URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2022, 08:07

Fiscul online: Din 1 martie, peste 50.000 de contribuabili bihoreni trebuie să fie înscriși în SPV! (VIDEO)

Fiscul online: Din 1 martie, peste 50.000 de contribuabili bihoreni trebuie să fie înscriși în SPV! (VIDEO) HAI ÎN SPV! Fiscul şi-a transferat activitatea în online şi urmează să corespondeze cu contribuabilii doar prin intermediul internetului. "La început va fi destul de greu. Sunt foarte multe persoane care obţin venituri pe lângă salariu pe care trebuie să le declare, dar care nu sunt familiarizate cu internetul. Sfatul meu este să apeleze, măcar la început, la un contabil", spune preşedintele CECCAR Bihor, Renate Popescu

Fiscul scoate de luna viitoare la pensie dosarul cu şină.

"Încercăm să nu mai aducem oamenii la ghişee cu tot felul de hârtii. Toată relaţia cu contribuabilii se va duce prin Spaţiul Privat Virtual de pe site-ul ANAF", spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Vasile Farc.

Termen: 1 martie

purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor, Vasile Farc Regulile sunt clare. "Orice cerere sau declaraţie depusă în format fizic va fi tratată ca şi cum nu ar fi fost depusă, cu toate consecinţele care decurg de aici pentru solicitant", spune purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor, Vasile Farc (foto).

Ordonanţa de Guvern 11/2021, care completează Codul de procedură fiscală, prevede clar că, începând din 1 martie 2022, persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, dar şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale sunt obligate să se înscrie în Spaţiul Privat Virtual de pe portalul ANAF.

Această platformă funcţionează ca un ghişeu virtual, disponibil non-stop, prin care pot fi accesate diverse documente, de la declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la chestionarele pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la sosirea sau la plecarea din România.

În plus, prin SPV, contribuabilul va putea cere informaţii (situaţia obligaţiilor de plată, situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de angajatori, duplicatul declaraţiei unice ş.a.), solicita documente (adeverinţă de venit, certificat de atestare fiscală, certificat de cazier fiscal) sau să transmită AJFP Bihor solicitări de asistenţă în domeniul fiscal. "Toată comunicarea cu contribuabilii se va muta în SPV. Acolo va putea fiecare contribuabil să transmită date sau solicitări, să îşi consulte obligaţiile de plată, termenele acestora ori notificările primite", spune Farc.

Inclusiv persoanele fizice...

preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi Bihor (CECCAR), Renate PopescuLa nivelul judeţului Bihor sunt aşteptate să se înscrie în SPV peste 50.000 de persoane juridice şi fizice. "Dacă o persoană fizică, pe lângă salariu, înregistrează orice altă formă de venit din dividende, chirii sau activităţi pe PFA, aceasta are obligaţia să depună anual declaraţia unică, iar acest lucru nu va putea fi posibil decât prin intermediul SPV", explică preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi Bihor (CECCAR), Renate Popescu (foto).

Contribuabilii care nu se vor înregistra în SPV vor avea, mai devreme sau mai târziu, probleme cu Fiscul. "Chiar dacă nu primesc amendă, pentru simplul faptul că nu mă înscriu în SPV nu voi putea depune Declaraţia Unică, ANAF mă va impune din oficiu, iar sumele pe care le voi datora vor fi mai mari", explică Popescu. Potrivit preşedintelui CECCAR, pentru a evita eventuale neplăceri, contribuabilii nefamiliarizaţi cu internetul sau cu procedurile Fiscului ar putea apela la sprijinul specialiştilor.

De altfel, contabilii s-au confruntat deja cu situaţii în care, deşi au depus în SPV documente, au primit număr de înregistrare cu întârziere sau deloc. "Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu reprezentanţii AJFP Bihor pentru a ne îmbunătăţi colaborarea", spune Renate Popescu.

Cu identificare online

BIHOREANUL a testat sistemul şi a constatat că, în funcţie de abilităţile solicitantului, înscrierea în SPV durează între 5 şi 20 de minute. Pentru cei cu cunoştinţe digitale mai reduse, ANAF a postat tutoriale pe reţelele de socializare. Filmuleţele sunt destul de explicite, cu precizarea că la completarea câmpurilor sistemul respinge diacriticele, la înscrierea utilizatorului contribuabilul va trebui să opteze pentru un singur prenume, iar pentru identificare va trebui să transmită o imagine fotografiată sau scanată a actului de identitate împachetată în format zip.

În plus, persoanele fizice care nu deţin certificat digital sau un document deja existent în sistem, cum ar fi notificarea privind destinaţia procentului de 2% din impozitul anual donat unui ONG, vor trebui să solicite identificarea vizuală online de către un funcţionar al ANAF.

Programarea pentru identificare trebuie făcută în cel mult 10 zile de la înscrierea în SPV, iar procedura poate fi derulată de angajaţi ai Finanţelor de oriunde din ţară. În timpul sesiunii, funcţionarul public îl va întreba pe solicitant informaţii pe care le-ar putea cunoaşte doar acesta şi Fiscul. De care, potrivit proverbului, nu scapă nimeni...

Vezi mai jos cum se face înregistrarea în SPV a persoanelor fizice pe bază de user si parolă!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Orice cerere sau declaraţie depusă în format fizic va fi tratată ca şi cum nu ar fi fost depusă" ... spune, bătând câmpii, vorbitorul ANAF-ului.
Facem pariu că măsura nu-i legală și va fi desființată la nivelul oricărei instanțe? În primul rând că nu există vreo lege pe planetă, care să oblige pe cineva să aibă abonament internet sau să cunoască online-ul. În al doilea rând că SPV, când sunt perioadele de plăți, se blochează și la numărul actual de utilizatori, dar dacă vor fi încă câteva milioane de conturi în toată țara. Apoi, să fim serioși cu obligativitatea asta, că nu face altceva decât să încurajeze evaziunea fiscală prin neraportarea multor venituri independente. Exemple ... 1). O pensionară care își închiriază o cameră la bloc, sau tot apartamentul și se mută la copii, care nu a umblat cu o tastatură în viața ei, va achita ceva impozit pe venitul din chirie? În lipsa declarației scrise, cu care s-a obișnuit, o să vă salute din mersul trenului pe toți proștii de la ANAF și de la Ministerul Digitalizării. 2). Un țăran care nici nu știe ce e acela un laptop vrea să se retragă, cu reuatismul lui cu tot, de la munca câmpului și dă în folosință arabilul pe care deține unui vecin mai în putere. Va plăti ceva impozit pe venitul din arenda încasată? Nici vorbă, pentru că se va înțelege cu vecinul să nu spună nimic. Așadar, aceste lucruri trebuie rezolvate pe cale naturală, odată cu dispariția fizică a tuturor celor care nu ai habar de Windows sau de Android. Nu pot fi forțate prin reguli și legi absurde. Este din ce în ce mai evident că și această coaliție de guvernare e de o ignoranță fără limite, fiind total ruptă de realități.
Postat 18 Februarie 2022, 09:02 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON