URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 24 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Meritul principal, însă, nu este al primarului Bolojan sau al managerului Carp, ci al ministrului Florian Bodog. Domnia sa a fost directorul spitalului, numai că, în mandatul său, nu doar că nu s-au făcut investiţii, dar spitalul avea datorii de milioane de euro. Ba nu, s-a făcut ceva: s-a defectat RMN-ul, ca bolnavii să poată fi duşi la investigaţii la Pelican. Deci meritul este al lui Bodog, pentru că a plecat şi nu a mai rămas director la Judeţean.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cine n-ar vrea un salariu mai mare? Sunt convins că oricine are 2.000 de lei şi-ar dori 2.000 de euro, iar altul, plătit cu 15.000 de euro, s-ar simţi şi mai bine cu 30.000. Din acest punct de vedere, angajaţii OTL care au pretins că fac grevă timp de două zile sunt de înţeles: colegii lor, şoferii de la Parlament, iau 4.000 de lei. În rest, însă, vatmanii şi şoferii OTL nu au scuze.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Zvonerii şi răspândacii au omorât săptămâna trecută un om bun din Beiuş. Informaţia a părut atât de reală încât, la fostul loc de muncă al omului aflat acum la pensie, s-a şi arborat drapelul negru. Pe reţelele de socializare, mesaje de condoleanţe, regrete şi nostalgii s-au propagat cu repeziciune. Când fiul a anunţat că tatăl său trăieşte, postările au fost şterse.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.

Oradea noastră

Buturuga şi duhoarea
Oradea noastră
Probabil că unii dintre dumneavoastră vă mai amintiţi campania de semnături pe care am început-o în iunie 2015, din cauza mirosului greu de dejecţii porcine emanat de SC Nutripork peste cartierele Oradiei şi zona metropolitană. Aproape 3.500 de orădeni au semnat online petiţia "Spune NU Mirosului Infect din Oradea" şi peste 800 au semnat fizic, cu date de identificare, în incinta parcului Don Orione din Ioşia.
22 Octombrie 2017, 16:40
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a transformat, peste ani, cartierul păsărilor
Oradea noastră
Străzile aflate între Calea Aradului şi fosta platformă industrială Înfrăţirea au o poveste aparte. Această parte a oraşului s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea ca o zonă periferică, destinată în special activităţilor manufacturiere. Pe o hartă din 1887, acest perimetru apare cu numele Külváros, adică Suburbie.
22 Octombrie 2017, 15:22
Expertă în extreme: O cercetătoare din Oradea studiază schimbările climatice în Norvegia
Oradea noastră
Valurile de căldură care sufocă Europa în ultimul timp sunt un adevărat pericol pentru sănătatea umană. Inclusiv a orădenilor, care vară de vară sunt afectaţi de temperaturi tot mai înalte, aşa că ar trebui să fie mai atenţi la acest aspect. Sfatul îl transmite tocmai una de-a lor, Iulia Mărginean, singurul cercetător român la Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale, cu sediul în Oslo, Norvegia. 
21 Octombrie 2017, 13:09
Maşini cu priză: Deşi în judeţ nu există încă nicio staţie de alimentare, bihorenii sunt tot mai interesaţi de autoturismele electrice
Oradea noastră
Lumea este în faţa unei noi revoluţii. În ultimii doi ani, numeroase oraşe europene au anunţat planuri pentru interzicerea maşinilor cu motoare diesel, iar guvernele din Franţa şi Marea Britanie au făcut un pas chiar mai mare, hotărând ca din anul 2040 să interzică şi maşinile pe benzină. Aşadar, regula viitorului pare clară: pe şosele vor circula doar vehicule electrice. Deşi în judeţ nu există încă nicio staţie de alimentare a maşinilor electrice, bihorenii sunt tot mai interesaţi de autoturismele nepoluante.
20 Octombrie 2017, 12:02
Dispărută pe vecie: În fosta rezervaţie naturală Peţea, unde înflorea nufărul termal, n-a mai rămas urmă de viaţă
Oradea noastră
Rezervaţia pârâul Peţea din Băile 1 Mai, celebră pentru nufărul termal specific locului, era unul dintre locurile preferate ale Annei Marossy, cel mai reputat biolog şi ecologist orădean. Cum pe 18 octombrie se vor împlini doi ani de când aceasta a trecut în nefiinţă, bihorenii sunt invitaţi s-o comemoreze în inima rezervaţiei, pe malul lacului Ochiul Mare, unde odinioară înflorea gingaşa floare. Să vadă cu ochii lor cum, asemenea celei care a încercat să ocrotească locul, rezervaţia s-a stins de tot...
17 Octombrie 2017, 13:01
Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
Oradea noastră
Cu ocazia Zilei oraşului, centrul Oradiei s-a umplut, săptămâna trecută, de steaguri cochete. Stâlpii din Piaţa Unirii au de acum, fiecare, câte un tricolor roşu-galben-albastru
Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO)
Oradea noastră
La jumătatea secolului XIX, partea de nord a cartierului Velența, adiacentă Căii Clujului, era principala zonă industrială a Oradiei. În jurul anului 1850, Antal Léderer și Ferenc Kálmán au cumpărat pe amplasamentul actualei străzi Miron Costin un mic atelier de producere a spirtului, ca să-l dezvolte. Noua fabrică, intitulată simplu, Léderer şi Kálmán, a pornit în 1857. Ca materie primă principală, folosea porumb adus din comitat (echivalentul județului pe atunci)...
07 Octombrie 2017, 14:26
Interviu cu Mihai Togor, noul şef al Gărzii de Mediu Bihor: 'Nu ascundem nimic sub preş'
Oradea noastră
Ecologiştii orădeni au primit o veste bună: în sfârşit, "limba" lor se vorbeşte şi în instituţiile de mediu! De la jumătatea lunii septembrie, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu este condus de Mihai Togor, cunoscut în ultimele două decenii pentru poziţiile "verzi" pe care le-a luat adesea în contradictoriu cu autorităţile publice. "Nu ascundem nimic sub preş", zice Togor, în interviul acordat pentru „Oradea Noastră”.
07 Octombrie 2017, 10:23
Toamna şi bucuria noastră
Oradea noastră
Toamna Orădeană, sau Zilele oraşului, aşa cum o ştiu mulţi orădeni, se transformă în acest an într-unul din cele mai frumoase festivaluri de toamnă din România. E timpul să ne mândrim cu frumuseţea, diversitatea şi istoria oraşului nostru, şi să răspândim bucuria de a locui aici. Anul acesta va fi unul cu adevărat special, iar energia va cuprinde tot oraşul.
05 Octombrie 2017, 21:39
Poluare îngropată: În loc să cureţe azbestul din Cartierul Tineretului, Primăria Oradea l-a îngropat!
Oradea noastră
Orădenii care au concesionat terenuri de la Primărie în Cartierul Tineretului pentru a-şi construi case s-au trezit cu o moştenire nedorită: solul e doldora de deşeuri din azbest, extrem de periculoase la inhalare, pentru că pot declanşa boli pulmonare grave, chiar şi cancer. Primăria Oradea n-a curăţat locul de reziduurile de azbest abandonate acolo în anii ‘90.
05 Octombrie 2017, 12:31
Aleea doamnei Anna: Florarul Marius Sabău adună semnături pentru ca aleea principală din Parcul Libertăţii să poarte numele Anna Marosy
Evenimente Oradea
Pe 18 octombrie se vor împlini doi ani de la moartea celui mai reputat ecologist bihorean, biologul Anna Marossy. Pentru ca amintirea sa să dăinuie şi în semn de respect faţă de munca ei, o alee din Parcul Libertăţii ar putea să îi poarte numele. Iniţiatorul este Marius Sabău, proprietarul florăriei Florius Art din Parcul Libertăţii, care de bunăvoie şi pe propria cheltuială a schimbat complet aspectul parcului, plantând zeci de mii de flori, ba chiar a amplasat, tot pe banii lui, o pianină la care poate cânta orice doritor. Acum bărbatul are o simplă rugăminte pentru orădeni: să-i susţină ideea.
03 Octombrie 2017, 12:02
Liceul Iuliu Maniu devine eco!
Educatie
Reciclarea se învaţă şi la şcoală! Dascălii şi elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu şi-au asumat obligaţia să colecteze selectiv toate deşeurile pe care le produc, iar în caz contrar riscă să rămână cu ele în clase.
03 Octombrie 2017, 11:10
Colectaţi selectiv! RER Ecologic Service distribuie gratuit orădenilor care stau la case o nouă tranşă de saci galbeni
Oradea noastră
Pentru că una dintre cele mai importante preocupări ale operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, este ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor să funcţioneze fără sincope, societatea va distribui clienţilor persoane fizice noi role cu saci galbeni. Astfel, marţi şi joi, după colectarea deşeurilor, orădenii care stau la case vor primi câte o rolă cu 25 de saci galbeni de unică folosinţă, rezervaţi exclusiv colectării fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile.
02 Octombrie 2017, 11:11
România redusă la ambrozie
Oradea noastră
Ambrozia este o plantă a lenei: creşte pe terenurile necultivate şi pe spaţiile publice abandonate. Ne place sau nu, asta e realitatea. În Europa de Vest există legi clare şi se respectă. Noi ne chinuim de câţiva ani să trecem prin Parlament o astfel de lege, dar nu există timp pentru a fi validată. Totuşi, când trebuie, se fac legi şi noaptea, pe ascuns...
24 Septembrie 2017, 13:06
Dascăl... din umbră: Din drag pentru elevi şi studenţi, un fost profesor de matematică a pus pe roate Asociaţia D’Apetresii
Oradea noastră
În cinci ani de existenţă, Asociaţia D’Apetresii a oferit burse lunare pentru 16 elevi şi studenţi orădeni, iar anul trecut a pus punct unei discriminări crase la care erau supuşi elevii români în notarea de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Totuşi, a rămas aproape anonimă la ea acasă, în Oradea. "Nu vrem să creadă cineva că ne lăudăm", aşa explică discreţia Florin Rojan, unul dintre co-fondatorii ONG-ului. Fost profesor de matematică, bărbatul a rămas cu nostalgia orelor petrecute în mijlocul elevilor, de unde a plecat din pricina salariului mic.
24 Septembrie 2017, 10:12
Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Spitalului Militar
Oradea noastră
Deasupra intrării, în secolul al XIX-lea se putea citi inscripţia "Spital militar chezaro-crăiesc". După 1918, locul său a fost luat de Spitalul Militar Român. Şi în zilele noastre, fostul sediu al franciscanilor este tot spital...
23 Septembrie 2017, 10:05
Pregătiri de iarnă: Utilajele de deszăpezire ale RER, în revizie
Oradea noastră
Deşi afară încă e vreme bună şi nimeni nu vrea să se gândească la sezonul rece, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a început pregătirile pentru iarnă. Toate utilajele necesare acţiunilor de deszăpezire au intrat în revizie tehnică.
21 Septembrie 2017, 18:32
Centru în schimbare: Primăria Oradea vrea să revigoreze centrul istoric printr-o serie de reguli stricte
Oradea noastră
Fără magazine cu haine uzate, case de amanet, săli de păcănele, service-uri şi spălătorii auto, cu toate localurile deschise până seara şi fără spaţii comerciale goale. Aşa vrea primarul Ilie Bolojan să devină centrul oraşului. Proiectul unui regulament pentru stimularea dezvoltării centrului istoric al Oradiei, care cuprinde noi obligaţii pentru deţinătorii spaţiilor comerciale aflate la parterul clădirilor centrale, a fost supus dezbaterii publice. Dezbaterea publică va avea loc AZI, de la ora 16, în sala mare a Primăriei.
21 Septembrie 2017, 13:56
Conectaţi-vă la RER! Orădenii pot profita de facilităţile electronice oferite de RER Ecologic Service
Oradea noastră
Pentru a veni în ajutorul orădenilor şi a-i stimula să colecteze selectiv cât mai multe din deşeurile pe care le produc, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a introdus, de un an, un serviciu gratuit de SMS, prin care îşi anunţă clienţii persoane fizice când trebuie să scoată sacii galbeni cu fracţia uscată în stradă. Doar jumătate din clienţi beneficiază, însă, de această facilitate.
20 Septembrie 2017, 12:00
Parc pentru căţei: Orădenii din Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le amenajeze un loc de plimbare pentru patrupede
Oradea noastră
Stăpânii de căţei din zonele Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le dea un loc în care să poată să-şi plimbe liberi câinii. Orădenii încearcă să profite de faptul că municipalitatea amenajează un loc de joacă la intrarea pe fostul teren de sport al CFR din strada Secarei şi pretind ca acesta să devină parc pentru patrupede. "Nu avem unde să ne plimbăm căţeii, pentru că toate parcurile sunt aglomerate", a reclamat o orădeancă.
19 Septembrie 2017, 11:40
Promisiuni îndeplinite: RER a finalizat montarea de sisteme automate de închidere a ţarcurilor pentru gunoaie
Oradea noastră
Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei dovedeşte că se ţine de cuvânt. Aşa cum a promis în vara anului 2015, când Consiliul Local a votat prelungirea contractului pentru salubrizarea oraşului, RER Ecologic Service a investit peste 441.000 de euro în închiderea cu un sistem automat, alimentat cu energie solară, a 530 de incinte metalice care adăpostesc containerele asociaţiilor de proprietari.
18 Septembrie 2017, 15:01
Oradea ieri, Oradea azi: Buteliada
Oradea noastră
În Oradea se centraliza activitatea de distribuire a gazului la nivelul întregii zone de nord-vest a ţării, astfel că de aici erau alimentate nouă judeţe. În municipiul de pe Criş, într-o lună erau distribuite circa 40-50.000 de butelii, însă cantitatea nu era suficientă.
10 Septembrie 2017, 16:41
Mândria de a fi orădean
Oradea noastră
Sunt orădean get-beget, trăindu-mi copilăria în acest oraş în anii ’70-’80. Bunicul a construit casa în care am crescut, într-o zonă liniştită, azi centrală. Deşi era o perioadă în care duceam lipsă de multe bunătăţi şi de libertate, cu drag îmi aduc aminte de vremurile acelea. Aveam vecini de vârsta mea, Feri, Öcsi, Viorel, Lajos, Tibi, Mircea, Gyuri. Eram o gaşcă unită...
10 Septembrie 2017, 14:00
Şeful AMD Bihor, Bántó Norbert: 'Cu vignetă pe drumul de Padiş, vom şti numărul turiştilor'
Oradea noastră
Numit în urmă cu trei luni la conducerea Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, instituţie în subordinea Consiliului Judeţean răspunzătoare de promovarea turistică a judeţului, noul director Bántó Norbert garantează că este omul potrivit la locul potrivit. În interviul acordat pentru ”Oradea Noastră”, șeful AMD își dezvăluie planurile: "Cu vignetă pe drumul de Padiş, vom şti numărul turiştilor", afirmă el.
10 Septembrie 2017, 11:50
Inamicul din pământ: Cum poţi scăpa de cârtiţele care îţi distrug grădina?
Oradea noastră
Cine are o grădină sigur se confruntă, la un moment dat, şi cu problema cârtiţelor. Mici mamifere insectivore, cârtiţele sapă labirinturi subterane şi distrug, făcând muşuroaie, spaţiile verzi cu gazon. Întrucât sunt animale protejate, soluţiile pentru îndepărtarea lor sunt puţine, iar grădinarii nu pot decât să le testeze, răbdători, pe toate...
07 Septembrie 2017, 20:25
Pentru Oradea curată! RER Ecologic Service, un nou apel către orădeni: nu mai lăsaţi gunoaiele lângă ţarcuri!
Oradea noastră
Unul dintre cele mai proaste obiceiuri ale orădenilor poate fi sancţionat cu amenzi. Operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a transmis Poliţiei Locale Oradea o listă cu 35 de ţarcuri din oraş care sunt înconjurate în mod frecvent de gunoaie. Din lene sau pur şi simplu nepăsare, unii orădeni îşi lasă sacii cu deşeuri în jurul incintelor cu containere, de unde sunt împrăştiate apoi pe străzi, de către animale, vânt ori cerşetori. Pentru a schimba acest comportament, RER Ecologic Service face un apel la conştiinţa tuturor orădenilor, îndemnându-i la ceva mai multă civilizaţie.
07 Septembrie 2017, 12:30
620 din ţarcurile pentru containere din Oradea, închise cu sisteme automate
Oradea noastră
Din cele 730 de incinte metalice pentru adăpostirea containerelor de deşeuri existente în Oradea, 620 au sisteme de închidere electronică. Cele mai multe din aceste sisteme, 530 la număr, au fost montate pe cheltuiala operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, iar alte 90 pe banii Primăriei.
07 Septembrie 2017, 10:34
Spălarea containerelor, la final
Oradea noastră
Acţiunea operatorului de salubritate RER Ecologic Service de spălare şi dezinfectare a tuturor containerelor şi pubelelor deţinute de asociaţiile de proprietari din Oradea se apropie de final. Până la jumătatea lunii septembrie, autospeciala anume concepută îşi va încheia misiunea.
06 Septembrie 2017, 12:48
Faţa oraşului: Lucrările pe malul stâng al Crişului au ajuns în centrul Oradiei (FOTO)
Oradea noastră
Lucrările pentru amenajarea promenadei şi pentru consolidarea malului stâng al Crişului Repede, între podurile Ladislau şi Decebal, au ajuns în centrul urbei. Muncitorii au turnat deja o parte din viitorul trotuar şi, spre nemulţumirea ecologiştilor, au defrişat copacii care erau în calea lucrărilor.
05 Septembrie 2017, 18:09
Ne enervează: Ambrozia face tot mai multe victime în Oradea
Ne enervează
În ultima săptămână, numeroşi orădeni au semnalat prezenţa ambroziei pe mai multe terenuri din oraş, ba chiar şi în spaţii de joacă pentru copii ori de-a lungul pistelor pentru biciclişti, cum este cea de pe malul Peţei, pe strada Aleea Călinului.
05 Septembrie 2017, 09:39
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Ruşine să vă fie!': Sindicaliştii BNS au pichetat Prefectura în semn de protest faţă de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Pista artificială pentru alergat din parcul Brătianu a fost vandalizată încă înainte de a fi gata (FOTO)
 • Peste 100 de voluntari, majoritatea localnici în Sîntandrei, au plantat o perdea verde în jurul unei ferme de vaci (FOTO)
 • Paradă în Piaţa Unirii: 28 de maşini de epocă au fost admirate de orădeni (FOTO)
 • Grădiniţa Mina, cea mai nouă din Oradea, a fost sfințită sâmbătă (FOTO)
 • 'Caravana cu medici': Controale medicale gratuite, sâmbătă, la Primăria Sînmartin (FOTO)
 • Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la Oradea: De la anul, elevii vor avea manuale unice, iar legea educaţiei va fi schimbată (FOTO)
 • Bolojan anunţă un proiect de 10 milioane euro: extinderea Spitalului Municipal cu o clădire pe 6 niveluri, doar pentru copii (FOTO)
 • Grădiniţa 'italiană': Pentru a ajuta comunitatea din cartier, biserica greco-catolică din Velenţa a amenajat o grădiniţă modernă şi foarte căutată (FOTO)
 • Atenţie, pietoni! Gardul depoului de pe Ştefan cel Mare e pericol public (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON