URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2024, 13:57

Anul se schimbă, regulile nu: RER Vest vă îndeamnă să respectați colectarea separată a deșeurilor și în 2024. Vezi calendarul ridicărilor!

Anul se schimbă, regulile nu: RER Vest vă îndeamnă să respectați colectarea separată a deșeurilor și în 2024. Vezi calendarul ridicărilor! SĂPTĂMÂNA ȘI FRACȚIA. Pentru orădenii de la case și care locuiesc în jumătatea de oraș aflată pe malul drept al Crișului Repede, ziua de colectare a deșeurilor reciclabile este luni, iar pentru cei care locuiesc pe malul stâng al Crișului este vineri. În fiecare săptămână, ei trebuie să scoată la limita proprietății un alt tip de deșeu, evidențiat pe calendarele RER Vest cu culorile specifice: galben pentru deșeurile din plastic și metal, albastru pentru hârtii și cartoane, verde pentru sticle

Anul 2023 a adus o schimbare importantă pentru orădeni: deșeurile nu se mai separă în trei fracții, ci în cinci. În loc să arunce resturile reciclabile de-a valma, orădenilor li se cere să le împartă pe categorii, ceea ce crește șansele fiecărui tip de ambalaj să redevină materie primă.

Regulile de colectare separată rămân valabile și în anul 2024, așa că RER Vest le reamintește tuturor clienților săi care este locul fiecărui deșeu.

În cinci fracții

Regula colectării separate a fost introdusă de Primărie din luna iulie, ocazie cu care toți orădenii de la case au primit gratuit saci galbeni pentru deșeurile din plastic și metal (pungi, folii, PET-uri, cutii de lapte sau iaurt, doze de aluminiu, conserve etc.) și saci albaștri pentru resturile din hârtie și carton (ziare, reviste, cărți, cartoane provenite din ambalaje, cutii de pizza sau de ouă etc.). Pentru colectarea separată a borcanelor și sticlelor, toți clienții persoane fizice au primit, tot gratuit, găleți de culoare verde (atenție, însă: capacele recipientelor din sticlă se aruncă separat, lângă plastic și metale).

Pe lângă reciclabile, orădenii mai aruncă separat deșeurile biodegradabile (resturi de fructe și legume, frunze, crengi etc.) în pubelele de culoare maro și pe cele reziduale (resturi de produse lactate sau de carne, scutece, chiștoace, conținutul sacului de aspirator etc.) în recipientele de culoare neagră.

Și la blocuri colectarea separată se face în cinci fracții, așa că în fiecare țarc Primăria a pus câte o pubelă de culoare verde, pentru sticle, care stă alături de recipientele negre și de cele galbene. Pentru că n-a mai rămas loc și pentru containere dedicate colectării hârtiei și cartonului, municipalitatea a decis să distribuie prin cartiere vechile containere tip iglu, de culoare albastră, în care orădenii trebuie să arunce aceste deșeuri.


La adresele unde deșeurile reziduale se colectează în zilele de marți, cele reciclabile se strâng lunea, în timp ce pe străzile unde deșeurile reziduale se colectează joi, ziua reciclabilelor este vinerea. Ambele calendare pot fi descărcate din galeria de fișiere!

Urmează o reformă

Pentru îmbunătățirea modalităților de colectare separată, Primăria are în plan să cumpere 375 de așa-numite insule supraterane destinate colectării separate, care vor fi amplasate în jurul blocurilor din Oradea și vor înlocui actualele țarcuri. Fiecare dintre aceste insule va avea 5 containere, câte unul pentru cele 5 fracții în care se colectează deșeurile, iar accesul se va face controlat, pe baza unor cartele similare celor de acces în clădiri. Foarte important este că deșeurile, odată aruncate, nu vor mai putea fi scoase din containere.

Achiziția acestor insule va fi suportată și, de altfel, realizată de Ministerul Mediului, printr-un program prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, dar deocamdată nu se știe când anume se vor cumpăra. Valoarea lor se ridică la 28,5 milioane lei.

Întrucât Oradea are în prezent peste 800 de țarcuri pentru deșeuri, este clar că cele 375 de insule inteligente vor fi insuficiente, așa că Primăria are în plan să caute surse de finanțare pentru restul de incinte necesare urbei.

Așadar, anul 2024 s-ar putea să aducă schimbări cu privire la locurile în care aruncă orădenii deșeurile, dar nu și asupra regulilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@KP
Neterminatii tai vor face degeaba insule daca voi, cei de la blocuri si nu numai, va puneti gunoiul la gramada. Asa cum v-ati obisnuit la tara, in cazul in care ati vazut vreodata o pubela inainte de a veni intr-un oras care s-ar vrea civilizat.
Postat 03 Ianuarie 2024, 18:07 de Biggie
Chiar așa, ne îndeamnă? Fără amenințări?
S-au prins și "neterminații" că, prin portofoliul de activități stabilite cu gestionarii SMID, nu se pot da amenzi pentru neconformitate, pentru că legislația spune clar că-i problema administrațiilor publice locale și județene.
Postat 02 Ianuarie 2024, 07:36 de KP
De când Ioșia e pe malul drept al Crișului ?
”În jumătatea de oraș de pe malul drept al Crișului Repede, ziua de colectare a reciclabilelor este lunea”. Deci Ioșia, unde se colectează lunea de la bun început, e pe malul drept al Crișului ? Ceva dă cu virgulă la logica RER...
Postat 01 Ianuarie 2024, 17:19 de Geo-1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON