URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2022, 14:30

PressHub, despre avortul în pandemie: „De ce nimeni nu zice că doare?”

PressHub, despre avortul în pandemie: „De ce nimeni nu zice că doare?” Sursa foto: Pixabay via PressHub.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În starea de urgenţă din aprilie-mai 2020, avortul la cerere a devenit o procedură neesenţială. Date obţinute de la 155 de spitale publice din ţară arată că doar 30 dintre ele au oferit acest serviciu, în perioada respectivă, scrie PressHub. În lipsa altor soluţii, avortul empiric şi decesele cauzate de întreruperea de sarcină autoindusă au redevenit o realitate. La toate astea, exista o soluţie: avortul medicamentos prin telemedicină, o procedură însă aproape nefolosită...

"În plin lockdown, când libertatea de mişcare era restrânsă la câţiva metri de casă, iar orice motiv de deplasare trebuia bifat şi declarat pe propria răspundere, vizita la o clinică, pentru un avort la cerere, care poate fi realizat, legal, până la vârsta de 14 săptămâni a sarcinii, nu se regăsea printre cele 10 motive permise pentru a ieşi din casă şi prevăzute în Ordonanţa Militară nr.3/2020", scrie PressHub.ro.

Sursa citată dezvăluie povestea Mariei, o femeie care a aflat că rămăsese însărcinată, însă, pentru că nu se înţelegea cu partenerul ei, de care voia să scape cât mai repede, şi avea încă un copil mic acasă, a vrut să renunţe la sarcină, la o clinică privată, procedura ridicându-se la 1500-1700 de lei.

Maria a ales să facă chiuretaj. Motivul? Nu ştia cum i-ar fi reacţionat corpul în cazul unui avort medicamentos, poate eşua, poate apăreau complicaţii care ar fi trimis-o la stat, nu voia să se reîntoarcă la cabinet, pentru a verifica dacă procedura a funcţionat. Spune că se aştepta la durere, "nu ai cum să nu simţi nimic", însă se gândea mai degrabă la cea emoţională.

"Totul mi s-a părut făcut cam pe şleau şi pe repede înainte. O parte din detalii sunt în ceaţă şi amestecate, dar cum îmi amintesc a fost că prima dată mi-au făcut un examen ginecologic (...) Eu am urlat de durere, am plâns tot timpul pentru că durea, frate, nu ştiu ce efect şi-a făcut anestezia aia. Simţeam că smulge bucăţi din mine şi-am rupt mâna asistentei, nu ştia în ce se băga când mi-a întins mâna. Am născut un copil, vreo 7 ani am intrat în fiecare an în spital cu gastrită şi nişte dureri crunte, crunte, crunte, dar asta m-a terminat şi am urlat ca un câine acolo. Nu am fost avertizată, nimeni nu vorbeşte despre cât de tare doare", îşi aminteşte femeia.

Citiţi AICI mai multe detalii despre poveste, dar și o dezbatere pe această temă insuficient dezbătută în spațiul public.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cry harder
Vai ce tristuț, te-a durut prea tare când ți-ai ucis copilul? Va plângeți că pandemia nu v-a permis să vă ucideți copiii așa de ușor că înainte? Foarte trist, într-adevăr.
Postat 27 Ianuarie 2022, 02:13 de Melchizekek
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON