URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 FEBRUARIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Dacă facem un bilanţ al lucrărilor din oraş, vedem că 90% din probleme apar din cauza greşelilor de proiectare. Cel mai celebru caz este al Grădinii Ciuperca, dar nu e singurul...
Zic şi eu
Cine cunoaşte istoria partidelor comuniste înţelege că prestaţia PSD se înscrie, în termeni marxişti, în propria "legitate istorică". Şi că, deşi logica sa e perversă, are totuşi avantajul de a fi predictibilă. Cunoaşterea, aşadar, a istoriei precursorilor PSD cu diverse denumiri (PDSR-ul lui Năstase, FSN-ul lui Iliescu, dar şi PCR-ul ceauşist şi PMR-ul lui Dej) permite identificarea traseului pe care Partidul îl urmează şi a scopurilor pe care le urmăreşte.
Cum a fost?
Urmăresc ştirile din ţară şi din străinătate mai mult la radio. O fac atât din mare drag de radio, cât şi din dorinţa de a mă proteja de imagini pe care nu mi le doresc, de agresivitatea informatică, de diverse forme de violenţă vizuală şi, mai ales, de manipulare. În toată nebunia care a cuprins mass-media în ultimii 20 de ani, radioul şi-a păstrat seriozitatea, bunul-simţ şi ştaiful, menţinându-se la mare distanţă de degradarea ce a cuprins multe televiziuni.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aveți încredere în noul Guvern al României?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
Înalta Curte a stabilit că orice plângere formulată împotriva procesului-verbal prin care s-a dispus o amendă şi eventuale sancţiuni complementare (confiscare, suspendarea activităţii agentului economic, suspendarea dreptului de a conduce, etc) trebuie motivată în termenul legal de 15 zile.
Bihoreanul la medic
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă.
Psihologul Bihoreanului
În România este încă adânc împământenit obiceiul de a-ți altoi copiii atunci când greşesc. Dar violența fizică nu este singura care afectează viața micuților. Violența verbală poate fi la fel de devastatoare. Vânătăile trec, dar efectele abuzului verbal se fac simțite dincolo de maturitate și mult timp după trecerea din adolescență.
Oradea noastră
Banii sunt, proiecte să fie! Angajaţii Zonei Metropolitane Oradea vor finaliza până la sfârşitul lunii martie Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, în baza căreia municipalitatea vrea să atragă finanţări europene de 36 milioane euro. "Avem aceşti bani rezervaţi, trebuie doar să depunem proiecte", spune primarul Ilie Bolojan, care îşi doreşte, între altele, un tunel subteran pe sub Bulevardul Magheru, trei parcări supraetajate în zona centrală şi o zonă verde de-a lungul străzii Barcăului.
19 Februarie 2017, 19:58
Bihoreanul tipărit
Azi un cartier al Oradiei, Olosigul a fost pe vremuri un sat, atestat prima dată în anul 1184, iar în 1215 sub denumirea Satul Latinilor. Denumirea demonstrează că locul a fost ocupat de italieni, care îl împărţiseră în două aşa-zise cartiere: Padua şi Bologna. Aşa cum Várad (Oradea) avea în centrul său o fortificaţie, şi Olosigul avea o cetate, localizată în partea sudică, pe malul Crişului...
19 Februarie 2017, 18:17
Bihor
Primăria Oradea a inventariat aparatele din 57 de spaţii de joacă dintre cele 97 de pe raza municipiului. Cele 7 locuri de joacă identificate cu defecţiuni sau vandalizări vor intra în reparaţii înainte de venirea primăverii. Nisipul din locurile de joacă va fi înlocuit în cursul lunii aprilie.
19 Februarie 2017, 17:08
Bihoreanul tipărit
Spectacolul s-a încheiat, să înceapă curăţenia! Firmele Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, care deţin fostul CET II din Nufărul, continuă transformarea terenului în parc industrial. După ce la finalul anului trecut turnul înalt de 160 metri al fostei centrale a fost pus la pământ, societăţile încep curăţarea terenurilor. Vechile depozite de zgură şi cenuşă vor trece printr-un proces de ecologizare care le va transforma în terenuri agricole.
18 Februarie 2017, 10:11
Bihoreanul tipărit
Principala vină pentru alunecarea de teren care a distrus Grădina Ciuperca revine proiectantului. Experţii Universităţii Tehnice Timişoara îi impută arhitectului Daniel Tivadar lipsa studiilor de stabilitate, absenţa drenajelor şi defrişările masive, iar constructorului Abed Nego tasarea insuficientă a pământului de adaos, absolvind Primăria care va plăti, însă, consolidarea urgentă a versantului pentru a evita prăbuşirea cafe-barului din vârful dealului.
16 Februarie 2017, 07:36
Oradea noastră
Oradea este oraşul de unde a pornit aventura muzicală numită în cele din urmă Celelalte Cuvinte. În toamna anului 1975 am devenit elev al clasei a IX-a la liceul de elită Emanuil Gojdu. Vocal şi cunoscător de chitară de câţiva ani buni, am ajuns component de bază al formaţiei liceului. Când ceilalţi membri ai formaţiei au absolvit liceul, în anul 1976, m-au lăsat singur. Am început să adun noi colegi: Leontin Iovan - tobe şi Marcel Breazu - bas. Pe atunci, trio-ul se numea Sonic şi participa la dansurile din fiecare sâmbătă organizate în sala festivă...
15 Februarie 2017, 12:04
Oradea noastră
Din această primăvară, regulile salubrităţii locale se vor schimba semnificativ. Orădenii nu vor mai plăti un tarif fix, pe persoană, ci unul dependent de volumul de deşeuri aruncate. Primăria vrea să facă această schimbare pentru a determina locuitorii urbei să colecteze selectiv deşeurile. Nu de alta, dar dacă oraşul va continua să arunce la halda de deşeuri la fel de multe gunoaie ca până acum, salubritatea va deveni un serviciu tot mai scump...
15 Februarie 2017, 10:59
Oradea noastră
Primăria Oradea invită reprezentanţii celor 816 de asociaţii de proprietari din municipiu să încheie sau să prelungească până la 30 martie acordurile privind transmiterea gratuită a spaţiilor verzi. În baza documentelor asumate, asociaţiile de proprietari vor fi obligate să îngrijească şi să dezvolte zonele verzi primite în administrare.
14 Februarie 2017, 17:23
Bihoreanul tipărit
Seară de seară, protestatari furioşi, dar paşnici, au huiduit, au strigat lozinci contra PSD şi a Guvernului, clamând dreptul de a locui într-o ţară care să nu fie condusă de politicieni corupţi. Tonul protestelor l-a dat Sebastian Duma, un orădean get-beget, dar care de peste două decenii lucrează "afară". Hotel manager pe vase de croazieră, Sebastian a venit acasă peste iarnă, dar nu-şi imagina că va ajunge să-şi petreacă serile protestând. "Eu acum sunt la Oradea în vacanţă şi, în loc să-mi duc fetele la munte, ies în fiecare seară la protest. Dar nu se mai poate!", spune bărbatul.
13 Februarie 2017, 12:16
Bihor
După ce, marţi seară, ploaia s-a transformat în zăpadă serioasă, care a albit de-a dreptul oraşul, utilajele RER Ecologic Service şi-au petrecut toată noaptea pe străzile Oradiei. Maşinile de deszăpezire au trecut de două ori pe principalele bulevarde din oraş şi pe străzile mari din cartiere şi o dată pe restul arterelor cuprinse în programul dat de municipalitate.
08 Februarie 2017, 11:35
Bihor
Orădenii care nu ţin cont de regulile de curăţenie se pot aştepta să fie amendaţi. Primăria avertizează că poliţiştii locali urmăresc, pe timpul efectuării patrulării în zonele de responsabilitate, respectarea legislaţiei referitoare la curăţenie, atât în perimetrul zonelor de locuit, cât şi în zonele aglomerate ale oraşului. De asemenea, poliţiştii locali îi vânează şi pe cei care depozitează moloz.
08 Februarie 2017, 11:16
Oradea noastră
În urmă cu două săptămâni, Oradea a fost gazda celor mai premiaţi porumbei voiajori din ţară. Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, condusă de orădeanul Marius Tunduc, a organizat aici în weekend tradiţionala expoziţie anuală, eveniment care a atras columbofili din toate colţurile ţării, dar şi vizitatori din străinătate. Şi mai mulţi vor veni însă peste patru ani, când la Oradea va avea loc următoarea Olimpiadă a porumbeilor voiajori, la care participă concurenţi din întreaga lume. O veche ambiţie a orădeanului, devenită acum realitate...
05 Februarie 2017, 17:01
Ne enervează
Călătorii cu mijloacele de transport în comun din Oradea au trăit s-o vadă şi pe-asta: sub un scaun din tramvai cineva a lăsat, zilele trecute, o farfurie de unică folosinţă, din care probabil s-a înfruptat în timpul călătoriei. 
05 Februarie 2017, 15:01
Oradea noastră
Fiindcă a fost deja inventat, în urmă cu 20 de ani, CRSE trebuia să se reinventeze. Pentru cei mai tineri trebuie spus că, datorită Centrului Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) „Munţii Apuseni”, zona de luncă a Crişului Repede din centrul Oradiei e încă verde şi, tot datorită lui, în Padiş nu s-a mai construit o staţiune ale cărei planuri erau demne de delirurile ciclopice ale lui Ceauşescu.
05 Februarie 2017, 10:49
Oradea noastră
Orădenii care încă nu au încheiat un contract de salubritate cu operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service ar face bine să intre în legalitate. Agenţii Poliţiei Locale continuă şi în acest an verificările din poartă în poartă, iar cei găsiţi fără contract riscă amenzi deloc simbolice, variind între 200 şi 500 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.500 şi 2.000 lei pentru firme şi asociaţii.
04 Februarie 2017, 17:11
Oradea noastră
Aleşii orădenilor au aprobat joia trecută creşterea tarifelor practicate de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, ca urmare a creşterii cu 16% a salariului minim pe economie. Toţi locuitorii oraşului trebuie să înţeleagă, însă, că de ei depinde ca serviciul de colectare şi transport al deşeurilor să rămână la un nivel acceptabil. Dacă nu colectează selectiv, vor ajunge să plătească şi mai mult...
04 Februarie 2017, 16:01
Oradea noastră
Coloniile de țigani din zona de est a Oradiei creează probleme localnicilor și autorităților locale de mai multe zeci de ani. Nu doar scandalurile și furturile înregistrate în zona Căii Clujului încă de acum câteva decenii, ci și aspectul mizerabil al unor cartiere precum Velența sau Voltaire au impus luarea unor măsuri reparatorii.
04 Februarie 2017, 11:03
Oradea noastră
În 2016, în Oradea s-au plantat mai mulţi copaci decât s-au tăiat. Asta arată cifrele Direcţiei Tehnice a municipalităţii, care a contabilizat fiecare pom tăiat şi fiecare puiet plantat, balanţa fiind pozitivă.
01 Februarie 2017, 16:47
Oradea noastră
În acest an, 308 proprietari de terenuri neîngrijite şi de clădiri cu faţade distruse sunt obligaţi să plătească impozite cu 400% mai mari decât până acum, măsura fiind impusă de Primărie pentru a-i determina să-şi îngrijească imobilele. Anul trecut, suprataxarea a fost la un nivel doar dublu, pentru 285 proprietari. Efectul? O zecime dintre aceştia au şi început renovările. În loc să dea banii pe "amenzi", preferă să-i cheltuie pe lucrări...
01 Februarie 2017, 14:25
Bihor
Schimbarea ţintelor anuale privind deşeurile aruncate de fiecare unitate administrativ teritorială a făcut ca Primăria Oradea să vireze bani Administraţiei Fondului pentru Mediu. Potrivit municipalităţii, oraşul a plătit 301.700 lei pentru că în anul 2016 n-a redus cu 15% cantitatea de deşeuri depuse la halda ecologică. Totodată, Primăria a anunţat că lucrează la un plan de îmbunătăţire a managementului deşeurilor, dar şi că Poliţia Locală va intensifica toate controalele în oraş.
31 Ianuarie 2017, 09:36
Oradea noastră
Primăria Oradea vrea să reglementeze modul în care copiii şi adulţii folosesc spaţiile de joacă şi de agrement din oraş. Printre altele, regulamentul supus acum dezbaterii publice explică modul în care copiii pot folosi echipamentele de joacă, dar şi valoarea despăgubirilor în cazul unor distrugeri.
30 Ianuarie 2017, 17:49
Oradea noastră
Unde-i lege, nu-i tocmeală! Chiar dacă legea se modifică pe nepusă masă şi într-un mod nu tocmai logic. În penultima zi lucrătoare a anului 2016, Ministerul Mediului a modificat legislaţia privind obligaţiile primăriilor referitoare la colectarea deşeurilor. Dacă până acum fiecare localitate trebuia ca anual să recicleze măcar 15% din deşeuri, de acum trebuie să scadă cu câte 15% cantitatea de deşeuri aruncate, indiferent cât reciclează. Drept urmare, chiar dacă în 2016 a reciclat mai multe deşeuri decât în anul precedent, va fi pusă la plată şi Oradea!
30 Ianuarie 2017, 16:02
Oradea noastră
În ultima săptămână, calitatea aerului din Oradea a fost clasificată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor ca fiind rea şi foarte rea. În atmosferă, concentraţiile de particule în suspensie depăşesc limitele normale, de vină fiind ceaţa, fumul şi noxele autoturismelor. Totuşi, municipiul nu va ajunge sub o alertă de smog, cum se întâmplă în oraşele vecine din Ungaria, întrucât România nu are o astfel de atenţionare prevăzută în legislaţie.
Oradea noastră
Aleşii orădenilor au aprobat, în şedinţa de joi, includerea a trei noi clădiri în programul multianual de reabilitare a faţadelor din centrul istoric. Astfel, proprietarii imobilelor de pe str. Iosif Vulcan nr. 2 (Casa Kolozsvary), 4-6, respectiv de pe strada Republicii nr. 31, vor primi un împrumut de la Primărie pentru a plăti o parte din lucrări.
26 Ianuarie 2017, 17:30
Bihor
Comitetul director al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor şi-a ales, miercuri, noul preşedinte. Liberala Camelia Dulca, totodată consilier local, a fost votată în unanimitate în această funcţie, înlocuind-o astfel pe Adriana Lipoveanu, şefa Instituţiei Arhitectului Şef.
26 Ianuarie 2017, 10:25
Oradea noastră
În prima şedinţă din anul 2017, Consiliul Local Oradea a trebuit să ia o decizie neplăcută, dar necesară: majorarea tarifelor serviciului de salubritate. Începând din acest an, fiecare primărie din ţară trebuie să achite Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) câte 80 lei pentru fiecare tonă de deşeuri depusă la halde, altfel spus pentru deşeurile care nu sunt reciclate. Concluzia? Dacă vor să plătească mai puţin, orădenii trebuie să colecteze materialele ce pot fi refolosite separat de gunoiul menajer.
23 Ianuarie 2017, 16:14
Oradea noastră
Sistemul de transport în comun din Oradea, ale cărui tramvaie şi autobuze parcurg anual milioane de kilometri, în peste 260.000 de curse, urmează să fie extins. Lucrările vor începe anul acesta, spune directorul OTL, Csuzi Istvan, cu amenajarea unei noi linii de tramvai, prima după 1989. În plus, alături de companii specializate, societatea lucrează la modernizarea unui tramvai Tatra vechi de peste 30 de ani. Dacă rezultatul va fi mulţumitor, în următorii ani OTL îşi va „upgrada” aproape tot parcul, astfel încât orădenii să poată călători cât mai confortabil.
22 Ianuarie 2017, 17:25
Ne enervează
Un poliţist rămas anonim i-a enervat, serile trecute, pe locatarii unui bloc din oraş, după ce a parcat maşina de Poliţie în aşa fel încât a reuşit să blocheze accesul la două containere de gunoi.
22 Ianuarie 2017, 16:11
Oradea noastră
Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX au însemnat pentru Oradea o perioadă de dezvoltare şi numeroase investiţii publice şi private. Mai mulţi arhitecţi, locali sau veniţi din Ungaria, în special de la Budapesta, au creat în Oradea adevărate bijuterii arhitecturale, unul din ei fiind Rimanóczy Kálmán junior, fiul arhitectului cu acelaşi nume.
22 Ianuarie 2017, 13:10
Oradea noastră
Statisticile municipalităţii arată că în fiecare lună a anului trecut un orădean a aruncat în pubele şi în containere, în medie, câte 6 kilograme de deşeuri menajere şi 800 grame de deşeuri reciclabile colectate selectiv. Multe alte materiale care puteau fi valorificate au fost însă aruncate de-a valma cu resturile menajere şi doar o parte a fost recuperată la staţia de sortare din Episcopia. Datele Primăriei mai indică, de asemenea, că orădenii aproape au triplat cantitatea de deşeuri electrice şi electronice trimise la revalorificat. Semn că au învăţat ceva mai mult din lecţia reciclării, dar şi că mai au de aprofundat...
21 Ianuarie 2017, 17:17
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.2442 RON
  • 1 EUR = 4.5194 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON