URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2021, 09:00

Experienţe marcante cu Covid-19, mărturisite în cea de-a doua dezbatere live la Primăria Oradea. Dr. Iulian Zaporojan: "Am crezut că voi muri!" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cel de-al doilea episod al seriei de dezbateri "COVID-19 şi vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăţi", jurnalistul Octavian Haragoş i-a avut în platou pe dr. Iulian Zaporojan, medic infecţionist la Spitalul Municipal Oradea şi pe orădeanul Florin Vasile, fost pacient COVID-19.

Găzduită vineri seară de Primăria Oradea şi transmisă live pe pagina de Facebook a Primăriei Oradea şi pe alte canale online, dezbaterea s-a concentrat pe experienţa celor doi invitaţi care au trecut prin boală, având o formă severă. De asemenea, s-a vorbit despre cât de importantă e vaccinarea şi despre faptul că prezentarea la medic, după primele simptome ale infecţiei cu coronavirus, poate să facă diferenţa între viaţă şi moarte.

"Dacă nu vom lua deciziile corecte, justificate medical, vom pierde membri de familie şi asta e trist. Noi nu credem că pe noi ne poate atinge boala. Trăim timpuri grele, în care pandemia a împărţit societatea, a creat probleme medicale, însă trebuie să înţelegem cât de important este să prevenim îmbolnăvirea’’, a explicat dr. Iulian Zaporojan, el însuşi internat la ATI după ce contractase o formă severă a virusului.

Dr. Zaporojan: Am crezut că voi muri!

dr Iulian Zaporojan, medic infecționist Oradea

Medicul şi-a împărtăşit experienţa traumatizantă de pe patul de spital şi a vorbit despre cât de importantă este prevenţia. De asemenea, dr. Zaporojan a explicat că, deşi în unele ţări cu rata de vaccinare ridicată numărul celor infectaţi creşte din nou, mortalitatea se menţine scăzută, un aspect considerat important de menţionat.

"La început am crezut că voi aplica tratamentul pe care l-am aplicat pacienţilor şi va fi bine. Am crezut că aveam imunitatea puternică, făceam sport, nu aveam factori de risc major, nu am tratament pentru nicio boală cronică, nu m-am îmbolnăvit la locul de muncă unde erau mulţi pacienţi infectaţi, ci în concediu. Am mers din rău în mai rău, deşi luam tratament, care nu a funcţionat. Am crezut că voi muri când am fost internat pe ATI. În starea de hipoxie, setea de aer e cruntă, creierul îţi transmite că nu ai suficient oxigen. Am avut halucinaţii vizuale şi sonore, iar experienţa a fost tristă şi dureroasă. Personalul medical a fost devotat, m-a ajutat din toate punctele de vedere, dar lupta este individuală, trebuie să lupţi ca să trăieşti", a spus dr. Zaporojan.

Fost pacient: Unii îşi supraevalueză capacitatea

Florin Vasile, pacient Covid

Şi orădeanul Florin Vasile era convins că virusul îl va ocoli şi a refuzat să meargă la spital, până când starea lui s-a agravat. Bărbatul este de părere acum că decizia lui a fost greşită şi îi sfătuieşte pe alţii să nu facă ca el.

"Acestă încredere a durat 9 zile şi cred că m-am aflat la câteva ore de a nu mai fi. La spital am ajuns într-o stare foarte gravă, saturaţia o aveam în jur de 60%, de abia mai stăteam în picioare, nu mai aveam putere. Repulsia de a merge la spital m-a ţinut departe de acesta. Am avut posibilitatea să merg mai repede şi totuşi nu m-am dus. Familia m-a împins de la spate. Am zis să nu sune la salvare că o să-mi revin. A fost o încăpăţânare, o prostie", a declarat Florin Vasile, fost pacient cu COVID-19.

"La momentul actual, pot să spun că a încerca să dai peste cap ştiinţa nu e lozul câştigător. Nu vreau să discut despre motivele pentru care unii nu vor să se vaccineze. Din punctul meu de vedere, omenirea a ajuns la un moment de dezvoltare neegalat de altă perioadă a existenţei noastre pe pământ. Am ajuns să învingem boli, care înainte decimau populaţia, cu ajutorul ştiinţei. Nu cred că semenii noştri au partea de teorie a conspiraţiei în credinţa lor, pentru că ştiinţa e ceva palpabil, ci cred că îşi supraevaluează capacitatea lor ca indivizi’’, a mai spus orădeanul.

Boala trebuie tratată din faşă

La finalul discuţiilor, medicul infecţionist a ţinut să precizeze că dacă boala nu este gestionată corect de la debutul ei, sfârşitul poate să fie tragic. Drept urmare, cei infectaţi sunt sfătuiţi să ceară asistenţă medicală de îndată ce observă că starea lor generală se alterează. Cât despre contraindicaţiile la vaccin, dr. Zaporojan a explicat că vaccinarea poate fi indicată şi pacienţilor cu alergii alimentare, respiratorii şi alte alergii nelegate de cele menţionate la contraindicaţii.

Email pentru întrebările cetăţenilor

Campania de informare va continua cu alte două dezbateri, la care vor participa preoţi şi lideri ai comunităţilor religioase, precum şi cadre medicale din prima linie.

În toată această perioadă, răspunsuri la întrebările bihorenilor sunt oferite de către medicul epidemiolog dr. Anca Hnatiuc, prin intermediul adresei de email covid19@oradea.ro, creată special în acest scop. Cetăţenii vor mai putea trimite întrebări, pe durata acestei luni.

Dezbaterea poate fi urmărită în întregime mai jos: 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
romania a oprit pandemia
extratereștrii albaștri au interese ascunse, sigur că in colaborare cu rușii lui putin. amenitarea la fel e pedepsit de noul cod penal Marius Tucă Show, 6 decembrie 2021. Invitat: Valentin Stan, analist și profesor universitar,probabil si acesti domn sunt cu fake news
Postat 10 Decembrie 2021, 17:49 de tepes
Ne(-)am prost(it)
Nu va vaccinati, va obliga? Nu mai platiti taxe si impozite. Nu mai platiti nici CAS. Nu mai platiti nimic. Solutia exista, migrarea in Coreea de Nord sau Transnistria sau Rusia. Acolo nu se dau fake news deloc, acolo totul e transparent si accesibil tuturor, in afara de speranta de viata. Acolo nu este Covid și curge lapte si miere. Acolo o sa va recunoasca toti calitatea de geneticieni, de medici, de alergologi, arhitecti, drumari, gropari si deveniti "savanti de renume mondial", ca tovarasa. Codul penal nu il stiti, vomitati aici de fake news, scrieti "vaxxin" ca analfabo$$, si urlati din toti rarunchii fiecare pe convingerea lui. Eu zic sa cititi codul penal si daca nici asa nu va convine, destinatiile de mai sus sunt accesibile, cu escale, din Budapesta. E si ieftin acuma, ca vor sa umple zborurile.
Postat 10 Decembrie 2021, 09:00 de poiu
vaxxin si vaxxin
trebuie promovat vaxxinarea cumva dar de stirea in care se vorbeste despre cei 60000 savanti si cercetatori care cer oprirea vaxxinarea in masa nu se vorbeste. sau ca senatul american a votat împotriva obligativității vaccinării impuse de joe biden
Postat 09 Decembrie 2021, 18:11 de tepes
Foamea
Pe ăsta îl ascultați?! Care nu îl satură nimeni de bani? Încaseaza venituri din trei locuri si da din coate sa ramana pe covid(sporul...).
Postat 09 Decembrie 2021, 16:13 de Iacoviduneamule
???
Articolul acesta de ce nu trece ca si celelalte la perioada lui ci ramane de top? Cand se va vorbi despre reactille de dupa vaccin, sa ne spuneti si noua? O sa adresez si eu unele intrebari la care medicii au ridicat din umeri cand le-am relatat. Si poate e cazul sa renuntam la fake news, deoarece nu sunt info oficiale. Sa mai zic? Mai bine ma opresc
Postat 09 Decembrie 2021, 15:20 de Christa
Măscăricii propagandiști.
6.000 de membri are azi, pe planetă, o asociație a medicilor care s-au săturat de tâmpenia vaccinării obligatorii, tot la max. 8 luni cu una, două sau chiar trei doze. Măscăricii ăștia adunați la Oradea habar nu au despre ce vorbesc.
Postat 09 Decembrie 2021, 12:17 de KP
Sanatate multa,
domnul doctor Zaporojan ! Sanatate amandurora ! Sanatate tuturor !
Postat 04 Decembrie 2021, 14:22 de Olguta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON