URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne place sau nu, până la Revoluție Bihorul nu era considerat un județ foarte industrializat și nici nu avea un specific anume. La Craiova se făceau locomotive, la Arad tramvaie, la Pitești automobile, la Cluj și Timișoara carte. Noi, cu câteva excepții, eram croitorii și pantofarii Europei.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Prin deja celebra Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 84/2024, prin care s-a introdus măsura „retragerii” permisului în cazul în care se refuză testarea cu privire la consumul de droguri, au fost operate și alte modificări importante și extrem de discutabile cu privire la legislația contravențiilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Ianuarie 2024, 13:57

Anul se schimbă, regulile nu: RER Vest vă îndeamnă să respectați colectarea separată a deșeurilor și în 2024. Vezi calendarul ridicărilor!

Anul se schimbă, regulile nu: RER Vest vă îndeamnă să respectați colectarea separată a deșeurilor și în 2024. Vezi calendarul ridicărilor! SĂPTĂMÂNA ȘI FRACȚIA. Pentru orădenii de la case și care locuiesc în jumătatea de oraș aflată pe malul drept al Crișului Repede, ziua de colectare a deșeurilor reciclabile este luni, iar pentru cei care locuiesc pe malul stâng al Crișului este vineri. În fiecare săptămână, ei trebuie să scoată la limita proprietății un alt tip de deșeu, evidențiat pe calendarele RER Vest cu culorile specifice: galben pentru deșeurile din plastic și metal, albastru pentru hârtii și cartoane, verde pentru sticle

Anul 2023 a adus o schimbare importantă pentru orădeni: deșeurile nu se mai separă în trei fracții, ci în cinci. În loc să arunce resturile reciclabile de-a valma, orădenilor li se cere să le împartă pe categorii, ceea ce crește șansele fiecărui tip de ambalaj să redevină materie primă.

Regulile de colectare separată rămân valabile și în anul 2024, așa că RER Vest le reamintește tuturor clienților săi care este locul fiecărui deșeu.

În cinci fracții

Regula colectării separate a fost introdusă de Primărie din luna iulie, ocazie cu care toți orădenii de la case au primit gratuit saci galbeni pentru deșeurile din plastic și metal (pungi, folii, PET-uri, cutii de lapte sau iaurt, doze de aluminiu, conserve etc.) și saci albaștri pentru resturile din hârtie și carton (ziare, reviste, cărți, cartoane provenite din ambalaje, cutii de pizza sau de ouă etc.). Pentru colectarea separată a borcanelor și sticlelor, toți clienții persoane fizice au primit, tot gratuit, găleți de culoare verde (atenție, însă: capacele recipientelor din sticlă se aruncă separat, lângă plastic și metale).

Pe lângă reciclabile, orădenii mai aruncă separat deșeurile biodegradabile (resturi de fructe și legume, frunze, crengi etc.) în pubelele de culoare maro și pe cele reziduale (resturi de produse lactate sau de carne, scutece, chiștoace, conținutul sacului de aspirator etc.) în recipientele de culoare neagră.

Și la blocuri colectarea separată se face în cinci fracții, așa că în fiecare țarc Primăria a pus câte o pubelă de culoare verde, pentru sticle, care stă alături de recipientele negre și de cele galbene. Pentru că n-a mai rămas loc și pentru containere dedicate colectării hârtiei și cartonului, municipalitatea a decis să distribuie prin cartiere vechile containere tip iglu, de culoare albastră, în care orădenii trebuie să arunce aceste deșeuri.


La adresele unde deșeurile reziduale se colectează în zilele de marți, cele reciclabile se strâng lunea, în timp ce pe străzile unde deșeurile reziduale se colectează joi, ziua reciclabilelor este vinerea. Ambele calendare pot fi descărcate din galeria de fișiere!

Urmează o reformă

Pentru îmbunătățirea modalităților de colectare separată, Primăria are în plan să cumpere 375 de așa-numite insule supraterane destinate colectării separate, care vor fi amplasate în jurul blocurilor din Oradea și vor înlocui actualele țarcuri. Fiecare dintre aceste insule va avea 5 containere, câte unul pentru cele 5 fracții în care se colectează deșeurile, iar accesul se va face controlat, pe baza unor cartele similare celor de acces în clădiri. Foarte important este că deșeurile, odată aruncate, nu vor mai putea fi scoase din containere.

Achiziția acestor insule va fi suportată și, de altfel, realizată de Ministerul Mediului, printr-un program prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, dar deocamdată nu se știe când anume se vor cumpăra. Valoarea lor se ridică la 28,5 milioane lei.

Întrucât Oradea are în prezent peste 800 de țarcuri pentru deșeuri, este clar că cele 375 de insule inteligente vor fi insuficiente, așa că Primăria are în plan să caute surse de finanțare pentru restul de incinte necesare urbei.

Așadar, anul 2024 s-ar putea să aducă schimbări cu privire la locurile în care aruncă orădenii deșeurile, dar nu și asupra regulilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@KP
Neterminatii tai vor face degeaba insule daca voi, cei de la blocuri si nu numai, va puneti gunoiul la gramada. Asa cum v-ati obisnuit la tara, in cazul in care ati vazut vreodata o pubela inainte de a veni intr-un oras care s-ar vrea civilizat.
Postat 03 Ianuarie 2024, 18:07 de Biggie
Chiar așa, ne îndeamnă? Fără amenințări?
S-au prins și "neterminații" că, prin portofoliul de activități stabilite cu gestionarii SMID, nu se pot da amenzi pentru neconformitate, pentru că legislația spune clar că-i problema administrațiilor publice locale și județene.
Postat 02 Ianuarie 2024, 07:36 de KP
De când Ioșia e pe malul drept al Crișului ?
”În jumătatea de oraș de pe malul drept al Crișului Repede, ziua de colectare a reciclabilelor este lunea”. Deci Ioșia, unde se colectează lunea de la bun început, e pe malul drept al Crișului ? Ceva dă cu virgulă la logica RER...
Postat 01 Ianuarie 2024, 17:19 de Geo-1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5468 RON
  • 1 EUR = 4.9692 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON