URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2021, 15:08

Campania de vaccinare anti-HPV

Campania de vaccinare anti-HPV foto: gavi.org
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa.

Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză.

Existând acest periculos precedent, apare riscul de refuz şi pentru alte vaccinări, situaţie prin care se creează toate premisele pentru apariţia unor boli demult uitate, ca de exemplu poliomielita, produsă tot de către un virus.

Pentru prevenirea cancerului de col uterin există următoarele posibilităţi: profilaxia primară a infecţiei cu HPV prin vaccinare, informarea corectă privind riscul de îmbolnăvire, educaţia sexuală continuă şi controalele medicale periodice în vederea depistării precoce a leziunilor precanceroase (testul Papanicolau şi testul pentru HPV).

Vaccinul anti-HPV protejează organismul contra infecţiei cu HPV prin stimularea producţiei de anticorpi.

Actualmente există 2 tipuri de vaccin, ambele asigurând protecţia contra tulpinilor oncogene de virus HPV, iar unul din ele oferă şi protecţie faţă de 2 tulpini responsabile de apariţia papiloamelor.

Vaccinurile se utilizează de câţiva ani şi la noi, dar la un număr limitat de fetiţe, din cauza preţului ridicat şi a informării reduse. De notat că nu s-au semnalat niciun fel de incidente postvaccinale notabile.

ATENŢIE!

Vaccinurile au salvat cele mai multe vieţi din istoria omenirii, fiind tratamentele cu cele mai puţine reacţii adverse, în comparaţie cu o bună parte din medicamentele folosite uzual de către cea mai mare parte a populaţiei.

Din cele peste 30 de milioane de doze de vaccin anti-HPV administrate la nivel mondial, nu s-a înregistrat nicio reacţie adversă majoră, zvonurile apărute în acest sens fiind simple speculaţii. Faţă de vechile vaccinuri care, deşi realizate cu tehnologii modeste, au salvat totuşi miloane de vieţi, la ora actuală tehnologia în acest domeniu a evoluat semnificativ, astfel încât riscurile generate de folosirea noilor vaccinuri sunt acum minore.

REŢINEŢI!

Aceste vaccinuri sunt utilizate pe scară largă în SUA şi în multe ţări europene.

Cele câteva decese suspicionate de a avea legătură cu vaccinarea anti-HPV din SUA au fost anchetate minuţios de cătere medicii legişti, concluzia fiind că nu vaccinarea a determinat decesele, ci anumite afecţiuni preexistente.

Din 2006, organismele abilitate din SUA au luat decizia de a aproba şi recomanda utilizarea vaccinurilor anti-HPV.

Aceeaşi situaţie există şi în Europa, unde multe ţări au început vaccinarea anti-HPV prin programe naţionale, ca programul lansat în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON