URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2021, 13:34

Şi antivacciniştii se vaccinează! Ce au răspuns medicii la prima dezbatere live despre COVID-19, organizată de Primăria Oradea (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primul episod al seriei de dezbateri "COVID-19 şi vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăţi", jurnalistul Octavian Haragoş şi medicii Gheorghe Carp, Hadrian Borcea şi Ramona German au tratat, vineri seară, realităţile pandemice, evidenţiindu-se soluţiile pentru depăşirea crizei medico-sociale.

În dezbaterea găzduită de Primăria Oradea şi transmisă live în mediul online, s-au căutat răspunsuri bine argumentate la întrebările pe care cetăţenii le au în legătură cu pandemia şi cu campania de vaccinare. S-a discutat despre prevenţie, despre riscurile versus beneficiile vaccinurilor, despre imunitatea de turmă şi despre despre eficienţa medicamentelor.

"Singura şansă ca pandemia să fie ţinută sub control şi eradicată este vaccinarea. Toate argumentele pseudo-ştiinţifice despre pericolul vaccinării sunt infirmate de viaţa de zi cu zi. Medicamentele oferă şansa de a te vindeca, dar nu îţi garantează vindecarea, pe când vaccinarea îţi dă posibilitatea ca organismul să se apere în faţa infectării", a concluzionat dr. Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Judeţean, actualmente vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate, din Senatul României.

Situaţii-limită cu tineri, în UPU

Dr. Hadrian Borcea s-a referit la incidenţa crescută COVID-19 inclusiv în rândul tinerilor şi a prezentat situaţii-limită cu care se confruntă în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean:

"Acest val 4 a afectat prin gravitate în special tinerii, numărul de cazuri grave la tineri fiind mult mai mare decât în celelalte valuri. Din păcate, am avut tineri de 30-40 de ani, fără comorbidităţi şi nevaccinaţi, care s-au prezentat în ultima fază, când nu s-a mai putut face nimic. Explicaţia acestei situaţii este că la tineri apare ceea ce numim hipoxemia veselă, situaţie în care corpul sănătos nu observă lipsa oxigenului din sânge. Am avut un tânăr cu saturaţia de oxigen 10%, pe care corpul o tolera. Nu ne venea să credem, am crezut că aparatul nu înregistrează corect. Dar nu era aşa, în scurt timp simptomele au început să se manifeste accelerat şi în formă gravă", a declarat medicul.

Oamenii îşi pun o mare încredere în medicamentele care tratează simptomele acestei boli, şi e normal să fie aşa. Dr. Gheorghe Carp a explicat însă că, având în vedere boala atipică, multe au fost situaţiile în care faza de debut a bolii a fost depăşită, pacientul neavând nici un simptom, iar medicamentele nu au mai avut efect. "Lumea se leagă de iluzia că în cazul apariţiei bolii vor apela la tratamentul medicamentos, uitând sau neştiind că în cazul acestui virus atipic tratamentul trebuie aplicat extrem de rapid, iar în multe situaţii pacientul nu manifestă la debut nici un simptom care să-l îngrijoreze", a explicat dr. Carp.

În cadrul dezbaterii, invitaţii au făcut o comparaţie cu boala secolului nostru, cancerul, boala de care se tem foarte mulţi oameni şi care, potrivit statisticilor, este în creştere. COVID-19, spun aceştia, se manifestă la fel ca boala oncologică. Pacientul o duce de foarte multe ori pe picioare fără să ştie, iar în momentul în care ajunge la medic este extinsă sau inoperabilă. Paradoxul este că, dacă oamenii ar avea la dispoziţie un vaccin pentru cancer, care să îi apere de boala oncologică, l-ar accepta foarte uşor, a arătat dr. Hadrian Borcea.

Despre copii, gravide şi infertilitate

Dr. Ramona German a răspuns punctual la temerile pe care le au părinţii, legate de reacţii adverse, explicând că singura contraindicaţie pentru vaccinul anti-Covid este alergia cunoscută la unul dintre componentele vaccinului. "În cazul vaccinării, riscurile de reacţii adverse sunt minore, faţă de riscurile îmbolnăvirii", a arătat dr. German.

Medicul de familie a insistat asupra importanţei prezentării pacienţilor suspecţi de COVID-19 la medicul de familie, încă de la primele posibile simptome. Dr. German a subliniat că, în cazul agravării simptomatologiei, tratamentul intraspitalicesc este cel care conferă şanse ridicate de vindecare, oferind garanţia administrării medicamentelor adecvate diferitelor faze ale bolii.

Totodată, dr. German a explicat că la femeile însărcinate nu există contraindicaţii. În schimb, există dovezi că multe dintre gravidele nevaccinate care au făcut COVID-19 au născut prematur şi, implicit, s-au expus riscului ca nou-născutul să necesite terapie intensivă.

Specialiştii invitaţi în studio-ul Primăriei Oradea au adus în discuţie şi problema infertilităţii, aspect invocat de unii antivaccinişti, pe diferite reţele de socializare. Medicii au demontat această supoziţie, arătând că în cei doi ani de pandemie, natalitatea nu a înregistrat scăderi.

În ceea ce priveşte vaccinarea copiilor între 5 şi 12 ani, specialiştii au explicat că nu există contraindicaţii, cel mai mare risc fiind faptul că ei sunt principalii vectori în transmiterea bolii către persoanele vulnerabile din jurul lor, cu comorbidităţi.

Dr. Carp: Cei mai mari antivaccinişti sunt vaccinaţi

Senatorul Gheorghe Carp a venit şi o informaţie-surpriză, referindu-se la unii colegi din Parlament:

"Cei mai mari antivaccinişti sunt vaccinaţi! Am asistat la situaţii unde accesul era condiţionat de certificatul verde şi persoanele în cauză erau acolo. Ca să mergi la restaurantul Senatului, trebuie să prezinţi dovada de vaccinare. Propovăduiesc apă, dar beau vin! Atunci pun şi eu întrebarea, de ce sunt atât de interesaţi? Doar să atragă electoratul, pentru că observă că la unii prinde!".

Sesiune prelungită de întrebări şi răspunsuri, pe email

Campania de informare va continua cu alte trei dezbateri, la care vor participa foşti pacienţi COVID, preoţi şi lideri ai comunităţilor religioase, precum şi cadre medicale din prima linie.

În toată această perioadă, răspunsuri la întrebările bihorenilor sunt oferite de către medicul epidemiolog dr. Anca Hnatiuc, prin intermediul adresei de email covid19@oradea.ro, creată special în acest scop. Cetăţenii vor putea trimite întrebări, pe durata lunilor noiembrie şi decembrie.

"Este adevărat că fiecare om are liberul arbitru, dar când eşti un profesionist în medicină şi te axezi în activitatea ta pe sănătatea publică, nu poţi să nu prezinţi riscurile pe care le aduce îmbolnăvirea cu COVID-19. Nu poţi să nu le explici oamenilor că singura soluţie de prevenţie este vaccinarea", a precizat dr. Ramona German, referindu-se la colegii săi de breaslă.

Dezbaterea poate fi urmărită în întregime mai jos!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
O poveste în coadă de pește- copy-paste de pe intinsul internetului
Sf.Andrei dezlegare la pește, asa că ne-am hotărât să mergem la un local grecesc, cu un meniu bogat în „dezlegări„! S-a potrivit bine, eu care fug de testare mai ceva ca seful lui Bill Gates de tămâie, a trebuit sa-mi fac una astăzi, ca sa pot intra mâine în primărie! Am sunat să fac rezervarea și mi s-a explicat că deși proaspăt testat, nu am voie in restaurantul lor pentru că ii pot primejdui pe cei „vaccinați” (Geimpft), sau vindecați de curând (Genesen)! Regula 2G! Mi-a trecut pofta de mâncare! Știu câteva înjurături grecești dar m-am abținut…Cu greu! Într-o lume așa tâmpită nu-mi doresc să trăiesc! Cu sau fară dorade de la grec! Deci eu sănătos, testat proaspăt, imi asum riscul să mă infectez de la un „vaccinat” netestat de luni de zile și posibil purtator, sau producător, de viruși, sau de la unul testat acum 3 luni ultima dată! De ce? Pentru că sunt convins că infectarea nu-i asa simplă, cum o fac „noii savanți” și mai ales că Dumnezeu alege când, dacă și de ce, mă îmbolnăvesc! Un „vaccinat” care nu are incredere în Dumnezeu (că de aceea s-a „vaccinat”) dar are încredere oarbă în „noua știință” (că de aceea s-a „vaccinat” cu un ser in faza de testare) îsi asumă și el riscul de infectare deși știe că un alt „vaccinat” sau vindecat îl poate îmbolnăvi, respectiv ucide! I se pare normal (că altfel ar boicota astfel de restaurante) ca eu să nu intru, deși prezint cel mai redus grad de periculozitate pentru el! Iar statul, „noii savanți” consideră că au luat o măsură care cu siguranță o să scadă infectările! Dacă nu o să fie așa și sigur nu o să fie, e pentru că noi cei ne-„vaccinați” nu am venit în contact cu „vaccinatii„! Și placa asta o să se repete și in momentul când vom rămâne doar o mână de oameni, hăituiți prin paduri, văi și munti, noi fiind „focarul” nestins al bolii! Vă rog când se introduce pedeapsa cu moartea, pentru ne-„vaccinare„, împușcați-mă pe mine primul și moștenți voi rahatul ăsta de pământ!
Postat 03 Decembrie 2021, 09:53 de excalibur
"Dr. Carp: Cei mai mari antivaccinişti sunt vaccinaţi" Chiar asa ? Cu mana pe Biblie ?
Imi aduc aminte,tovarase "dottore" Carp, cum mi-ati reprosat ca am reclamat Spitalul Clinic Judetean de urgenta Oradea catre toate forurile din Romania si Europene,pentru faptul ca acersta,deversa apa menajera incarcata cu toti agentii patogei de la pacientii tratati in spital,direct in albia paraului Paris,iar apoi in apele Crisului Repede....Si ati avut suspendata autorizatia de mediu de catre,ANAPR, ANPM Bucuresti si Garda de mediu....si cum v-am" vaduvit" de banii necesari ptr."vindecarea bolnavilor",bani pe care trebuie sa-i alocati remedierii deficientelor criminale constatate de forurile amintite, pastorite altfel prin managemebntul dvs.criminal si de prietenul si totodata primarul Oradiei, ordonatorul principal dec redite pe Oradea,Dorel Ilie Bolojan.Cu riscul imbolnavirii cetatenilor oradeni ! Rusine sa va fie ! (...)
Postat 02 Decembrie 2021, 23:42 de platona
Vaccinare
Eu sunt pro vaccinare,de altfel am făcut și a treia doză pentru că am considerat că datorită vârstei și a diferitelor boli e bine să fiu protejat! Totuși sunt total împotriva oricăror restricții, împotriva purtării măștii, împotriva certificatului de vaccinare și împotriva vaccinării obligatorii!!! Măștile actuale care nu sunt prevăzute cu filtre și supape pentru inspirație și expirație te apară de covid exact cum te apară un gard de sârmă ghimpată de muște și țînțari!!!
Postat 02 Decembrie 2021, 19:09 de Adrian1965
Riscurile pro și contra.
Ăștia cu dezbaterile despre Covid sunt niște politruci, nicidecum medici specialiști care gândesc și vorbesc din propriul lor creieraș. Nici acum, după aproape doi ani de liberalism cu pandemie la purtător, ei nu sunt în stare să înlăture din capul lor ... confuzia dintre un act medical și unul administrativ.
Postat 02 Decembrie 2021, 13:07 de KP
propaganada desantata
Suntem satui si de propaganda si de dictatura.
Postat 28 Noiembrie 2021, 10:36 de testtest
De ce a apărut o nouă tulpină a Covidului în Africa de Sud? Fix ca să se deschidă cu surle și trâmbițe a 5-lea val.
Viitorul tehnologic al omenirii constă în prelucrarea metalelor rare, zise și grele, cu densitate redusă. Cele 17 metale grele, moi, de culoare alb-argintie sunt: ​​lantanul (La), ceriu (Ce), praseodim (Pr), neodim (Nd), prometiu (Pm), samariu (Sm), europiu (Eu), gadoliniu (Gd), terbiu (Tb). ), disproziu (Dy), holmiu (Ho), erbiu (Er), tuliu (Tm), itterbiu (Yb), lutetiu (Lu), scandiu (Sc) și ytriu (Y). Africa de Sud ține în subsolul său 3,5% din rezervele planetare, în contextul în care Africa are cu totul vreo 5%, Australia cam 2,5%, Rusia 29%, Asia cu totul 69%, din care China e pe la 75% din totalul planetar și nu se lasă "colonizată" nicicum. Stă tare China și prin faptul că a cumpărat în draci pământ în Africa, sub care stă parte din viitorul cu pricina. Pandemia are un rol nu numai sanitar ... cât mai ales economic, pentru cei care transmit și înțeleg mesajele OMS, FDA, BigPharma, UE, etc. Bătălia e în toi, iar noua ordine mondială o să îngroape imperiile tradițional cunoscute. La răscruce de vânturi stă și România noastră, cu pieptul gol și cu chiloții rupți în fund, de la atâta frecat degeaba dosul pus la bătaia de joc a tuturor "colonizatorilor".
Postat 28 Noiembrie 2021, 09:58 de KP
romania a oprit pandemia
1. Dacă te îmbolnăvești după prima doză, este pentru că îți lipsește a 2-a doză. 2. Dacă te îmbolnăvești după a 2-a doză, înseamnă că nu trecuseră 21 de zile. 3. Dacă te îmbolnăvești după 21 de zile, ”injecția este pentru a nu te îmbolnăvi grav”. 4. Dacă evoluția bolii e gravă, ”injecția este ca să nu mori”. 5. Dacă mori, ”nicio injecție nu este 100% sigură. Este vina asimptomaticului că nu a vrut să se injecteze”. Și pentru că trăim vremuri excepționale… 1.. Producătorul serului nu este responsabil. 2. Guvernul nu este responsabil. 3. Nici asistenta care te înțeapă nu este responsabilă. Dar dacă nu-ți injectezi serul, TU ești responsabil..Hmmm,curat murdar covidian!???????? Vaxxinează’te și vei fi liber
Postat 27 Noiembrie 2021, 14:54 de tepes
Nu sunt antivaccin. AUDIATUR ET ALTERA PARS...pina se mai poate
Nu pun link, ca e site conspirationist. Nu toti putem avea premonitii,viziuni,anticipatii. Dar putem totusi lua la cunostinta niste avertismente din partea unora, care ,aparent, nu au in spate miliarde de $, guverne,politii,siringi. Vaccinul e bun,eficient,te scapa din ghearele mortii.Mai da ceva reactii adverse,dar acceptabile.Tirania care vine la pachet cu vaccinul, ei, asta e suspecta...Si acum, sa o luam razna >>> Petre Caluian: Digitalizarea, ultima frontieră pentru Omul autonom.
Postat 27 Noiembrie 2021, 14:47 de excalibur
Ipocriti
Invitati provaccin, sustin un monolog pe aceasta tema manipulata la maxim ,de ce nu sunt invitati si cei care gandesc altfel despre acesta tema??? Da probabil n-au loc de acestia sa aflam noutati despre vaccin, dar cum llate declara un medic despre acest vaccin care nu are un an de existenta ce efecte are sau care va avea ? Mai mult minciuna vehiculata cu scopuri provax avand in vedere victime nevaccinate aproape exclusiv devin nerelevante stiind ca anul trecut fara vaccin oare cum s-au vindecat unii din boala??? Si acum numai vaccinatii se vindeca? Serios ??? Declaratiile facute in statisticile zilnice despre covid 90%doar minciuni!!!
Postat 27 Noiembrie 2021, 14:21 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON