URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 AUGUST 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când nu mai au argumente, adversarii primarului îl acuză că e un biet ţăran de la Birtin. De curând, Bolojan a anunţat că vrea să asaneze centrul oraşului de dughene, de magazine second hand şi de spaţii părăginite de ani buni. Reacţia a fost dură din partea inamicilor, semn că nu sunt altceva decât nişte peizani neintegraţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dincolo de perdeaua de fum, problema există şi se agravează zi de zi. Lipsa autostrăzilor şi îmbătrânirea infrastructurii feroviare fac ca România să bată, efectiv, pasul pe loc. Deşi e la mintea cocoşului că reţeaua de autostrăzi şi cea de cale ferată sunt pentru economie la fel de vitale ca arterele sanguine pentru organismul uman, cei puşi să le îngrijească şi dezvolte nu mişcă un deget în acest sens.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de prima ediţie, când am stat înghesuiţi pe scaune de plastic lângă statuia din Parcul 1 Decembrie, Caravana Next de anul acesta a fost o întâmplare mult mai plăcută. Parcul Cetăţii e foarte potrivit pentru proiecţii în aer liber: eşti în centrul oraşului, dar nu e nici gălăgie, nici poluare, nu deranjezi pe nimeni, nu te deranjează nimeni şi, parcă, iarba verde te face să simţi că eşti plecat din oraş.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Prin Decizia nr. 369 din 30 mai 2017, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 20 iulie 2017, Curtea Constituţională a stabilit că pot fi atacate cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie toate hotărârile pronunţate în apel în litigiile evaluabile în bani, indiferent dacă acestea sunt pronunţate de către curţi de apel sau de către tribunale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave, dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. În condiţiile neîndepărtării la timp a căpuşei, se poate ajunge la paralizie respiratorie şi deces (rata mortalităţii este de circa 10%, majoritatea deceselor producându-se la copii).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Studiu extrem de controversat, apărut în această lună: Oameni de ştiinţă din SUA au prelevat celule de piele de la bolnavi de schizofrenie şi le-au injectat în creierul unor şoareci. În mod surprinzător, şoarecii care au primit celule de la pacienţii cu schizofrenie au început să manifeste simptome similare cu boala în cauză: somn deranjat, teamă faţă de străini, anxietate ridicată, efort în a reţine lucrurile nou-învăţate şi alte asemenea caracteristici.
Primăria Oradea scoate la licitaţie terenuri pentru case în Cartierul Tineretului
Bihor
Primăria Oradea organizează o nouă licitaţie publică cu strigare pentru concesionarea unor parcele de teren, de câte 250 mp, situate în Cartierul Tineretului, pentru construirea de locuinţe familiale. Preţul de pornire a licitaţiei este de 3 lei/mp/an.
Deci, se poate! Pista de alergat din pădurea Felix, dotată cu bănci, coșuri de gunoi și iluminat
Jos pălăria
Orădenii care au ieşit zilele trecute la alergat sau la o simplă plimbare prin pădurea din Băile Felix au avut o surpriză: Primăria Sânmartin a montat bănci şi coşuri de gunoi de-a lungul pistei, ba chiar a şi iluminat aleile.
22 August 2017, 15:59
Pentru o comunitate sănătoasă
Oradea noastră
Zilele de vară sunt o provocare pentru donarea de sânge. Motivele? Temperaturile ridicate, la care nu ne adaptăm uşor şi care determină un ritm de viaţă mai lent, vacanţele binemeritate şi chiar comoditatea.
22 August 2017, 12:21
De acord sau nu? Primăria supune dezbaterii regulile stricte pentru centrul istoric
Bihor
Setul de reguli prezentat recent de primarul Ilie Bolojan pentru centrul istoric, care prevede, de pildă, că în acest perimetru nu pot funcţiona magazine second-hand, spălătorii auto ori case de amanet, este supus dezbaterii publice. Orădenii pot transmite propuneri privind regulamentul pentru stimularea dezvoltării centrului istoric până cel târziu pe 21 septembrie, când documentul va fi discutat la Primărie.
Regulament.... cu cântec! Dezbaterea pe teme de urbanism din Oradea, 'sabotată' de spectacolul folcloric din Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)
Bihor
Dezbaterea publică pentru revizuirea regulamentului de urbanism al Oradiei, despre care arhitectul şef Antonina Buruiană a explicat că este vitală pentru că aplicarea Planului Urbanistic General votat anul trecut de Consiliul Local a creat o mulţime de blocaje, a testat nervii participanţilor. Întâlnirea a fost întreruptă minute în şir pentru că, dintr-o eroare tehnică, muzica din Piaţa Unirii, unde avea loc Carnavalul Florilor, a cântat şi în difuzoarele din Primărie.
Masacru în apă: Autoritățile încearcă să afle de ce mor pe capete peștii din Crișul Repede (FOTO)
Oradea noastră
Orădenii care ies la plimbare pe malul Crişului Repede au parte de un peisaj dezolant. De o săptămână, zeci de peşti morţi, din felurite specii, plutesc la suprafaţa apei. Autorităţile fac analize pentru a depista motivul mortalităţii piscicole, dar bănuiesc că principala cauză este lipsa de oxigen din apă, provocată la rându-i de debitul mic al râului, dar şi de vegetaţia excesivă de alge. Nu este exclus, însă, ca peştii să fi fost şi bolnavi...
21 August 2017, 13:20
Mai avem nevoie şi de iarbă! Lucrările la pista de alergare din parcul Brătianu distrug zone verzi (FOTO)
Ne enervează
Iniţiativa lăudabilă a Primăriei de a amenaja în parcul Brătianu o pistă de alergare sintetică se lasă cu distrugeri. Muncitorii au împrăştiat pietrişul, pământul şi nisipul escavat în timpul lucrărilor de-a lungul pistei, "omorând" astfel iarba şi reducând semnificativ spaţiul verde din parc.
20 August 2017, 09:24
Orădenii din străinătate s-ar întoarce acasă. Dacă n-ar fi atâta birocraţie, iar Educaţia şi Sănătatea ar fi puse la punct! (FOTO)
Bihor
Aceasta este, în esenţă, concluzia desprinsă în urma întâlnirii desfăşurate duminică după amiază la Primăria Oradea. În cadrul unei întrevederi pe care au avut-o cu primarul Ilie Bolojan, orădenii din diaspora l-au lăudat pe edil pentru cum arată azi oraşul şi au arătat că s-ar întoarce acasă, dacă Sănătatea şi Educaţia ar fi puse la punct şi nu ar mai fi atâta birocraţie. Oamenii aşteaptă o "scânteie"…
Reguli în deliberare: Primăria a supus dezbaterii publice noul regulament de urbanism al Oradiei
Oradea noastră
Regulamentul de urbanism al oraşului, cu care are de-a face oricine doreşte să ridice sau să modifice o construcţie, va fi revizuit. Actualizarea este necesară pentru implementarea noului Plan Urbanistic General, aprobat în 2016, astfel că Instituţia Arhitectului Şef organizează o dezbatere publică la care cei interesaţi sunt invitaţi să participe.
13 August 2017, 16:52
Să învăţăm să reciclăm!
Oradea noastră
Ca urmare a protocolului încheiat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor întreprind lunar acţiuni de informare şi conştientizare în rândul elevilor, ce vizează educarea copiilor în spiritul reciclării şi colectării selective a deşeurilor, precum şi dezvoltarea conduitei civice şi ecologice.
13 August 2017, 13:49
Oradea ieri, Oradea azi: Cine era Francisc Hubic, 'patronul' Şcolii de arte din oraş
Oradea noastră
Nume sonor pentru muzicienii din nord-vestul României şi nu numai, Francisc Hubic s-a născut în comuna bihoreană Abram, în anul 1883, într-o familie de rapsozi. Tainele muzicii le-a putut însuşi, astfel, încă din copilărie...
12 August 2017, 19:00
Lupta pentru trotuare: Pentru că o parte din pistele pentru ciclişti sunt trasate pe trotuare, aceştia şi pietonii se 'încalecă' unii pe alţii
Oradea noastră
Fie că sunt pietoni, fie că străbat oraşul pe biciclete, orădenii îşi dau seama că străzile şi trotuarele urbei sunt prea înguste, aşa că primii pot fi văzuţi pe pistele de ciclism, de altfel multe trasate pe trotuare, iar ceilalţi strecurându-se printre pedeştri. Pentru că o parte din pistele pentru ciclişti sunt trasate pe trotuare, aceştia şi pietonii se "încalecă" unii pe alţii.
10 August 2017, 19:51
Marea 'săpuneală': RER spală şi dezinfectează containerele şi pubelele din oraş (FOTO)
Oradea noastră
Aşa cum face în fiecare vară, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a demarat o amplă acţiune de spălare şi dezinfectare a containerelor şi pubelelor deţinute de asociaţiile de proprietari din Oradea. Noutatea acestui an este însă că muncitorii spală şi platformele betonate în care sunt adăpostite recipientele.
Constructor din Şuncuiuş, prins în flagrant de Poliţia Locală Oradea în timp ce arunca moloz clandestin
Oradea noastră
Un bărbat de 58 de ani din Şuncuiuş, care făcea lucrări de construcţii la o casă din cartierul Bălcescu, s-a ales cu o amendă de 1.000 de lei de la Poliţia Locală Oradea. În urma unei sesizări online, bărbatul a fost prins în flagrant în timp ce arunca saci cu moloz pe un teren viran.
09 August 2017, 15:42
Biciclist pentru zâmbete: Orădeanul Dan Ghiţă vine acasă de la Londra pedalând 3.400 de kilometri în scop caritabil
Bihoreanul tipărit
A devenit deja o tradiţie ca în august orădenii care locuiesc în străinătate să se întoarcă acasă. La fel face şi un tânăr orădean mutat în Londra, Dan Ghiţă, numai că el nu vine nici cu maşina, nici cu avionul, ci cu bicicleta! Pasionat de ciclism, Dan şi-a pus în cap să ajungă acasă pe două roţi, o aventură pe care şi-a dorit-o atât pentru a le face europenilor cunoscut oraşul natal, de care este foarte mândru, cât şi pentru a-i convinge să doneze pentru un ONG din Oradea, Fundaţia Smiles.
08 August 2017, 18:20
În curând, aruncaţi aici! Platforma pentru deşeuri voluminoase, aproape gata (FOTO)
Oradea noastră
Lucrările pentru amenajarea primului centru de colectare a deşeurilor voluminoase din Oradea au ajuns pe ultima sută de metri. Facilitatea realizată de RER Ecologic Service şi de Primărie în vecinătatea Cimitirului Municipal, pe strada Thurzo Sandor, va fi funcţională până cel târziu la finalul lunii septembrie.
Oradea, sub cod roşu de caniculă: Orădenii se răcoresc în Criş, RER udă străzile cu zeci de mii de litri de apă (FOTO)
Bihor
Cu temperaturi de 35 de grade la umbră şi de 45, sau chiar mai mult, la soare, Oradea este, vineri, stăpânită de vipie. Codul roşu de caniculă este combătut de muncitorii companiei de salubritate cu peste 40.000 de litri de apă stropiţi pe străzi, însă urmele ude de pe asfalt dispar de îndată. În acelaşi timp, orădenii caută răcoare în apele Crişului Repede.
Orădeni, puteţi scăpa de DEEE-uri! Containerele pentru deşeurile electrice se deschid sâmbătă
Oradea noastră
Primăria Oradea a anunţat că sâmbătă se vor deschide cele cinci containere în care cetăţenii pot arunca gratuit deşeurile electrice, electronice şi electrocasnice. DEEE-urile vor putea fi abandonate între orele 8 şi 18.
04 August 2017, 09:36
Cu bani din gunoaie: În Parcul Brătianu se construieşte o pistă sintetică de alergare (FOTO)
Oradea noastră
La comanda Primăriei Oradea, firma Drumuri Bihor a început construcţia primei piste sintetice de alergare, în Parcul Ion I.C. Brătianu. Lungă de 1.045 de metri, pista se face din taxa de depozitare încasată de Eco Bihor de la firmele din alte oraşe care aduc gunoaiele aici.
Aproape 400 de orădeni, somaţi să stârpească ambrozia de pe terenurile pe care le deţin
Oradea noastră
În acest an, poliţiştii locali din Oradea au somat 374 de persoane fizice şi juridice, cerându-le să-şi cureţe terenurile de ambrozie. Din aceştia, 44 nu s-au conformat obligaţiei şi au fost şi amendaţi. Agenţii vor continua verificările, dat fiind că în această perioadă, ambrozia este cea mai alergenă plantă.
02 August 2017, 17:22
Dezbatere publică privind Regulamentul Local de Urbanism
Oradea noastră
Primăria Oradea organizează o dezbatere publică pentru revizuirea Regulamentului Local de Urbanism. Întâlnirea va avea loc pe 21 august, însă până atunci orădenii sunt îndemnaţi să transmită propuneri prin e-mail.
01 August 2017, 19:35
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a născut întreprinderea 'Înfrăţirea' şi ce a rămas în urma ei (FOTO)
Oradea noastră
Zona industrială de pe bulevardul Decebal din Oradea a apărut la începutul anilor 1900. Aflat, pe atunci, la marginea oraşului, terenul era ocupat de pieţe de animale şi lemne, de un cimitir şi, începând cu anul 1904, de o turnătorie.
Preţul corect: Orădenii plătesc printre cele mai mici tarife de salubritate din ţară
Oradea noastră
Oricine produce gunoaie trebuie, cum e şi normal, să plătească pentru a scăpa de ele. La fel de firesc, preţul serviciului de salubrizare trebuie să fie unul corect, care să acopere costurile firmei care prestează această activitate. O analiză a tarifelor de salubritate practicate în oraşele din România arată că orădenii achită lunar un preţ echitabil, chiar mai mic decât locuitorii unor oraşe similare ca dimensiuni.
27 Iulie 2017, 10:42
Horia Carţiş, managerul proiectului care va revoluţiona salubritatea din Bihor: „Costurile de salubritate vor creşte”
Oradea noastră
Peste un an, toţi bihorenii, chiar şi cei care locuiesc în cele mai îndepărtate cătune, vor trebui să plătească o factură de salubritate şi să-şi trimită gunoaiele la reciclat. Este regula cea mai importantă a sistemului de management integrat al deşeurilor implementat de Consiliul Judeţean Bihor printr-un proiect în valoare de 50 de milioane de euro, din care mare parte fonduri europene. "Nimeni nu a fost niciodată pregătit să plătească pentru ceva ce până atunci nu a mai plătit, dar niciun bihorean nu va avea de ales", explică managerul proiectului, Horia Carţiş.
26 Iulie 2017, 12:02
Să oferim burse elevilor!
Oradea noastră
Grupul PSD din cadrul Consiliului Local Oradea consideră că este obligaţia Primăriei de a fi instituţia care să ofere un imbold, un stimul, elevilor din învăţământul preuniversitar, sub forma unui sistem de burse, de performanță, de merit și de studiu, pentru un număr de 3.050 elevi.
25 Iulie 2017, 13:45
Oraş pe sec: Piaţa centrală a Oradiei, parcurile şi zonele de promenadă sunt văduvite de cişmele cu apă potabilă
Oradea noastră
Dacă zilele acestea ieşiţi la plimbare prin Piaţa Unirii, nu plecaţi de acasă fără bani sau fără o sticlă cu apă de băut! În piaţa centrală nu mai există nicio cişmea cu apă potabilă, aşa că trecătorii şi turiştii n-au de ales decât să rabde de sete sau să-şi cumpere ceva de băut de la localurile din zonă. Reabilitată cu bani europeni, piaţa nici nu poate fi încă modificată, aşa că montarea vreunei cişmele este imposibilă. În schimb, parcurile ori promenadele ar putea fi dotate cu astfel de accesorii. Numai să vrea şi edilii...
25 Iulie 2017, 10:30
Vara e verde în Oradea! Ecotop vă invită la un festival în aer liber
Timp liber
În zilele următoare, orădenii amatori de activităţi în aer liber sunt invitaţii organizaţiei Ecotop. Aşa cum i-au obişnuit în ultimii şase ani, ecologiştii organizează Festivalul Vara Verde, dedicat petrecerii timpului liber „outdoor”, în aer liber.
23 Iulie 2017, 15:14
Ion I. C. Brătianu va avea o statuie în Oradea
Bihor
După doi ani şi jumătate de la votul dat în Consiliul Local privind amplasarea unei statui a omului politic Ion I. C. Brătianu în parcul orădean cu acelaşi nume, proiectul a fost avizat şi de Comisia Naţională a Monumentelor de For Public. Primarul Ilie Bolojan îşi doreşte ca statuia să fie finalizată până cel târziu pe 24 noiembrie, când se vor împlini 90 de ani de la moartea fostului prim-ministru al României.
23 Iulie 2017, 09:45
Râul Crişul Repede, invadat de alge (FOTO)
Oradea noastră
Temperaturile ridicate şi debitul mic al Crişului Repede au făcut ca pe luciul râului, în Oradea, să se extindă algele elodea, de culoare verzuie, care dau apei un aspect de băltire. Ca să combată acest fenomen deranjant, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri are în plan să cumpere un utilaj special pentru curăţarea algelor.
19 Iulie 2017, 13:37
Paznic la Palat: Dumitru Alb păzește Primăria Oradea de un sfert de veac!
Bihoreanul tipărit
Pe Dumitru Alb îl cunosc toţi primarii Oradiei din era post-decembristă, toţi funcţionarii Primăriei şi o sumedenie de orădeni. Bărbatul este cel mai vechi portar de la sediul administraţiei publice locale. "Acum sunt la al şaptelea mandat. Ultimul...", zice nea Dumitru, zâmbind.
09 Iulie 2017, 10:32
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
 • Patru care şi-o 'căruţă'. Consiliul Judeţean şi-a pus emblema pe o remorcă, la Carnavalul Florilor (FOTO/VIDEO)
 • Poliţia Bihor are radar - pistol, care 'miroase' vitezomanii de la 1200 de metri chiar și noaptea (FOTO / VIDEO)
 • Masacru în apă: Autoritățile încearcă să afle de ce mor pe capete peștii din Crișul Repede (FOTO)
 • 'În această seară vorbim despre un vis': Mihai Neamţu a lansat 'Fenomenul Trump' la Primăria Oradea (FOTO)
 • Valea Ierului, la Oradea: Prima zi a Carnavalului Florilor a adus meşteri şi comercianţi unguri în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Mai avem nevoie şi de iarbă! Lucrările la pista de alergare din parcul Brătianu distrug zone verzi (FOTO)
 • Turist cu piciorul fracturat, salvat de la Cetăţile Ponorului, după o intervenţie de 5 ore (FOTO)
 • Madrugada Concept a deschis cel mai modern showroom de tâmplărie PVC şi aluminiu, pe Calea Aradului nr. 4 (FOTO)
 • Noi 'angajaţi' la Jandarmeria Bihor: doi căţei rottweiler vor însoţi jandarmii în misiuni (FOTO/VIDEO)
 • Zoo s-a sălbăticit! Extinsă şi refăcută din temelii acum 4 ani, Grădina Zoologică din Oradea s-a degradat sub ochii celor plătiţi s-o îngrijească (FOTO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 3.9006 RON
 • 1 EUR = 4.5867 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON