URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
18 Februarie 2022, 08:07

Fiscul online: Din 1 martie, peste 50.000 de contribuabili bihoreni trebuie să fie înscriși în SPV! (VIDEO)

Fiscul online: Din 1 martie, peste 50.000 de contribuabili bihoreni trebuie să fie înscriși în SPV! (VIDEO) HAI ÎN SPV! Fiscul şi-a transferat activitatea în online şi urmează să corespondeze cu contribuabilii doar prin intermediul internetului. "La început va fi destul de greu. Sunt foarte multe persoane care obţin venituri pe lângă salariu pe care trebuie să le declare, dar care nu sunt familiarizate cu internetul. Sfatul meu este să apeleze, măcar la început, la un contabil", spune preşedintele CECCAR Bihor, Renate Popescu

Fiscul scoate de luna viitoare la pensie dosarul cu şină.

"Încercăm să nu mai aducem oamenii la ghişee cu tot felul de hârtii. Toată relaţia cu contribuabilii se va duce prin Spaţiul Privat Virtual de pe site-ul ANAF", spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, Vasile Farc.

Termen: 1 martie

purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor, Vasile Farc Regulile sunt clare. "Orice cerere sau declaraţie depusă în format fizic va fi tratată ca şi cum nu ar fi fost depusă, cu toate consecinţele care decurg de aici pentru solicitant", spune purtătorul de cuvânt al AJFP Bihor, Vasile Farc (foto).

Ordonanţa de Guvern 11/2021, care completează Codul de procedură fiscală, prevede clar că, începând din 1 martie 2022, persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, dar şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale sunt obligate să se înscrie în Spaţiul Privat Virtual de pe portalul ANAF.

Această platformă funcţionează ca un ghişeu virtual, disponibil non-stop, prin care pot fi accesate diverse documente, de la declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, până la chestionarele pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la sosirea sau la plecarea din România.

În plus, prin SPV, contribuabilul va putea cere informaţii (situaţia obligaţiilor de plată, situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de angajatori, duplicatul declaraţiei unice ş.a.), solicita documente (adeverinţă de venit, certificat de atestare fiscală, certificat de cazier fiscal) sau să transmită AJFP Bihor solicitări de asistenţă în domeniul fiscal. "Toată comunicarea cu contribuabilii se va muta în SPV. Acolo va putea fiecare contribuabil să transmită date sau solicitări, să îşi consulte obligaţiile de plată, termenele acestora ori notificările primite", spune Farc.

Inclusiv persoanele fizice...

preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi Bihor (CECCAR), Renate PopescuLa nivelul judeţului Bihor sunt aşteptate să se înscrie în SPV peste 50.000 de persoane juridice şi fizice. "Dacă o persoană fizică, pe lângă salariu, înregistrează orice altă formă de venit din dividende, chirii sau activităţi pe PFA, aceasta are obligaţia să depună anual declaraţia unică, iar acest lucru nu va putea fi posibil decât prin intermediul SPV", explică preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi Bihor (CECCAR), Renate Popescu (foto).

Contribuabilii care nu se vor înregistra în SPV vor avea, mai devreme sau mai târziu, probleme cu Fiscul. "Chiar dacă nu primesc amendă, pentru simplul faptul că nu mă înscriu în SPV nu voi putea depune Declaraţia Unică, ANAF mă va impune din oficiu, iar sumele pe care le voi datora vor fi mai mari", explică Popescu. Potrivit preşedintelui CECCAR, pentru a evita eventuale neplăceri, contribuabilii nefamiliarizaţi cu internetul sau cu procedurile Fiscului ar putea apela la sprijinul specialiştilor.

De altfel, contabilii s-au confruntat deja cu situaţii în care, deşi au depus în SPV documente, au primit număr de înregistrare cu întârziere sau deloc. "Săptămâna aceasta vom avea o întâlnire cu reprezentanţii AJFP Bihor pentru a ne îmbunătăţi colaborarea", spune Renate Popescu.

Cu identificare online

BIHOREANUL a testat sistemul şi a constatat că, în funcţie de abilităţile solicitantului, înscrierea în SPV durează între 5 şi 20 de minute. Pentru cei cu cunoştinţe digitale mai reduse, ANAF a postat tutoriale pe reţelele de socializare. Filmuleţele sunt destul de explicite, cu precizarea că la completarea câmpurilor sistemul respinge diacriticele, la înscrierea utilizatorului contribuabilul va trebui să opteze pentru un singur prenume, iar pentru identificare va trebui să transmită o imagine fotografiată sau scanată a actului de identitate împachetată în format zip.

În plus, persoanele fizice care nu deţin certificat digital sau un document deja existent în sistem, cum ar fi notificarea privind destinaţia procentului de 2% din impozitul anual donat unui ONG, vor trebui să solicite identificarea vizuală online de către un funcţionar al ANAF.

Programarea pentru identificare trebuie făcută în cel mult 10 zile de la înscrierea în SPV, iar procedura poate fi derulată de angajaţi ai Finanţelor de oriunde din ţară. În timpul sesiunii, funcţionarul public îl va întreba pe solicitant informaţii pe care le-ar putea cunoaşte doar acesta şi Fiscul. De care, potrivit proverbului, nu scapă nimeni...

Vezi mai jos cum se face înregistrarea în SPV a persoanelor fizice pe bază de user si parolă!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Orice cerere sau declaraţie depusă în format fizic va fi tratată ca şi cum nu ar fi fost depusă" ... spune, bătând câmpii, vorbitorul ANAF-ului.
Facem pariu că măsura nu-i legală și va fi desființată la nivelul oricărei instanțe? În primul rând că nu există vreo lege pe planetă, care să oblige pe cineva să aibă abonament internet sau să cunoască online-ul. În al doilea rând că SPV, când sunt perioadele de plăți, se blochează și la numărul actual de utilizatori, dar dacă vor fi încă câteva milioane de conturi în toată țara. Apoi, să fim serioși cu obligativitatea asta, că nu face altceva decât să încurajeze evaziunea fiscală prin neraportarea multor venituri independente. Exemple ... 1). O pensionară care își închiriază o cameră la bloc, sau tot apartamentul și se mută la copii, care nu a umblat cu o tastatură în viața ei, va achita ceva impozit pe venitul din chirie? În lipsa declarației scrise, cu care s-a obișnuit, o să vă salute din mersul trenului pe toți proștii de la ANAF și de la Ministerul Digitalizării. 2). Un țăran care nici nu știe ce e acela un laptop vrea să se retragă, cu reuatismul lui cu tot, de la munca câmpului și dă în folosință arabilul pe care deține unui vecin mai în putere. Va plăti ceva impozit pe venitul din arenda încasată? Nici vorbă, pentru că se va înțelege cu vecinul să nu spună nimic. Așadar, aceste lucruri trebuie rezolvate pe cale naturală, odată cu dispariția fizică a tuturor celor care nu ai habar de Windows sau de Android. Nu pot fi forțate prin reguli și legi absurde. Este din ce în ce mai evident că și această coaliție de guvernare e de o ignoranță fără limite, fiind total ruptă de realități.
Postat 18 Februarie 2022, 09:02 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON