URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 IUNIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mi se pare normal ca unii actori să protesteze că filarmoniștii au lefuri mai mari, după ce au primit majorări de 50%. De mai multă vreme, Traian Bodea, vicele de la Consiliul Județean, instituţia ce păstorește Teatrul și Filarmonica, a observat că, la ce salarii au artiștii, aceștia ar trebui să cânte şi în spaţii publice, chestie care i-a atras o cantitate importantă de sudalme.
Zic şi eu
Noul Grindeanu, cel de după mazilire, şi-a spus prima frază memorabilă pe Facebook, mediul de comunicare despre care Dragnea susţinea în 2014 că a fost utilizat de americani pentru a-l pune pe Iohannis preşedinte în dauna "prietenului meu Victor Ponta" şi pe care PSD l-a demonizat anul acesta din pricina protestatarilor #rezist. 
Cum a fost?
"Pietonii ăştia-s nebuni! Inconştienţi! Uită-te la ei cum se aruncă pe trecere fără să se uite! Aşa, bă! Nu te asigura, că eşti făcut din fier!". Aţi ascultat un conducător auto ales la întâmplare din trafic. "Şoferii din ziua de azi sunt nişte criminali! Sunt în stare să se urce pe trotuar să ne omoare. Băăă, unde te grăbeşti? Nu vezi că e trecere de pietoni, boule?". Aceasta a fost replica probabilă a unui pieton supărat. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre noua versiune de mobil a site-ului eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
În această perioadă de criză politică la nivel guvernamental, revin în discuție ipotezele în care poate înceta madatul guvernului acordat în urma votului de investitură din parlament. În urma revizuirii din 2003, Constituția României este mult mai strictă cu privire la situațiile în care poate înceta acest mandat, primul ministru neputând fi revocat nici de președinte și, cu atât mai puțin, de partidul care l-a propus.
Bihoreanul la medic
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale, şi stenozele ureterale din tuberculoza renală. 
Psihologul Bihoreanului
Cunoscute în limbaj popular drept "fetişuri", parafiliile sunt impulsuri sexuale regulate şi intense, fantezii şi comportamente sexuale legate de persoane, părţi ale corpului, obiecte, suferinţa sau umiliera altora sau a sinelui şi alte asemenea comportamente sau fantezii care ies din ceea ce este considerat drept "normă". Printre cele mai cunoscute parafilii se numără sadismul și masochismul.
Oradea noastră
Un nou studiu Storia.ro pune Oradea în fruntea ţării. Conform unui sondaj realizat de această platformă, Oradea, Braşov şi Miercurea Ciuc sunt oraşele cu cel mai bun acces la facilităţi de recreere, adică spaţii verzi, terenuri de sport şi activităţi culturale.
22 Iunie 2017, 19:25
Oradea noastră
Orădenii îşi dezvoltă simţul ecologic! Din ianuarie până în luna mai, utilajele operatorului licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, au dus la staţia de sortare a deşeurilor mult mai multe materiale reciclabile decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că tot mai numeroşi locuitori au înţeles mesajul pe care Primăria şi RER îl transmit constant: colectarea selectivă a deşeurilor este o necesitate, nu un moft.
21 Iunie 2017, 11:39
Oradea noastră
Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru firme. Săptămâna trecută, agenţii Poliţiei Locale Oradea au verificat dacă societăţile comerciale se achită de această sarcină şi au constatat că numeroase companii profită de facilitatea oferită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care colectează gratuit deşeurile reciclabile, şi aruncă în aceste recipiente inclusiv deşeurile menajere. Într-o singură zi, agenţii au amendat 21 de firme!
19 Iunie 2017, 17:45
Oradea noastră
Ţarcurile pentru containere amenajate de RER Ecologic Service au fost ţinta hoţilor, săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri. 33 de asemenea incinte, toate din Rogerius, au rămas fără bateriile fotovoltaice care alimentează sistemul automat de închidere.
19 Iunie 2017, 13:32
Bihor
Ţarcurile cu containere amenajate de RER Ecologic Service în Oradea au fost ţinta hoţilor, în noaptea de joi spre vineri. 33 de astfel de incinte, toate din Rogerius, au rămas fără bateriile fotovoltaice care alimentează sistemul automat de închidere, hoţii dispărând fără urmă.
16 Iunie 2017, 15:37
Bihor
Primăria vrea să transforme strada Barcăului într-un coridor verde al cartierului Ioşia. Municipalitatea speră că va obţine 14 milioane de lei din fonduri nerambursabile europene, pentru a amenaja pe această stradă 3 hectare de spaţii verzi şi alte două de terenuri de sport.
13 Iunie 2017, 19:09
Oradea noastră
Una dintre cele mai vechi organizaţii de mediu din Bihor, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, promite să reînvie. După câţiva ani de inactivitate, ONG-ul are din luna ianuarie un nou preşedinte. Vechi jurnalist cu preocupări ecologiste, Florin Budea îşi doreşte ca asociaţia pe care o conduce să vegheze la protejarea mediului în judeţ, să-i înveţe pe oameni de ce este nevoie de ecologişti, dar şi să tragă de mânecă autorităţile locale atunci când acestea uită că omenirea va avea un viitor sănătos doar ocrotind natura. "Tot ce faci pentru natură faci pentru copiii şi nepoţii tăi", în interviul acordat BIHOREANULUI.
11 Iunie 2017, 19:59
Oradea noastră
Cercetarea bitumurilor i-a permis lui Váradi Ernest să realizeze mai multe tipuri de produse destinate construcţiei de drumuri, dar şi produse cosmetice, larg apreciate în America şi Asia. El este, de asemenea, inventatorul polimerilor, dar a fost nevoit să-şi cedeze descoperirile Elenei Ceauşescu.
11 Iunie 2017, 16:52
Oradea noastră
În tot oraşul sunt patru piane la care elevii şi studenţii pot să exerseze. Acum mai au o pianină în Parcul Libertăţii. Fără să-i cheme cineva, tinerii au stat la coadă ca să cânte. Unii dintre ei vin zilnic la aceeaşi oră, iar domni şi doamne care nu-i cunoşteau până acum vin special să-i asculte. Dacă veţi veni să-i vedeţi, îi veţi găsi pe toţi frumos îmbrăcaţi, cu zâmbetul pe buze...
11 Iunie 2017, 13:44
Bihoreanul tipărit
Orădeni, fiţi mândri de oraşul vostru! Brașov, Oradea și Cluj-Napoca sunt considerate cele mai curate orașe din România, conform unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro. Peste 6.300 orădeni au răspuns unui chestionar privind nivelul de curăţenie din oraşul şi cartierele în care locuiesc, oferind calificative bune urbei. Vezi aici o analiză a acestui sondaj!
10 Iunie 2017, 14:29
Oradea noastră
Dacă sunt depuse corect, în recipientele anume dedicate, deşeurile reciclabile ale orădenilor pot ajunge încă o dată în casele noastre. Bineînţeles, într-o formă nouă! Colectarea selectivă a deşeurilor înseamnă că, după ce este adunată de muncitorii RER Ecologic Service din containere, igluuri sau saci galbeni, aşa-numita fracţie uscată este transportată în staţia de sortare din Episcopia, unde resturile sunt separate pe categorii şi culori, balotate şi expediate firmelor specializate în transformarea lor în materie primă.
09 Iunie 2017, 19:13
Oradea noastră
Clădirile de pe strada Iosif Vulcan 4-6, strada Republicii 31 şi Piaţa Ferdinand 3 se vor îmbrăca în schele. Primăria orădeană a semnat contractele pentru reabilitarea faţadelor celor trei clădiri, câştigătoarea licitaţiei fiind asocierea unei firme ungureşti cu una din Aleşd.
Bihoreanul tipărit
Planul Oradiei pentru situaţii de urgenţă inventariază 12 riscuri majore pentru siguranţa locuitorilor, de la inundaţii şi viituri la incendii şi cutremure. Află detalii!
08 Iunie 2017, 13:55
Ne enervează
Parcul Libertăţii, unul dintre cele mai frumoase din Oradea, ar mai trebui vizitat din când în când şi de angajaţii Primăriei. Nu de alta, dar în timp ce florarii de la chioşcul de lângă pod îmbogăţesc zona cu plante colorate, ba chiar şi o filigorie cu o pianină, o bancă din jur a fost ruptă.
06 Iunie 2017, 10:48
Oradea noastră
În anii ’20-’30, odată cu extinderea zonei de case către vestul oraşului, a început delimitarea unui nou drum, azi Bulevardul Dacia. Până atunci, se putea ajunge spre frontieră numai prin satul Episcopia. Într-o primă fază, noua arteră străbătea o parte a curţilor, nu ieşea în afara oraşului şi purta numele strada Vasile Stroescu...
28 Mai 2017, 17:12
Oradea noastră
"Natura şi educaţia sunt asemănătoare, căci educaţia îl transformă pe om şi, prin această transformare, creează natura", spunea filosoful grec  Democrit. Pornind de la această idee, consider că a sosit momentul să facem paşi concreţi în a promova şi a conştientiza protecţia mediului. Pentru ca noi şi generaţiile viitoare să avem un mediu curat şi sănătos, trebuie să ne schimbăm obiceiurile.
28 Mai 2017, 14:00
Oradea noastră
Trecând prin pasajele subterane ale oraşului, mulţi orădeni s-au întrebat, cu siguranţă, cine e tânăra delicată care, folosindu-se de o chitară şi de vocea puternică, dă culoare cenuşiului acestor goluri de sub şosele. Este Ioana Butnăraşu, o orădeancă de 26 de ani care se declară fericită cântând pentru trecătorii necunoscuţi. Ar putea s-o facă în pub-uri sau pe scenele unor festivaluri, dar preferă străzile. "Aici mă simt liberă", explică ea.
28 Mai 2017, 10:48
Oradea noastră
Ca să scape oraşul de depozite clandestine de gunoaie şi ca să stimuleze orădenii să colecteze selectiv deşeurile, Primăria şi RER Ecologic Service amenajează în zona cimitirului municipal un centru de colectare unde cetăţenii vor putea arunca gratuit deşeuri vegetale, reciclabile, electrice şi chiar resturi din construcţii. O astfel de platformă, amenajată pe cheltuiala RER Ecologic Service, este o premieră pentru România!
28 Mai 2017, 09:45
Oradea noastră
Braşov, Oradea şi Sfântul Gheorghe sunt considerate cele mai curate oraşe din România, conform unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro. Peste 6.300 de orădeni au răspuns unui chestionar privind nivelul de curăţenie din oraşele şi cartierele în care locuiesc, oferind calificative bune urbei de pe Crişul Repede.
24 Mai 2017, 18:24
Jos pălăria
În timp ce dispariţia pădurilor din Parcul Natural Apuseni se vede din satelit, 25 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Rieni, însoţiţi de profesori, au încercat să declanşeze schimbarea.
24 Mai 2017, 13:35
Oradea noastră
De acum înainte, Oradea va primi sfaturi despre cum să recicleze deşeurile de la reprezentanţii altor oraşe din lume ce compun reţeaua Zero Waste Cities, din care fac parte inclusiv localităţi ce şi-au propus ca în decurs de patru ani să atingă o rată de reciclare de 80%. Scopul Oradiei nu e chiar atât de ambiţios, municipalitatea propunându-şi ca în primă fază doar să respecte ţintele anuale privind reducerea cu 15% a cantităţilor de deşeuri ce ajung la groapa de gunoi.
24 Mai 2017, 10:19
Jos pălăria
După ce a umplut Parcul Libertăţii din Oradea cu mii de lalele colorate, pe propria cheltuială, florarul Marius Sabău, care are chioşcul Florius Art din parc, umple locul şi cu muzică. Tot pe banii lui, orădeanul a făcut la comandă o pianină, pe care a montat-o într-o filigorie din parc, şi aceasta făcută tot de el. "Ca să aibă elevii şi studenţii unde să exerseze", îşi explică Marius gestul filantropic.
23 Mai 2017, 18:18
Burta pe carte
Elevii Liceului Teoretic Friedrich Schiller din Oradea dedică săptămâna Şcolii altfel ecologiei. Ca să atragă atenţia asupra poluării şi importanţei colectării selective a deşeurilor, ei s-au dat, luni, cu o plută făcută din PET-uri pe apele Crişului Repede, iar marţi fac ei înşişi curăţenie pe malurile râului.
23 Mai 2017, 11:59
Bihor
Sala mare a Primăriei va găzdui pe 25 mai, de la ora 17, o dezbatere pe tema unui proiect de lege iniţiat de parlamentarii USR, pentru combaterea poluării olfactive. Politicienii vor să supună votului Parlamentului o lege care să clarifice cum şi în ce context pot funcţiona firmele care emană mirosuri neplăcute şi nesănătoase, astfel încât să nu îi afecteze pe cei care locuiesc în vecinătatea lor.
22 Mai 2017, 12:20
Bihoreanul tipărit
Oradea se inundă la fiecare ploaie mai serioasă deoarece extinderea reţelei de canalizare pluvială nu a ţinut pasul cu urbanizarea accelerată din ultimii ani. Casele din strada Ciheiului, curţile din Gheorghe Doja, beciurile blocurilor de pe Italiană şi toate zonele mai joase din oraş sunt inundate de ploile torenţiale de primăvară, care au provocat şi Universităţii pagube de peste 100.000 euro.
22 Mai 2017, 10:52
Oradea noastră
De acum înainte, Oradea va primi sfaturi despre cum să recicleze gunoaiele de la reprezentanții oraşelor din reţeaua Zero Waste Cities, printre care se numără şi localităţi care şi-au propus ca în decurs de 4 ani să recicleze 80% din gunoaiele produse. Scopul Oradiei nu este atât de ambiţios, oraşul de pe Crişul Repede propunându-şi doar să respecte ţintele anuale de reducere cu 15% a deşeurilor aruncate la groapa de gunoi. Printre măsurile care se iau în calcul sunt introducerea unor tarife în funcţie de cantitatea sau volumul deşeurilor aruncate ori impunerea obligaţiei ca fiecare orădean să colecteze deşeurile în patru fracţii.
18 Mai 2017, 16:22
Bihor
Ca să scape oraşul de mormane clandestine de gunoaie, dar şi ca să îi stimuleze pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile, Primăria Oradea şi operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service amenajează, lângă cimitir, un centru de colectare unde orădenii vor putea arunca gratuit deşeuri vegetale, reciclabile, electrice ori chiar din construcţii. Estimările municipalităţii sunt că platforma va fi funcţională de la jumătatea lunii septembrie.
18 Mai 2017, 13:21
Oradea noastră
Cu puţină atenţie, orice orădean observă că pe strada Republicii 73 şi peste drum, la numărul 50, există două clădiri aproape identice. Sunt Palatele Gerliczy, a căror istorie se leagă de cea a baronului Gerliczy István. 
13 Mai 2017, 17:31
Oradea noastră
E surprinzător cum încă există mulți orădeni care nu au vizitat Grădina Zoologică de la redeschiderea ei. E și mai surprinzător că încă sunt concitadini care nu știu că a fost modernizată și nu mai este un loc terifiant pentru animale. Nu! Acum Grădina Zoologică din Oradea e o oază deschisă, cu dublul spațiului vechii grădini, în care familiile se pot plimba liber și admira animale îngrijite în condiții mult mai apropiate de cele naturale.
12 Mai 2017, 13:50
Oradea noastră
În epoca vitezei, când toată lumea vrea ca statul la coadă să fie o amintire tristă, societăţile care furnizează servicii de utilitate publică s-au adaptat. Orădenii îşi pot plăti online, simplu şi rapid, impozitele, amenzile, facturile de apă şi canalizare, salubritate, electricitate şi termoficare şi să-şi urmărească, printr-un simplu click, datoriile. Ultima intrată în "liga online" este societatea Termoficare...
12 Mai 2017, 12:50
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1096 RON
  • 1 EUR = 4.5915 RON
  • 1 HUF = 0.0149 RON