URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 IANUARIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Vestea bună e că se va prelungi linia de tramvai de pe Calea Aradului pe lângă Auchan şi Universitate până la depoul de pe Atelierelor. Dar dacă tot ne apucăm să spargem carosabilul, de ce nu se are în vedere ca tramvaiul să poată merge până la OSC, ERA şi Dedeman? Cum tot nu ni s-a arătat să facem linie până în Felix, de ce să nu poată ajunge orădeanul cu tramvaiul la nişte centre comerciale importante?
Zic şi eu
Cunosc medici care pe 11 decembrie au votat în premieră PSD. Dar să nu credeţi că au înghiţit gogoaşa lui Dragnea că până în 2020 stagiarii vor avea lefuri de minim 1.250 euro şi primarii de 3.600 euro. Explicaţia e alta: în ultimii ani, mulţi confraţi le-au fost săltaţi pentru şpăgi primite de la înălţimea catedrelor universitare...
Cum a fost?
E greu să asimilezi "Cabaretul Dada" dintr-o suflare. Şocurile vin în valuri, revelaţiile stau la coadă, ideile curg în cascadă, fiecare părticică de scenă se luptă să-ţi fure atenţia. Ritmul în care sunt montate momentele e perfect, spectacolul nu are nicio secundă de plictiseală, dar nici nu te face să gâfâi în scaun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aveți încredere în noul Guvern al României?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
Modificările procedurii civile care trebuiau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017 şi care vizau în principal judecarea proceselor în camera de consiliu şi pregătirea dosarului pentru calea de atac de instanţa ce a pronunţat hotărârea atacată, au fost amânate printr-o ordonanţă de urgenţă pentru 1 ianuarie 2019. Cu toate acestea, anul 2017 este un an foarte important pentru sistemul judiciar...
Bihoreanul la medic
Cauzele steatozei hepatice sunt multiple, existând relaţii cu vârsta, zonele geografice şi starea de nutriţie a celor afectaţi. Alcoolismul reprezintă cauza a circa 50% din cazurile de boală. Alte cauze sunt diabetul zaharat necontrolat, malnutriţia proteino-calorică, obezitatea, deficienţele nutriţionale din unele boli cronice ori infecţiile severe.
Psihologul Bihoreanului
Des confundată cu tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă se manifestă printr-o excesivă preocupare pentru ordine, perfecţionism şi o dorinţă de control a mediului înconjurător.
Oradea noastră
Înainte să ajung la "ecologişti" observasem, relaxat ca toată lumea, că activiştii de mediu tind să vadă doar copaci şi animale, uitând de oameni. Ba, mai rău, preferând uneori să urască oamenii, cică din iubire de animale şi copaci... Am decis să părăsesc acest partid. Ecologia este o ideologie frumoasă, dar în politica noastră nu are nicio şansă de una singură.
20 Ianuarie 2017, 13:10
Bihoreanul tipărit
Toată România o ştie pe Mihaela Tatu de la emisiunile de televiziune pe care le-a găzduit ani buni. În ultimii patru ani, vedeta a lăsat în urmă Capitala aglomerată şi s-a mutat în mica urbe de pe Crişul Repede, despre care până atunci nu ştia decât puţinele ştiri care ajungeau în ziarele bucureştene. Acum, a ajuns să cunoască Oradea foarte bine şi spune hotărâtă că iubeşte oraşul, se simte "foarte orădeancă" şi aici se simte acasă.
20 Ianuarie 2017, 07:36
Burta pe carte
2 februarie este Ziua Zonelor Umede. Pentru a marca această sărbătoare a naturii, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au lansat un concurs adresat tuturor elevilor bihoreni.
18 Ianuarie 2017, 15:50
Jos pălăria
Orădenii care au trecut săptămâna trecută prin Parcul Libertăţii au putut remarca un nou decor realizat de florarii de la Florius Art. Profitând de ninsoarea căzută peste oraş, aceştia au făcut un om de zăpadă, dar nu oricum, ci „urcat” pe o motocicletă făcută din nuiele.
18 Ianuarie 2017, 13:59
Oradea noastră
Orădenii care au preferat să împodobească brazi naturali, tăiaţi, trebuie să ştie că aceştia sunt folositori şi după sărbătorile de iarnă. RER Ecologic Service colectează gratis brazii din Oradea şi îi transportă la staţia de compostare administrată de Eco Bihor, unde pomii sunt tocaţi şi folosiţi ca materie primă pentru realizarea compostului, adică a îngrăşământului agricol natural rezultat în urma fermentării resturilor vegetale.
17 Ianuarie 2017, 18:48
Oradea noastră
De mai bine de o săptămână Crişul Repede are musafiri. În zona centrală a urbei, între podul din dreptul fostului Centru de Calcul şi podul Ladislau, printre raţe şi lebede şi-au făcut apariţia şi zeci de cormorani mari, specie de păsări acvatice.
16 Ianuarie 2017, 12:05
Oradea noastră
Oradea a albit, sâmbătă dimineaţă. Ninsoarea care cade abundent a făcut ca toate cele 12 utilaje pe care operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service le are pregătite pentru împrăştierea de materiale antiderapante să iasă pe străzi, încă de la ora 6.30 dimineaţa.
Bihor
Consiliul Local a majorat luni tariful lunar de colectare a deşeurilor cu 6,9% la 9,06 lei pe persoană. În cazul persoanelor juridice, care plătesc taxa de depozitare la kilogram, tarifele vor creşte cu 91%, de la 15,14 euro pe tonă la 28,94 euro pe tonă. Măsura a fost luată ca urmare a intrării în vigoare a taxei de mediu de 80 lei pe tona de deşeuri depozitată la groapa de gunoi.
09 Ianuarie 2017, 17:42
Oradea noastră
Ninsoarea abundentă căzută miercuri peste Oradea a făcut ca utilajele RER Ecologic Service să rămână pe străzi şi în timpul nopţii, ca să împrăştie materiale antiderapante. În total, s-au folosit 387 tone de sare şi 19 tone de clorură de calciu.
Oradea noastră
După ce s-a lăsat aşteptată în vacanţa de Crăciun şi Anul Nou, zăpada a ajuns până la urmă la Oradea. În oraş a început să ningă miercuri, la ora 14, iar o oră mai târziu Primăria a cerut utilajelor RER Ecologic Service să iasă pe străzi. Pe toate arterele principale din oraş, autospecialele împrăştie material antiderapant.
Oradea noastră
Dacă ar fi să ne luăm după istoricul ultimilor ani, 2017 ar trebui să fie un an mai bun, întrucât în ultimii doi-trei ani am avut constant o creştere a încasărilor şi veniturilor Primăriei. Dar prefer să fiu un optimist rezervat decât un entuziast. Un optimist rezervat şi harnic. Iar în Primărie se munceşte, din simplul motiv că nu putem să ne oprim, nu putem să ne culcăm pe lauri.
03 Ianuarie 2017, 10:19
Oradea noastră
Pentru a descuraja producerea de gunoaie, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 196/2005, actualizată în 2013, prevede că de la 1 ianuarie 2017 fiecare tonă de deşeuri aruncată la gropile de gunoi va costa cu 80 de lei mai mult. În Oradea, pentru început, diferenţa va fi acoperită de administratorul haldei ecologice din Oradea, Eco Bihor, dar pe viitor va fi suportată de cetăţeni şi de firme.
03 Ianuarie 2017, 09:20
Bihor
Responsabil şi cu deszăpezirea oraşului pe timp de iarnă, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service este pregătit să intervină pe străzile oraşului oricând este nevoie. Pentru această iarnă, operatorul licenţiat are pregătite 28 de utilaje dotate cu accesorii specifice pentru deszăpezire. Dacă vor fi ninsori abundente, RER Ecologic Service va putea suplimenta numărul lor.
02 Ianuarie 2017, 14:15
Oradea noastră
Anul 2016 a fost unul al reformelor în salubrizarea din Oradea, graţie unor investiţii demarate de operatorul licenţiat RER Ecologic Service, sistemul fiind modernizat semnificativ. Mai multe asociaţii de proprietari au la dispoziţie containere subterane pentru depunerea deşeurilor, iar zeci de mii de orădeni folosesc incinte la sol securizate cu dispozitive electronice alimentate cu energie solară. Operatorul va continua îmbunătăţirea sistemului şi în 2017...
30 Decembrie 2016, 13:30
Oradea noastră
După doi ani în liga mare a politicii, de-a lungul cărora a condus oraşul mai mult prin telefon, primarul Ilie Bolojan a demisionat din funcţia de secretar general al PNL şi şi-a reocupat, de două săptămâni, biroul din palatul administrativ. Edilul spune că, în ciuda absenţei sale din oraş, a rămas conectat la realităţile locale, fapt pentru care nominalizează printre priorităţi încheierea procesului de reabilitare a sistemului de termoficare, dezvoltarea economică şi construirea unui pod nou peste Crişul Repede.
30 Decembrie 2016, 08:01
Ne enervează
Nesimţirea unora a atins cote greu de imaginat pentru un om cu bun-simţ. Locatară la parterul unui bloc din Rogerius, o orădeancă s-a trezit într-o noapte cu sticle sparte şi doze de aluminiu aruncate în cadă, prin geamul de la baie.
29 Decembrie 2016, 19:09
Oradea noastră
Sărbătorile de iarnă nu întrerup activitatea de colectare a deşeurilor din Oradea. Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, le transmite orădenilor că şi de Revelion va colecta deşeurile conform programului normal de lucru, aşa cum a făcut şi de Crăciun. Atât duminică, 1 ianuarie, cât şi luni, 2 ianuarie, autospecialele RER Ecologic Service vor străbate străzile oraşului pentru a aduna deşeurile.
29 Decembrie 2016, 17:38
Oradea noastră
În anii comunismului, luna decembrie era a "sărbătorilor de iarnă", dar şi "luna cadourilor". De Crăciun nu era sărbătoare oficială, nefiind zi liberă şi nici pomenit în vreo publicaţie, chiar dacă îl sărbătorea fiecare familie. La început de decembrie, magazinele erau decorate cu motive specifice perioadei: ghirlande, fulgi de nea şi tradiţionalul "pom de iarnă" împodobit.
28 Decembrie 2016, 16:01
Oradea noastră
Sărbătoarea Crăciunului nu întrerupe activitatea de colectare a deşeurilor din Oradea. Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, le transmite orădenilor că duminică şi luni va colecta deşeurile conform programului normal de lucru.
23 Decembrie 2016, 11:26
Bihor
Dacă veţi auzi o bubuitură mare pe 28 decembrie, să nu vă speriaţi şi nici să nu credeţi că Revelionul a început mai repede la Oradea. Proprietarii CET-ului II au programat pentru acea dată demolarea prin implozie a coşului de fum de la vechea centrală din capătul cartierului Nufărul.
21 Decembrie 2016, 19:19
Bihor
Poliţiştii locali le reamintesc orădenilor care sunt obligaţiile pe care le au pe timp de iarnă, mai precis să cureţe gheaţa şi zăpada de pe trotuarele din jurul imobilelor în care locuiesc. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţionează cu amenzi în 1.000 şi 2.500 de lei.
20 Decembrie 2016, 14:56
Oradea noastră
Administrația orădeană ar trebui să aibă mecanisme prin care consultă tinerii şi prin care sprijină activitatea sectorului de tineret, ca o acțiune normală a investiției în viitor. Însă nu doar administrația publică are restanțe la capitolul tineret. Fundația pentru Tineret Bihor se află într-un con de umbră aproape permanent de mult timp şi nu avem vreo organizație care să îşi asume reprezentarea tinerilor. Noroc că există reprezentanții elevilor şi ai studenților...
18 Decembrie 2016, 17:51
Oradea noastră
Director al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor din 2009, unde a coordonat atât proiectele de reabilitare a faţadelor din centrul istoric al Oradiei, cât şi transformarea Casei Darvas-LaRoche şi a Sinagogii Zion în obiective turistice, Angela Lupşea a devenit, la începutul lunii noiembrie, şi director interimar al Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea. Funcţie din care, în lipsa managerului Gabriela Arghiroiu, aflată într-un concediu medical prelungit, coordonează de fapt întreaga activitate care se petrece între zidurile fortăreţei. "Trebuie să facem Cetatea mai vizibilă pentru turişti", afirmă Lupșea.
18 Decembrie 2016, 14:58
Oradea noastră
O privire aruncată pe hărţile din secolul al XIX-lea scoate la iveală că actualul amplasament al Pieţei Regele Ferdinand I era o simplă întretăiere de străduţe. Zona făcuse parte din fosta localitate Olosig, alipită la Oraşul Nou, Subcetate şi Velenţa prin 1860. Locul a primit statutul de piaţă publică imediat după momentul unificării urbei, reprezentând un cap de pod aflat în oglindă cu Piaţa Unirii.
18 Decembrie 2016, 10:51
Bihoreanul tipărit
De săptămâna trecută, câteva sute de orădeni sunt părtaşi la o revoluţie a sistemului local de salubritate. RER Ecologic Service a finalizat o investiţie de peste 140.000 euro de amenajare a zece platforme subterane pentru colectarea deşeurilor. În fiecare astfel de incintă, containerele au fost îngropate sub pământ, iar la suprafaţă au rămas doar nişte recipiente mai discrete, prin care orădenii aruncă deşeurile. Scutindu-i pe locatari şi trecători deopotrivă de o dublă neplăcere: disconfortul vizual şi cel olfactiv.
Bihoreanul tipărit
Aveţi restanţe la factura de apă, încălzire sau gunoi? Plătiţi-le rapid, altfel vă puteţi trezi executaţi silit! Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice a fost modificată, aşa că de-acum înainte facturile aferente acestor servicii sunt considerate titluri executorii, ceea ce înseamnă că neplata lor poate duce automat la executare, fără a mai fi necesar un proces în instanţă pentru acest demers.
17 Decembrie 2016, 12:41
Bihor
S-a dat startul manifestărilor de sărbători, duminică seară, în centrul Oradiei. Peste 200 de persoane au participat, în faţa bisericii Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii, la aprinderea primei lumânări din cele patru care formează coroniţa de Advent, de data aceasta o construcție înaltă de peste un metru. Evenimentul, organizat de Asociaţia Sfântul Ladislau, este o premieră pentru oraşul de pe Criş.
Oradea noastră
Frumuseţea Munţilor Apuseni, resursele balneare din Băile Felix şi Băile 1 Mai, Cetatea, clădirile de patrimoniu şi celelalte atracţii turistice din Oradea, zona viticolă a Văii Ierului, la care se adaugă diversitatea tradiţiilor şi a manifestărilor culturale din tot judeţul, fac din Bihor o destinaţie unică în întreaga zonă transfrontalieră.
27 Noiembrie 2016, 18:01
Ne enervează
Când nu distrug bănci sau alte obiecte de mobilier stradal, vandalii din Oradea sunt obsedaţi de igluurile în care cetăţenii depun deşeurile reciclabile. În ultimele săptămâni, mai multe astfel de recipiente au fost incendiate.
27 Noiembrie 2016, 15:03
Oradea noastră
Perdeaua verde de pe şoseaua de centură a Oradiei a fost completată, în luna noiembrie, cu peste 700 de arbori, anunţă Primăria. Plantările s-au făcut începând de la strada Ştefan cel Mare până la podul CFR, strada Ogorului şi strada Ceyrat.
27 Noiembrie 2016, 13:24
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.2161 RON
  • 1 EUR = 4.4927 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON