URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Echipa perfectă: O adolescentă de 14 ani și bunicul ei sunt voluntarii care mențin curat Parcul Libertății din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
„Nu înțeleg de ce sunt mucuri de țigară aruncate pe jos, chiar lângă coșul de gunoi”, zice Tina, nedumerită. Adolescenta de 14 ani, cu părul de culoarea castanelor și ochelari cu ramă transparentă, și-a pus mănușile de cauciuc pe mâini și adună, meticulos, fiecare mizerie care n-ar trebui să „decoreze” iarba ori aleile din Parcul Libertății. 
Colectarea, simplă și nu prea... RER Vest lămurește unde trebuie să aruncăm mai multe obiecte care ne pot da bătăi de cap
Oradea noastră
Colectarea separată a deşeurilor pare simplă: sticla se aruncă în pubela verde, hârtiile şi cartoanele merg "la albastru", plasticul şi metalul se depozitează doar în sacul sau pubela galbenă, iar deşeurile biodegradabile, care devin compost, se pun "la maro". 
16 Martie 2024, 14:01
Oradea ieri, Oradea azi: Oaspeți americani în Oradea interbelică și în zilele noastre
Oradea noastră
Internaționalizarea legăturilor administrațiilor locale și ale instituțiilor de învățământ era practicată și acum o sută de ani. În vara anului 1927, 40 de profesori și studenți din SUA (foto) au vizitat Europa Centrală, trecând prin Viena, Budapesta, dar și Oradea, în luna iulie, prima oprire în turneul din România.
16 Martie 2024, 11:39
Despre peisagistica sustenabilă
Oradea noastră
Acceptând că și omul are un impact asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice (alături de factorii naturali), trebuie să acționăm ca atare. Societatea este un compus structurat pe acțiunile fiecărui membru al său și îi revine fiecăruia sarcina de a-și asuma un rol.
14 Martie 2024, 10:58
Deșeuri cu valoare: Cum pot orădenii să-și recupereze garanția plătită pentru ambalajele de băuturi (FOTO)
Oradea noastră
La trei luni de la demararea sistemului de garanție-returnare (SGR), în magazinele din Oradea sunt tot mai frecvente băuturile pentru care cumpărătorii sunt obligați să plătească în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Nu toți comercianții s-au organizat, însă, pentru preluarea PET-urilor, sticlelor ori dozelor. Hipermarketurile au aparate dedicate, care returnează și bonuri valorice echivalente garanției care trebuie returnată, dar la magazinele mici clienții care vor să-și recupereze banii sunt adesea refuzați.
13 Martie 2024, 10:05
Pistă... în pană: Construită pe bani europeni, pista transfrontalieră pentru bicicliști arată jalnic. Numai la noi, nu și în Ungaria! (FOTO)
Oradea noastră
Pista pentru bicicliști care leagă orașele Oradea și Berettyóújfalu pare ruptă din Ucraina. Pe tronsonul paralel cu Calea Borșului este întreruptă, plină cu noroi ori „decorată” cu obstacole produse de șantierele din zonă. Pe tronsonul din Ungaria, însă, arată aproape impecabil. Din nou, vecinii ne pot da lecții...
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut bulevardul Ștefan cel Mare (FOTO)
Oradea noastră
Una dintre cele mai importante artere din oraș, care asigură circulația prin nordul actualului cartier Rogerius, este bulevardul Ștefan cel Mare. Pe vremuri, era calea spre fostul sat Episcopia Bihor, un drum mic aflat dincolo de gara centrală, mărginit de câmpuri și de calea ferată dinspre Borș. El apare pe hărțile Oradiei în perioada interbelică, când a început urbanizarea.
Zborul, între rușine și nevoie
Oradea noastră
Departe de ce ar fi crezut părinţii sau bunicii noştri, zborul cu avionul este o parte integrantă a vieţii moderne. Fie că e vorba de vacanţă, vizitarea unor rude sau o călătorie de afaceri, urcarea în avion pare o modalitate banală de a ajunge rapid la destinaţia dorită. Tocmai banalitatea acestei practici a născut mişcarea socială cunoscută în toată lumea drept "Flight Shame", adică ruşinea de a zbura.
03 Martie 2024, 11:21
Proful lui Grivei: Florin Neagu le oferă lecții gratuite de dresaj bihorenilor care adoptă căței abandonați (FOTO)
Oradea noastră
Fără dubiu, un câine este un prieten loial și devotat, însă poate fi și o bătaie de cap pentru un stăpân care nu este pregătit să-l crească. Pentru că de la neînțelegerile între stăpân și câine până la abandonul animalului este un pas destul de mic, dresorul Florin Neagu încearcă să-i ajute pe bihoreni să-și stăpânească patrupedele. 
03 Martie 2024, 10:01
Adio, hârtii! Ce trebuie să facă firmele ca să primească e-factura de la RER Vest?
Oradea noastră
Indiferent în ce domeniu activează, toate firmele din Bihor vor trebui, din vară, să uite de facturile tipărite. Legislația în vigoare prevede că facturile electronice vor deveni obligatorii din 1 iulie, inclusiv pentru serviciile de salubritate, pentru că statul vrea să țină evidența banilor care se „învârt” în economie.
28 Februarie 2024, 11:11
Fabrica viitorului: Oradea vrea să devină primul oraș din România care se încălzește cu hidrogen
Oradea noastră
După ce a pus apa geotermală la lucru, folosind-o în sistemul centralizat de încălzire, Oradea are ambiția să devină primul oraș din România care încălzește apartamentele cu tehnologia nouă a hidrogenului verde. În anii următori, Termoficare ar putea arde în centrala de gaz hidrogen extras din apa Crișului Repede, printr-o tehnică modernă și nepoluantă. 
28 Februarie 2024, 10:18
Testul separării: Tu respecți colectarea separată a deșeurilor? Reîncep controalele în pubelele orădenilor
Oradea noastră
Orădenii care în perioada următoare vor rămâne cu pubelele negolite în fața caselor n-ar trebui să se grăbească să facă o reclamație. Vina s-ar putea să le aparțină! Reprezentanți ai firmei de salubritate RER Vest și ai depozitului de deșeuri Eco Bihor vor relua controalele în pubelele orădenilor, pentru a afla dacă aceștia respectă sau nu colectarea separată. Cei prinși că amestecă gunoaiele nu vor fi educați cu amenzi, ci cu vorba bună...
26 Februarie 2024, 12:00
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a început și cum s-a dezvoltat alimentarea cu electricitate a orașului
Oradea noastră
Alimentarea cu electricitate a Oradiei a început în anul 1903, când a fost dată în folosință Uzina Electrică, aflată pe actuala stradă Griviței, în locul Pieței Cetate de azi. În anii 1920, ea furniza curent electric atât orașului, cât și satului Seleuș și băilor termale de lângă Sânmartin, rețeaua extinzându-se apoi în Ioșia și Episcopia.
Pe drumul bun: Oradea a atins o rată record de reciclare, de 40%, dar este încă departe de țintele europene
Oradea noastră
Din fiecare 10 kilograme de gunoaie aruncate anul trecut de orădeni, patru au fost reciclate, arată datele Primăriei. Vestea este deopotrivă bună și rea: niciodată municipiul n-a avut rezultate atât de bune în privința reciclării, dar încă este departe de obiectivul european de reciclare. Pentru ca Oradea să recicleze mai mult, Primăria are în plan să reia controalele în tomberoane, dar cu un accent mai mare pe educație, nu pe sancțiuni.
17 Februarie 2024, 11:59
Curățenie... devansată: Ce pot face cu resturile vegetale orădenii care s-au apucat deja de curățenia prin grădini
Oradea noastră
Vremea frumoasă și temperaturile pozitive i-au determinat pe mulți orădeni să se apuce deja de curățenia de primăvară, adică să tundă pomi și gard viu, să curețe buruienile ori să planteze flori. Hărnicia vine și cu o dilemă: ce pot face cu deșeurile vegetale? Răspunsul îl oferă RER Vest.
16 Februarie 2024, 12:30
Scumpă demolare! De ce s-a dublat prețul pentru depozitarea deșeurilor din construcții și ce soluții au orădenii
Oradea noastră
Orădenii care vor să facă lucrări de renovare sau au în plan să demoleze clădiri trebuie să se aștepte la costuri mai mari pentru gestionarea deșeurilor rezultate. Începând din acest an, pe lângă taxa de depozitare, pentru resturile din construcții predate depozitului județean de deșeuri se aplică și o taxă specială, cea de economie circulară.
16 Februarie 2024, 11:03
Artizan de frumos: Cine este Mirela Dobrescu, artista care a transformat măștile bolnavilor de cancer în artă (FOTO)
Oradea noastră
Până pe 18 februarie, în Casa Darvas-La Roche, curioșii pot descoperi o expoziție inedită. Măști medicale, folosite de pacienții de cancer în timpul tratamentelor de radioterapie, au fost transformate în obiecte de artă, la inițiativa asociației orădene Buni Prieteni Împotriva Cancerului și prin talentul Mirelei Dobrescu, un artizan care dă o nouă viață obiectelor vechi. „Am o pasiune pentru reinventare, inclusiv a mă reinventa”, spune artista.
16 Februarie 2024, 08:01
Pasiune și gheață: Câteva considerații despre Campionatul European de Înot în Ape Înghețate de la Oradea
Oradea noastră
Campionatul European de Înot în Ape Înghețate, desfășurat la Oradea între 2 și 4 februarie, a fost o experiență de neuitat pentru cei 322 de înotători și susținătorii lor. Reacțiile lor au fost măgulitoare pentru Oradea, aceștia spunând că nu se așteptau să aibă condiții atât de bune, cu toate facilitățile gândite în beneficiul sportivilor, până la cel mai mic detaliu.
13 Februarie 2024, 14:45
Aruncați cu răspundere! Ce facem cu cenușa, produsele de igienă din materiale biodegradabile sau jucăriile vechi?
Oradea noastră
Pe lângă grija pentru mediu, colectarea separată înseamnă și să cunoaștem deșeurile și felul în care se descompun. Cel mai bun exemplu este plasticul: abandonat în natură, se degradează în 500 de ani, de aceea locul lui este în sacul sau pubela galbenă.
04 Februarie 2024, 12:39
E-factura RER Vest: Compania oferă tuturor posibilitatea de a primi factura electronică
Oradea noastră
Indiferent că este vorba de orădeni care locuiesc la casă, de asociațiile de proprietari care îi reprezintă pe cei care stau la blocuri sau de firmele din oraș, RER Vest oferă tuturor posibilitatea de a primi factura electronică.
03 Februarie 2024, 15:21
Oradea ieri, Oradea azi: Care este povestea casei Salomon Goldstein (FOTO)
Oradea noastră
Clădirea cu parter şi două etaje de pe strada Postăvarului nr. 2, colţ cu strada George Coşbuc, este uşor observabilă din Piaţa Ferdinand, fiind cap de perspectivă de-a lungul străzii Teatrului. Se numeşte casa Salamon Goldstein, după numele comanditarului. Imobilul a fost proiectat în anul 1911 de către arhitectul Sztarill Ferenc, cu parter comercial (magazin de textile), două etaje cu apartamente, de 3, 4 şi 5 camere, şi o spălătorie în mansardă.
03 Februarie 2024, 09:01
Ne enervează: Ce faceți cu ditamai gropoiul? (FOTO)
Ne enervează
În primăvara anului trecut, Parcul 1 Decembrie a fost brăzdat din cauza unor lucrări de termoficare, șantier de pe care muncitorii au plecat între timp. Însă au lăsat în urmă ditamai groapa, probabil gândindu-se că, dacă tot intră parcul în șantier, să nu se mai obosească alți Dorei săpând...
Curățenie în reformă: Noul regulament de salubritate îi va obliga pe orădeni să plătească dublu pentru deșeurile aruncate de-a valma
Oradea noastră
Orădenii au ocazia să spună cum ar vrea să se facă salubritatea din Oradea. Primăria a publicat, spre consultare publică, regulamentul pe care îl propune și care prevede, printre altele, că orădenii vor plăti dublu față de costul normal al facturii, dacă nu respectă colectarea separată. În plus, riscă și amendă pentru că împiedică reciclarea...
31 Ianuarie 2024, 14:41
Aquaman: Un orădean campion la înot în ape înghețate aduce acasă o competiție europeană (FOTO)
Oradea noastră
În primele zile din februarie, Oradea va scrie istorie în cartea mondială a sportului. Primul campionat european de înot în ape îngheţate se va desfăşura în oraş între 2 şi 4 februarie, iar peste 300 de temerari din 27 de ţări vor încerca să demonstreze anduranţă în acest sport riscant.
31 Ianuarie 2024, 08:01
Câinii tuturor
Oradea noastră
"Devii răspunzător de-a pururi pentru ceea ce ai îmblânzit". Cuvintele Micului Prinţ ar trebui să fie mottoul fiecărui om care a "îmblânzit" vreodată un câine. Câinii sunt parte a comunităţilor noastre dar, din păcate, mulţi devin victimele nepăsării şi neglijenţei oamenilor, ajungând pe străzi, expuşi la pericole precum accidente, boli, capturarea şi închiderea în adăposturi publice, unde condiţiile lasă de dorit şi se practică eutanasia. Devin, astfel, câinii nimănui şi ai tuturor.
29 Ianuarie 2024, 12:35
'Nu există câine rău, ci doar plictisit”. Medicul veterinar Daiana Nășcan explică de ce este benefică sterilizarea animalelor
Oradea noastră
În acest an, toți câinii cu stăpân din Oradea vor putea fi sterilizați gratuit. După ce, în toamnă, a demarat o campanie gratuită de microcipare a câinilor cu stăpân din oraș, operațiune efectuată de doi doctori veterinari, acum Primăria își asumă costurile sterilizării, ca o măsură menită să prevină abandonarea cățeilor. Estimările arată că Oradea are cam 10.000 de câini cu stăpân, iar oricare animal nesterilizat înseamnă un risc ca puii să ajungă pe străzi.
21 Ianuarie 2024, 09:26
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a devenit centrul civic cea mai complexă intersecție din oraș
Oradea noastră
Acum 50 de ani, zona cunoscută în Oradea drept „centrul civic” era un microcartier cu locuințe, spații comerciale, autogară și străzi mici, precum Cele Trei Crișuri, Heinrich Heine și Iancu de Hunedoara, ultima intrând direct în poarta de vest a Cetății. Pentru că zona devenea tot mai aglomerată, fiind și o intersecție a tramvaielor, la începutul anilor ‘70 s-a vorbit despre sistematizarea ei, astfel încât să fie mai ușor circulabilă.
20 Ianuarie 2024, 09:20
Calendarul curățeniei: Când va colecta RER Vest deșeurile voluminoase și periculoase din Oradea?
Oradea noastră
Pentru ca orădenii să își poată planifica cum scapă de vechea canapea, de mobilierul de baie sau chiar de vopseaua care a rămas după ce și-au renovat apartamentele sau casele, operatorul de salubrizare RER Vest a stabilit deja datele pentru cele patru campanii de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase.
19 Ianuarie 2024, 18:01
Conectați la natură
Oradea noastră
Ce înseamnă spații verzi proiectate și amenajate sustenabil? Ce putem face, ca simpli cetățeni, pentru a avea acces la parcuri și spații publice de calitate? Cum legăm parcurile între ele, cu trasee pietonale și velo, pentru a transforma orașul dintr-unul parcă făcut pentru mașini într-unul pentru oameni? Cum facem să avem spații verzi reale între blocuri, cu locuri de socializare și activități pentru toate vârstele?
19 Ianuarie 2024, 10:55
Ce facem cu brazii? Află care sunt regulile de colectare de către RER
Oradea noastră
Ca în fiecare an după sărbătorile de iarnă, compania RER Vest colectează separat brazii naturali folosiți de orădeni, în cadrul unei campanii realizate în colaborare cu administrația locală.
18 Ianuarie 2024, 16:08
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON