URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 28 APRILIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.
Zic şi eu
Joia trecută, la a 98-a aniversare a intrării în Oradea a trupelor generalului Traian Moşoiu pe 20 aprilie 1919, dată de la care, cu excepţia ocupaţiei horthiste, oraşul a rămas în administrare românească, provocarea zilei se prefigura arborarea steagului Transilvaniei, albastru-roşu-galben, la biroul eurodeputatului Laszlo Tokes.
Cum a fost?
Românii şi ungurii (doar unii dintre ei, din fericire) au deseori minte şi comportament de galerie de fotbal pentru care, în afară de propria echipă, nu mai există nimic. Politicienii cunosc această situaţie, ba mai mult, o întreţin şi o exploatează ori de câte ori interesul personal sau de partid o cere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce notă daţi portalului www.eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Pe site-ul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat a fost publicat proiectul legii prevenţiei, orice persoană interesată putând face propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect până la data de 1 mai 2017.
Bihoreanul la medic
În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane
Psihologul Bihoreanului
Populaţia Oradiei este alcătuită în proporţie de 25% din maghiari. Ceea ce presupune existenţa cuplurilor maghiaro-române şi a copiilor născuţi în familii în care se vorbeşte atât româna, cât şi maghiara. Câţiva psihologi de la Universitatea din Washington au dezvăluit într-un studiu recent faptul că acei copii care au crescut în familii bilingve nu doar că deprind limbi noi mai uşor decât ceilalţi, dar au şi un avantaj cognitiv faţă de alţi copii de vârsta lor.
Oradea noastră
Pe lângă înnoirile anuale ale parcului auto şi altor dotări tehnice ce deservesc sistemul public de colectare a deşeurilor, RER Ecologic Service pune preţ şi pe comunicarea cu orădenii, şi pe timpul acestora.
27 Aprilie 2017, 12:52
Oradea noastră
Sunt consilier local al oraşului Aleşd din iulie 2016. Ca formare profesională, la bază, sunt profesor, dar ulterior debutului în învăţământ m-am reorientat profesional, iar în prezent sunt administrator la o societate cu răspundere limitată.
27 Aprilie 2017, 09:48
Oradea noastră
Sâmbătă, 29 aprilie, va avea loc a 5-a ediţie a Zilei Părinţilor Adoptivi la Grădina Zoologică din Oradea. Programul, care se va desfăşura pe parcursul întregii zile, va începe la ora 11 şi cuprinde diverse activităţi, de la hrănitul animalelor împreună cu îngrijitorii, până la vizita făcută puiului de leu Moja, născut la sfârşitul anului trecut.
26 Aprilie 2017, 16:02
Bihor
Prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Iulius Delorean au chestionat, miercuri, Garda de Mediu Bihor pe tema toaletărilor de arbori din Oradea, argumentând că presa locală şi ecologiştii acuză că toaletările prost făcute duc la uscarea arborilor. Comisarul Monica Crişan le-a spus celor doi însă că Garda de Mediu nu are nicio putere să intervină, indiferent dacă toaletările sunt făcute bine sau nu.
26 Aprilie 2017, 15:30
Oradea noastră
Campania de curăţenie generală de primăvară s-a încheiat în sâmbăta de dinainte de Paşte, iar operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a ridicat din oraş toate containerele în care orădenii au putut arunca deşeurile voluminoase sau resturile vegetale.
26 Aprilie 2017, 14:59
Plictis la minim
Chiar dacă săptămâna trecută părea că toată România s-a întors în plină iarnă, calendarul arată altceva: peste câteva zile se deschide sezonul ieşirilor la iarbă verde! Orădenii care vor să sărbătorească ziua de 1 mai în mijlocul naturii au chiar de ales. Cea mai la îndemână zonă de picnic, tradiţională chiar, e Silvaşul. Cei care vor să lase oraşul în urmă, pot porni, în schimb, pe cărările pădurilor din împrejurimi.
26 Aprilie 2017, 10:31
Bihor
Patru din cei cinci cetăţeni care au participat marţi la dezbaterea publică pentru actualizarea hărţilor de zgomot din Oradea au fost membri ai USR Bihor, care au cerut Primăriei să facă aceste hărţi mai detaliate. În replică, USR-iştilor li s-a promis că firma angajată de Primărie să măsoare gălăgia va face verificări în orice punct identificat de ei ca unul prea zgomotos.
25 Aprilie 2017, 20:23
Bihor
"Măcelul" verde început săptămâna trecută pe Aleea Gojdu continuă, acum, pe Calea Borşului, unde 36 de plopi sunt doborâţi zilele acestea, la comanda Primăriei Oradea. Motivul invocat: puful copacilor înfundau filtrele centralei pe gaz aflată în vecinătate.
Oradea noastră
Câteva mii de orădeni care locuiesc la marginea oraşului sunt poluaţi fonic de maşinile din trafic. Măsurători făcute la comanda Primăriei arată că în preajma a opt străzi din oraş se depăşesc limitele de zgomot permise de lege, ceea ce afectează, pe timp de zi, circa 3.000 de orădeni. Pe timpul nopţii e şi mai grav: gălăgia ajunge în urechile a 5.900 de orădeni. Singura veste bună este că, în ultimii cinci ani, numărul orădenilor poluaţi fonic s-a redus semnificativ. În continuare, însă, Primăria trebuie să găsească soluţii ca oraşul să fie mai silenţios.
24 Aprilie 2017, 11:32
Bihor
Nu doar motocicliştii au deschis sâmbătă sezonul 2017, ci şi bicicliştii. Cam 300 de orădeni au pedalat la prima ediţie Critical Mass din acest an. Aşa cum se întâmplă la fiecare marş organizat de Asociaţia Pro Bikers, în faţa Primăriei toţi participanţii şi-au ridicat biţele deasupra capului, ca să arate că în Oradea există o comunitate de biciclişti şi că aceştia au nevoie de piste.
22 Aprilie 2017, 21:40
Bihor
În ciuda vremii umede şi friguroase, bicicliştii orădeni ies pe străzi. Asociaţia Pro Bikers va organiza sâmbătă primul marş Critical Mass din acest an, cu pornire din Parcul Magnoliei.
20 Aprilie 2017, 19:49
Bihor
Parcul Silvaş, amenajat ca loc de picnic pe malul drept al Crişului Repede, a rămas, luna trecută, fără scaunele făcute din butuci de lemn. Poliţiştii locali au găsit în schimb butucii în curtea unui locatar de pe strada Mareşal Averescu, pe care l-au şi amendat cu 1.000 de lei.
19 Aprilie 2017, 18:35
Bihor
Ciopârţirea plopului aflat lângă intrarea în restaurantul orădean Spoon, de pe malul stâng al Crişului Repede, i-a nemulţumit pe ecologiştii orădeni. Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, Florin Budea, acuză Primăria că distruge deliberat monumentele vii ale oraşului, dar şi că nu respectă memoria biologului Anna Marossy, cea care, în urmă cu 10 ani, a adoptat respectivul copac.
Bihor
Mare desfăşurare de forţe pe malul Crişului, în dreptul restaurantului Spoon, unde o echipă de muncitori au ostenit, miercuri dimineaţa, la ciopărţirea unui plop impresionant. Cu toate precauţiile pe care şi le-au luat, tăietorii nu au putut ocoli inevitabilul: o parte din crengile "operate" cu drujba s-au prăbuşit, în zgomot, pe acoperişul restaurantului.
19 Aprilie 2017, 12:04
Oradea noastră
De zece ani de zile, firma Bene Internaţional adună din Oradea echipamentele electrice şi electronice defecte sau învechite. Singurul operator autorizat din judeţ pentru colectarea şi tratarea acestui tip de deşeuri, societatea are un parteneriat cu Primăria, în baza căruia adună de la orădeni DEEE-urile, fără a le cere vreun leu. „Această activitate o plătesc asociaţiile care colectează banii din timbrul verde”, explică Matyasi Győrgyi, responsabilul de mediu al firmei Bene Internaţional.
17 Aprilie 2017, 17:21
Oradea noastră
Una dintre puţinele scriitoare reprezentative în spaţiul românesc de la sfârşitul secolului 19 a fost orădeanca Lucreţia Suciu. Născută în 1859 în Velenţa Oradiei, ca fiică de protopop şi cu mamă poetă, Lucreţia a făcut şcoala la Institutul Ursulinelor.
17 Aprilie 2017, 10:52
Bihor
Pe 20 aprilie, Oradea va sărbători 98 de ani de la ziua în care trupele române conduse de generalul Traian Moşoiu au intrat în oraş şi l-au eliberat de sub regimul terorist bolşevic ungar al lui Kun Bela. Primăria Oradea a pregătit, cu această ocazie, un program festiv, care cuprinde inclusiv un concert folcloric în Piaţa Unirii. Totodată, Asociaţia Cultul Eroilor "Regina Maria" le va prezenta curioşilor contextul intern şi internaţional al evenimentelor din primăvara anului 1919.
15 Aprilie 2017, 18:50
Oradea noastră
Când vine vorba de aruncatul deşeurilor, fiecare orădean trebuie să aibă în minte regula simplă a colectării selective, şi anume că resturile menajere trebuie să ajungă în pubelele şi containerele negre, iar cele care pot fi reciclate, în containerele cu capac galben sau sacii de aceeaşi culoare. Acestea nu sunt doar obligaţii morale faţă de resursele limitate ale Terrei, ci şi legale, iar nerespectarea lor poate aduce efecte nedorite pentru întreg oraşul.
15 Aprilie 2017, 16:42
Oradea noastră
Folosit în orice bucătărie, uleiul alimentar uzat este una dintre cele mai mari probleme pentru apele pământului. Specialişti hidrologi din întreaga lume estimează că un litru de ulei deversat într-un râu, de pildă, poluează chiar şi un milion de litri de apă. Aruncat în reţelele de canalizare, este la fel de dăunător: corodează ţevile şi măreşte costul epurării. Şi nici aruncarea pe sol nu este o soluţie: solul impregnat cu ulei are nevoie de ani de zile ca să se regenereze. Aşadar, cea mai potrivită soluţie este reciclarea.
13 Aprilie 2017, 19:20
Oradea noastră
Creştinii vor sărbători, la finalul acestei săptămâni, sărbătoarea Paştelui, însă activitatea de salubritate nu va fi întreruptă în Oradea. RER Ecologic Service îi anunţă pe toţi locuitorii oraşului că activitatea de colectare a deşeurilor se va face conform programului obişnuit atât pe 16 aprilie, în prima zi de Paşte, cât şi în a doua zi de Paşte. 
12 Aprilie 2017, 18:16
Oradea noastră
Consider că este mult mai important să răsplătești și, în același timp, să stimulezi cât mai mulți elevi din comunitate. Trebuie să le recunoaștem meritele și acelor elevi care își dau silința să fie cât mai buni, chiar dacă nu fac performanță. Demersul nostru n-a avut succes...
12 Aprilie 2017, 14:20
Jos pălăria
Sute de voluntari, cei mai mulţi dintre ei elevi sau angajaţi ai unor companii multinaţionale, au împădurit judeţul.
12 Aprilie 2017, 10:08
Bihoreanul tipărit
Mai mult de jumătate din contestaţiile orădenilor supraimpozitaţi pentru imobilele nereabilitate, depuse şi analizate de Primărie, au fost admise. "Acolo unde contestaţia se va dovedi întemeiată, decizia de supraimpozitare va fi anulată", spun reprezentanţii Primăriei Oradea.
11 Aprilie 2017, 12:09
Ne enervează
Aşa cum era de aşteptat, florile plantate de voluntarii orădeni pe promenada aflată pe malul drept al Crişului Repede au început să dispară. Mai multe ghivece au rămas deja goale.
Oradea noastră
Campania de curăţenie generală de primăvară, organizată de Primărie şi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, se va încheia săptămâna viitoare. Până pe 14 aprilie, orădenii mai pot arunca gratuit obiectele de uz casnic (piese de mobilier, mochete, covoare, uşi, geamuri ori alte deşeuri de mari dimensiuni) şi resturile vegetale rămase în urma dereticării caselor, curţilor şi grădinilor.
09 Aprilie 2017, 17:11
Jos pălăria
Deşi n-au văzut niciodată cum arată, de fapt, oraşul lor, elevii nevăzători din clasele de-a III-a şi de-a IV de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal au vrut să se numere printre voluntarii care fac Oradea mai frumoasă. Ajutaţi de profesoare şi de colegi voluntari de la Liceul de Arte, micuţii au plantat flori în jardinierele de pe malul drept al Crişului Repede.
Bihoreanul tipărit
De o săptămână, Ruben Budău primeşte pe Facebook numai laude şi cuvinte de bine. I-a anunţat pe orădeni că donează 250 de puieţi de stejari roşii şcolilor ori asociaţiilor dispuse să-i planteze în curţile proprii ori în spaţii verzi din oraş, cerându-le la schimb doar să îngrijească pomii sădiţi.
01 Aprilie 2017, 10:33
Oradea noastră
În două parcuri orădene, copiii au de acum un nou model de aparat de joacă. În urma unui parteneriat între Primăria Oradea şi Eco Bihor, în parcurile Mihai Viteazul şi Petofi au fost montate căţărătoare tip până de păianjen. Aceeaşi firmă a montat şi un complex de fitness pe malul Peţei, pe strada Făgăraşului.
31 Martie 2017, 13:48
Oradea noastră
Oradea este cunoscută încă din Evul Mediu ca un centru de desfacere a mărfurilor aduse din diferite zone. La începutul secolului XX, țăranii bihoreni obişnuiau să vină săptămânal la târg cu produse de toate felurile. Vorbim despre cultivatorii de legume și fructe, crescătorii de animale și meșteșugari diverşi. La o simplă privire pe harta Oradiei din anul 1900, descoperim două puncte importante ale orașului unde se făcea comerţ...
31 Martie 2017, 12:11
Oradea noastră
În ultimii ani, odată cu dezvoltarea Facebook şi alte mijloace social-media, am constatat că, într-adevăr, comunicăm uşor, dar vorbim atât de puţin, ne vedem des, dar ne întâlnim atât de rar. De la atâtea "like-uri" date, ne părem unii altora atât de cunoscuţi, de parcă ne ştim de o viaţă. Şi totuşi, nu avem curaj nici măcar să înclinăm din cap a salut.
30 Martie 2017, 09:18
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1565 RON
  • 1 EUR = 4.5289 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON