95.

Vezi detalii în tabelul de mai jos!

Cercetătorii au mai scris că măştile medicinale simple sunt făcute dintr-un material special care permite adaptarea după forma feţei. În ceea ce priveşte eficienţa lor, în cazul în care o persoană bolnavă strănută sau tuşeşte, masca medicinală opreşte majoritatea particulelor, însă nu complet. Masca trebuie schimbată după aproximativ 2-4 ore de utilizare, în funcţie de condiţiile de mediu, în niciun caz nu se spală şi nu se refolosește.

Conform specialiştilor, măştile FFP2 sunt cele mai eficiente dintre cele analizate şi pot capta peste 94% din particulele din aer, dar sunt mai greu de suportat decât cele chirurgicale. Acest tip de măști este des folosit de personalul medical sau de cei ce lucrează în medii cu risc crescut de infectare.

"Utilizarea măştii, este în mod evident o barieră care poate fi eficientă în calea transmiterii. Măştile FFP2 sunt mai potrivite decât măştile textile", a spus miercuri ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, în conferința de presă în care a anunțat noile restricții impuse în România în contextul „exploziei” numărului de cazuri Covid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostii!
O masca obisnuita, inclusiv FFP3, nu protejeaza pe purtator, ii protejeaza, mai mult sau mai putin, pe cei din jur. O masca pt. propria protectie exista, costa pe la 80 lei/bucata.
Postat 06 Ianuarie 2022, 05:44 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON