URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2022, 10:27

Furtul, masca, avionul și drogurile. Ziua în care dreptul a fost învins în instanță

Furtul, masca, avionul și drogurile. Ziua în care dreptul a fost învins în instanță foto: Sonirol
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 27 ianuarie 2022, Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție a pronunțat două decizii obligatorii absolut hilare, care aruncă în derizoriu unele dintre principiile fundamentale ale dreptului.

Într-o primă decizie, Înalta Curte a stabilit, cu caracter obligatoriu pentru instanțe, că o persoană care poartă mască în timp ce comite un furt într-un spațiu în care masca este obligatorie săvârșește forma calificată (deci agravată) a infracțiunii de furt.

În urmă cu câteva săptămâni când am analizat, tot aici, cererea de sesizare a instanței cu această problemă, arătam că „revine Înaltei Curţi rolul de a spune că un furt comis de o persoană care respectă regulile sanitare nu poate fi decât simplu fiindcă „este ilogic, complicat şi inutil social să spui că un hoţ s-a mascat doar pentru ca să fure, în contextul în care, în aceleaşi împrejurări, toate persoanele prezente la locul faptei sunt sau ar trebui să fie mascate”.

În fața acestei decizii, ce poate să constate cetățeanul simplu? Că judecătorii îi sancționează mai sever pe cei care, chiar și în parte, respectă legea? Că, până la urmă, hoțul, pentru a fi pedepsit mai ușor, pe lângă furt trebuie să încalce și alte norme legale? Eu nu cred că dreptul poate fi vreodată interpretat, mai ales de cea mai înaltă instanță, în sensul în care cetățeanul să fie instigat la nerespectarea legii.

Ce urmează? Probabil Curtea Constituțională va declara neconstituțională interpretarea aberantă a Înaltei Curți, iar marii penaliști ai țării se vor plânge, din nou, că are cineva ceva cu ei!

A doua decizie, prin care Înalta Curte a stabilit că infracțiunea de trafic de droguri se consumă în momentul în care avionul cu care acestea sunt transportate intră în spațiul aerian al României, ar fi atras, la orice facultate de drept, nepromovarea unor examene aferente anului I de studiu.

Să explic de ce. Potrivit reglementărilor de bază în drept, avionul (la fel ca vapoarele) este înmatriculat într-un stat, iar cei aflați înăuntrul său se supun legislației acelui stat. Traficantul de droguri nu intră în România „în zbor”, ci la bordul unui avion supus legislației unui stat, care poate fi România sau un stat terț.

Ca atare, dacă traficantul intră într-un avion înmatriculat în România, deja comite infracțiunea în momentul intrării în aeronavă, care e teritoriu românesc. Dacă avionul este francez, înăuntru se aplică legea penală franceză, până cel puțin în momentul în care persoana în cauză pune piciorul pe solul patriei noastre.

În concluzie, constat cu tristețe că prima decizie nu are logică și morală, iar a doua lovește în toate regulile de drept internațional de bază.

Nu avem altceva de făcut decât să așteptăm, cu interes, cele două motivări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pe bune!?!
Dar chiar ar trebui să fie pedepsit mai ușor, sau chiar iertat pentru că a furat cu masca pe față?! Oare nu e un factor agravant să profiți de o lege pentru a încălca alta!
Postat 11 Februarie 2022, 22:44 de Valcov
"...furt într-un spațiu în care masca este obligatorie, săvârșește forma calificată (deci agravată) a infracțiunii de furt".
Foarte inteligentă abordare. Demnă de "bancul zile". Cu alte cuvinte, hoțul trebuie să fie atent să respecte distanța de 2m față de păgubit, să fie dezinfectat și să fure doar în spațiile unde masca nu-i obligatorie. Că altfel, dacă-i prins, riscă dublarea pedepsei.
Postat 10 Februarie 2022, 10:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON