URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2022, 10:35

DSP Bihor, precizări importante despre deciziile de carantinare, izolare şi concediile medicale din motive de Covid-19

DSP Bihor, precizări importante despre deciziile de carantinare, izolare şi concediile medicale din motive de Covid-19 foto generic, rtv.net
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul numărului mare de bolnavi de Covid-19, dar şi în cel al noilor reglementări legislative în domeniu, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis vineri precizări importante în privința deciziilor de carantinare, izolare, dar şi a concediilor medicale pentru pacienţii cu Covid-19 și pentru contacți.

Printr-un comunicat transmis presei, DSP Bihor a anunțat că, "pentru aplicarea în mod unitar a prevederilor legale" privind eliberarea de către direcţiile de sănătate publică a deciziilor de carantină sau izolare, precum şi eliberarea de către medicii curanţi/medici de familie, a certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare de care beneficiază persoanele asigurate, instituţia a transmis către medicii de familie, noile precizări primite, "în conformitate cu adresa comună MS – Direcţia Generală Asistenţă Medicală, Medicină de Urgenţă şi Programe de Sănătate Publică nr. 27/03.02.2022 şi CNAS nr. DG 338/03.02.2022".

Regăsiți mai jos principalele prevederi, așa cum au fost ele trimise de DSP:

- Deciziile de izolare se comunică medicului curant/medicului de familie numai în situaţia în care persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 refuză izolarea.

- Fişele de izolare se emit în mod automat de aplicaţia informatică Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitiv şi sunt comunicate medicului de familie prin mijloace de comunicare la distanţă (accesarea aplicaţiei informatice Corona Forms) în vederea stabilirii conduitei corecte de izolare pentru limitarea transmiterii bolii în comunitate, familie, etc.

-  Deciziile de carantină sunt întocmite de către direcţiile de sănătate publică judeţene respectiv a municipiului Bucureşti şi trebuie transmise medicului curant în vederea eliberării certificatelor de concediu medical persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura carantinării ca urmare a faptului că:

         - au intrat în contact direct cel puţin cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2, la un test efectuat de o unitate medicală prin identificarea ARN SARS-CoV-2 (testare NAAT/RT-PCR), fie prin teste antigenice rapide, în produsele biologice recomandate (exsudat nazal, exsudat faringian, spută, lavaj bronşic)

         - a​u sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii;

În caz de carantină sau izolare certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară numai pentru luna în curs sau luna anterioară dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantina/izolare.

- Certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către direcţiile de sănătate publică judeţene respectiv a municipiului Bucureşti potrivit Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 şi a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1513/2020, persoanelor asigurate aflate în următoarele situaţii:

a. au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare într-o unitate medicală cu metoda NAAT/RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS-Cov-2 - pentru o perioadă de 5 zile;

b. au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii - pentru o perioadă de 5 zile;

Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină.

-  Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a instituit măsura izolării, potrivit legii, în unităţi sanitare sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare certificatele de concediu medical se eliberează la externare de medicul curant din unitatea sanitară sau din locaţia alternativă ataşată acesteia, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării, după caz.

În situaţia în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, şi persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeaşi afecţiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultaţii medicale la distanţă până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare.

Pentru persoanele asigurate infectate cu virusul SARS-CoV-2, pentru care s-a dispus măsura izolării, potrivit legii, la domiciliu sau la o locaţie declarată certificatele de concediu medical se eliberează de medicii de familie care au luat în evidenţă şi au monitorizat aceste persoane, astfel:

        - pentru persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 7 zile;

        - pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, concediul medical se va elibera pentru o perioadă de 5 zile.

Certificatele de concediu medical se eliberează pe baza fişelor de izolare care se generează în mod automat din aplicaţia informatică Corona Forms.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON