URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2021, 22:11

Dezbaterea de la Primăria Oradea, cu liderii religioşi din comunitate: "Medicii sunt mâinile lui Dumnezeu. Aşa vom înţelege şi vaccinul" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul dezbaterii live de luni, 20 decembrie, jurnalistul Octavian Haragoş i-a avut ca invitaţi pe P.S. Virgil Bercea - episcop greco-catolic de Oradea, P.S. László Böcskei - episcopul romano-catolic de Oradea, Radu Valer Rus – părinte vicar al Episcopiei Române Ortodoxe a Oradiei, pastorul Liviu Apolzan – preşedinte al Comunităţii Penticostale Regionale Oradea şi prof. univ. dr. Paul Negruţ - rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, toţi invitaţii fiind vaccinaţi.

A fost cea de-a patra dezbatere organizată din iniţiativa Primăriei Oradea, în cadrul campaniei de informare "COVID-19: Realitatea dozată fără prejudecăţi".

"Credinţa nu e împotriva vaccinului"

Jurnalistul Octavian Haragoş i-a provocat pe prelaţi: "Dacă vaccinul e împotriva credinţei?".

"Credinţa nu e împotriva vaccinării. Dacă biserica nu se poate implica într-o campanie de vaccinare, pentru că nu este o instituţie medicală,  ea poate susţine demersul de informare, lucru pe care şi l-a făcut. Astfel, Biserica Ortodoxă a  salutat apariţia vaccinului şi i-a îndemnat pe oameni să se informeze din surse oficiale, să se consulte cu medicii de famile şi să se vaccineze în cunoştiinţă de cauză. Spiritualitatea ortodoxă vorbeşte despre discernământ ca fiind una dintre cele mai mari virtuţi", a răspuns părintele vicar ortodox Radu Valer Rus.

"Ştiinţa reprezintă inteligenţa umană, iar aceasta este o scânteie din înţelepciunea divină", este convins P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Înaltul prelat greco-catolic a vorbit despre propria sa experienţă cu boala, subliniind cât de mult l-au ajutat medicii: "Am avut experienţa spitalului. Când eşti pe patul de spital şi aştepţi dimineaţa să vină medicul, ajungi să îl vezi ca pe un înger păzitor. De fapt, medicii şi asistentele sunt mâinile lungi ale lui Dumnezeu. Dacă aşa vedem lucrurile, vom înţelege şi vaccinul. Înţelepciunea lui Dumnezeu ajunge la noi prin cei care ne tratează".

Vâzând în această perioadă ruptura care a apărut în comunitate, între vaccinaţi şi nevaccinaţi, P.S. László Böcskei a spus că Sfântul Scaun i-a informat pe toţi credincioşii că vaccinul nu este respins de biserică. "Credincioşii trebuie să ştie că nu este un păcat să mergi să te vaccinezi. Dimpotrivă, este de datoria unui creştin să aibă o atitudine responsabilă faţă de propria sănătate. Dumnezeu îţi dă paltonul, dar tu trebuie să îl îmbraci. Este o datorie de creştin să am o abordare responsabilă a problematicii", a spus episcopul romano-catolic.

Pastorul Liviu Apolzan – lider al comunităţii penticostale – s-a referit la cauzele suspiciunilor care au apărut în societate vizavi de vaccin, spunând că oamenii au citit şi ascultat păreri pro şi contra vaccin, venite inclusiv de la unii medici, fapt dublat de relaxarea măsurilor sanitare din vara acestui an, ce i-au indus pe mulţi în eroare. "Vaccinul nu are de-a face cu credinţa. Noi îndemnăm oamenii să se ducă la medic. Biblia ne spune că toate lucrurile imposibile sunt ale lui Dumnezeu, iar cele posibile ale omului. Cei care cred că vaccinul te împedică să ajungi în cer spun o prostie", a afirmat pastorul Apolzan.

Nici prof. univ. dr. Paul Negruţ nu s-a arătat de acord cu teologizarea vaccinului: "Responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că enoriaşii noştri au o teologie corectă. Când vorbim de harul divin, trebuie să ne gândim şi că Dumnezeu a aşezat în noi un sistem imunitar extraordinar. Dar, tot Biblia ne spune că cei bolnavi au trebuinţă de doctori. Prin urmare, a despărţi harul divin de medicină e greşit".

Implicarea bisericii

Părintele vicar Radu Valer Rus a subliniat că biserica este în primul rând o comunitate de credinţă, de dragoste şi de speranţă. "Desigur că dincolo de a fi suflet, omul este şi trup. Până la urmă, trupul este resortul prin care sufletul se manifestă. Şi pentru ca el să se poată manifesta are nevoie de un trup sănătos. În acest context, biserica este cea care poate face un apel la responsabilitatea fiecărei persoane pentru sănătatea sufletului şi a trupului. În afara acestei complementarităţi omul nu poate avea o stare de bine", a precizat părintele vicar Rus.

Episcopul greco-catolic Bercea a întărit cele spuse de părintele vicar ortodox Radu Rus, spunând că biserca este cea chemată să se ocupe de sufletele oamenilor.

"Nu am făcut campanie de vaccinare, dar am îndemnat preoţii şi credincioşii ca în baza responsabilităţii faţă de ei înşişi să asculte sfaturile medicilor. Papa Francisc nu a făcut campanie de vaccinare, dar când a avut ocazia s-a vaccinat. Eu am urmat modelul acestuia. Medicii sunt cei care ne-au scos din boală, iar când a apărut vaccinul nu am ezitat să îl fac", a spus P.S. Virgil Bercea.

Episcopul romano-catolic P.S. László Böcskei a evidenţiat importanţa responsabilităţii omului atât faţă de propria sănătate, cât şi faţă de sănătatea celor din jur. Referindu-se la măsurile adoptate de autorităţi pentru a împiedica răspândirea virusului, P.S. Böcskei a arătat că asemenea măsuri au fost luate şi în secolele trecute. "În Capela Episcopală avem o icoană lui Carol Borromeu, arhiepiscopul de Milano, cel care a gestionat epidemia de ciumă din 1576. Toate măsurile, restricţiile pe care le vedem aplicate azi, au fost aplicate şi în Milano, în secolul XVI. Inclusiv ceea ce noi numim azi certificatul verde. Aşadar, şi atunci erau măsuri, dar trebuie o coerenţă", a relatat episcopul romano-catolic, dorind să arate că ceea ce trăim azi nu este, în niciun caz, o premieră absolută, privind la scară istorică.

Toţi liderii comunităţilor religioase invitaţi în platou au afirmat că bisericile pe care le reprezintă nu s-a poziţionat niciodată împotriva vaccinării, cerând mereu enoriaşilor respectarea măsurilor de siguranţă sanitară.

"Noi suntem cei care ne rugăm pentru cei bolnavi. Unii s-au vindecat, unii s-au dus în veşnicie. Noi predicăm Evanghelia şi celor vaccinaţi, şi celor nevaccinaţi, pentru că biserica nu are voie să creeze dezbinare, ea trebuie să rămînă unită", a precizat pastorul penticostal Liviu Apolzan.

Biserica este deschisă tuturor, este mesajul cultelor religioase. "Unii oameni au ajuns la concluzia că vor să se vaccineze, alţii au o poziţie antivaccinistă. Pe acest fond de radicalizare care a aparut în societate, biserica trebuie să rămână un factor de coeziune", a spus rectorul baptist Paul Negruţ.

Până unde merge libertatea?

"Libertatea este darul cel mai de preţ primit de om, atunci când a fost chemat la existenţă, iar Dumnezeu nu forţează niciodată liberul arbitru. Tot ce ni se întâmplă în acestă viaţă are legătură cu mântuirea noastră, acesta este scopul final al vieţii noastre pe pâmânt. Tot un dar este sănătatea noastră sufetească şi cea trupească, la care trebuie să veghem şi de care trebuie să ne îngrijim. Prin urmare, colaborarea dintre medicină şi biserică trebuie să fie una firească, pentru că şi una, şi alta slujesc vieţii. Libertatea mea merge până acolo unde atinge libertatea celuilalt. Prin urmare, decizia unui om de a se vaccina trebuie privită şi prin prisma aceasta. Pentru că ar fi greşit să vezi liberul arbitru privindu-te doar pe tine", a încheiat părintele vicar Rus.

VIDEO DEZBATEREA IV „Între cuceririle științei și darul lui Dumnezeu”

Dezbaterea III „Relatările medicilor din prima linie”

Dezbaterea II „Experiența mea cu COVID-19”

Dezbaterea I „În dialog cu medicii”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Dacă nu ar fi de plâns ...
... ar fi doar de râs. Bat câmpii unii popi.
Postat 24 Decembrie 2021, 08:45 de KP
!!!
Fix... măi, cum s-a schimbat discursul despre medici de când cu pandemia... Acum doi ani, medicii erau ultimii oameni, șpăgari și nesătui de bani cât încape (cei care erau așa, nu cei care sunt onești). Acum, dintr-o dată, sunt mâinile lui Dumnezeu. Auzi, man! Nu, medicii nu sunt mâinile lui Dumnezeu; sunt o categorie socială și profesională care și-au ales o meserie pe care ar face bine să și-o facă serios. Fiecare ne-am ales profesia; și medicii și-au ales-o pe-a lor. Fără cuvinte pompoase și lacrimogene, că oricum nu folosesc la nimic.
Postat 22 Decembrie 2021, 14:07 de Shogun
Cam asta trebuiau să spună
https://www.youtube.com/watch?v=vTx257eVFJo
Postat 22 Decembrie 2021, 00:51 de georgemarian
Trompete care sună încurcat
Mesajele au fost pro-vaccinare anti-Covid. Nu ne mai miră nimic. Cei mai mari preoți ai vremii Ana și Caiafa, cu intreg soborul, l-au condamnat pe Domnul Isus. De cea ar fi acuma mai bine, deoarece vremurile sunt tot mai rele?! "Cei bolnavi au nevoie de doctori". Corect! Dar stimabilii uită că 99,9% din populație face față cu brio bolii și mulți sunt asimptomatici deci nu-i putem numi bolnavi să aibă nevoie de doctori. Mai uită că vaccinul nu e făcut de "doctori" pentru că dacă ar fi făcut de doctori ar face bine și n-ar fac rău, ar ajuta dar vedem că nu ajută. Așadar nu-i putem numi doctori pe cei care fac un produs cu efecte adverse grave și pe bandă rulantă. Și nu-i putem numi bolnavi pe 99,9% din populație care se descurcă și fără vaccin. În Biblie mai scrie (asta trebuiau toți să spună)> "Feriţi-vă de orice se pare rău." Vaccinul nu ni SE PARE că-i rău, ci CHIAR ESTE. Cu atât mai mult să ne ferim!
Postat 21 Decembrie 2021, 21:18 de georgemarian
"medicii-mainile lui Dumnezeu"
medicii sunt mainile lui Dumnezeu si cand iau spaga?
Postat 21 Decembrie 2021, 08:38 de gojdu91
pana acuma m-am legat de presa
dar acuma ma leg de unii credinciosi speriati: faptul ca voi ati citit doar stiri de la barfa satului, nu inseamna ca vaccinul are vreo legatura cu credinta. Nu le amestecati ca se simt cei credinciosi si vaccinati ofensati ca sa fie indirect acuzati ca ar fi "mai putin credinciosi" pentru ca s-au vaccinat.
Postat 20 Decembrie 2021, 22:47 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON