URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2021, 18:31

Retrospectivă juridică a anului 2021

Retrospectivă juridică a anului 2021 (ilustraţie generică, sursa: Getty Images)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2021, care tocmai este pe punctul de a se încheia, a fost un an bogat în evenimente juridice, unele dintre acestea fiind de o importanţă deosebită.

În martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile din procedura penală care condiţionau plata de despăgubiri pentru arestare sau condamnare nelegală de unele "chichiţe" procedurale, înlăturându-se astfel una dintre cele mai mari inechităţi juridice postrevoluţionare. În septembrie, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a procedurii penale care transpune în lege câteva zeci de decizii ale Curţii Constituţionale, inclusiv aceasta. Din păcate, însă, proiectul este şi astăzi tot în dezbatere publică, în loc să fi ajuns în Parlament.

În 7 aprilie, Curtea Constituţională a pronunţat una dintre cele mai importante decizii din întreaga sa istorie, stabilind că hotărârile penale trebuie să fie motivate la momentul pronunţării.

După mai puţin de o lună şi înainte de publicarea deciziei, Parlamentul României a reuşit să adopte în fix 13 zile un proiect de lege de transpunere a acestei decizii, astfel că din 15 mai 2021 toate hotărârile penale de condamnare sau achitare sunt motivate la momentul pronunţării lor.

Deşi s-au iniţiat demersuri la nivelul Ministerului Justiţiei de modificare şi a legislaţiei civile în acelaşi sens, evenimentele politice din ultimele luni ale anului au blocat derularea proiectului. Cu toate acestea, bulgărul a început să se rostogolească şi este doar o chestiune de timp până va apărea noua lege sau o decizie a Curţii Constituţionale care să statueze acest lucru.

În iunie, printr-o decizie extrem de discutabilă, Înalta Curte a stabilit că instanţele nu pot înlătura sancţiunea suspendării dreptului de a conduce, iar în septembrie falimentul celui mai mare asigurător, City Insurance, a schimbat fundamental regulile privind falimentul societăţilor de asigurare.

Tot în materie de asigurări, o lege din martie 2021 a redus substanţial taxele de timbru pentru victimele accidentelor de circulaţie, care achită acum doar o taxă modică de 100 lei, nefiind nevoite să mai plătească taxa de timbru la valoare.

Finalul de an a adus o nouă decizie a Curţii Constituţionale prin care se declară neconstituţionale prevederile legale care impuneau inculpaţilor pentru evaziune fiscală să plătească "pretenţiile" părţii civile şi nu prejudiciul efectiv produs, dar şi o decizie - extrem de discutabilă - a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care dă dreptul judecătorului român să refuze aplicarea deciziilor Curţii Constituţionale. Vom vedea în timp care sunt consecinţele ei...

Până la noi evenimente juridice, vă doresc Sărbători liniştite!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Cazul Țundrea
Dupa 12 ani de puscarie este gasit nevinovat. Deschide proces pt. despagubiri, dar anii de puscarie isi spun cuvantul, era bolnav si moare. Procesul este continuat de fiica. In final INJUSTITIA (adica magistratii cu venituri si pensii nesimtite) acorda 5000 (cinci mii) de euro, cam jumatate din venitul lunar al unui magistrat!!! P.S. Adevaratul vinovat este condamnat la 25 de ani, avea mai multe fapte, dar este eliberat dupa 5(cinci!). Pai sa nu te oprișezi pe ea de tara, pe ei de alesi?!
Postat 02 Ianuarie 2022, 18:11 de pinonel
Intrebare...???
De ce statuia de pe Palatul de Justitie din Oradea nu are balanța??
Postat 31 Decembrie 2021, 20:16 de strada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON