URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2021, 18:18

Reglementări în pandemie. Între teorie și practică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vara și toamna anului acestuia am constatat cu toții că statul și-a pierdut în ochii cetățeanului aproape toată autoritatea în ce privește gestionarea pandemiei și credibilitatea măsurilor dispuse de autorități. Această lipsă de autoritate și credibilitate are atât cauze de ordin politic, cât și cauze ce țin de aplicarea greșită a unor norme de drept elementare.

Din perspectiva strictă a normelor de drept aplicabile, ne aducem aminte că Președintele a decretat starea de urgență în martie 2020 și a prelungit-o în aprilie 2020, prin decretele sale fiind dispuse măsuri restrictive ce depășeau cu mult competențele sale constituționale.

Teoretic, Președintele poate decreta starea de urgență, dar doar în condițiile legii privind starea de urgență adoptată de Parlament. Dacă primul decret este explicabil în condițiile în care în martie 2020 legislația era învechită, datând din timpul mineriadei din 1999, este de neînțeles de ce autoritățile statului nu au adoptat rapid o lege conformă nevoilor societății din acel moment.

Datorită acestor bâlbe, în 6 mai 2020 Curtea Constituțională a constatat, pe bună dreptate, că autoritățile nu au respectat nimic în materie de drepturi fundamentale, doar că, în mod elegant, a evitat să declare starea de urgență, prin care trecuserăm cu toții, neconstituțională.

În loc să se corecteze aceste aspecte măcar în ultimul ceas, soluția pur românească a fost să nu se prelungească starea de urgență și să se reglementeze o „struțo-cămilă” în afara prevederilor constituționale, cum este această stare de alertă aplicabilă și azi. De aceea, cetățenii confundă starea de urgență cu „închisul în case”, în condițiile în care majoritatea statelor europene au stat în stare de urgență foarte mult timp, dar au putut lua măsuri legale direct proporționale cu intensitatea pandemiei în diferite momente.

După ce, cu chiu cu vai, au adoptat Legea nr. 55/2020 cu privire la starea de alertă, conducătorii noștri au tot prelungit-o prin Hotărâri de Guvern, deși legea nu mai este adaptată nevoilor de azi. Spre exemplu, nu prevede nimic despre certificatul verde, pentru simplul motiv că în mai 2020 acesta nu era nici măcar proiect, alimentând discuții pseudo-juridice în spațiul public de natură a slăbi și mai mult credibilitatea autorității statului.

Ca atare, astăzi, un guvern demis emite acte care îi depășesc cu mult competența, amplificând și mai mult controversele juridice. Până la urmă, orice om normal este îndreptățit să se întrebe de ce dreptul la muncă poate fi restrâns numai prin lege, iar dreptul la viață prin hotărâri luate de un guvern fără atribuții?

Morala este evidentă. Aplicarea corectă a dreptului îți dă credibilitate și autoritate. Siluirea dreptului conduce la haos.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mda, credibile autoritatile
Ne izolam si in cateva saptamani scapam, prima lozinca. am stat izolati. Pe urma "vaccinul ne va aduce libertatea". Ne-am vaccinat, eu cel putin asa am facut. In curand urmeaza: "daca faceti doza 3 va fi bine , va reveni totul la normal"??? Doar sa nu uitam certificatul verde acasa sau sa nu ramanem fara baterie la telefon.
Postat 13 Noiembrie 2021, 11:30 de Neutryno
@Shogun.
Mortalitatea conform OMS este următoarea pe motive de SARS-CoV-2. CU COVID, având tot felul de comorbidități (troboflebite, miocardite, diabet, cancer, etc) au decedat 0,17% dintre oamenii de pe această planetă. DE COVID (fără comorbidități înregistrate sau identificate anterior) au decedat 0,01%. Total 0,18%. Gradul de infectare a ajuns la 2,2%. Așadar, până la 5% mai e până în iunie 2023, conform previziunilor BigPharma.
Postat 13 Noiembrie 2021, 09:50 de KP
CEO de la Pfeizer a fost eliberat la 8 ore după reținerea de către FBI.
Un judecător federal a dispus eliberarea imediată.
Postat 13 Noiembrie 2021, 08:44 de KP
!
Ceva e în neregulă cu lumea asta. Să impui cu forța un vaccin împotriva unui virus a cărui mortalitate e sub 5% la nivel mondial, vaccin care are o grămadă de efecte secundare dovedite și confirmate medical, nu e doar irațional, ci și criminal.
Postat 13 Noiembrie 2021, 08:37 de Shogun
Corectă abordarea.
Iar ca dovadă că infracțiunile guvernelor, nu numai a celui interimar din România, sunt evidente ... iată că FBI tocmai l-a arestat pe CEO de la Pfeizer.
Postat 13 Noiembrie 2021, 00:54 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON