URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2024, 12:43

De ce să reciclăm? RER Vest oferă câteva motive pentru care orădenii să respecte colectarea separată a deșeurilor

De ce să reciclăm? RER Vest oferă câteva motive pentru care orădenii să respecte colectarea separată a deșeurilor SEPARAT. RER Vest colectează deșeurile de la toți clienții din Oradea în cinci fracții, cu utilaje diferite și în zile diferite. Calendarele de colectare pentru 2024 pot fi decupate din paginile acestui ziar și așezate într-un loc accesibil, de pildă pe frigider, pentru a fi la îndemână
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un oraş curat şi responsabil cu mediul înconjurător este unul în care deșeurile sunt corect gestionate. De aceea, colectarea separată este o obligație pentru toţi orădenii, iar RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. Iar pentru cei care nu și-au găsit încă motivația, le oferă și câteva argumente pro-sortare.

Condiție pentru reciclare

Prin lege, națională și locală, toți cetățenii sunt obligați să încheie un contract de salubritate cu operatorul licențiat de pe raza localității unde domiciliază, pentru colectarea tuturor fracțiilor reglementate la nivel local. În Oradea, este vorba despre sticlă, hârtie-carton, plastic-metal, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale.

Respectarea colectării separate este necesară pentru că aproape 80% din totalul deșeurilor generate ar putea fi reciclate, dacă cei care au contracte ar face un mic efort de a fi atenți în ce recipiente depozitează deșeurile generate.

Un alt motiv pentru contractarea serviciilor de salubritate și respectarea regulilor de salubritate este chiar susținerea producătorilor locali. Pe piața globală există o lipsă acută de diferite resurse, de la sticle la metale ori alte materii prime, așa că reciclarea poate constitui un răspuns la această criză.

Reducem poluarea

Foarte important este și că respectarea serviciului de salubritate reduce sursele de poluare. Deșeurile colectate de RER Vest de la clienții săi sunt transportate la stația de sortare, tratare mecano-biologică sau compostare și apoi, dacă e cazul, ajung la reciclare ori valorificare.

Un alt motiv este acela că salubritatea bine gestionată reduce efectele schimbărilor climatice: depozitând corect deșeurile în pubele sau containere, nu mai poluăm natura.

Orădenii locuiesc în unul dintre puținele orașe din România unde deșeurile se colectează în 5 fracții, iar apoi sunt valorificate. Datorită acestei infrastructuri, cu cât mai multe deșeuri vor fi sortate și reciclate, cu atât va plăti și Oradea mai puțin la Fondul de Mediu, pentru țintele de reciclare.

Și mai separat!

Prea des, orădenii spun că nu vor să colecteze separat, pentru că este sarcina muncitorilor din salubritate să sorteze deșeurile. Ce nu înțeleg cei care cred asta este că separarea deșeurilor din casele cetățenilor este doar un mic pas!

La stația de sortare administrată de firma Eco Bihor, deșeurile reciclabile colectate de RER Vest de la orădeni trec printr-o sortare manuală. Înainte de a fi reciclate, toate deșeurile trebuie împărțite mai riguros, pe categorii, iar în loc de trei fracții, din stația de sortare „ies” nu mai puțin de 12 fracții!

De pildă, din fracția de plastic și metal, sunt extrase, printre altele, foliile, care sunt împărțite pe culori, tetrapak-urile - adică cutiile de lapte sau de suc natural, ambalajele de plastic ale produselor de curățenie sau igienă, dozele de metal, iar cartoanele și hârtiile sunt, de asemenea, despărțite. La fel și sticlele, criteriul care le diferențiază fiind culoarea.

Așadar, nu se poate spune că orădenii fac munca angajaților din salubritate, ci doar o înlesnesc puțin...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON