URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2024, 16:00

Cartea curățeniei: Nu știi regulile de colectare a deșeurilor în Zona Metropolitană Oradea? Vezi noul Ghid realizat de RER Vest

Cartea curățeniei: Nu știi regulile de colectare a deșeurilor în Zona Metropolitană Oradea? Vezi noul Ghid realizat de RER Vest EDUCATIV. Ghidul realizat de operatorul de salubritate este disponibil pe site-ul www.rervest.ro, fiind un bun material didactic, din care cei mici și cei mari deopotrivă află regulile reciclării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a-i ajuta pe bihorenii care locuiesc în Zona Metropolitană 1B și au nelămuriri cu privire la fracțiile de deșeuri, RER Vest a realizat un ghid dedicat lor.

Ghidul de colectare separată pentru Zona Metropolitană poate fi consultat pe site-ul RER Vest, în secțiunea Utile, butonul „Ghid de Colectare”. Documentul explică fluxul deșeurilor colectate de la cetățeni, dar și ce anume trebuie să conțină fiecare recipient sau sac pentru deșeuri.

Reguli și o excepție

Conform Regulamentului de salubrizare din județul Bihor, bihorenii din această zonă colectează deșeurile în patru fracții: sticlă, hârtie-carton, plastic-metal și rezidual. Excepție fac locuitorii din Borș, unde se colectează separat și deșeuri biodegradabile.

Ambalajele din sticlă se aruncă în pubela verde primită în comodat de la RER Vest. În aceasta se pot depozita doar sticle și borcane, golite, clătite și fără capace, după cum arată și ghidul RER Vest. Este foarte important ca orădenii să arunce aceste resturi doar în pubela verde primită de la operatorul de salubritate, nu în saci sau cutii, deoarece acestea nu vor fi ridicate.

Deșeurile din hârtie-carton și cele din plastic sau metal se depozitează în sacii albaștri, respectiv galbeni, sau în orice alt tip de saci transparenți, după cum specifică Ghidul de Colectare pentru Zona Metropolitană.

Doar cu CIP

În ce privește deșeurile reziduale, lucrurile sunt destul de simple în Zona Metropolitană: tot ceea ce nu ajunge în sacii pentru deșeuri reciclabile sau în pubelele verzi trebuie aruncat în pubela neagră. Aici e locul unor deșeuri precum resturile de produse lactate, carnea și peștele gătite, orice tip de grăsimi, chiștoacele de țigări, produsele pentru igiena intimă, scutecele, conținutul sacului de aspirator, vesela și ceramica spartă, excremente ale animalelor de companie, părul și blana, cenușa, dar și deșeuri biodegradabile, dacă acestea nu sunt compostate în curte.

Singura comună din ZMO unde biodegradabilele sunt colectate separat este cea din Borș, datorită unui proiect implementat de Primăria locală.

Un aspect de care bihorenii trebuie să țină cont este că pot preda deșeurile spre colectare doar în pubela neagră primită de la RER Vest, care are atașat un microcip cu un cod unic de identificare.

Ghidul complet, aici:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Principiul e clar și legal.
Plătești cât gunoi scoți din locuință, nu pe altfel de prevederi care s-ar vrea a fi impuse. La kilogram sau tonă, nu altfel.
Postat 31 Martie 2024, 08:52 de KP
Povești de adormit bihorenii.
De mai bine de doi ani nu selectez niciun gunoi. Totul merge la o singură pubelă, mare și neagră. N-au decât dă selecteze ei mai apoi ce le trebuie și ce nu. Legea e clară ... administrațiile publice au obligația selectării deșeurilor. Nu clienții finali dacă-i după lege. Așa că, neavând ce face, operatorul se aliniază cu felul meu de a preda gunoiul și, săptămână de săptămână mi se golește pubela, cu toate notificările tembele, nelegale și abuzive ale operatorului, care îmi ocupă cutia poștală în mod constant.
Postat 31 Martie 2024, 08:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON