URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2021, 19:04

Noi informații privind situația Covid din Franța

Noi informații privind situația Covid din Franța Foto: www.fox11online.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Franța ia decizii suplimentare în ceea ce privește încercarea de a ține sub control epidemia de Covid, în special în urma apariției variantei Omicron. Printre noile măsuri sunt: sistarea călătoriilor în 10 țări din Africa, cu unele excepții, testări suplimentare și carantină și în cazul vaccinaților sosiți din zone non-UE. Franța are peste 88% din populație vaccinată, inclusiv copii peste 12 ani cu schema completă, iar un studiu OMS arată că prin vaccinare au fost salvate peste 500.000 de vieți în Europa. În plus, certificatul verde francez rămâne inactiv în anumite condiții...

Numărul nou de cazuri confirmate în data de 4 decembrie a fost de 51.624. Incidența noilor cazuri a crescut în ultima săptămână la 311 cazuri la suta de mii de locuitori. Cel mai mare număr de cazuri noi a fost constatat la copii între 6 și 10 ani, incidența fiind de peste 600.

Până la data de 4 decembrie au fost confirmate 16 cazuri de infecție cu varianta Omicron (B.1.1.529). Până în prezent se cunosc 32 de mutații ale acestei variante, depistate în 9 noiembrie 2021 în Africa de Sud. La data de 2 decembrie existau 339 de cazuri confirmate, dintre care 172 în Africa de Sud, 19 în Botswana și 33 în Ghana.

În Europa au fost confirmate câte 13 cazuri în Portugalia și în Olanda, 9 în Germania, 4 în Danemarca, câte 3 în Austria și în Suedia, câte 2 în Irlanda și în Italia și câte un caz în Belgia, Cehia, Elveția și Spania; în Anglia s-au confirmat 22 de cazuri. S-au confirmat de asemenea 9 cazuri în Australia, câte 3 în Brazilia, Canada și Coreea de sud, un caz în Statele Unite, 8 în Hong Kong, 2 în India, un caz în Israel și 2 în Japonia. Aceste date au fost raportate până la data de 2 decembrie.

În cadrul strategiei naționale de supraveghere a virusului s-a elaborat un nou sistem detecție rapidă a aceste mutații, care se aplica inițial persoanelor care au călătorit în Africa Australă și celor care au fost în contact cu persoane din această regiune. Dar din 4 decembrie toate persoanele din afara UE care sosesc în Franța sunt obligate să efectueze un test de depistare, indiferent de statutul vaccinal și anume sa aibă un test negativ cu minimum 48 de ore înainte pentru vaccinați și cu minimum 24 de ore pentru persoanele nevaccinate.

Tot din 4 decembrie călătoriile aeriene spre 10 țări din Africa Australă sunt permise doar cetățenilor francezi sau resortisanților din UE, diplomaților și personalului navigant, cu obligația ca la revenirea în Franța să efectueze un test de depistare și să rămână în izolare 7 zile cei cu test negativ și, respectiv 10 zile cei cu test pozitiv.

Acoperirea vaccinală din Franța la data de 2 decembrie era de 88,3% din totalul populației cu vârsta de peste 12 ani cu o schemă vaccinală completă.

Pentru cei vaccinați cu vaccinul Janssen (Johnson & Johnson), din data de 15 decembrie certificatul va fi valabil doar după administrarea unei doze cu un vaccin ARNm; rapelul se poate face la 4 săptămâni de la prima doză, dar certificatul de vaccinare va fi eliberat la șapte zile după inoculare.

Tot din 15 decembrie, în Franța, certificatul de vaccinare al persoanelor de peste 65 de ani vaccinate cu Pfizer, Moderna sau AstraZeneca rămâne inactiv dacă a treia doză nu a fost făcută la șapte luni de la prima inoculare sau după infecția cu virus; certificatul de vaccinare va fi obținut imediat după a treia doză.

Vaccinarea a permis salvarea a peste 500.000 de vieți în Europa, dintre care 470.000 sunt persoane trecute de 60 de ani, conform studiului efectuat de Biroul regional al OMS din Europa; se estimează că în Franța circa 39.000 de vieți au fost salvate prin vaccinare.

HAS (Haut Autorité de santé - forul decizional al politicii sanitare din Franța) a decis ca începând cu 25 noiembrie vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani să fie autorizată. Conform acestui aviz, vaccinarea se va face într-o primă etapă doar la copiii cu risc de a face o formă gravă și a celor din anturajul unor persoane imuno-deprimate, vulnerabile, sau neprotejate prin vaccinare; categoriile vizate sunt copiii suferinzi de obezitate, diabet, boli hepatice cronice, boli cardiace și respiratorii cronice, boli neurologice, imunodeficiențe și celor cu trisomia 21 (sindrom Down). Se estimează că în Franța există mai mult de 360.000 de copii cu astfel de afecțiuni. Ulterior, vaccinarea va include și alte categorii de copii.

Din cauza depistării de cazuri de COVID-19 în școli, până la data de 25 noiembrie erau închise peste 8.500 de săli de clasă (față de 4.100 în 19 noiembrie).

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON