URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
13 Martie 2024, 10:05

Deșeuri cu valoare: Cum pot orădenii să-și recupereze garanția plătită pentru ambalajele de băuturi (FOTO)

Deșeuri cu valoare: Cum pot orădenii să-și recupereze garanția plătită pentru ambalajele de băuturi (FOTO) HORA RECICLĂRII. Primele care au intrat în „hora reciclării”, cum este promovat în reclame sistemul de garanție-returnare, sunt hipermarketurile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei luni de la demararea sistemului de garanție-returnare (SGR), în magazinele din Oradea sunt tot mai frecvente băuturile pentru care cumpărătorii sunt obligați să plătească în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj. 

Nu toți comercianții s-au organizat, însă, pentru preluarea PET-urilor, sticlelor ori dozelor. Hipermarketurile au aparate dedicate, care returnează și bonuri valorice echivalente garanției care trebuie returnată, dar la magazinele mici clienții care vor să-și recupereze banii sunt adesea refuzați.

Plătești, returnezi, încasezi

Sistemul de garanție-returnare obligă cumpărătorul să plătească 0,5 lei pentru ambalajele nereutilizabile din plastic, metal sau sticlă, cu un volum între 0,1 și 3 litri utilizate pentru ape minerale și plate, bere, sucuri, vinuri şi altele similare, şi care poartă marcajul SGR. 

Ulterior, banii pot fi recuperați dacă ambalajele sunt returnate magazinelor, intacte și goale. Legea obligă toți comercianții să le preia și să plătească garanția, în bani sau în tichete valorice.

Așa cum era de așteptat, marile lanțuri comerciale s-au organizat primele. În parcările sau în interiorul magazinelor Auchan, Carrefour, Mega Image, Profi, Penny, Lidl ori Kaufland există tonomate în care clienții introduc PET-urile, dozele sau sticlele și primesc la schimb vouchere.

De asemenea, aparate similare au și magazinele locale din lanțurile Maialex și Ieftinel. 

Unii da, alții ba

În schimb, magazinele mai mici au rămas în urmă, o explicație fiind prețul prohibitiv al tonomatelor, de 20.000 euro bucata. „Există interes, am intermediat deja comercializarea a circa 15 aparate”, spune Levente Levai, director general Sintezis, partener local al companiei Tomra, lider mondial în domeniu.

Magazinele pot prelua ambalajele și manual, iar unele o fac. De pildă, Remarkt de pe strada Roman Ciorogariu a strâns deja în depozit mai mulți saci mari cu PET-uri returnate de orădeni, facilitate pe care o oferă și un mic magazin de la parterul unui bloc de pe bulevardul Magheru. „Suntem obligați, normal că preluăm ambalajele”, a explicat o vânzătoare. Altele, însă, nici pomeneală să primească vreun ambalaj! „Trebuie să le duceți la magazinele mari”, a spus o angajată de la Nova Euro de pe bulevardul Dacia. 

Dacă vor vrea să-și păstreze clienții și să nu-i trimită la alte magazine, și acești comercianți vor trebui să intre în hora reciclării SGR...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON