URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 23 MARTIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
În "cel mai sigur oraş din ţară", un individ răneşte un bărbat şi îşi execută cu sânge rece iubita. Deşi autorităţile ştiau încă de la amiază numele criminalului şi maşina cu care se deplasa, nu i-au dat semnalmentele decât spre seară. Nepermis de târziu.
Zic şi eu
Discutăm discuţii. Cam asta-i concluzia după anunţul UDMR Bihor de joia trecută, că s-a pus de-un nou protocol între preşedintele organizaţiei, Cseke Attila, şi omologii săi de la trei din celelalte patru partide parlamentare: Ioan Mang (PSD), Traian Bodea (ALDE) şi Cristian Rusu (USR). Liberalul Ilie Bolojan, deşi s-a întâlnit cu toţi, n-a semnat actul.
Cum a fost?
Tipul care mi-a povestit întâmplarea neverosimilă de mai jos era, acum câteva zile, acasă cu soţia şi cu câţiva prieteni veniţi în vizită. În timp ce stătea la palavre cu amicii, atenţia i-a fost atrasă de o maşină care tocmai parca în faţa casei sale. Curios, a ieşit în întâmpinare. Din automobil au coborât un bărbat şi o femeie...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aveți încredere în noul Guvern al României?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
Curtea observă că, în cazul măsurii preventive a arestului la domiciliu, legiuitorul permite luarea din nou a acesteia faţă de persoana care a mai fost supusă anterior unei măsuri preventive privative de libertate fără a reglementa obligaţia existenţei unor temeiuri noi în acest caz. Or, având în vedere că măsura preventivă a arestului la domiciliu este o măsură similară celei a arestului preventiv, având natura unei măsuri preventive privative de libertate, Curtea apreciază că aceasta trebuie însoţită de aceleaşi garanţii precum acelea prevăzute în cazul măsurii preventive a arestului preventiv.
Bihoreanul la medic
Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex (cu excepţia perioadei dintre pubertate şi 25 de ani, când apare în 2/3 din cazuri la bărbaţi).
Psihologul Bihoreanului
Mulţumită Hollywood-ului şi conştiinţei comune, în mintea oamenilor din ziua de azi s-au instalat o serie de mituri legate de psihologie. În acest articol vom discuta despre câteva dintre ele şi vom vedea cum părerea lumii diferă de realitate.
Bihor
Întreg mapamondul a sărbătorit, miercuri, Ziua Apei, iar tema aleasă pentru celebrarea din acest an este cea a apelor uzate şi cât de importantă este epurarea lor. Cu această ocazie, şefii Companiei de Apă Oradea au explicat cum sunt curăţate apele adunate din reţelele de canalizare ale oraşului şi cum, în 2016, au ajuns în Crişul Repede 27 de milioane de metri cub de apă epurată.
Jos pălăria
Zeci de voluntari, cei mai mulţi dintre ei angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi elevi de şcoală generală din oraş, au animat, marţi la prânz, promenada de pe malul drept al Crişului Repede, între podurile Ferdinand şi Decebal. În urma unui apel pe Facebook, voluntarii au plantat flori în jardinierele de pe mal.
Oradea noastră
După ce pe grupul de Facebook "Oradea suntem noi" a fost lansată ideea ca orădenii să "adopte" ghivecele de pe malul drept al Crişului Repede, între podurile Ferdinand şi Decebal, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Primăria Oradea au anunţat că susţin proiectul. Instituţiile vor asigura pământul de flori necesar şi vopseaua pentru jardiniere, în timp ce orădenii sunt aşteptaţi marţi să aducă florile pe care le vor sădi.
19 Martie 2017, 16:48
Oradea noastră
Ce ai făcut tu azi pentru mediu? Chiar așa, ce ai făcut după ce ai criticat că malurile apelor sunt sufocate de deșeuri, după ce ai constatat că vecinii nu aruncă selectiv deșeurile și după ce, evident, ai găsit vreo două-trei exemple de bune practici din alte țări? Concret, ce ai făcut pentru mediu? Dar pentru ape?
19 Martie 2017, 14:40
Bihoreanul tipărit
Fie că este vorba de curţile şi grădinile caselor sau de spaţiile verzi care înconjoară blocurile, toate prind din nou viaţă primăvara. Ca să crească frumos, dar şi să aibă randament, plantele trebuie însă întreţinute cu grijă. Daniel Boţa, administratorul magazinelor Danvert, specializate în comercializarea materialului semincer şi a altor produse agricole, explică lucrările necesare în această perioadă pentru ca toate să meargă din plin. "Oamenii caută ambalajele frumoase, nu soiurile gustoase", mai spune el.
19 Martie 2017, 10:34
Bihoreanul tipărit
Casa Roth, situată pe strada Vasile Alecsandri nr. 3, aparține stilului arhitectural art-nouveau. Edificat în anul 1912, imobilul a fost ultima realizare a arhitectului Mende Váler în Oradea şi unul dintre ultimele palate construite în centrul orașului înaintea Primului Război Mondial. Denumirea clădirii provine de la proprietarul său, Róth Henric, care avea şi un magazin de îmbrăcăminte la parter. 
18 Martie 2017, 11:41
Oradea noastră
În următorii trei ani, de îngrijirea şi amenajarea parcurilor, spaţiilor verzi şi scuarurilor din jumătatea de oraş aflată pe malul stâng al Crişului Repede, adică loturile I şi II, se va ocupa RER Ecologic Service. Licitaţia pentru adjudecarea acestei activităţi s-a încheiat săptămâna trecută, RER fiind desemnată să răspundă de trei din cele patru loturi în care a fost împărţit oraşul.
17 Martie 2017, 12:32
Bihor
Primăria Oradea a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor de reamenajare a trotuarului cuprins între magazinul Crişul şi Corso. Licitaţia a fost adjudecată de o asociere de patru firme, pentru preţul de 2,3 milioane lei, lucrările trebuind să fie gata în patru luni.
15 Martie 2017, 18:45
Oradea noastră
Obligaţie instituită prin lege, colectarea selectivă a deşeurilor este încă o necunoscută pentru mulţi orădeni. O recunosc chiar preşedinţii asociaţiilor de proprietari din oraş, care spun că, deşi pun afişe în scările blocurilor şi le explică vecinilor că trebuie să-şi separe deşeurile în fracţie umedă (nereciclabilă, gunoi menajer) şi fracţie uscată (materiale revalorificabile), mulţi dintre aceştia ignoră mesajul. Fie pentru că nu au înţeles importanţa reciclării, fie pentru că nu vor...
15 Martie 2017, 12:38
Jos pălăria
De Ziua Internaţională a Râurilor, aproximativ 130 de voluntari au făcut, voluntar, curăţenie în apa şi pe malurile Crişului Repede, între podurile Decebal şi Densuşianu. În total, voluntarii au umplut 550 de saci, de 100 de litri cei mai mici, semn că râul Oradiei se îneacă în multe gunoaie.
Oradea noastră
Ca în fiecare primăvară şi toamnă din ultimii ani, campania de curăţenie generală pe care o organizează Primăria Oradea şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, se întinde pe o perioadă de şase săptămâni, interval suficient pentru ca orădenii să se debaraseze, fără a plăti nimic, de toate obiectele de uz casnic (piese de mobilier, mochete, covoare, uşi, geamuri ori alte obiecte de mari dimensiuni) şi de resturile vegetale rămase în urma dereticării caselor, curţilor şi grădinilor.
14 Martie 2017, 13:15
Oradea noastră
Orădenii sunt chemaţi la o acţiune de muncă voluntară pentru înfrumuseţarea oraşului. În grupul de Facebook „Oradea suntem noi”, un orădean a lansat o provocare: cetăţenii oraşului să „adopte” câte un ghiveci de pe malul drept al Crişului Repede, între podurile Sf. Ladislau şi Decebal.
14 Martie 2017, 09:50
Oradea noastră
Pe 14 martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Râurilor, ocazie cu care orădenii sunt chemaţi să cureţe gunoaiele din Crişul Repede. Acţiunea este organizată de mai multe ONG-uri locale, care aşteaptă alături de ele cât mai mulţi voluntari.
09 Martie 2017, 17:40
Oradea noastră
Firmele RER Ecologic Service şi Adenandra au câştigat licitaţiile pentru amenajarea, îngrijirea, modernizarea, extinderea şi executarea lucrărilor specifice spaţiilor verzi din trei loturi orădene, organizate acum de Primărie. Muncitorii de la Adenandra vor îngriji zonele verzi din perimetrul cuprins între Decebal şi Podgoria, în timp ce angajaţii de la RER pe cele din cartierele Ioşia, Cantemir, Nufărul, Velenţa, Dragoş Vodă. Zona Rogerius, Oncea şi Episcopia este de asemenea în grija RER, în urma unei licitaţii de acum doi ani.
06 Martie 2017, 18:42
Oradea noastră
În perioada interbelică, Oradea s-a extins cu câteva noi cartiere organizate după modelul american al străzilor paralele şi perpendiculare, realizate în urma reformei agrare din 1921, când au fost împărţite loturi pentru construirea de case. Unul din aceste cartiere a fost Râtul Comandantului, aflat în sudul oraşului, între actualele străzi Armatei Române şi Dimitrie Cantemir.
05 Martie 2017, 16:12
Oradea noastră
Suntem oare o națiune de nesimțiți? Încercând să înțelegem mai de aproape ce se întâmplă cu cei așa-zis nesimțiți vom constata că, dincolo de spoiala de agresivitate defensivă, adică tupeu, este ceva rațional: anticiparea faptului că la fel ar face și alții. Dacă vedem astfel gesturile neplăcute ale multor compatrioți, acestea ni se vor părea un pic mai logice. Numai un fraier se poartă ca un mielușel într-o lume de hiene.
05 Martie 2017, 14:21
Ne enervează
Ca să facă economii, de la începutul lunii februarie Primăria orădeană a reziliat contractele pentru paza parcurilor. Urmările se văd în Parcul Liniştii, unde terenul sintetic pentru joacă a început să dispară pe bucăţi.
Oradea noastră
O obligaţie pentru toţi orădenii, colectarea selectivă este încă nerespectată de mulţi dintre locuitorii oraşului. Ce nu ştiu orădenii care nu separă deşeurile menajere de cele reciclabile este că, aruncând deşeurile la întâmplare, compromit şi efortul vecinilor lor, dar mai ales şansa ca tarifele de salubritate să rămână la nivelul actual. Cu cât vor arunca mai multe gunoaie la halda ecologică, orădenii vor plăti mai mult...
05 Martie 2017, 12:03
Oradea noastră
De peste 20 de ani, Attila Nagy stă cu ochii spre cer. Nu fără vreun scop, ci observând cu atenţie păsările în zbor. Specialist în ornitologie, e pasionat de când se ştie de natură, dar mai ales de păsări, motiv pentru care şi-a abandonat meseria de bijutier pentru a se dedica exclusiv proiectelor unei organizaţii anume înfiinţate pentru protecţia păsărilor - Milvus. De altfel, Attila a şi devenit preşedintele filialei orădene a organizaţiei, preluând de curând, alături de altele, custodia Parcului Natural Cefa. Specialiştii asociaţiei rămân atenţi, însă, şi la zburătoarele din Oradea şi din celelalte zone ale judeţului, fiind, de altfel, singurii care se ocupă cu monitorizarea acestora.
04 Martie 2017, 18:55
Oradea noastră
Palatele Stern, Moskovits Miksa şi Apollo, ale căror urme de bătrâneţe sunt îndepărtate de meşterii care le renovează, prind o nouă viaţă. Alături de alte clădiri din centrul istoric al oraşului, cele trei imobile au intrat în programul multianual de reabilitare demarat de Primărie, ce prevede ca proprietarii să fie scutiţi de cheltuielile pentru realizarea proiectului şi de o cincime din contravaloarea lucrărilor. În plus, proprietarii achită contribuţiile proprii pentru executarea acestora în rate, fără dobândă, timp de cinci ani, perioadă în care sunt scutiţi şi de plata impozitului pe clădire. O afacere din care câştigă şi ei, şi oraşul.
04 Martie 2017, 09:54
Bihor
Un interesant studiu de istorie locală a fost cuprins de inginerul şi profesorul orădean Alexandru Pop într-o carte, "Cuibul ocrotit de foc", lansată marţi exact în locul despre care volumul vorbeşte: Cetatea Oradea. Cu o îndrăzneală întemeiată pe propriile cercetări, Pop îi contrazice pe istoricii care au spus că în fortăreaţă exista un depozit de muniţii şi spune că aici funcţiona de fapt o pulberărie, adică un atelier de muniţii. Autorul povesteşte şi tragicul episod din 14 august 1660, când o explozie devastatoare a înlesnit cucerirea Cetăţii de către turci.
01 Martie 2017, 10:10
Oradea noastră
Orădenii care au de aruncat deşeuri electrice sau electronice pot scăpa de ele, gratuit, sâmbătă. Containerele fixe pentru colectarea lor, cinci anume amplasate în Oradea, vor fi deschise între orele 8 şi 18.
28 Februarie 2017, 16:32
Oradea noastră
Aproape 400 dintre incintele metalice ce adăpostesc containerele pentru deşeuri au deja sisteme de închidere automate, alimentate cu energie solară. Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi-a asumat închiderea tuturor celor 530 de incinte din oraş până în luna septembrie a acestui an. Cum mai bine de jumătate dintre ţarcuri au fost deja dotate cu noul sistem, probabil investiţia va fi finalizată înainte de termen.
28 Februarie 2017, 13:21
Oradea noastră
După o iarnă parcă fără sfârşit au răsărit cei dintâi ghiocei, semn că primăvara bate la porţile oraşului. Pentru că e anotimpul înnoirii, Primăria Oradea şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, le dau orădenilor ocazia să-şi primenească grădinile şi casele, în prima săptămână a lunii martie dând startul unei noi campanii de curăţenie generală. De-a lungul acesteia, timp de şase săptămâni, localnicii vor putea inclusiv să scape, gratuit, de deşeurile voluminoase şi vegetale.
28 Februarie 2017, 11:18
Burta pe carte
O sută de familii orădene vor învăţa, timp de o lună, de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, cum să risipească apa cât mai puţin. Sfaturile le vor primi copiii din aceste familii, care le vor spune apoi şi părinţilor, ba chiar vor ţine un Jurnal de familie, în care vor povesti câtă apă curge în casele lor.
Oradea noastră
În această primăvară, în Oradea vor fi montate 350 de noi bănci de odihnă. Primăria a demarat procedura de achiziţie a acestora, băncile urmând să fie amplasate pe străzi din tot oraşul, inclusiv pe bulevardul Dacia ori străzile Bumbacului, Transilvaniei, Tuşnadului.
22 Februarie 2017, 13:25
Oradea noastră
Se pregătesc plantările de primăvară. Municipalitatea a demarat procedura de achiziţie a 208 arbori foioşi cu circumferinţa de minim 24 de centimetri şi înălţimi de peste 4 metri. Copacii urmează să fie plantaţi în parcurile şi zonele verzi din oraş până la 30 aprilie.
20 Februarie 2017, 14:40
Oradea noastră
Banii sunt, proiecte să fie! Angajaţii Zonei Metropolitane Oradea vor finaliza până la sfârşitul lunii martie Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, în baza căreia municipalitatea vrea să atragă finanţări europene de 36 milioane euro. "Avem aceşti bani rezervaţi, trebuie doar să depunem proiecte", spune primarul Ilie Bolojan, care îşi doreşte, între altele, un tunel subteran pe sub Bulevardul Magheru, trei parcări supraetajate în zona centrală şi o zonă verde de-a lungul străzii Barcăului.
19 Februarie 2017, 19:58
Bihoreanul tipărit
Azi un cartier al Oradiei, Olosigul a fost pe vremuri un sat, atestat prima dată în anul 1184, iar în 1215 sub denumirea Satul Latinilor. Denumirea demonstrează că locul a fost ocupat de italieni, care îl împărţiseră în două aşa-zise cartiere: Padua şi Bologna. Aşa cum Várad (Oradea) avea în centrul său o fortificaţie, şi Olosigul avea o cetate, localizată în partea sudică, pe malul Crişului...
19 Februarie 2017, 18:17
Bihor
Primăria Oradea a inventariat aparatele din 57 de spaţii de joacă dintre cele 97 de pe raza municipiului. Cele 7 locuri de joacă identificate cu defecţiuni sau vandalizări vor intra în reparaţii înainte de venirea primăverii. Nisipul din locurile de joacă va fi înlocuit în cursul lunii aprilie.
19 Februarie 2017, 17:08
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.2286 RON
  • 1 EUR = 4.5631 RON
  • 1 HUF = 0.0148 RON