URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 18 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, fostul ministru Cseke Attila a rostit câteva fraze cu referire directă la primarul Ilie Bolojan. Citez: "Suntem pregătiţi să ajutăm, dar nu ca slugi, ci ca orădeni maghiari dornici de a face ceva constructiv".
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, în martie, Pásztor şi secunzii săi, Ioan Mang şi Traian Bodea, se înghesuiau în poză cu directorul Aeroportului şi cu un oficial Ryanair, împăunându-se cu deschiderea primelor zboruri din Oradea spre Europa, către Barcelona şi Milano. Pásztor chiar se lăuda că a rezolvat personal contractele, într-o noapte, cu reprezentantul în România al companiei. Din toamnă, Oradea rămâne fără nicio cursă externă, revenind la situaţia anterioară, cu 0 (zero) legături europene.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prietenii mei iubesc folclorul românesc și portul popular și dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce și-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o și pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănțăuși profesioniști. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureș sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine știe că nu e chiar așa.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Oradea noastră

Tu colectezi selectiv? RER Vest îndeamnă orădenii să sorteze deşeurile înainte de a le arunca
Oradea noastră
Ca toate oraşele europene, în fiecare an Oradea trebuie să împuţineze cantităţile de deşeuri abandonate la halda oraşului, obiectiv care poate fi atins doar prin reciclarea celor ce pot fi refolosite. Iar condiţia principală a reciclării este colectarea selectivă. Regulile pe care oamenii trebuie să le respecte sunt, de altfel, foarte simple...
16 Martie 2018, 10:28
e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
Jos pălăria
Clopoţelul sună, începe ora de română. Elevii se aşază în bănci, îşi scot telefoanele mobile, pornesc conexiunea la internet şi încep să rezolve exerciţii de gramatică. Nu este o scenă imaginată, ci una adesea întâlnită la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna. Orădeanca Mirela Tanc este unul dintre cei mai inovativi profesori din lume, predând limba română cu... aplicaţii şi jocuri.
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Szacsvay Imre
Oradea noastră
Născut în satul bihorean Şauaieu în 1818, Szacsvay Imre s-a consacrat în meseria de avocat, în apogeul carierei sale fiind şi politician. Se întâmpla în perioada Revoluţiei de la 1848, când etniile de pe teritoriul vechiului Imperiu Habsburgic, din care făcea parte şi Bihorul, cereau drepturi politice, o viaţă mai bună şi chiar independenţa faţă de Viena. 
14 Martie 2018, 10:22
RER Vest, la datorie! În Oradea, iarna nu a luat operatorul prin surprindere
Oradea noastră
Chiar dacă în Oradea a ajuns cu o întârziere de câteva luni, zăpada căzută peste oraş în urmă cu două săptămâni nu i-a luat prin surprindere pe cei responsabili. În săptămâna 26 februarie - 4 martie, la comanda Primăriei, utilajele operatorului licenţiat RER Vest au ieşit de mai multe ori pe trasee.
13 Martie 2018, 15:34
Ne enervează: Starea în care a ajuns Parcul Brătianu (FOTO)
Ne enervează
Primăvara este după colţ, dar nu toate parcurile Oradiei sunt pregătite pentru amatorii de plimbări în aer liber. În Parcul Brătianu, de pildă, firele de iarbă au fost acoperite cu noroi şi nici băncile nu sunt în cea mai bună stare, multe fiind rupte.
Oradea sufocantă: Măsurătorile arată că în ultimele două luni aerul oraşului a fost foarte poluat, îndeosebi în Rogerius
Oradea noastră
Vi se pare că aerul pe care îl respiraţi pe străzile Oradiei adeseori vă îneacă? Cel mai probabil nu este o simplă impresie! Datele culese de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor arată că în ultimele două luni aerul oraşului a fost foarte poluat, îndeosebi în zona centrală. De vină, spun specialiştii, sunt atât condiţiile meteorologice, mai precis norii care nu permit dispersia pulberilor în atmosferă, cât şi maşinile din trafic, tot mai multe...
12 Martie 2018, 13:23
Bijuterie şlefuită: Cu o investiţie de 6 milioane euro, Palatul Baroc din Oradea îşi va recăpăta strălucirea (FOTO)
Oradea noastră
La Palatul Baroc se munceşte zi-lumină! Cunoscutul monument istoric din Oradea, ridicat între anii 1762 şi 1776 la iniţiativa episcopului Ádám Patachich, cu ajutorul arhitectului de la curtea imperială a Mariei Tereza, este reabilitat din temelii, investiţia fiind una majoră, în valoare de peste 6 milioane euro.
Prietenul câinilor: Orădeanul Alexandru Bondar şi căţeluşa sa au ajuns campioni mondiali la dresaj (FOTO)
Oradea noastră
Pentru orădeanul Alexandru Bondar, câinii reprezintă, fără pic de îndoială, cei mai fideli prieteni. "Sunt cei mai dezinteresaţi şi cei mai sinceri prieteni ai mei", întăreşte bărbatul. Şi îşi cunoaşte foarte bine câinii, căci alături de ei câştigă concursuri importante. Cea mai mare performanţă a lui Alex s-a petrecut în 2015, când, alături de Dilara, o căţeluşă din rasa ciobănesc belgian, a câştigat campionatul mondial de mondioring, cel mai dificil şi, totodată, important concurs de dresaj canin. Împreună, Alex şi Dilara au mai urcat de multe ori pe podium şi, cel mai probabil, o vor mai face...
Oradea ieri, Oradea azi: Cândva Academie Teologică Ortodoxă, în prezent o facultate cu tot mai puţini studenţi
Oradea noastră
Învățământul confesional ortodox din Bihor a apărut în epoca modernă, ca răspuns la nevoia școlirii copiilor proveniți din familiile românești și care nu aveau acces la școlile de stat maghiare, s-a dezvoltat în perioada interbelică şi a dispărut odată cu instaurarea comunismului. Abia în 1990, ordată cu apariţia Universității din Oradea, s-a pus problema redeschiderii școlii superioare teologice.
02 Martie 2018, 09:45
Curăţenie în codru!
Oradea noastră
Vă place, când mergeţi la munte, să călcaţi între grămăjoare maro urât mirositoare, care alungă bucuria priveliştii şi sufocă parfumul vegetaţiei? Nici mie. Tocmai de aceea, ca om care iubeşte muntele, ca membru al unui club de alpinism care a contribuit la amenajarea unor zone şi trasee turistice, dar şi ca ales al câtorva zeci de mii de bihoreni, în noiembrie am propus Consiliului Judeţean, ba chiar am predat „la cheie” un proiect numit „Igiena Peisajului”.
01 Martie 2018, 13:11
Țarcuri vandalizate, în Oradea
Ne enervează
În Oradea, vandalii nu sunt niciodată în vacanţă. Săptămâna trecută, incintele metalice ale asociaţiei de proprietari Transilvaniei 6 au fost distruse de persoane rămase necunoscute.
01 Martie 2018, 08:41
Oradea face party! Anul acesta, orădenilor li se pregătesc evenimente diverse şi bogate, în care se vor investi peste 4 milioane lei
Oradea noastră
Orădenii se pot pregăti de distracţie. Consiliul Local a aprobat luna aceasta creşterea bugetului alocat pentru organizarea de evenimente de la 3,2 milioane lei, cât a fost anul trecut, la 4,2 milioane lei. Banii vor fi investiţi în concerte şi festivaluri menite să acopere cât mai multe preferinţe.
28 Februarie 2018, 15:52
Din această săptămână, clienţii RER Vest îşi pot plăti facturile şi prin PayPoint
Oradea noastră
Din această săptămână, clienţii operatorului licenţiat RER Vest au o nouă modalitate pentru plata facturilor de salubritate. Conducerea societăţii a semnat un contract cu principalul operator de încasare plăţi, PayPoint, astfel că facturile pot fi achitate şi la aceste puncte, întâlnite de regulă în centrele comerciale şi în hypermarketuri.
28 Februarie 2018, 12:53
Oradea curată şi îngrijită
Oradea noastră
Pe parcursul anului 2017, poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului au identificat şi sancţionat persoanele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale prevăzute de legislaţia specifică. În total, au fost aplicate 5.326 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 994.620 lei.
18 Februarie 2018, 17:08
Caritate îngreunată: Voluntarii Caritas Catolic s-au împotmolit în noroi când au mers cu alimente la familiile care trăiesc lângă groapa de gunoi
Jos pălăria
Uneori trebuie să suferi, ca să-i poţi ajuta pe alţii. Aşa au păţit şi tinerii voluntari ai Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, care au mers joi cu alimente la familiile care trăiesc lângă groapa de gunoi din Episcopia. Autobuzul cu care voluntarii s-au dus a rămas împotmolit în noroi.
18 Februarie 2018, 16:15
Hoinari prin Asia: Timp de 90 de zile, trei tineri orădeni au străbătut şase ţări asiatice cu rucsacurile în spate (FOTO)
Oradea noastră
Timp de o lună pe an, un om ar trebui să facă numai ce vrea! Aşa şi-au spus Alin Pinţe, Roni Mărcuş şi Vlad Silaghi anul trecut, când au decis să pornească în aventura vieţii lor: 90 de zile prin şase ţări de pe cel mai populat continent. Au evitat agenţiile de turism şi traseele turistice, pentru a cunoaşte cât mai bine oamenii locului. Aşa că au trecut, pe rând, prin peisajele năucitoare din Vietnam, prin jungla din Cambodgia, pe plajele apetisante din Thailanda şi Malaezia, au traversat munţii uriaşi din Nepal şi deşertul din India. O aventură adevărată, despre care cei trei orădeni spun că ar repeta-o...
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Eugeniu Speranţia
Oradea noastră
Unul dintre dascălii eminenţi care au activat în învăţământul orădean al secolului XX a fost Eugeniu Speranţia. Născut la Bucureşti în anul 1888, a absolvit Facultatea de Drept din Capitală, iar apoi a devenit doctor în filologie şi filosofie. În 1919, la înfiinţarea Universităţii din Cluj, a fost invitat să devină cadru didactic în "capitala" Transilvaniei. Doi ani mai târziu, însă, în contextul în care Academia de Drept din Oradea avea nevoie de profesori bine pregătiţi, cunoscători ai limbii române, Speranţia s-a mutat aici...
17 Februarie 2018, 10:36
Colegiul Mihai Eminescu va fi reabilitat din temelii. Valoarea investiţiei: peste 27 de milioane de lei
Oradea noastră
Aleşii orădenilor au aprobat, joi, proiectul de reabilitare integrală a Colegiului Mihai Eminescu, o clădire veche de 300 de ani. Lucrările vor cuprinde toată clădirea, de la fundaţie până la acoperiş, iar intervenţiile neautorizate făcute de-a lungul anilor, vor fi eliminate. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 27,5 miioane de lei.
15 Februarie 2018, 19:05
Flamenco pe mal: Copacul 'îmbrăcat' în lalele s-a transformat într-o dansatoare (FOTO)
Jos pălăria
Florarul Marius Sabău, din Parcul Libertăţii, impresionează din nou. De mai bine de o săptămână, lucrează la transformarea unuia dintre copacii de pe malul drept al Crişului Repede, din preajma florăriei sale, în dansatoare de flamenco.
14 Februarie 2018, 13:55
Destinaţia: Oradea! Pentru prima oară în istoria oraşului, numărul anual al turiştilor l-a depăşit pe cel al locuitorilor
Oradea noastră
Anul 2017 a consemnat un record pentru turismul orădean. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în oraş au ajuns anul trecut peste 223.000 de turişti, cu 17,5% mai mulţi decât în 2016. Împreună cu turiştii din comuna vecină Sânmartin, care cuprinde Băile Felix şi 1 Mai, Oradea a adunat, astfel, mai mulţi musafiri decât Clujul ori Sibiul.
13 Februarie 2018, 11:51
Votaţi verde! În programul de bugetare participativă, orădenii cer parcuri, locuri de joacă şi piste pentru biciclişti
Oradea noastră
Pentru prima oară, orădenii pot decide anul acesta cum se vor cheltui banii lor. Până pe 5 martie, locuitorii oraşului sunt invitaţi să voteze cele zece proiecte care vor fi finanţate de Primărie prin programul de bugetare participativă. În program au fost acceptate 42 dintr-un total de 197 propuneri înregistrate. Jumătate din ele vizează amenajări de spaţii verzi, locuri de joacă şi piste pentru biciclişti, precum şi reamenajarea unor zone din oraş.
12 Februarie 2018, 16:42
Provocare pentru liceeni
Oradea noastră
La 14 aprilie 2018 se vor împlini 151 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie" în revista Familia. Acest concurs are ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, sentimente, proiecte inspiră elevilor de azi, după mai bine de 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul publicării acestei poezii.
04 Februarie 2018, 13:21
Fața orașului: Renovarea străzii Vasile Alecsandri a ajuns aproape la jumătate (FOTO)
Oradea noastră
Strada Vasile Alecsandri este încă în şantier. Muncitorii au ajuns aproape la jumătatea arterei cu pavarea cu porfir a străzii, dar mai au de muncit şi la reţelele subterane.
04 Februarie 2018, 11:30
Oradea ieri, Oradea azi: Parcul Libertăţii
Oradea noastră
Parcul Libertăţii, întins de-a lungul malului drept al Crişului Repede în centrul Oradiei, are o istorie de peste un secol şi jumătate. Spaţiul verde, delimitat de o străduţă îngustă şi de albia râului, exista deja în perioada 1820-1830, fiind semnalat pe hărţile vremii. Prin 1859, în această zonă existau pe Criş trei insuliţe, situate în dreptul bisericii reformate Olosig, însă acestea nu erau conectate la parc.
04 Februarie 2018, 10:04
Vicepreşedintele AFM, Dorin Corcheş: 'Există un risc iminent de infringement pe mediu în România'
Oradea noastră
Vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, orădeanul Dorin Corcheş, anunţă ce fel de proiecte vor primi bani în 2018. "Există un risc iminent de infringement pe mediu în România", afirmă el.
01 Februarie 2018, 12:34
Colectaţi selectiv! 1.200 de containere galbene, puse la dispoziţie orădenilor care stau la bloc, pentru colectarea fracţiei uscate
Oradea noastră
Un scop comun al Primăriei şi al operatorului licenţiat de salubritate, RER Vest, este ca orădenii să colecteze selectiv cât mai multe deşeuri, astfel încât Oradea să fie nu doar un oraş prietenos cu mediul, ci şi unul care respectă legislaţia naţională şi europeană în domeniu. Pentru a veni în sprijinul orădenilor, RER a suplimentat numărul containerelor de culoare galbenă puse la dispoziţia asociaţiilor de proprietari, pentru colectarea fracţiei uscate. Astfel, de la 750, numărul acestora a crescut la 1.200.
01 Februarie 2018, 09:42
Reciclare ca în Europa! Patru tineri din Spania şi Germania vor să-i înveţe pe orădeni cum să facă din gunoaie compost
Oradea noastră
V-aţi gândit vreodată că, în loc să aruncaţi la gunoi cojile de fructe şi de legume, le-aţi putea folosi ca îngrăşământ în grădină? Patru tineri din Spania şi Germania au venit la Oradea pentru a vă învăţa cum!
31 Ianuarie 2018, 10:29
RER Ecologic Service Oradea a devenit RER Vest
Oradea noastră
Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, societatea RER Ecologic Service, se numeşte de acum RER Vest. Conducerea companiei a decis să-i schimbe numele astfel încât să fie mai scurt şi mai ilustrativ pentru activitatea societăţii.
30 Ianuarie 2018, 16:20
Bani la gunoi: Pentru că nu a redus cu 25% cantitatea de deşeuri aruncată la haldă, Oradea va plăti penalităţi de 550.000 lei
Oradea noastră
Anul trecut, Oradea a plătit Administraţiei Fondului de Mediu o penalizare de peste 300.000 de lei pentru că în 2016 nu şi-a îndeplinit ţintele de colectare selectivă, ce prevedeau că municipiul trebuie să reducă cu 15% cantitatea de gunoaie aruncată la halda oraşului. În 2017, ţinta a crescut la 25%, iar Oradea va avea şi mai mult de plată! 
29 Ianuarie 2018, 10:20
Salubrizarea stradală a Oradiei, la raport
Oradea noastră
Conducerea Direcţiei Tehnice a Primăriei a prezentat marţea trecută raportul de activitate pe anul 2017, anunţând astfel şi bilanţul lucrărilor de salubrizare stradală. S-au efectuat lucrări de salubrizare stradală, deszăpezire şi combatere a poleiului în valoare de 16 milioane lei, mai multe decât în anul precedent, 2016, când valoarea lor a fost de 13,9 milioane lei.
28 Ianuarie 2018, 15:02
 1  3 4 5  

FOTO BIHOREANUL

 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)
 • Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
 • Imagini devastatoare de la accidentul cu două TIR-uri din Ungaria. Unul dintre şoferi e din Bihor! (FOTO / VIDEO)
 • e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
 • Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
 • #VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
 • Preşedintele Ungariei, Áder János, a descuiat Turnul Ciunt din Salonta (FOTO)
 • Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
 • Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON