URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2021, 14:41

În pandemie, nici furtul nu mai e ce a fost cândva...

În pandemie, nici furtul nu mai e ce a fost cândva... (Sursa foto: Shutterstock)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 21 ianuarie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea "dificila" misiune de a stabili dacă un furt comis de o persoană care poartă mască de protecţie este un furt simplu sau calificat.

Pentru a se înţelege dilema, trebuie precizat faptul că în legislaţia penală este considerat furt calificat acel furt comis de o persoană mascată sau deghizată. Dacă înainte de pandemie nu au existat probleme cu privire la calificarea unui furt comis de o persoană mascată, obligativitatea purtării măştii, ca măsură de protecţie împotriva răspândirii coronavirusului, ridică unele probleme de "încadrare juridică".

Speţa de la care a pornit sesizarea vizează un furt de telefon comis într-un mall de către o persoană care respecta legislaţia sanitară în vigoare, respectiv purta mască de protecţie. Judecătoria l-a condamnat pe hoţul aflat în stare de recidivă pentru furt calificat, respectiv pentru furt comis de o persoană mascată. Judecătorul a apreciat că este lipsit de relevanţă motivul pentru care hoţul purta mască. Pur şi simplu, prin portul măştii şi-a mărit şansele de a nu fi recunoscut şi de a scăpa nepedepsit, astfel încât pedeapsa aplicată trebuie să fie una raportată la furtul calificat.

Persoana în cauză a declarat apel, cu singura solicitare de a i se schimba încadrarea juridică din furt calificat în furt simplu, arătând că nu a făcut altceva decât să respecte legea care îl obliga să poarte maca în spaţii închise, respectiv la mall. Curtea de Apel Bucureşti a constatat că există o reală problemă de aplicare unitară a dreptului şi a sesizat Înalta Curte cu o întrebare prealabilă, în sensul în care furtul comis de o persoană care poartă mască, acolo unde portul acesteia este obligatoriu, este unul simplu sau calificat?

Nu pot anticipa ce va spune Instanţa Supremă, mai ales într-o perioadă în care, cel puţin în drept, nu poţi să mai ai nici cea mai mică certitudine. Pot, însă, să fac trimitere la expresia folosită de ilustrul profesor de drept Eugen Herovanu în anii ‘30 ai secolului trecut, în prefaţa tratatului său de procedură civilă, potrivit căreia rezolvarea oricărei probleme de drept nu poate conduce decât la o soluţie simplă, logică şi socialmente utilă.

În contextul în care legiuitorul nostru nu a "ancorat" legislaţia penală la contextul pandemiei, revine Înaltei Curţi rolul de a spune că un furt comis de o persoană care respectă regulile sanitare nu poate fi decât simplu. Este ilogic, complicat şi inutil social să spui că un hoţ s-a mascat doar pentru ca să fure, în contextul în care, în aceleaşi împrejurări, toate persoanele prezente la locul faptei sunt sau ar trebui să fie mascate.

Până la urmă, ce hoţ mai e ăla care ar fi singura persoană fără mască într-un mall?!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Circumstanta agravanta!
Ce spui?
Postat 17 Decembrie 2021, 15:29 de Iacoviduneamule
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON