URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2024, 10:05

Deșeuri cu valoare: Cum pot orădenii să-și recupereze garanția plătită pentru ambalajele de băuturi (FOTO)

Deșeuri cu valoare: Cum pot orădenii să-și recupereze garanția plătită pentru ambalajele de băuturi (FOTO) HORA RECICLĂRII. Primele care au intrat în „hora reciclării”, cum este promovat în reclame sistemul de garanție-returnare, sunt hipermarketurile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei luni de la demararea sistemului de garanție-returnare (SGR), în magazinele din Oradea sunt tot mai frecvente băuturile pentru care cumpărătorii sunt obligați să plătească în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj. 

Nu toți comercianții s-au organizat, însă, pentru preluarea PET-urilor, sticlelor ori dozelor. Hipermarketurile au aparate dedicate, care returnează și bonuri valorice echivalente garanției care trebuie returnată, dar la magazinele mici clienții care vor să-și recupereze banii sunt adesea refuzați.

Plătești, returnezi, încasezi

Sistemul de garanție-returnare obligă cumpărătorul să plătească 0,5 lei pentru ambalajele nereutilizabile din plastic, metal sau sticlă, cu un volum între 0,1 și 3 litri utilizate pentru ape minerale și plate, bere, sucuri, vinuri şi altele similare, şi care poartă marcajul SGR. 

Ulterior, banii pot fi recuperați dacă ambalajele sunt returnate magazinelor, intacte și goale. Legea obligă toți comercianții să le preia și să plătească garanția, în bani sau în tichete valorice.

Așa cum era de așteptat, marile lanțuri comerciale s-au organizat primele. În parcările sau în interiorul magazinelor Auchan, Carrefour, Mega Image, Profi, Penny, Lidl ori Kaufland există tonomate în care clienții introduc PET-urile, dozele sau sticlele și primesc la schimb vouchere.

De asemenea, aparate similare au și magazinele locale din lanțurile Maialex și Ieftinel. 

Unii da, alții ba

În schimb, magazinele mai mici au rămas în urmă, o explicație fiind prețul prohibitiv al tonomatelor, de 20.000 euro bucata. „Există interes, am intermediat deja comercializarea a circa 15 aparate”, spune Levente Levai, director general Sintezis, partener local al companiei Tomra, lider mondial în domeniu.

Magazinele pot prelua ambalajele și manual, iar unele o fac. De pildă, Remarkt de pe strada Roman Ciorogariu a strâns deja în depozit mai mulți saci mari cu PET-uri returnate de orădeni, facilitate pe care o oferă și un mic magazin de la parterul unui bloc de pe bulevardul Magheru. „Suntem obligați, normal că preluăm ambalajele”, a explicat o vânzătoare. Altele, însă, nici pomeneală să primească vreun ambalaj! „Trebuie să le duceți la magazinele mari”, a spus o angajată de la Nova Euro de pe bulevardul Dacia. 

Dacă vor vrea să-și păstreze clienții și să nu-i trimită la alte magazine, și acești comercianți vor trebui să intre în hora reciclării SGR...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON