URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2022, 10:25

Clima salvatoare: Încălzirea locuinţelor cu aparatele de aer condiţionat, mai ieftină decât cea pe gaz

Clima salvatoare: Încălzirea locuinţelor cu aparatele de aer condiţionat, mai ieftină decât cea pe gaz CLIMA PE CALD. Angajaţii HVAC Industrial Clima au la fel de multe comenzi ca vara. "Clienţii îşi doresc aparatele cu inverter, care produc şi căldură, nu doar aer rece, ca să renunţe la  încălzirea pe gaz sau peleţi", spune directorul HVAC Industrial Clima, Vlad Tanc (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mod paradoxal, iarna aceasta vânzările de aparate de aer condiţionat au crescut, în loc să scadă!

"Clienţi din zonele racordate la gaz, cum ar fi cartierul Tineretului ori localităţile Biharia şi Sântandrei, confruntaţi cu facturi de mii de lei, trec acum pe încălzire cu aer condiţionat", spune directorul firmei HVAC Industrial Clima, Vlad Tanc.

Cerere în creştere

Scumpirea combustibililor a făcut alegerea uşoară. Costurile cu încălzirea pe o lună a unui apartament cu trei camere costă cam 700 lei pe peleţi, 500 lei pe gaz, dar mult mai puţin cu ajutorul unui sistem de climatizare dotat cu inverter pentru încălzire şi termostat!

"O locuinţă bine izolată se încălzeşte la 23 grade Celsius în trei ore, după care aparatul funcţionează cam 10 ore pe zi, ceea ce înseamnă circa 300 lei pe lună", spune Vlad Tanc.

Antreprenorul furnizează, montează, întreţine şi repară sisteme de climatizare de 20 de ani. "Niciodată nu am avut o cerere atât de mare pe timpul iernii. Facem cel puţin două montaje şi cinci revizii pe zi", spune directorul HVAC Industrial Clima, care poate fi contactată prin site-ul firmei www.reparatii-climatizare.ro.

Ieftin şi comod

Nicolae Morna, administratorul unei pensiuni cu opt camere din satul Cordău, a investit 22.000 lei în opt aparate de aer condiţionat. "Cu un consum de doar un kilowatt pe oră pe fiecare aparat, puţin mai mult decât un bec, sistemul îmi dă iarna căldură, iar vara aer rece", spune administratorul.

Morna spune că a făcut o afacere bună. "Prin comparaţie, o centrală pe peleţi m-ar fi costat 5.000 euro, fără să iau în calcul investiţiile în instalaţie şi calorifere, iar peleţii m-ar fi costat cam 18.000 lei pe an. Cu aparatele de aer condiţionat nu o să ajung niciodată să plătesc atât".

Printre avantaje se mai numără faptul că pensiunea poate fi încălzită doar în camerele ocupate şi spaţiile comune, scăzând consumul, administratorul scapă de bătaia de cap cu depozitarea peleţilor şi curăţarea cazanului, iar sistemul de climatizare poate fi comandat inclusiv de la distanţă. "În plus, primăvara, când este umiditate mare, aparatele pot fi puse pe un program care scoate umezeala din casă, protejând-o", spune Morna.

Obligatoriu: revizie!

Singura condiţie ca sistemul de climatizare să funcţioneze în parametri este să fie verificat periodic. "Dacă nu faci revizia tot la şase luni aparatul se umple de bacterii, pierde agent frigorific şi nu mai dă randament", spune Vlad Tanc.

Cum o revizie costă circa 250 lei, unii clienţi aleg să lucreze cu "meşteri" la negru. "Sunt meşteri care dau cu un spray pe filtre pentru 100 de lei, dar în final tot clientul pierde, pentru că aparatul se va strica", avertizează directorul HVAC Industrial Clima.

O revizie adevărată presupune, printre multe altele, de la spălatul vaporizatorului, al unităţii interne şi al filtrelor, până la verificarea instalaţiei electrice de la unitatea internă şi externă, a presiunii agentului de răcire sau a scurgerii de condens şi, evident, efectuarea de înlocuiri sau reparaţii.

Zgârcitul păgubeşte

Specialiştii recomandă, de asemenea, achiziţionarea aparatelor de aer condiţionat prin intermediul firmelor de profil şi nu de la magazine fizice sau virtuale.

"Un aparat bun care costă 2.800 lei cu montaj inclus poate fi cumpărat din magazin sau de pe internet cu 100 - 200 lei mai ieftin. Ce nu ştie cumpărătorul este că în cazul unei defecţiuni trebuie să cheme firmă specializată, care i-l demontează pentru 150 lei, îl trimite prin curier la Bucureşti pe banii lui, iar când vine înapoi plăteşte încă 450 lei montajul", spune antreprenorul.

Mai mult, specialiştii îndeamnă cumpărătorii să nu amâne momentul achiziţiei. "Cine vrea aparat de aer condiţionat ar fi bine să îşi cumpere acum, pentru că scumpirea materialelor creşte preţurile. Un aparat care în noiembrie anul trecut costa 1.500 lei, acum este 1.800 lei, iar la vară va fi cu 25% mai scump", avertizează Vlad Tanc.

Iar, la cum au explodat comenzile în plină iarnă, piaţa sistemelor de climatizare anunţă o vară fierbinte...

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Lupta de clasa
Da, am observat ca majoritatea celor cu posibilitati au o mincarime sa treaca cu totii la hidroelectrica. Patrioti. Restul sarantocilor ramin sa serveasca tara la Electrica,Enel, Engie,Eon. Cum, care tara? Germania,Italia,Franta... aliatii nostri din nato. Pai credeati ca va apara (fesele) gratis? Sa nu uitam Digi, Olanda, via magnatul fara chip
Postat 24 Februarie 2022, 22:28 de excalibur
@KP
Din martie 2021 până în 9 martie 2022 am avut contract cu AIK la 65 bani, iar acum am trecut la SPEEH Hidroelectrica care până în martie anul 2023 îmi va da cu 68 bani.
Postat 24 Februarie 2022, 21:00 de Valcov
@Valcov
Când ai plătit ultima factură cu 0,65 lei/kw? În care an? Este aprox. 0,80 (0,78-0,83 în funcție de furnizor) în Bihor de mai multă vreme. Ești depășit de evenimente. Trăiești pe vremea când Dragnea și PSD puneau miniștri la "energie", nu în zile noastre cu Câțu la șefia PNL. Tariful unitar este plafonat la 1 leu și așa va rămâne în acest an, cu artificiile guvernamentale care vor ține actualul preț pe loc încă. Cu gaz se produce o parte din curentul electric de pe planetă, așa că nu are nicio logică să fie kilowattul mai ieftin decât sursa de producție.
Postat 23 Februarie 2022, 11:21 de KP
Tocmai a zis MEDVEDEV
Ca ce bun ar fi pretul gazului cu 2000£ pe mia de metru cub . Precum Ilie Moromete spunea, prefer sa platesc mai mult, doar sa nu fiu prieten cu Rusii
Postat 23 Februarie 2022, 00:55 de Sandu2100
Reclama curata
Dar confirm că la un apartament de 56 mp ,un aparat de 24000btu, izolat termic, cu un preț de 65 de bani/kwh ,kaun consum mediu de 4-5 sute de kwh/lună am platit tot curentul pe lună sub 300 lei. Dar partea cu locul de unde cumperi și meseriașul mai puțin adevărat. Trebuie să alegi cu atenție,dar nu neapărat la nu știu ce firme
Postat 22 Februarie 2022, 23:35 de Valcov
Poate 3000 pe lună și peste....
Dada dada, mai taie din ele dăle dreacu
Postat 22 Februarie 2022, 22:09 de sss
“Consuma 1kw, doar cu putin mai mult decat un bec”
In ziua de azi becurile consuma 7w, asa ca si Ansterdam e doar cu putin mai departe de Oradea decat Borsul..
Postat 22 Februarie 2022, 14:48 de unu
Voi, cititorilor, vă da[i seama ce tâmpenii spune directorul firmei cu reclama asta?
Îți trebuie o instalație de invertere care să-ți ofere 150 W/mp. Adică un consum calculat de cca. 40 W/mp utili. La 100 mp înseamnă 4 KWh. La 24 ore înseamnă 24 x 4 = 48 kw. Lunar e pănă-n 1.500 kw, adică 1.200 lei astăzi când calculăm. Iar el, la firma ce montează, bate câmpii cu 500 lei lunar. Bașca investiția.
Postat 22 Februarie 2022, 12:34 de KP
De la un SCOP de 4 la 1 se poate chiar 5 la 1, în cazul celor aer-apă de tip "arctic".
Doar că, tot curent electric mănâncă. Și nu-i adevărat articolul pentru că, în Oradea cel puțin, utilizarea gazului reduce costul la aproape jumătate, la tarifele de azi 22.02.2022 ale celor două surse. Cel mai ieftin sistem rămâne tot pe lemne, paleți, brichete sau rumeguș. Adică cel de încălzire a locuințelor pe care, un "neterminat" precum Bolojan care s-a bazat de mic pe arderea cocenilor, a vrut să-l interzică în Oradea, cu toate că este cel mai răspândit din lume, în afara sistemelor centralizate din majoritatea țărilor planetei.
Postat 22 Februarie 2022, 12:24 de KP
advertorial
Trebuia marcat ca atare!
Postat 22 Februarie 2022, 10:36 de unul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON