URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Martie 2024, 14:01

Colectarea, simplă și nu prea... RER Vest lămurește unde trebuie să aruncăm mai multe obiecte care ne pot da bătăi de cap

Colectarea, simplă și nu prea... RER Vest lămurește unde trebuie să aruncăm mai multe obiecte care ne pot da bătăi de cap ÎN PUBELA VERDE. Sticlele de parfum se aruncă în pubele verzi, dacă se poate fără accesoriile de plastic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea separată a deşeurilor pare simplă: sticla se aruncă în pubela verde, hârtiile şi cartoanele merg "la albastru", plasticul şi metalul se depozitează doar în sacul sau pubela galbenă, iar deşeurile biodegradabile, care devin compost, se pun "la maro". 

Ce rămâne se aruncă "în negru", adică în pubela pentru deşeuri reziduale. Totuşi, există şi deşeuri care ne pun în dificultate...

Cioburile, la rezidual

Cele mai multe greşeli în colectarea separată se fac când vine vorba de resturi banale produse în gospodărie. De exemplu, geamurile sparte, pe care mulţi le-ar arunca în pubela verde. În realitate, însă, cioburile, indiferent că este vorba despre sticla de borcane, pahare sau ferestre, sunt deşeuri reziduale şi se depozitează doar în pubela neagră. Tot acolo se aruncă şi sticlele sau PET-urile în care a fost ambalat uleiul. 

În pubela neagră nu se aruncă tigăile, însă, mai ales dacă sunt teflonate. Din cauza materialelor care le compun, acestea ar trebui duse la punctele de colectare separată din Oradea sau predate în campaniile de colectare a deşeurilor voluminoase.

Vasele termorezistente şi obiectele de ceramică, chiar dacă sunt casante, se aruncă în pubela pentru deşeuri reziduale, unde e şi locul bureţilor de vase, cu excepţia celor biodegradabili (cum sunt cei din lufă), care se pot arunca în pubela maro, dacă nu au fost folosiţi împreună cu detergenţi de vase cu compuşi chimici.

Periuţe electrice = deşeuri electrice

Sticluţele de parfum, de fond de ten sau alt produs cosmetic se pot arunca în pubela verde, cu condiţia să fie clătite. Rola de carton de la hârtia igienică se aruncă în sacul albastru, iar recipientele de la gel de duş, şampon şi săpun lichid sunt reciclabile.

Periuţele de dinţi clasice, chiar dacă sunt din plastic, pot fi purtătoare de bacterii, astfel că se aruncă între mizeriile reziduale. În schimb, periuţele electrice sunt deşeuri tot electrice, pentru că funcţionează pe bază de baterii, la fel cum sunt şi capetele de la aceste periuţe de dinţi. 

Nu sunt reciclabile nici şerveţelele umede sau bureţii de baie. Recipientele de la dezinfectanţi şi produse de curăţare, dacă au însemnate nişte romburi portocalii, trebuie depozitate la deşeuri periculoase, şi nu se aruncă în coşul de acasă. Cea mai bună soluţie pentru aruncarea lor este depozitarea la cele două puncte de colectare separată a deşeurilor din Oradea, de pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Garbage nazis
Sincer deja rer exagerează. Daca au exclusivitate pe acest serviciu atunci sa facă bine, de banii de abonament, sa se asigure ca vor colecta de la client prin serviciul curent TOATE deseurile nevoluminoase! Nu sa il trimită aiurea la plimbare. Si despre polistiren, chestia aia de o gasesti in orice ambalaj aproape, ce părere aveti? Care este logica aruncarii cioburilor la reziduale? Le sortati cumva cu mana la baza? Oare atunci când se răstoarnă pubela verde in masina nu se sparge nicio sticla? E ABERANT! Cu plasticul purtător de bacterii (perita de dinti, ca tare multe colectati!) - sa nu-mi spuneti ca masina care ridica plasticul e farmacie! Nu cumva va fi tratat termic pe lantul de reciclare? Daca eu spăl sticla de platic de ulei - pe apa, săpunul si timpul meu - de ce sa nu o arunc tot la plastice? In alta odine de idei ati face bine sa gasiti o solutie ca in pubelele de reciclare de cvartal sa nu poti arunca la sticle de ex cutii de carton, pungi cu plastice sau chiar reziduale! Pe vremuri era doar o fanta prin care sa poti introduce sticle si deseuri din sticla. Cu cenusa v-ati trezit dupa cativa ani in care cea de lemn mergea la maro si cea de cărbuni la negru ca nu e bine. Cică cercetatorii britanici au descoperit urme de gudron in prima! Pai daca nici voi nu stiti ce reciclati, de ce ne tot zapaciti? aveti monopol, adică clienti captivi! Faceti bine si investiti in sisteme de sortare, nu puneti oamenii pe drumuri! Sincer sa fiu nici in vest nu se organizează atât de restrictiv si stupid pe alocuri reciclarea! Fiti mai eficienti cu verificarile abaterilor la pubele, nu va zgarciti la un proces de sortare in plus la baza, si atunci nu mai trebuie sa ne faceti noua 100 de fractii!
Postat 16 Martie 2024, 16:20 de myke
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON