URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2022, 18:11

Decizie CCR: Justiţia rămâne acolo unde îi este locul: în sala de judecată!

Decizie CCR: Justiţia rămâne acolo unde îi este locul: în sala de judecată! (ilustraţie generică, sursa: Shutterstock.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 26 ianuarie a.c., Curtea Constituţională a pronunţat o importantă decizie, "anulând" o lege votată de Parlament şi promulgată de preşedinte prin care se prevedea ca plângerile împotriva proceselor-verbale de contravenţie să poată fi judecate online.

În concret, la începutul anului 2021, câţiva parlamentari au iniţiat o propunere legislativă conform căreia, în esenţă, ori de câte ori persoana care formulează plângere cere ca judecata să se desfăşoare doar online, instanţa să fie obligată să accepte o astfel de cerere.

În plus, odată ce a optat pentru online, cetăţeanul nu mai putea reveni asupra deciziei, iar toate probele, inclusiv audierea de martori, se administrau tot prin intermediul mijloacelor tehnice. De asemenea, toate actele de procedură, inclusiv sentinţa, urmau să se comunice doar prin mijloace electronice.

Deşi sunt un susţinător al utilizării tehnologiei în cazurile judiciare, consider că această implicare trebuie să aibă o limită, iar actul de justiţie trebuie să se desfăşoare exclusiv în sala de judecată. Formalismul justiţiei, izvorât din chiar dreptul roman, sălile care trebuie să fie impunătoare, robele judecătorilor, ale procurorilor şi avocaţilor şi, finalmente, solemnitatea actului de judecată, cred că nu vor putea fi niciodată înlocuite de calculator. Tehnica are strict menirea de a uşura munca administrativă din justiţie; spre exemplu, nu ţine deloc de solemnitatea unei instanţe să stai la coadă la arhivă la 40 de grade Celsius, când poţi citi, de acasă sau de la birou, dosarul scanat electronic. 

Din această perspectivă, când eram direct responsabil de procesul legislativ în Ministerul Justiţiei, am "întors" un punct de vedere favorabil acestei propuneri legislative şi am cerut să adoptăm un punct de vedere negativ. Guvernul şi-a asumat această conduită şi a avizat negativ propunerea legislativă. 

După ce aceasta a fost adoptată totuşi de Parlament şi promulgată de preşedinte, Guvernul a atacat legea la Curtea Constituţională, iar decizia Curţii din 26 ianuarie, luată cu unanimitatea voturilor judecătorilor, confirmă faptul că justiţia trebuie să se realizeze, şi pe viitor, numai în sala de judecată.

Finalmente, o chestiune este chiar hazlie. În ipoteza în care legea ar fi trecut de controlul de constituţionalitate, mă întreb cum s-ar fi realizat comunicările electronice în condiţiile în care dosarul electronic nu a fost adoptat până astăzi şi se pare că nici nu reprezintă o prioritate pentru actuala conducere a Ministerului Justiţiei?!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Putintica rabdare, stimabile!
China dezvoltă un „procuror-robot” care poate identifica „disidența” cu o acuratețe de 97%. Ulterior, mașina formulează și acuzații. https://ziare.com/partidul-comunist-chinez/china-procuror-inteligenta-artificiala-disidenta-formulare-acuzatii-acuratete-97-suta-1717426
Postat 07 Februarie 2022, 05:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON