URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Martie 2024, 19:40

Oradea are un nou regulament de salubritate. Anunțul primarului Birta despre scumpirea facturilor de gunoi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu votul exclusiv al consilierilor liberali, în timp ce colegii lor din PSD și UDMR s-au abținut, Oradea are un nou regulament de salubritate.

Plătești cât arunci, dar nu încă

Regulamentul reiterează regula deja aplicată în municipiu, a colectării separate a deșeurilor în cinci fracții: reziduală, biodegradabilă, plastice și metale, hârtii și cartoane, respectiv sticle. De la 1 ianuarie 2025, orădenii vor arunca separat și resturile textile, așa cum obligă o directivă europeană și prevede noul regulament local.

Toți orădenii ar trebui și să plătească facturile de salubritate în funcție de câte deșeuri aruncă, așa cum în cazul locuitorilor de la case se întâmplă deja, și cum prevede și OUG 82/2021 privind regimul deșeurilor.

Consilierul PSD Liviu Sabău Popa a întrebat, în ședința Consiliului Local de luni, cum se va aplica acest principiu economic la blocurile din Oradea, unde deocamdată tariful achitat este unul fix, pe persoană. Directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, a explicat că, deocamdată, regulamentul nu prevede asta. „Nu a apărut regulamentul cadru, să vedem cum anume se implementează «plătești cât arunci». Când va apărea, vom reactualiza regulamentul”, a declarat Marchiș.

Tarif dublu, dacă amesteci gunoaiele

Pe de altă parte, regulamentul de salubritate prevede că orădenii care nu vor respecta regulile colectării separate a deșeurilor vor fi penalizați. Echipe de control vor verifica pubelele orădenilor și, dacă vor constata că fracțiile sunt amestecate, vor pune un autocolant cu avertisment pe recipient. Utilizatorul va avea două ore la dispoziție să retragă recipientul de pe domeniul public și să separe deșeurile, urmând să-l scoată la o dată ulterioară corespunzătoare colectării fracției respective.

Cei prinși a doua oară cu deșeurile amestecate vor fi penalizați cu dublul costului de ridicare, adică 30 de lei, pentru pubela de 60 litri, 70 de lei pentru cea de 120 l, 140 lei pentru recipientul de 240 litri și 600 de lei în cazul containerelor de 1.100 litri.

În numele grupului PSD, consilierul Adrian Madar a propus ca aceste penalități să fie aplicate doar de la 1 ianuarie 2025, iar până atunci Primăria și RER Vest să îi învețe pe orădeni cum se aruncă deșeurile. Propunerea lui a fost respinsă, însă. „Aceste controale se fac deja, de doi ani. Nu este un control instituit de azi, cu aplicare de sancțiuni de mâine, aceste controale se fac de doi ani, oamenii au fost informați”, a replicat primarul Florin Birta.

Social-democrații au avut și alte sugestii, dar toate au fost doar ascultate, nu și luate în seamă. Edilul le-a și spus adversarilor politici că au avut 45 de zile la dispoziție să facă observații, timp în care regulamentul a fost în dezbatere publică. „Pentru a fi cât mai pro-activi, pentru că văd că toată lumea se folosește de acest termen, acest regulament a fost în dezbatere publică 45 de zile. Cred că pentru pro-activitate, dacă aveam anumite intervenții de făcut, puteam veni în acest termen, să încercăm să corectăm ceea ce nu este bine. Acum facem intervenții de dragul de a face intervenții în ședința de Consiliu Local, nu putem numi asta o pro-activitate”, a spus Birta.

De ce se vor scumpi facturile de salubritate

În aceeași ședință, liderul grupului UDMR, Szabó József, a cerut să afle dacă regulamentul de salubritate va influența facturile orădenilor. „În 2024 sunt șanse să mărim taxele dacă votăm acest regulament?”, a întrebat consilierul.

Răspunsul a fost aproape ca la radio Erevan: din cauza regulamentului, tarifele nu vor crește, dar din alte motive, da!

„Nu sunt șanse să mărim taxele de salubritate din cauza regulamentului. Ele se vor mări, dar din cauza creșterii taxei pentru economie circulară care a fost amânată de Guvernul României de mai mulți ani, iar în acest an s-a mărit cu 100%”, a explicat primarul Birta.

Așa cum și BIHOREANUL a scris, de la 1 ianuarie 2024, fiecare tonă de deșeuri aruncată la groapa de gunoi costă în plus 160 de lei, așa numita taxă de economie circulară, menită să descurajeze abandonarea deșeurilor și să stimuleze reciclarea ori refolosirea lor. Până anul acesta, taxa era de 80 de lei.

„În acest moment, cei de la Eco Bihor (n.r. firma care administrează depozitul de deșeuri al Bihorului) și ADI Ecolect (asociația tuturor UAT-urilor din Bihor pe probleme de salubritate) calculează acest impact în tarife și probabil într-o ședință viitoare vor fi actualizate. Nu vor crește taxele de salubrizare pentru că aprobăm acest regulament, va fi o ajustare cu taxa de economie circulară”, a concluzionat primarul municipiului.

În final, regulamentul a fost votat doar de consilierii PNL, în timp ce colegii lor din PSD și UDMR au preferat să se abțină.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
sanduivanov aka vasi13
Din fericire Oradea e foarte curata
Postat 19 Martie 2024, 20:33 de Sandu2100
sandu copiatorul tembel
Disperarea e ca niste tembeli fura ca niste nesimtiti, pe seama gunoaielor.. E metoda mafei din Italia, si gasca asta e primaria , de unde esti si tu parte. Disperarea e la voi ca o sa ajungeti la groapa de gunoi orasului, si ne vom sterge la dos cu voi. Mai lasa propaganda, ca daca te intreb ce e propaganda esti prea prost sa stii lega doua cuvinte inteligente
Postat 19 Martie 2024, 19:41 de sanduivanov
Disperare mare la propagandă
:::::)))))
Postat 19 Martie 2024, 13:14 de Sandu2100
RER&PNL forever
Din manualul de istorie se stie relatia toxica dintre actionarii germani ai RER si fiefurile pnl. Practic, cu 2 luni inainte de alegerile locale, RER si-a asigurat pirtia in metropola Oradea, just in case. Fiti supusi. Normativele europene prevad si zeci de camioane de gunoaie care penetreaza zilnic granitele Romaniei. Fraternitate, neamule...
Postat 19 Martie 2024, 10:27 de excalibur
Viitorul suna bine , prostimea accepta
In curand pe langa cele 30 de fractii, va trebui sortat pe culoarea mizeriei, si noi sa o ducem la groapa de gunoi cu lopata sa sapam si locul unde aruncam, iar taxa sa fie de vreo 1000 lei lunar.
Postat 19 Martie 2024, 10:04 de Mihaita
Plecați toți din primărie, că nu sunteți în stare de nimic.
Gândiți cu fundul și n-aveți pic de minte, venind cu tot felul de tâmpenii care nu sunt firești. O să ajungem să ne umplem intrările în curți cu pubele, mai fracționate decât capul vostru de habarniști. Nu există principiul "plătești cât arunci" pentru că e per ridicare, nu pe greutate.
Postat 19 Martie 2024, 08:24 de KP
Alo, cârdăşia
Nu vi se pare că aveți tupeu nelimitat????
Postat 19 Martie 2024, 08:01 de Maikeltroll
Gunoi de oras
Oras de gunoi. Numai gunoaie peste tot, oameni de gunoi, conducatori de gunoi, lucrari de gunoi, atrage numai gunoaie
Postat 19 Martie 2024, 06:23 de sanduivanov
100 lei/ luna factura de gunoi
Cât tupeu vă trebuie să majorați tarifele!? DNA, să vină să vă ia!
Postat 19 Martie 2024, 01:41 de Pepe
106 milioane cifră de afaceri RER Vest
Bă voi pe spatele cui faceți banii!? Căpușe ordinare! Hai sictir, votez AUR!
Postat 19 Martie 2024, 01:36 de Pepe
Sunteți niște hoți
Nu vă este rușine cu asemenea tarife de salubrizare? 106.524.494 lei are RER Vest cifră de afaceri pe 2022!!! Pe spatele orădenilor, mă' escroci ce sunteți! Cu ce tupeu ridicați tarifele, ordinarilor!?
Postat 19 Martie 2024, 01:34 de Pepe
neridicarea deseului e o penalizare indeajuns de dureroasa ptr mine. La fel, o alta penalizare mai usoara ar putea fi sa platim la pret de deseu menajer, amestecat prima data?
nu am citit regulamentul asa ca sper sa nu zic ceva prostii, dar sper ca este o parte in care primesti a 2a sansa, cu avertismentul, si doar apoi peste 1-2 saptamani sa fii penalizat. Nu imi suna bine partea cu: "Utilizatorul va avea 2 ore la dispoziție să retragă recipientul de pe domeniul public" ca nu sunt pensionar sa stau toata ziua acasa, mai merg la lucru, scot containerul cand plec, si il bag inapoi in curte cand ies din tura.
Postat 18 Martie 2024, 21:38 de unu
salubritate
pai dupa impozit pe masini,taxa de parcare,impozit pe teren si cladiri,ar trebui sa fie si taxa pe gunoi si atat,nu ar trebui sa fie grija mea ca citadin ,cum si ce ordine ,reglementari sunt la nivel UE,de aceea votam la fiecare 4 ani ptr a gasi indivizi care sa ne faca viata mai usoara si frumoasa in orasul Oradea!in penitenciarul oradea sunt aproximativ 1000 de gunoaie,care ar putea sorta gunoaie ptr o planeta mai curata si ptr un timp redus in penitenciar,si sigur ar fi bucurosi sa faca asta
Postat 18 Martie 2024, 20:27 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON